De reistrends voor 2024 en welke bestemmingen passen daarbij?

Het is inmiddels alweer januari en het nieuwe jaar heeft tot nu toe vooral veel regen gebracht. Een goede tijd om alvast lekker weg te dromen bij mooie bestemmingen en toffe reisplannen voor 2024. In dit artikel heb ik de Nederlandse reistrends voor 2024 op een rijtje gezet. Ook heb ik daar bestemmingen bijgezocht die goed bij de trends passen. Droom maar alvast lekker weg!

De reistrends voor 2024

Mijn accommodatie boek ik altijd via het platform Booking.com en laat dat nou net het bedrijf zijn dat de reistrends voor 2024 op een rijtje heeft gezet. Dit zijn de reistrends voor 2024, met toffe bijpassende bestemmingen!

Verrassingsreizen

We willen bijzonder op reis en echt wat mee maken. Liever niet naar een plek gaan waar iedereen naartoe gaat en het liefst een beetje verrast worden op reis. Verrassingsreizen zijn dan ook steeds meer in trek. Bij een verrassingsreis is alles, hoe kan het ook anders, een verrassing. Zo weet je van tevoren niet waar je naartoe gaat en kun je dus ook niets plannen. Super avontuurlijk dus!

Welk land past bij deze reistrend voor 2024?
Bij een verrassingsreis past natuurlijk elk land! Maar het populairst zijn de stedentrips. Voor een paar dagen willen we best verrast worden maar langer is een beetje te spannend. Wat dacht je van een stedentrip naar Palma de Mallorca, Lissabon of Istanbul. Maar natuurlijk ben jij niet degene die de keuze maakt, dus waar je uiteindelijk naartoe gaat is een verrassing.

Jezelf (anders) leren kennen

Op reis hebben veel Nederlanders het gevoel dat ze de beste versie van zichzelf zijn. Al doen ze zichzelf ook wel eens beter voor, door bijvoorbeeld een luxere auto te huren. Niemand kent je op vakantie en daardoor is het makkelijk om jezelf net wat anders (beter) voor te doen. Ze pakken de kans om zichzelf beter te leren kennen. Wie ben ik nou echt zonder de dagelijkse rompslomp? Zeker door alleen te reizen kun je jezelf goed leren kennen.

Welk land past bij deze reistrend voor 2024?
Als je ervan geniet om je wat anders voor te doen op reis en een mooie luxe auto wilt huren, dan is Amerika jouw land! Wil je jezelf beter leren kennen, kies er dan voor om alleen op reis te gaan of kies voor een plek als Bali of India. De spirituele plekken waar mensen naartoe gaan als ze zichzelf beter willen leren kennen.

ubud-tips

Water, mindfulness en meditatie

Jezelf letterlijk en figuurlijk onderdompelen tijdens je vakantie is iets dat voor veel mensen belangrijk is. Zo’n één derde van de Nederlandse reizigers wil in 2024 graag een vakantie boeken met water in de hoofdrol. Water kalmeert veel mensen, ze worden er rustig van. Mensen zoeken steeds meer naar rust en kalmte en gebruiken hier onder andere hun vakantie voor. Daarom zie je ook dat meditatie en mindfulness steeds belangrijker worden, ook op reis.

Welk land past bij deze reistrend voor 2024?
Water is overal, dus in heel veel landen kun je jezelf onderdompelen. Wat dacht je van de mooie stranden op Mallorca, Sardinië of de Caribische eilanden? Ook mediteren kun je overal doen. Mocht je meer willen doen met meditatie, kijk dan eens dan een meditatie week in Thailand. Maar ook dichter bij huis vind je genoeg opties.

de-mooiste-stranden

Het lokale eten proeven

De gerechten die we in Nederland eten worden steeds internationaler, alhoewel stamppot natuurlijk ook nog steeds een favoriet is voor de meeste Nederlanders. Ook op reis zijn we geïnteresseerd in de lokale keuken. Maar liefst twee derde van de Nederlandse reizigers wilt in 2024 graag kennis maken met de lokale keuken van het land dat ze bezoeken.

Welk land past hierbij?
Als ik op reis ga, probeer ik altijd de lokale gerechten uit. Voor mij is het ultieme land om de lokale keuken te proberen toch wel Thailand. Overal kun je eten, zowel bij straattentjes als bij de wat luxere restaurantjes. En het Thaise eten is zo lekker!

thais-eten

Reizen voor en met de liefde

Veel mensen zaten aan de buis gekluisterd voor B&B vol liefde. En inmiddels wordt ook de winter variant weer goed bekeken. Dit heeft de singles duidelijk aan het denken gezet. Bijna een kwart zou graag op date-vakantie gaan om zo de liefde van hun leven te vinden. Reizen wordt trouwens ook gebruikt om over een verbroken relatie te komen. Niets beters dan even in een andere omgeving te zijn na een break up.

Voor stellen is het versterken van hun band belangrijk om reis. Stellen die kinderen hebben, zitten er massaal aan te denken om een keer alleen op reis te gaan. Bijna de helft is van plan om een keer zonder kinderen en partner op reis te gaan in 2024. Dit verbaasd mij eigenlijk wel, maar zet mij wel aan het denken. Misschien moet ik ook maar weer eens alleen op vakantie gaan dit jaar! Hoe heerlijk zou het zijn om weer een keer zonder baby te vliegen.

Welk land past hierbij?
De liefde vinden kun je overal! Maar de liefde vinden in het romantische Italië is misschien net wat makkelijker.

lange-afstandsrelatie

Besparen op de vakantie

Alles wordt duurder in Nederland, dus proberen we toch wat te besparen op onze vakantie. Want weg willen we wel. Om goedkoper uit te zijn doen we een aantal dingen. Sommige mensen kiezen voor een land waar het leven goedkoper is dan in Nederland, andere kopen een dagpas voor een 5-sterren hotel om zo toch betaalbare luxe te ervaren en zo’n 30% van de reizigers met kinderen is van plan om met hun kinderen buiten de schoolvakanties op reis te gaan om zo te besparen. Dat is best een hoop vind ik!

Welk land past hierbij?
In Oost-Europa vind je veel toffe vakantielanden en bestemmingen. En laten daar nou de goedkoopste vakantielanden van Europa te vinden zijn. Wil je buiten Europa op vakantie gaan? Denk dat eens aan Bolivia in Zuid-Amerika of Laos in Zuidoost-Azië.

Duurzaam reizen

Duurzaam reizen wordt steeds belangrijker. We zien als reistrend in 2024 dat veel meer mensen voor duurzame accommodaties kiezen en dat er ook steeds meer aanbod komt. Ook groene ruimtes en planten in de accommodatie zijn voor de Nederlandse reiziger belangrijk.

Welk land past hierbij?
Op het gebied van duurzaamheid scoren de Scandinavische landen hoog. Wat dacht je van een vakantie in Noorwegen of IJsland? Ook Zwitserland is een goede keuze!

De reistrends voor 2024, waar ik heen?

Verrassingsreizen zijn niets voor mij, want ik hou van plannen en het kiezen van mijn bestemming. Maar de rest van de reistrends kan ik mij wel in vinden! Op dit moment ben ik in Zuid-Afrika, waar ik reis met mijn Zuid-Afrikaanse partner en over een paar maanden gaan we naar Sri Lanka. In beide landen genieten we van de zee, eten we het lokale eten, proberen we zo duurzaam mogelijk te reizen en beide zijn ter plekke goedkopere landen dan Nederland.

Waar ga jij heen in 2024?

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.