vietnam

Vietnam – de leukste reisroute + handigste tips

Tijdens mijn eerste reis naar Azië koos ik ervoor om Vietnam over te slaan. Het trok me niet en de verhalen die ik van andere reizigers hoorde, zorgde er niet voor dat ik enthousiast werd. Jaren later las ik online verhalen waardoor ik nieuwsgierig werd en besloot ik om toch naar Vietnam te gaan. Gelukkig maar! Want Vietnam is een prachtig en veelzijdig Aziatisch land. Het eten is lekker, de natuur is mooi en het reizen is er makkelijk. Vier weken ben ik er geweest, maar Vietnam is zeker een land waar ik nog een keer naar toe wil! Lees snel verder voor de perfecte reisroute door Vietnam.

vietnam-reisroute

Route Vietnam voor 3 tot 4 weken

De meeste mensen kiezen ervoor om van het noorden naar het zuiden van Vietnam te reizen. Je hebt dan zeker 3 tot 4 weken nodig om het land te bereizen. Het reizen tussen de bestemmingen kost best wat tijd. Wat je eventueel ook zou kunnen doen is alleen het noorden of het zuiden bezoeken. Mijn persoonlijke voorkeur zou dan uitgaan naar het noorden van Vietnam, omdat ik dit het mooiste deel van het land vond. Hieronder heb ik de plekken uitgewerkt waar ik ben geweest. Na deze reisroute door Vietnam heb ik nog wat handige tips voor je om meer uit je reis te halen. Veel reisplezier!

vietnam

Hanoi – 3 dagen

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam en de stad waar de meeste mensen hun reis door Vietnam beginnen. Het is een hele leuke, chaotische en authentieke stad. In Hanoi vind je een paar bezienswaardigheden, maar het leukste wat je in de stad kunt doen is misschien wel gewoon rondlopen. Overal zitten mensen op plastic krukjes te eten, je ziet mensen beladen onder de bloemen rondfietsen en het oversteken met alle brommers op de weg is al een hele ervaring op zich. Old Quarter is de plek om te verblijven en vanaf daar kun je de bezienswaardigheden allemaal goed wandelend bereiken. Tijdens je wandelingen zie je straten waarin alle winkels maar één soort product verkopen, zoals de schoenenstraat en de zonnebrillenstraat. Er is ook een straat waar de trein één keer per dag doorheen rijdt en waar ze inmiddels gezellige barretjes naast het spoor hebben gezet. Verdere bezienswaardigheden zijn het French Quarter, het levendige Hoan Kiem Lake, de Hoa Lo Prison (een gevangenis wat gebouwd is door de Fransen en gebruikt is voor zowel de Vietnamezen als de Amerikanen) en het gebouw van het Ho Chi Minh mausoleum.

Plaatsen in het noorden van Vietnam

De meeste reizigers kiezen ervoor om tijdens hun reis door Vietnam naar Sapa toe te gaan. Een plaatsje met prachtige rijstvelden en kleurrijke bewoners. Met de nachtbus doe je er tien uur over vanaf Hanoi en tickets kun je overal kopen. Eenmaal in Sapa is het leuk om een trekking te maken en zijn er genoeg gidsen om uit te kiezen. Je kunt kiezen tussen een trekking van 1 dag of meerdere dagen. Zelf heb ik Sapa overgeslagen omdat het er redelijk toeristisch is en ik graag een andere plek in het noorden wilde zien. Toch schijnt het er ondanks de toeristen, nog steeds prachtig te zijn!

Ha Giang loop – 3 tot 5 dagen

Tijdens het zoeken naar een minder toeristisch gedeelte in het noorden van Vietnam, kwam ik uit bij de Ha Giang motorbike loop. Je bereikt het beginpunt van de loop, Ha Giang, vanaf Hanoi in 7 uur met de nachtbus. Voor het rijden van de loop heb je 3 tot 5 dagen nodig. Onderweg zie je de meest prachtige natuur. Je rijdt dwars door de bergen en ziet overal mensen rondlopen in de traditionele kleding van hun stam. Dit was voor mij het hoogtepunt van mijn reis in Vietnam! Mocht je willen weten wat er allemaal bij komt kijken en welke plaatsen je naartoe gaan tijdens de loop, moet je vooral ook mijn aparte artikel over de Ha Giang Loop lezen.

Vietnam-reisroute-Ha-Giang-Loop

Bac Ha – 1 dag

De loop had ik zo gepland, dat ik op zaterdag avond in het plaatsje Bac Ha kon overnachten. Twee bussen en een dagje reizen brachten mij daar. Op zondag ochtend stond ik om 6 uur op, want het was marktdag! Voor 9 uur ’s ochtends is het de beste tijd om de markt te bekijken, omdat er dan veel bedrijvigheid is en nog weinig toeristen. Er wordt van alles verkocht op de markt, van eten, kleding, souvenirs tot dieren op de veemarkt. Het is een hele kleurrijke markt, aangezien het bezocht wordt door veel minderheden uit de buurt die hun traditionele kleding aan hebben.

Toen het wat drukker op de markt begon te worden, huurde ik een motorbike. Er is een andere zondagsmarkt (stuk kleiner, maar zonder toeristen) een stukje verder en de omgeving is mooi! ‘S avonds nam ik de avondbus naar Hanoi.

In Hanoi ben ik vervolgens nog een dagje gebleven om de volgende dag met de bus en de boot in 4,5 uur naar Cat Ba eiland te gaan. Helaas was het eiland die dag vanwege het noodweer gesloten en heb ik die nacht in Haiphong (het plaatsje waar de boot van vertrekt) moeten overnachten. Daar was niet veel te doen, maar zo kon ik wel meteen de volgende ochtend op de boot stappen.

Vietnam-reisroute

Cat Ba Island – 3 dagen

Halong Bay is misschien wel de bekendste plek van Vietnam. De prachtige kalkstenen rotsen die uit het helderblauwe water oprijzen, spreekt bij iedereen tot de verbeelding. Helaas is het daarom ook erg druk in Halong Bay. Ik wilde graag dezelfde soort prachtige omgeving zien, maar dan met veel minder toeristen. Daarom heb ik gekozen voor een verblijf op Cat Ba Island en een dagtrip met de boot door Lan Ha Bay. Helaas was het regenachtig en grijs toen ik er was, maar zelfs toen was het er mooi. Ook het eilandje zelf is leuk om te verblijven. Vergeet zeker niet naar het uitzichtpunt toe te lopen tijdens zonsondergang.

cat-ba

Tam Coc (Ninh Binh) – 2 dagen

Helaas ben ik hier niet geweest. Het noodweer had ervoor gezorgd dat het plaatsje onbegaanbaar was. Nog een reden om terug te gaan naar Vietnam! Want als ik andere reizigers moet geloven is dit een niet te missen stop tijdens je reis. Het wordt ook wel Halong Bay op het land genoemd. Met een bootje vaar je over kleine riviertjes, dwars door de rijstvelden en met kalksteen rotsen om je heen.

Plaatsen in het midden van Vietnam

Hoi An – 4 dagen

Dit vind ik het leukste en relaxte stadje van Vietnam en zeker een must see tijdens je reisroute door Vietnam. Het stadje zelf kun je prima lopend verkennen en met de fiets rijd je door de landbouwvelden heen naar het strand. In het centrum lijkt de tijd wel stil te hebben gestaan en ’s avonds wordt het prachtig door duizenden lampionnen verlicht. Je kunt er de lekkerste gerechtjes proeven, zowel op de markt als bij de lekkere restaurantjes. Het is er toeristisch, maar omdat het centrum autovrij is voelt het er heerlijk relaxt! Naast het proeven van alle lekkere Vietnamese specialiteiten, is Hoi An ook een goede stad om een kookcursus te volgen. Tussen de rijstterrassen heb ik er de lekkerste gerechten leren maken, nadat we eerst de lokale markt bezocht hadden voor de ingrediënten. De Green Bamboo Cooking school is zeker een aanrader!

Waar de stad ook bekend om staat zijn de kleermakers. Mocht je een pak of jurk op maat willen maken, dan is dit de plek om dat te doen! Ik had geen jurk nodig, maar heb wel wat mooie leren tassen gekocht.

vietnam

Plaatsen in het zuiden van Vietnam

Da Lat – 3 dagen

Na een 15 uur lange rit in de nachtbus kwam ik aan in Da Lat. Da Lat is een plaatsje met frisse berglucht en de plek in Vietnam voor actievelingen. Hiken, springen en klauteren tijdens het canyoningen, met de scooter er op uit, koffie proeven en op zoek gaan naar mooie watervallen. ‘S avonds is het leuk om een hapje te eten op de markt en daarna een drankje te drinken in één van de gezellige barretjes die je in Da Lat kunt vinden. Als je op zoek bent naar een gezellig hostel, dan is ‘Pretty Backpackers house’ zeker een aanrader. De mensen zijn er lief en ’s avonds kun je er gezellig met zijn allen eten.

Overigens is het Crazy house ook een bezoek waard. Het huis is een soort mix tussen Gaudi en Alice in Wonderland. Je vindt het Crazy House zo’n 1,5 kilometer uit het stadscentrum en ik ben er lopend naartoe gegaan.

Ho Chi Minh City – 2 dagen

Het grote, moderne en hectische Ho Chi Minh City is de grootste stad van het land. Het is een compleet andere stad dan Hanoi, omdat het veel moderner is en minder authentiek voelt. Toch heb ik me hier ook weer prima vermaakt, al was het voor mij niet het hoogtepunt van Vietnam. Zo heb ik er lekker rondgelopen, rooftop barretjes bezocht en genoten van een meer Westers leven.

De bezienswaardigheden die je echt moet zien hebben met de Vietnam oorlog te maken. Zo vond ik het War museum erg indrukwekkend. Je leert er over de gruwelen van de oorlog, maar ook wat de Vietnamezen ondernomen hebben om er sterker uit te komen. Waar je ook naar toe moet, vind ik, zijn de Cu Chi tunnels. Tijdens de Franse bezetting en de Vietnam oorlog leefden veel Vietnamezen onder de grond. Met het bezoeken van de tunnels leer je meer over hoe ze dat deden en kun je zelf ook een stukje door een tunnel kruipen. De tunnel is wijder gemaakt voor de toeristen, maar nog steeds heel smal! Het klopt dat het er vrij toeristisch is en je achter een gids met een vlaggetje aan moet lopen. Sommige mensen slaan het daarom ook over. Maar ik vind het nog steeds wel een echte must see, omdat het een indrukwekkend deel van de Vietnamese geschiedenis is.

Mekong Can Tho – 2/3 dagen

Vanuit Ho Chi Minh City kun je een dagtrip naar de Mekong rivier boeken. Omdat ik daar geen jubelende verhalen over had gehoord, besloot ik het zelf te regelen. Dus stapte ik in de bus en vier uur later kwam ik aan in Can Tho. Het plaatsje waar de drijvende ochtend markt wordt gehouden. Wat mijn verblijf hier extra leuk maakte is de accommodatie waar ik verbleef! Bij Nguyen Shack krijg je een simpele kamer, maar met de hangmatten die uitkijken op de rivier, gratis fietsen die je kunt lenen, heerlijk eten en drinken en ontzettend aardig personeel! Eén dag ben ik erop uit gegaan met de fiets. We kregen een kaartje mee en het was heerlijk om in de mooie omgeving rond te fietsen.

De tweede dag ben ik met een tourtje mee geweest naar de drijvende ochtend markt. Als er hoog op de boot een banaan hangt, weet je dat de boot bananen verkoopt. Grappig systeem! Na de markt zijn we ook nog een stukje over de gewone markt aan land gelopen. Waar ik onder andere een gefrituurde bami pizza en kikker pootjes heb gegeten.

mekong-vietnam

Phu Quoc

Na Vietnam ging ik naar de Filipijnen toe, dus zelf had ik geen behoefte aan strand in Vietnam. Mocht je dit wel hebben, dan vind je op een uurtje vliegen van Ho Chi Minh het eiland Phu Quoc. Een paradijselijk eiland, als ik andere reizigers mag geloven en een goede keuze als je je reis door Vietnam met wat relaxen op het strand wilt afsluiten.

vietnam-reisroute

Tips voor het samenstellen van de perfecte reisroute door Vietnam

Hieronder lees je praktische tips om nog meer uit je reis door Vietnam te halen.

Beste reistijd Vietnam

De beste reistijd voor deze reisroute door Vietnam is lastig aan te geven, omdat het een langgerekt land is. Daarom zijn er wel drie verschillende klimaatzones. Toch zou je december t/m maart kunnen aanwijzen als het beste seizoen om te reizen. Er valt niet zoveel regen en de temperatuur is aangenaam. Wel kan het in het noorden best koud zijn.

Vervoer in Vietnam

Tussen alle plaatsen rijden bussen. Ik heb behoorlijk wat nachtbussen genomen en vond ze eerlijk gezegd best comfortabel. Al weet ik dat veel mensen dat absoluut niet zo ervaren. Zeker niet als je nog langer bent dan ik met mijn 1.77. Wat veel mensen doen is een binnenlandse vlucht nemen van Hoi An naar Ho Chi Minh. Dan mis je het stadje Da Lat, maar het scheelt je veel tijd en duur is het niet. Voor het reizen binnen de steden kan ik je de App Grab aanraden. Dit is de Aziatische Uber die goed en veilig werkt! Het huren van een scooter is een goedkope manier om wat van de omgeving te zien.

Heb je een visum nodig voor Vietnam

Je kunt je 30-dagen visum online aanvragen. Dit kun je onder andere doen op de officiële website van de Vietnamese overheid. Je betaalt hiervoor $ 25 en ontvangt binnen drie werkdagen de goedkeuring. Je kunt je e-visum vervolgens uitprinten en meenemen naar Vietnam. Mocht je graag langer in Vietnam willen blijven, dan heb je een autorisatiebrief nodig. Je kunt deze brief aanvragen bij verschillende websites, die dat dan verder voor je regelen. Dit hoef je dus niet te doen als je 30 dagen of minder in Vietnam gaat verblijven.

Hoeveel kost reizen door Vietnam?

Reizen door Vietnam is niet duur, het is een goed land voor goedkope rondreizen. Ik was ongeveer 30 euro per dag kwijt, maar ik reisde vrij budget. Omdat ik alleen reisde, sliep ik in vaak op slaapzalen, reisde ik veel met de bus en at ik in simpele restaurantjes. Op activiteiten heb ik overigens niet bezuinigt. Maar wil je graag slapen op een privé kamer en af en toe eten in een wat luxer restaurantje dan is 40 tot 50 euro per dag wat realistischer.

Handig om te weten voor je reisroute door Vietnam

  • Valuta: de Vietnamese Dong
  • Taal: Vietnamees is de moedertaal van 87 % van de Vietnamezen
  • Aantal inwoners:  102.789.598 (2021)
  • Grootte: 331.000 km² en 8 keer groter dan Nederland
  • Ligging: in Zuidoost-Azië, oostelijk van Cambodja en Laos
  • Tijdsverschil: in de Nederlandse zomer 5 uur later, in de winter 6 uur

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments