reisroute-zuid-afrika

Zuid-Afrika – de perfecte reisroute en de beste tips

Ben je op zoek naar een gevarieerde reisbestemming? Klinkt wildlife spotten, een prachtige kust, lekkere wijntjes drinken, de wereldstad Kaapstad en vriendelijke mensen jou ook zo goed in de oren? Dan zou Zuid-Afrika wel eens een goede keuze voor je volgende reis kunnen zijn! Dit land heeft alles. Ik heb de perfecte reisroute voor Zuid-Afrika voor je samengesteld waar prachtige natuur, toffe steden, safari’s en de leukste activiteiten elkaar afwisselen. Inmiddels heb ik Zuid-Afrika al drie keer bezocht en heb ik zelfs een Zuid-Afrikaanse vriend. Dus ik hoop je met deze perfecte reisroute voor Zuid-Afrika zeker enthousiast te maken voor dit prachtige land!

Zuid-Afrika-reisroute

De perfecte reisroute voor Zuid-Afrika in 3 weken

Het leuke aan Zuid-Afrika is dat je het land met een huurauto kan ontdekken. Dat geeft je de vrijheid om het land op je eigen tempo te ontdekken. Bij deze reisroute begin je in Johannesburg en eindig je in Kaapstad, andersom kan natuurlijk ook. Al zou ik liever in Johannesburg beginnen. Kaapstad is gewoon een erg fijne stad om je reis in af te sluiten. Als je minder lang de tijd hebt, dan kun je er voor kiezen om een deel van de reisroute af te leggen. Je kiest dan het beste voor een retourtje naar Kaapstad of Johannesburg. Vanaf beide steden is er een leuk rondje te maken. De onderstaande route is een complete route voor 3 tot 4 weken. Maar je kunt het makkelijk aanpassen. Met deze perfecte reisroute voor Zuid-Afrika zie je de mooiste plekken in het land. Na de reisroute heb ik nog een aantal handige tips voor je om meer uit je reis te halen. Veel reisplezier!

Johannesburg – 1 dag

Johannesburg is niet de gezelligste, leukste en veiligste stad die er is. Maar er zijn wel een paar bezienswaardigheden die je eigenlijk niet kunt missen tijdens je reis! Ik heb één keer in de stad overnacht. De laatste keer verbleef ik bij de vader van mijn vriend in Benoni, wat er vlakbij is. Maar geen aanrader is voor reizigers. De beste wijk om te verblijven in Jo’burg, zoals de Zuid-Afrikanen het noemen, is het hippe en creatieve Maboneng. Verder is het apartheidsmuseum zeker een must om te bezoeken en zo meer te weten te komen over de bewogen geschiedenis van het land. Het is een museum dat op mij grote indruk maakte.


Het township Soweto is zeker ook een plek dat je moet bezoeken. Een township was voor de val van de apartheid een woongebied voor ‘niet-blanke’ inwoners, voor de zwarte bevolking, kleurlingen en Indiërs. Na de apartheid zijn ze hier gewoon blijven wonen en is Soweto uitgegroeid tot een eigen soort stad. Geschat is dat er zo’n 4 miljoen inwoners leven in 41 wijken. Het verschil tussen rijk en arm is ook in Soweto groot. Er zijn mensen die in mooie huizen wonen, terwijl andere in krottenwijken leven waar ze de wc moeten delen met 20 families. Je kunt Soweto niet zelfstandig bezoeken. Gelukkig kun je een tour boeken, waarbij je kunt kiezen tussen lopen of fietsen (aanrader!) door Soweto. Zelf heb ik niet in Soweto overnacht, maar ik heb gehoord dat overnachten bij Lebo’s Soweto Backpackers een hele bijzondere ervaring is.

Zuid-Afrika-reisroute

Graskop – 2 nachten

Vanaf Johannesburg is het ongeveer 5 uur rijden naar het plaatsje Graskop. Het plaatsje zelf is niet zo bijzonder, maar de omgeving is prachtig! Je kunt er eventueel voor kiezen om een paar nachten in Graskop te overnachten en het plaatsje als uitvalbasis te gebruiken. Zelf ben ik er maar één nacht gebleven. ‘S avonds kun je heerlijk eten bij The Glasshouse. Reserveren is wel aan te raden, want het is populair. Als je iets goedkoper en lokaler wilt eten, kun je bij Canimambo eten. Een Portugees / Mozambikaans restaurant. Dit restaurant werd ons aangeraden door ons Guesthouse. We hebben hier heerlijk gegeten, met een goedgevuld glas wijn, voor een goede prijs. Voor een lekkere lunch of laat ontbijt is Harry’s Pancakes een echte aanrader! Mocht je wat avontuurlijks willen proberen, ga dan voor de pannenkoek met bobotie.

De Panorama Route – 1 /2 dagen

Dit is misschien wel de mooiste weg in Zuid-Afrika. De Panorama Route is in totaal maar 60 kilometer lang en is te doen in één dag. Maar je kunt de route zeker ook opdelen in twee dagen, want de stops die je kunt maken zijn mooi! Je ziet de mooiste watervallen en uitzichtpunten. Deze route is voor mij zeker één van de hoogtepunten van Zuid-Afrika.

Het Kruger Park – 4 dagen

Het bekendste wildpark van misschien wel heel Afrika is het Kruger Park. Het park biedt een enorme verscheidenheid aan wildlife en is qua oppervlakte ongeveer half zo groot als Nederland. Als je het Kruger Park wilt bezoeken ontkom je niet aan het maken van keuzes. Hoeveel dagen wil je gaan en waar wil je verblijven? Wil je ook georganiseerde safari’s maken of rij je alleen maar zelf? Om je te helpen met het plannen van je bezoek, heb ik een uitgebreid artikel geschreven met de beste tips en alles wat je moet weten bij een bezoek aan het Krugerpark.

Swaziland (Eswatini) — 1 nacht

Swaziland heb ik zelf niet bezocht omdat het helaas vanwege Corona niet toegankelijk was. Maar als je van het Krugerpark naar St. Lucia toe gaat rijden, dan kun je het snelste en beste door Swaziland gaan. Het is één van de kleinste landen van Afrika. Swaziland heet trouwens sinds 2018 Eswatini. Je kunt hier het beste blijven slapen, zodat je de reis opbreekt. Mlilwane is de leukste optie. Hier slaap je tussen de kleine dieren en de volgende dag kun je dan door het park fietsen of een stuk gaan wandelen.

Zuid-Afrika-reisroute

St. Lucia – 3 dagen

Zelf zat ik enorm te twijfelen of St. Lucia het lange rijden wel waard zou zijn. Dit omdat we de Panorama route en het Kruger Park als apart rondje deden vanaf Johannesburg. Daarna zijn we vanaf Johannesburg naar Drakensbergen toe gereden voor een hike die er tof uitzag, de zogenaamde Chain Ladder Hike. Helaas regende het toen we er waren en konden we geen hand voor ogen zien vanwege de mist. Behoorlijk balen, maar dat doen we de volgende keer dan wel. Want de regio Drakensbergen schijnt prachtig te zijn! Mocht je zelf deze regio willen bezoeken, dan doe je dat het beste na St. Lucia.

Gelukkig was St. Lucia de rit zeker waard! Het is een leuk klein plaatsje, met genoeg te doen in de omgeving. Je kunt er wildlife spotten, snorkelen en naar het strand. Wat St. Lucia echt heel bijzonder maakt zijn de nijlpaarden. Nergens anders ter wereld kun je zo dichtbij ze komen als hier! Verder hebben we veel neushoorns gezien en maakte wij hier onze Big 5 compleet met een luipaard.

Vliegen van Durban naar Port Elizabeth

Het vliegen van Durban naar Port Elizabeth scheelt je een hoop tijd. Je kunt gemakkelijk je huurauto inleveren en een nieuwe ophalen in Port Elizabeth. Mocht je niet zoveel tijd hebben, dan is vliegen naar Kaapstad ook een optie. Dan sla je de Garden Route over.
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om het hele stuk te rijden. Bedenk wel dat het een flink eind is, namelijk 910 kilometer. Echte hoogtepunten zijn er niet op deze route. Toch zijn er wel leuke plaatsjes om te stoppen. Zelf heb ik wel het hele stuk gereden, in een kever uit 1974! Mocht je willen weten waar ik ben geweest en wat ik heb gedaan, lees dan dit artikel.

kever-zuid-afrika

De Garden Route – 6 dagen

De 300 kilometer lange Garden Route slingert langs prachtige bossen, meren, stranden en bergen. Maar wat het echt bijzonder maakt zijn de vele toffe activiteiten die je er kunt doen. Zoals het wandelen over de uitgerekte stranden, ziplinen en het hiken in de oerbossen.

Meer over de Garden Route lees je hier!

garden route

Oudshoorn – 1 dag

Vanaf het plaatsje Wilderness op de Garden Route, kun je kiezen tussen twee wegen (de N2 of de R62). Mocht je er tijd voor hebben dan zou ik je zeker aanraden om naar Oudshoorn te gaan en dan de R62 te rijden. De weg naar Oudshoorn gaat over de oudste bergpass van Zuid-Afrika: de Montagu Pass. Enkele jaren geleden is er een grote bosbrand geweest, maar het uitzicht is nog steeds spectaculair.

Oudshoorn is de struisvogel hoofdstad van de wereld. Je kunt er struisvogel eten en een struisvogel boerderij bezoeken. Struisvogel is een heerlijk, mager stukje vlees, zeker proeven dus! Verder kun je vanuit Oudshoorn de 20 miljoen jaar oude Cango grotten bezoeken, een stokstaartjes safari maken en zijn er nog veel meer toffe activiteiten te doen.

Alles over Oudtshoorn lees je hier

Oudhoorn-struisvogels

Route 62 – 1 tot 2 dagen

De route 62 is een weg die dwars door de Kleine Karoo woestijn gaat. Het is weer een compleet ander landschap. Wat een divers land is Zuid-Afrika toch! Je zou in één dag van Oudshoorn naar Hermanus kunnen rijden (363 kilometer), of een stop kunnen maken in het bergplaatsje Swellendam.
Route 62 rijd je vooral voor het uitzicht onderweg. Maar er zijn ook een paar stops die de moeite waard zijn.

In Calitzdorp wordt de beste port van het land gemaakt! De drie grootste en meest bekende wijnkelders zijn De Krans, Boplaas en Calitzdorp Wijnkelder. Even de benen strekken kan ook prima in het dorp met zijn mooie Victoriaanse huizen. Er zijn veel lekkere lunchzaakjes, dus een prima stop voor ’s middags.

Een hele aparte stop is ‘Ronnie’s Sex Shop’. De shop is een begrip in Zuid-Afrika. Vooral het verhaal erachter is grappig! Hippie Ronnie had een winkel genaamd ‘Ronnie’s shop’ langs de R26, waar je wat te drinken of te eten kon halen. Op een dag vonden zijn vrienden het grappig om het woordje ‘sex’ tussen de woorden Ronnie’s en shop te schilderen. Een nieuw fenomeen was geboren! Inmiddels is het een bar waar je ook kunt eten en hangt het er vol met BH’s van de bezoekers.

klein karoo

Hermanus – 2 dagen

Hermanus is één van de beste plekken ter wereld om walvissen te zien! Je kunt de Southern Right walvissen al langs de kust uit het water zien springen. Maar toch zou ik aanraden om zeker ook een boottocht te gaan maken als je er in het juiste seizoen bent. Het is heel speciaal om deze beesten van ‘dichtbij’ te zien. In de maanden augustus t/m oktober heb je de meeste kans om ze te zien.

hermanus

Als je bijzonder wilt lunchen is een wijnproeverij met hapjes bij Creation een aanrader. Het is heerlijk en je hebt een prachtig uitzicht vanuit het restaurant.

tips-zuid-afrika

De weg (R44) vanaf Hermanus naar Kaapstad wordt ook wel de ‘whale route’ genoemd en de uitzichten die je onderweg ziet zijn spectaculair. Stop ook vooral even bij Bettysbaai, want daar vind je een grote pinguïnkolonie. Deze kolonie is een stuk minder druk bezocht dan de pinguïns die je in het bekende Boulder’s Beach kunt bezoeken.

Kaapstad – 4 dagen

De leukste stad van Zuid-Afrika! Het is fijn om er een paar dagen voor in te plannen. Er is veel te doen in de omgeving en het is een fijne manier om je reis af te sluiten. Wat dacht je van het proeven van de lekkerste wijnen, pinguïns spotten en de Tafelberg te beklimmen. Al mijn tips over Kaapstad lees je hier.

kaapstad

Tips voor het samenstellen voor jouw perfecte reisroute door Zuid-Afrika

Hieronder lees je praktische tips om nog meer uit je reis door Zuid-Afrika te halen.

De beste reistijd voor Zuid-Afrika

De seizoenen in Zuid-Afrika zijn tegenovergesteld aan die van ons. Als het bij ons zomer is, is het in Zuid-Afrika winter. Ook is het zo dat er grote verschillen zijn qua klimaat, omdat het een groot land is. Zo regent het in de regio van Johannesburg en St. Lucia het meest in de zomer (onze winter), terwijl het in het in Kaapstad en omgeving juist andersom is. In de maanden mei t/m augustus is de gemiddelde temperatuur 15 graden, met zowel uitschieters naar boven en beneden. Perfect weer om het Kruger Park te bezoeken. In de zomermaanden kan het vooral in het binnenland erg warm worden, wel 35 graden. De beste reistijd voor Zuid-Afrika zijn de maanden maart t/m half mei en half augustus t/m oktober.

Vervoer in Zuid-Afrika

Verreweg de meeste mensen huren een auto. Met een huurauto heb je veel vrijheid en zie je onderweg al de mooiste landschappen! Je hebt al een huurauto vanaf 25 euro per dag, inclusief verzekering. Tussen Durban en Port Elizabeth kun je het best vliegen. De huurauto kun je dan inleveren in Durban en in Port Elizabeth pik je de nieuwe dan weer op.
Voor de backpackers is er ook een speciale bus: de Baz bus. De bus werkt met een hop-on / hop-off systeem en rijdt door heel Zuid-Afrika.

Visum voor Zuid-Afrika

Je hebt als Nederlander en Belg geen visum nodig als je 90 dagen of minder in het land gaat reizen.

Zuid-Afrika

Hoeveel kost het reizen door Zuid-Afrika?

In Zuid-Afrika betaal je met de rand en kun je overal pinnen. Tijdens mijn reizen door Zuid-Afrika verbleef ik veel bij de familie van mijn vriend. De laatste keer reisden we door het land in december, de maand waarin Zuid-Afrikanen zelf ook veel reizen. De accommodaties waren wat duurder dan in de andere maanden. Voor een nacht in een middenklasse hotel betaal je ongeveer tussen de 30 en 60 euro. Als je graag in een privé reservaat wilt verblijven, dan betaal je hier natuurlijk een stuk meer voor. Uit eten gaan en een lekker wijntje drinken is goedkoop! Voor 10 euro kun je al heerlijk eten. Daarnaast heb je natuurlijk te maken met transport (huurauto is rond de 25 euro per dag en de benzine is in vergelijking met Nederland goedkoop) en de activiteiten die je wilt doen. Om even wat voorbeelden te noemen: bungyjumpen kost 80 euro, entree voor het Krugerpark is 23 euro en als je wilt gaan kajakken in het Tsitsikamma nationaal park ben je 38 euro kwijt.
Voor twee personen kun je dus prima voor 60 á 70 euro per dag reizen in Zuid-Afrika.

Is reizen door Zuid-Afrika veilig?

Over het algemeen is Zuid-Afrika een veilig land om door heen te reizen. Toch zijn er wel dingen om rekening mee te houden. Zo is het in de meeste plaatsen niet veilig om in het donker over straat te lopen. Grote afstanden in het donker rijden doe je liever ook niet. Als je ’s avonds nog wat wilt eten in een restaurantje vlak bij je accommodatie kun je echter prima de auto pakken. Verder is het niet verstandig om waardevolle spullen in je auto te laten liggen. En is het beter om je autodeuren, zeker in de grote steden op slot te doen. Lifters zijn er in Zuid-Afrika veel. Toch is het veiliger om zelf geen lifters mee te nemen. Dit klinkt misschien als een hoop om rekening mee te houden, maar als je je gezond verstand gebruikt tijdens het reizen, zal je zien dat Zuid-Afrika een fijn land is om doorheen te reizen.

Meer lezen over Zuid-Afrika?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 comments