Zuid-Afrika-weetjes

Reizen door Zuid-Afrika tijdens de corona tijd

Terwijl eigenlijk iedereen in Nederland zat en niet op vakantie kon, had ik de mazzel drie maanden in Zuid-Afrika te kunnen zijn. Het land van de safari’s in het Krugerpark, lekkere wijntjes, prachtige natuur en vriendelijke locals. Ben je benieuwd hoe mijn reis eruitzag en wat de corona regels waren? Lees alles over reizen door Zuid-Afrika tijdens de corona tijd.

Reizen door Zuid-Afrika tijdens de corona tijd

Waarschijnlijk was dit het eerste wat je je afvroeg toen je mijn artikel zag. Waarom zou je tijdens de corona tijd naar een land als Zuid-Afrika toegaan? 

Mijn vriend en ik werkten samen op een zeiljacht in Mallorca. We verloren onze baan, omdat de boot zou overwinteren in Mallorca. Vanwege de corona crisis wilde de eigenaar de boot niet naar de Cariben laten varen. Helaas waren wij dus niet meer nodig op de boot. Mijn vriend is Zuid-Afrikaans en kon niet in Europa blijven zonder werk. Normaal gesproken kan dat wel voor drie maanden, maar helaas, corona maakte het onmogelijk. Ook Nederland kwam hij niet in. We wilden graag samen blijven, maar waar moesten we dan heen? Lang bleef Zuid-Afrika ook voor mij gesloten. De corona gevallen stegen en we zagen het somber in. Maar een week voordat mijn vriend zou vertrekken kondigde de President van Zuid-Afrika tegen alle verwachtingen in aan, dat het land open gesteld zou worden voor onder andere Nederlanders. Gelijk boekte ik mijn vlucht en besloten we naar Zuid-Afrika te gaan.

De reis naar Zuid-Afrika

Best een beetje zenuwachtig gingen we naar het ziekenhuis voor onze PCR test. De dagen ervoor waren we extra voorzichtig geweest in Mallorca, want we wilden natuurlijk dat de uitslag negatief zou zijn. Gelukkig bleken de testen negatief en konden we vliegen. Mijn vriend en ik hadden allebei een andere vlucht, maar we vertrokken 10 minuten na elkaar en uiteindelijk kwam mijn vriend één uur later in Zuid-Afrika aan dan ik. 

Op het vliegveld in Mallorca was het heel rustig. Ik kreeg een spatscherm voor in het vliegtuig en moest natuurlijk mijn mondkapje ophouden. Toen ik het vliegtuig instapte, kreeg ik een surrealistisch gevoel. Alle stewardessen liepen rond in een soort operatiepak, met plastic brillen en mondkapjes op. Wat wel fijn was, was dat er zoveel ruimte was in het vliegtuig. Heerlijk om vier stoelen voor mijzelf te hebben. Wel heb ik de hele vlucht met een mondkapje en spatscherm opgezeten. Op de keren dat we eten kregen en ik wat wilde drinken na natuurlijk. 

Op het vliegveld van Qatar stopte het vliegtuig en moesten we eruit. Terwijl we in het vliegveld genoeg ruimte hadden, werden we daar met zijn allen in een bus gestopt naar het vliegveld toe. Dat voelde toch een beetje gek. 

Qatar is normaal gesproken een enorm druk vliegveld. Maar nu was het zo goed als uitgestorven. De winkeltjes waren wel open en ik heb me dan ook prima vermaakt met winkeltjes kijken en gebruik te maken van de wifi.

vliegen-corona

Een corona schok in Zuid-Afrika

In Mallorca was er een hoop open, zoals restaurantjes en sportscholen. Maar toch probeerden iedereen zijn afstand te houden en waren mondkapjes zowel binnen als buiten verplicht. Op het vliegveld in Johannesburg in Zuid-Afrika, mocht er niemand in, behalve degene die vlogen. Maar eenmaal buiten het vliegveld, leek het net alsof corona niet bestond. We werden opgehaald door de vader van mijn vriend. Hij woont in een goedkope lage flat, waar allemaal oudere mensen wonen die in het leger gediend hebben. Eenmaal daar aangekomen werd ik aan iedereen voorgesteld. Waar ik mijn afstand probeerde te bewaren, wilde iedereen mij meteen een hand geven en knuffelen. 

In de lokale bar ging het al niet veel anders. En ook het winkelcentrum was vol en niemand hield afstand. Wel moest je een mondkapje op en werd er in elke winkel alcohol op je handen gespoten. 

We verbleven trouwens net buiten de stad Johannesburg in het plaatsje Benoni. Een plaatsje waar verder voor toeristen niets te beleven valt. Helaas is het er ook niet heel veilig. We hebben wel een paar keer de 10 minuten naar het winkelcentrum gelopen, maar eigenlijk werd dat ons heel erg afgeraden.

Reizen door Zuid-Afrika

We verbleven ongeveer drie weken in Johannesburg om dingen te regelen. Alles duurt in Zuid-Afrika net even wat langer om te regelen en zeker met corona schoot het niet op. Ook al word ik in Nederland wel eens gek van alle papieren en regeltjes, de bureaucratie in Zuid-Afrika is ook niet alles. En als je na 1,5 uur in de rij gestaan te hebben, in de hitte, hoort dat het computersysteem eruit ligt en je het morgen weer mag proberen is dat best frustrerend. Maar eindelijk waren we er klaar voor. Met de Kever uit het jaar 1974 van mijn vriend, kon de roadtrip naar het plaatsje Wilderness aan de kust beginnen. Helemaal volgeladen kregen we volop aandacht op de weg. Van agenten die hem wilde kopen, tot hele groepen mensen om ons heen op parkeerplekken. 

Als eerst gingen we via de Panorama route naar het Krugerpark. Het was overal erg druk, omdat het december was. December is de maand van de grote vakantie voor de scholen en ook veel volwassenen hebben dan vakantie. Maar buitenlandse toeristen zijn we niet tegengekomen, helemaal geen één. Ik voelde me af en toe half schuldig als ik zei dat ik uit Nederland kom. Helemaal niet nodig natuurlijk, want het geld dat ik uitgaf konden ze maar wat goed gebruiken.

De Panorama Route en het Krugerpark

Op zo’n vier uur rijden vanaf Johannesburg begint de Panorama Route. We verbleven de eerste nacht in het plaatsje Graskop en de volgende dag gingen we vroeg op om de prachtige route te rijden. De route is niet zo lang, maar je hebt er de mooiste stops, waardoor je er een dagje voor uit moet trekken. Onderweg kom je mooie watervallen en uitzichtpunten tegen. 

Na het rijden van de Panorama route reden wij door naar het plaatsje Hoedspruit, wat vlakbij het Krugerpark ligt. De dagen erna hebben we genoten van het wildlife. We hebben in een prachtige privé lodge overnacht en hebben daarna nog een nachtje in het Krugerpark zelf geslapen. Wat een belevenis! We zagen leeuwen, hyena’s, zebra’s, olifanten en zoveel meer dieren. En corona? Die was even ver weg in het park. Wel hoorden we daar de eerste van de vele verhalen van de eigenaren van hotels en lodges. Ze hadden amper gasten gehad het afgelopen jaar.

tips-krugerpark

St. Lucia

Wij gingen na het Krugerpark nog even terug naar Johannesburg en probeerde daarna de bergen in te gaan bij Drakensbergen. Helaas was het te slecht weer daarvoor, want de hike die we zouden gaan doen (Ladder hike) zag er zo tof uit! Maar we veranderden onze plannen en reden naar het plaatsje St. Lucia toe. St. Lucia is een leuk en gezellig klein plaatsje aan de kust. Je kunt hier nijlpaarden van heel dichtbij spotten tijdens een boottocht, een nationaal park verkennen waar je bijna zeker neushoorns spot, lekker eten in één van de restaurantjes en genieten van de ruige kust en het mooie brede strand. Zeker een aanrader om daar een paar dagen te blijven.

stlucia

Van St. Lucia naar Wilderness

Na een paar dagen St. Lucia vertrokken we voor het vervolg van onze roadtrip naar Wilderness. We maakten een duik bij het rif van Aliwal Shoal opzoek naar haaien. Waar we helaas niets anders zagen dan blauw, juist op die dag waren de haaien even weg. Verder bezochten we het plaatsje Coffeebay, met zijn prachtige ruige kust. We gingen op zoek naar elfen in Hogsback. Met zijn sprookjesachtige bossen. Het ligt midden in de bergen, op zo’n twee uur rijden vanaf de kust. Van de dertig graden kwamen we terecht in typisch Nederlands herfstweer. Het plaatsje heeft namelijk zijn eigen microklimaat. Daardoor is de omgeving ook prachtig groen en vind je er de mooiste watervallen. Het is een beetje een hippieplaats en als je jezelf wilt ‘vinden’ moet je zeker door het labyrinth (één van de grootste ter wereld) lopen.

Het bouwen van een huis in Wilderniss

Na een paar dagen in dit mystieke plaatsje, kwamen we aan in Wilderness. Wilderness is een klein dorpje vlakbij het wat grotere Knysna aan de bekende Panorama Route. In Wilderness lag een stukje land op ons te wachten, dat mijn vriend een paar jaar terug heeft gekocht. Het ligt prachtig, zo’n vijf minuten van het strand af. De bedoeling was dat we er een huis op gingen bouwen. Maar omdat alles in Zuid-Afrika wat meer tijd neemt, was er toen ik terug moest naar Nederland nog maar weinig progressie geboekt. Inmiddels zijn we trouwens een paar maanden verder en staan er palen (het gaat een huis op palen worden), een trap en een vloer. De rest wordt nu afgemaakt door een aannemer. Omdat mijn vriend en ik weer aan het werk moeten op een boot.

De reis van Zuid-Afrika naar Nederland

Vanwege familieomstandigheden moest ik helaas snel terug naar Nederland. Dus deed ik meteen een PCR test en boekte ik mijn ticket om. Deze keer was de PCR test echt heel spannend, want ik moest terug naar Nederland. Gelukkig was die negatief en kon ik met de volgende binnenlandse vlucht naar Johannesburg vliegen. Snel daar nog een sneltest gedaan en terwijl ik bijna gek werd van de spanning, kwam ook daar gelukkig ‘negatief’ uit! Uiteindelijk ben ik met de laatste passagiersvlucht meegegaan die rechtstreeks naar Nederland vloog. Vanwege een nieuwe variant, zouden er geen passagiersvluchten vanuit Zuid-Afrika meer worden toegelaten. Natuurlijk had ik dan wel via, via gekund, maar dat had wel een nog groter gedoe geweest.

nederland-vanuit-de-lucht

Wat voor corona regels waren er in Zuid-Afrika?

Ongeveer halverwege onze trip van St. Lucia naar Wilderniss kwamen er strengere regels. Omdat tijdens kerst en oud en nieuw vaak hele families naar het strand gaan om te barbecuen, kwamen er regels om dat te ontmoedigen. Zo werd er een verbod op de verkoop van alcohol afgekondigd, mocht er niet meer recreatief van de zee of ander water gebruik worden gemaakt, gingen publieke parken en grasvelden dicht en werden de stranden gesloten (behalve voor vissers). Ontzettend jammer als je een stukje land hebt om vijf minuten afstand van de zee… Gelukkig hadden we nog wel net op tijd een paar flessen wijn gekocht en anders kon je die ook heel makkelijk op de ‘zwarte markt’ kopen. Want een heleboel mensen zagen hun kans schoon om wat extra’s te verdienen. Verder bleven de restaurantjes, barretjes en winkel centra gewoon open. 

Deze regels werden na een paar weken afgeschaft. De scholen gingen na bijna een jaar weer open en even leek het alsof Zuid-Afrika ervan af was. Ik was er al weg, maar volgens mijn vriend werd er over het algemeen weinig rekening meer mee gehouden. Totdat in juni 2021 de nieuwe Delta variant ook daar opdook. Toen liepen de corona gevallen flink op en kwamen er weer nieuwe regels. Geen alcohol verkoop, niet reizen tussen provincies en de restaurants sloten ze toen ook.

Wat ben ik blij dat de corona crisis nu voorbij lijkt te zijn. Nu maar hopen dat het deze winter ook goed blijft gaan!

Andere persoonlijke verhalen lezen?

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.