hoogtepunten-Zuidoost-Azië

10x Off the beaten track in Zuidoost-Azië

Zuidoost-Azie is een populaire regio voor reizigers. Er zijn veel toffe highlights die natuurlijk niet voor niets vaak bezocht worden. Maar alleen zul je op die plekken nooit zijn. Als ik op reis ga probeer ik ook altijd van het gebaande pad af te gaan. De plekken waar je het lokale leven kan aanschouwen en waar je soms als lang Nederlands meisje maar gek wordt aangekeken. Juist deze plekken maken reizen voor mij zo tof! In dit artikel deel ik je mijn favoriete off the beaten track plekken in Zuidoost-Azië.

Hoe makkelijk is het om off the beaten track te gaan in Zuidoost-Azië?

Het zal geen verassing zijn, maar je bent zeker niet de enige reiziger in Zuidoost-Azië. Toch volgen veel reizigers allemaal vrijwel dezelfde route, de zogenaamde banana pancake trail. Genoemd naar de, overigens heerlijke, bananen pannenkoeken die je in de plaatsen op deze route kunt vinden in hostels en kraampjes op straat.

Omdat de meeste reizigers dezelfde route volgen is het nog niet eens zo moeilijk om off the beaten track te gaan in Zuidoost-Azië. Zelfs in bekende plekken kun je dat nog makkelijk doen. Door een andere kant op te lopen, een lokaal marktje te bezoeken of bij een lokaal eettentje te gaan zitten zonder toeristen. Ook zijn er in elk land wel regio’s die minder bezocht worden en waar je dus niet struikelt over de toeristen. Mijn 10 tofste off the beaten track ervaringen vertel ik je hieronder.

De Ha Giang Motorbike trip in Vietnam

Vier dagen lang heb ik door het noorden van Vietnam de Ha Giang Motorbike loop gereden. Wat is het daar mooi! Je rijdt door prachtige bergen, ziet het lokale leven op het platteland en de locals dragen er nog traditionele kleding. Dit alles zorgt ervoor dat Ha Giang zeker één van mijn hoogtepunten van Vietnam is.

Vietnam-reisroute-Ha-Giang-Loop

Linapacan in de Filipijnen

Voor veel reizigers is de boottrip tussen Palawan en El Nido één van hun hoogtepunten van de Filipijnen. Ik had er alleen maar goede verhalen over gehoord, maar wilde het graag anders doen. Daarom besloot ik om geen excursie te boeken, maar het zelf te gaan regelen. Dat ging niet helemaal zoals verwacht, maar het bracht ons wel naar een mooi en off the beaten track eiland.

Het eiland Linapacan ligt tussen Palawan en El Nido in en de boottrip vanaf beide is zo’n drie uur. Helaas zijn er weinig ferries die naar Linapacan gaan, dus is het niet zo makkelijk te bezoeken. De ferry komt aan in het plaatsje San Miguel, waar je een paar guesthouses en een paar simpele restaurantjes hebt. De eigenaar van ons guesthouse nam ons een dagje mee op pad. We aten verse vis met onze handen, liepen over de mooiste stranden en zagen snorkelend in heel helder water prachtig koraal. Ook werden we meegenomen naar dé oorlogsveteraan van het eiland en mochten we zelfs zijn haan vasthouden. Te grappig! Overigens is er niet heel veel te doen op het eiland, maar voor een paar dagen relaxen en snorkelen is het een prima off the beaten track plek.

palawan

Het noorden van Luzon in de Filipijnen

Bij de Filipijnen denk je natuurlijk vooral aan mooie stranden en zwemmen in de helderblauwe zee. Maar de Filipijnen heeft meer te bieden dan dat. Ik heb twee weken lang door het noorden van het eiland Luzon gereisd, het eiland waar je ook de hoofdstad Manilla vindt. Je vindt er bergen, prachtige rijstterrassen en een interessante stammen cultuur.

luzon

Off the beaten track in Myanmar

Myanmar is een land, dat nog niet zo lang open is voor toeristen. Eigenlijk is het hele land dus vrij van het gebaande pad af. Hier ben ik zelfs locals tegengekomen die nog nooit een toerist gezien hadden. Vanaf het wat meer toeristische, maar leuke Hsipaw, vertrok ik met de trein naar het kleine plaatsje Kyaukme. Daar sprong ik achterop een scooter bij een lokale gids om voor twee dagen op pad te gaan en de omgeving te ontdekken. Het voelde alsof ik terug ging in de tijd en ik sliep in een houten huisje bij de locals. De locals waren vriendelijk en wilden maar al te graag over hun leven vertellen. Gelukkig had ik een gids, die op dat moment ook een vertaler was. Echt een bijzondere ervaring in een bijzonder land.

off-the-beaten-track-zuidoost-azie
off-the-beaten-track-zuidoost-azie

Orang-oetans spotten in Sumatra

Sumatra is een eiland in Indonesië dat nog niet overspoeld wordt door toeristen. Een groot eiland, met veel jungle en samen met Borneo de enige plek ter wereld om orang-oetans in het wild te zien. Je kunt Sumatra dan ook eigenlijk niet bezoeken zonder de jungle in te gaan om deze prachtige beesten in het wild te zien. De meeste toeristen gaan naar Bukit Lawang toe om ze te zien, maar ik ben naar de plek Ketambe gegaan. Er zijn wel toeristen, maar de plek voelt zeker off the beaten track. Als je meer wilt lezen over Ketambe, moet je zeker dit blog lezen.

Off the beaten track in Flores

Ook Flores is een eiland in Indonesië dat nog niet overspoeld wordt door toeristen, maar wel toeristen trekt. De bekende Komodo eilanden liggen vlak voor de kust en worden vaak bezocht door toeristen om er de Komodo Dragons te spotten. Daar kun je overigens ook prachtig duiken.

Het eiland zelf bezoeken de meeste toeristen met een auto met privé chauffeur, wat qua budget goed te doen is, maar je kunt het ook bereizen met de bus. Het eiland heeft mooie natuur en in de dorpjes ga je terug in de tijd. In dit blog lees je wat ik op Flores heb gedaan.

flores-reisroute

Muay Thai trainen vlakbij Chiang Mai

Een maand lang heb ik Muay Thai getraind in een klein dorpje vlakbij Chiang Mai, in Sankamphaeng bij Santai Muay Thai. Eten deed ik bij één van de lokale stalletjes langs de weg en in de ochtend rende ik samen met de Thaise vechters langs de velden van het dorp terwijl iedereen langzaam wakker werd. Vrijdag avond was er markt en in het weekend kon ik de stad Chiang Mai ontdekken.

De Kinabatangan River in Borneo

Wilde dieren spotten vanaf een bootje op de rivier, mijn eerste Orang Oetang in het wild, avondwandelingen door de jungle maken op zoek naar nachtdieren en slapen in een simpel hutje. Wat een ervaring en wat een prachtige natuur. Ik verbleef met mijn ouders in het simpele (lees dunne mattrasjes op de grond en gedeelde accommodatie) maar betaalbare Uncle Tan en hadden daar een top tijd. Maar er zijn meer plekken langs de rivier, als je op zoek bent naar wat meer comfort en luxe.

Battambang in Cambodja

Battambang is een plaats dat vlakbij Siem Riep ligt. Een plaats waar eigenlijk maar weinig echte toeristen attracties zijn. De bekendste is zeker het bamboo treintje, wat overigens binnenkort schijnt te verdwijnen. Maar eerlijk gezegd vond ik het ritje niet eens echt bijzonder. Wat wel tof was, was de hele dag op pad met de motorbike en een gids. We zagen het lokale leven, kleine tempels en schattige dorpjes.

off-the-beaten-track-zuidoost-azie

Het zuiden van Laos

Laos is een vrij onbekend land in Zuidoost-Azie voor de meeste reizigers, maar wel een land dat vaak door backpackers wordt bezocht. Toch zien de meeste backpackers vaak maar weinig van het land en doen ze maar een paar plekken aan. Ik zou je echt aanraden om de tijd te nemen voor dit fijne land. Trek naar het noorden, maar vergeet ook het zuiden niet. Ga naar de eilandjes in de Mekong, stap op de motorbike voor het leuke rondje van drie dagen in Thakhek en bezoek het Bolaven Plateau.

Waar wil ik nog graag off the beaten track gaan in Zuidoost-Azië?

Zuidoost-Azië is een regio waar ik naar toe blijf gaan, ik vind het er heerlijk! Er staan dan ook nog genoeg plekken op mijn lijstje. De off the beaten plekken waar ik nog graag heen zou willen zijn:

Thailand
In Thailand ben ik nog niet veel van het gebaande pad gegaan. Ik zou graag de regio rond Chiang Rai ontdekken en rond reizen in de Isaan provincie.

Indonesië
In Indonesië staan er nog genoeg eilanden op mijn lijstje. Zo zou ik graag naar Sulawesi gaan voor de bijzondere ‘dodencultuur’ van de Toraja stam en voor de duiken die je er kunt maken. Ook Papua staat om diezelfde reden hoog op mijn lijstje. De bijzondere stammencultuur en het prachtige duiken bij Raja Ampat lijken mij geweldig.

Laos
Iets wat ik niet heb gedaan is een meerdaagse hike maken naar lokale dorpjes toe. Dat zou ik graag de volgende keer in het noorden van Laos willen doen.

De Filipijnen
De volgende keer dat ik naar de Filipijnen toe ga, staat het zuiden van Palawan op mijn lijstje. Palawan is een eiland dat steeds toeristischer wordt, maar de toeristen gaan alleen maar naar het noorden toe. De vorige keer hadden we helaas te weinig tijd om het zuiden van het eiland te bezoeken, aangezien het behoorlijk wat planning vergt en er heel weinig informatie over te vinden is.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 comments