Flores is een eiland dat je vindt ten oosten van Bali en Lombok in Indonesië. Aangezien het eiland nog niet zo bekend is onder reizigers, voelt het er nog ongerept en authentiek aan. Je vindt er prachtige natuur, witte stranden, afgelegen traditionele dorpen en een bijzondere vulkaan. Omdat Flores nog niet zo toeristisch is, kan het reizen iets meer avontuurlijk zijn. Ben je op zoek naar avontuur en een authentieke ervaring? Lees dan zeker verder voor een overzicht van de mooiste plaatsen en handige tips voor Flores.
Waar ben ik geweest op Flores?
Flores is een eiland dat een stuk groter is dan Bali en Lombok. Het reizen gaat op Flores niet zo heel snel, vanwege de vele haarspeldbochten en de niet altijd even goede wegen. Toch kan je in 1,5 tot 2 weken al best veel van Flores zien. Met deze perfecte reisroute voor Flores zie je de mooiste plekken in het land. Na de reisroute heb ik nog een aantal handige tips voor je om meer uit je reis te halen. Veel reisplezier!
Helaas is mijn fotokaartje van deze trip beschadigd en heb ik maar weinig foto’s van Flores. Daarom staan er minder foto’s in dit artikel dan bij andere artikelen.
Labuan Bajo – 4 dagen
Labuan Bajo is een vissersplaatsje wat nu volop toeristen faciliteiten heeft. Het is de plaats waar de boottrips vanaf Lombok aankomen en vanwaar je de Komodo eilanden kunt bezoeken. Helaas is het plaatsje zelf weinig inspirerend, maar de omgeving is dat des te meer. Wel kan je er lekker eten. Zo heb ik genoten van Italiaans eten bij La Cucina, waar je de heerlijkste pasta’s en pizza’s eet. Voor 5 euro (voor een hoofdgerecht) eet je wel wat duurder dan bij de andere restaurantjes, maar als je jezelf wilt verwennen met westers eten, dan is dit de plek.
Vanaf Labuan Bajo kan je de prachtige Komodo eilanden bezoeken. Waar je Komodo varanen kunt spotten, kunt snorkelen met manta’s of ontzettend mooi kunt duiken. Ik heb er een liveaboard gemaakt van 3 dagen en heb echt enorme mooie duiken gemaakt. Daarbij was het ook nog eens enorm gezellig en hebben we de eilanden ook boven water ontdekt.
Ruteng – 1 dag
Na een busreis van 6 uur kwam ik aan in het plaatsje Ruteng. Ruteng ligt aan een drukke weg en is qua plaatsje verder niet heel leuk. Ik verbleef in het Rima Hotel (vanaf 15 euro), een oud slecht onderhouden hotel, maar prima voor de nacht. Heel veel opties zijn er echter niet in Ruteng. Mocht je wat buiten het centrum willen verblijven, kijk dan zeker eens bij Sun Rice Homestay (vanaf 9 euro) of Spring Hill Boutique Hotel (vanaf 39 euro). Bij het hotel krijg je wat luxe en bij de homestay krijg je een ontzettend aardige host, die je ’s ochtends meeneemt met een hike door de rijstvelden.
In Ruteng stikt het van de studenten die hun Engels met je willen oefenen. Ze lopen met je mee en willen een praatje met je maken. Aan het eind van het gesprek moet je je handtekening in hun schriftje zetten, zodat de leerkrachten kunnen zien dat ze geoefend hebben. Leuk, om de lokale bevolking op deze manier te kunnen helpen en wat over hun leven te weten te komen.
Behalve rondlopen en een kijkje nemen op de lokale markt heb ik ook een motorbike gehuurd bij het hotel waar ik verbleef. Daarmee ben ik naar de spiderwebfields toegereden. Flores is prachtig groen en overal zie je schattige dorpjes, dus reizen op Flores is geen straf. De spiderwebfields zijn gigantische rijstvelden in de vorm van een spinnenweb. Compleet anders dan rijstvelden die ik hiervoor heb gezien.
Denge / Wae Rebo – 1 dag
Om 6 uur ’s ochtends nam ik de bus naar het dorpje Denge. Daar dropte ik mijn spullen bij de homestay Denge en startte de hike naar het traditionele dorpje Wae Rebo. In dit dorpje vind je zes traditionele, kegelvormige huizen, gelegen in een prachtig bergachtige omgeving. De hike ernaartoe duurt 3 uur, is goed te doen, maar is wel voornamelijk klimmen. Je zal onderweg al mensen uit het dorpje tegenkomen, die zware zakken met koffiebonen (hun belangrijkste inkomstenbron) naar beneden dragen. Tijdens de hike kan je genieten van de mooie natuur, maar het uitzicht dat je hebt zodra je het dorpje ziet is nog mooier. Volgens lokale gebruiken mag je geen foto’s maken zonder dat je een ceremonie hebt ondergaan. Wacht dus met foto’s maken van het ‘viewpoint’ tot de terugweg.
Om het dorpje binnen te komen betaal je 11 euro en hier zit ook een lunch bij. Als eerst werd ik naar de ceremonie hal gebracht. Na de ceremonie heb ik wat rondgelopen in het dorpje, gekeken naar de spelende kindjes, de puppy’s en wat foto’s van de bijzondere huizen gemaakt. Vervolgens kreeg ik lunch geserveerd in de hut, waar je ook eventueel kan slapen als reizigers. Aangezien ik zo vroeg in het dorpje was aangekomen, liep ik dezelfde dag weer terug naar de homestay. De homestay is overigens heel simpel, maar perfect om vanuit daar de hike te maken. Die nacht ging ik vroeg naar mijn bed, want om 4 uur ’s ochtends kwam de (enige) bus die mij weer terug bracht naar Ruteng.
Bajawa – 2 dagen
Vanuit Ruteng vond ik met hulp van de lokale bevolking de volgende bus die mij in vier uur naar Bajawa bracht. Met handen en voeten werd mij uitgelegd waar de bus vertrok. Bajawa is als plaatsje opnieuw niet heel interessant en ook hier is het de omgeving die bijzonder is. Aangezien je er de traditionele dropjes van het Ngada-volk kunt bezoeken. De Ngada wonen in traditionele houten huizen en zoals ze dat al eeuwen doen. Hun oorspronkelijke tradities en gebruiken zijn nog springlevend en zichtbaar en een bezoek aan de dorpen is dan ook echt een stap terug in de tijd.
Bena is het meest bezochte en oudste Ngada dorp in de omgeving. Met behulp van het hotel waar ik verbleef en de app Maps.me heb ik nog twee minder bezochte dorpjes bezocht, Wogo en Luba. In de dorpjes betaal je een klein bedrag om ze te kunnen bezoeken. Om naar de dorpjes te komen, huurde ik een motorbike. Super leuk om door de groene omgeving te rijden, met de vulkaan Gunung Inerie die altijd boven alles uitsteekt. Ook is het leuk om even een stop te maken bij Malanage Hot Springs.
Ik verbleef bij Hotel Happy Happy (vanaf 20 euro), dat gerund wordt door een Nederlander. Het is een simpel, maar schoon hotel, met een lekker ontbijt dat bij de prijs in zit.
Moni – 2 dagen
Moni is de plaats waar je zal verblijven voor het bezoeken van de Kelimutu vulkaan. Het is een fijn dorpje om wat rond te wandelen door de rijstvelden en te genieten van het lokale leven. De vrouwen zie je druk aan het ikat weven en de kinderen nemen een bad in het ijskoude stroompje water. Bovendien kan je een mooie waterval bezoeken waar je ook in kunt zwemmen. Om hier te komen sla je vanaf de autoweg het pad in vlak bij Rainbow café.
Om de Kelimutu vulkaan te bezoeken stond ik ’s ochtends vroeg op om de zonsondergang op de top te kunnen zien. De vorige dag had ik een Ojek (motorbike taxi) geregeld, die mij oppikte bij mijn guesthouse en naar de top bracht. Het was ijskoud onderweg, dus ik was blij dat ik zelf niet hoefde te rijden. Eenmaal boven zag ik voor het eerst sinds Labuan Bajo weer meer dan een handvol toeristen. Vooral Aziatische toeristen die de hele zonsopkomst lang alleen maar foto’s aan het maken waren.
De Kelimutu vulkaan is heel bijzonder. Datgene wat het bijzonder maakt zijn de drie kratermeren met elk een andere kleur. Dit komt door de mineralen die erin zitten, maar niemand weet hoe het kan dat de kleur van de meren in de loop der jaren steeds veranderd. Zo was één van de meren ooit rood en een ander wit. Op dit moment zijn de meren donkergroen, blauwgroen en lichtgrijs.
In Moni moet je zeker gaan eten bij Mopi’s place. Slapen deed ik in een guesthouse waarvan ik de naam niet meer weet. Nadat ik er aankwam liep ik rond op zoek naar accommodatie en uiteindelijk ging ik voor een goedkope simpele accommodatie. Echt veel zin om lang te zoeken had ik namelijk niet, want ik deed er namelijk 10 uur over om vanuit Bajawa naar moni te komen. Normaal gesproken doe je er 8 tot 9 uur over met de lokale bus (inclusief een buswissel in Ende).
Maumere
Vanaf Moni nam in de bus naar Maumere. Niet omdat Maumere nu zo een leuke stad is, maar omdat ik terug wilde vliegen naar Bali. Aangezien ik nog geen tickets had geboekt, ging ik na een nachtje slapen, naar het vliegveld toe op goed geluk. Na een paar uurtjes wachten, kon ik mee op een vlucht naar Bali.
Praktische tips voor het samenstellen van jou reis naar Flores
Hieronder lees je wat praktische tips om nog meer uit je reis door Flores te halen.
De beste reistijd voor Flores
De beste reistijd voor Flores is het droge seizoen van april t/m oktober. Je heb dan de minste kans op regen en de temperatuur is er dan aangenaam.
Hoe reis je naar Flores toe?
Er zijn drie opties om naar Flores toe te reizen. En ik heb ze alle drie gedaan en vertel je er hieronder meer over.
Vliegen
Vanaf Bali gaan er dagelijks vluchten naar Flores. Het goedkoopste zijn de vluchten naar Labuan Bajo, je vliegt dan al vanaf 50 euro met Air Asia. Zelf vloog ik vanaf Maumere naar Bali. De vluchtmaatschappijen NAM Air en Wings Abadi Airlines vliegen deze route en een vlucht kan je boeken vanaf 70 euro.
Openbaar vervoer
Omdat ik graag dingen net wat ander wil doen, besloot ik de tweede keer dat ik naar Flores toe ging met het openbaar vervoer te reizen. Ik zou deze optie alleen maar aanraden als je langer de tijd hebt, zodat je tijdens het reizen de eilanden ertussen kan ontdekken. Of graag 25 euro bespaart, maar dan wel 2 dagen onderweg bent. Je begint je reis in Padangbai op Bali, waarvandaan je de ferry neemt naar Lembar. Deze ferry duurt 4-5 uur en gaat iedere dag, 24 uur lang, elk uur. Je betaalt hier ongeveer 3 euro voor.
Aangekomen in Lembar neem je een minivan of minibus (2 á 3 euro) naar Mataram, Mandalika bus terminal (Damri bus service), waar je de bussen vindt die naar Flores vertrekken. Elke dag om 3 uur vertrekken ze. De bus gaat naar Bima (€ 13), waar shuttles (€ 1,70) op je staan te wachten die je in twee uur tijd naar de haven (Sape) brengen. Hier kan je een ticket boeken voor de ferry naar Flores, die om 9:00 ’s ochtends vertrekt (€ 3.50). De ferry doet er 7 uur over en was niet erg comfortabel. Maar gelukkig komt de ferry uiteindelijk aan in Labuan Bajo en kan je meteen naar je accommodatie toe.
Het reizen op deze manier kost behoorlijk wat tijd, maar het is niet moeilijk om te regelen. Om als enige toerist te reizen tussen de lokale bevolking is zeker een beleving. Toch zou ik er de volgende keer voor kiezen om anders te reizen, aangezien het een erg lange ‘zit’ is.
Vierdaagse boottocht
Absoluut de beste optie om naar Flores toe te reizen is om een boottrip vanaf Lombok te maken. Elke dag vertrekken de boten vanaf Senggigi op Lombok die er 4 dagen over doen om Flores te bereiken. Je kan je kaartje kopen bij je accommodatie of een toeristen kantoor. Je betaalt hier ongeveer 100 euro voor inclusief vervoer en het eten. Er zijn veel aanbieders voor de boottocht, maar niet alle boten zijn even goed onderhouden, dus check voordat je gaat even de recente reviews op Tripadvisor.
Tijdens de boottocht leef en slaap je samen met andere reizigers samen op de boot. Je maakt allerlei toffe stops en eindigt met een bezoek aan het Komodo Nationaal Park. Echt een super toffe ervaring! En voor mij de beste manier om naar Flores toe te reizen.
Vervoer in Flores
De meeste reizigers die Flores bezoeken doen dit met een auto met chauffeur. Je hebt dan veel vrijheid, kan onderweg leuke stops maken en de chauffeur weet natuurlijk alle mooie plekken op het eiland te vinden. Echt je liever niet dezelfde chauffeur hebben tijdens je hele trip, dan kan je ook een auto met chauffeur regelen per bestemming.
Aangezien ik alleen reisde op Flores en ik voor iets langer aan het reizen was, besloot ik om gebruik te maken van het openbaar vervoer op het eiland. Het is zeker niet gemakkelijk, het is langzaam en ook niet erg comfortabel. Gelukkig probeert de lokale bevolking je altijd te helpen. Wat het wel lastig maakt is dat er weinig Engels wordt gesproken op het eiland. De beste manier om aan informatie over het openbaar vervoer te komen, is om het te vragen in je guesthouse. Maar eigenlijk zonder problemen, ben ik van het oosten naar het westen gereisd. Als ik het nu weer zou doen, zou ik overigens wel kiezen voor een auto met chauffeur.
Hoeveel kost een reis naar Flores?
Op het eiland Flores krijg je helaas niet hetzelfde waar voor je geld als in Bali. Je betaalt er meer en je krijgt er minder kwaliteit voor terug. De kosten voor je reis naar Flores hangen voor een groot deel af van het soort transport dat je kiest. Als je kiest voor een auto met chauffeur, die een paar dagen rondrijdt, kost dit je ongeveer 50/60 euro. Dit is inclusief het eten en de accommodatie van de chauffeur. Aan de lokale bussen ben je meestal niet meer 2 tot 5 euro kwijt. Voor accommodatie betaalde ik gemiddeld 15 euro per nacht voor een hele simpele privé kamer. Het eten is goedkoop en qua activiteiten ligt het er echt een beetje aan wat je wilt doen. De duurste activiteiten zijn het bezoeken van de Komodo eilanden en de eventuele duiken die je daar maakt.
Als je let op je budget kan je voor 30 euro per dag rondreizen op Flores. Maar met dure activiteiten, iets luxere accommodatie en een auto met chauffeur ben je een stuk meer kwijt.
Geef je reactie