zelf varen Amsterdam

Sloep huren in Amsterdam: zelf varen door de grachten

Dat Amsterdam een leuke stad is hoef ik je vast niet te vertellen. Het is niet voor niets dat elk jaar miljoenen toeristen onze hoofdstad bezoeken! Ik ben al vaak in Amsterdam geweest en heb ook wel eens met mijn Zuid-Afrikaanse vriend een tochtje door de grachten gemaakt met een rondvaartboot. Je weet wel, zo’n boot die vaak behoorlijk vol zit met met toeristen, waar je achter het glas zit en luistert naar de verhalen van een gids. Best leuk, maar er is nog een veel leukere manier om Amsterdam vanaf het water te bekijken. Je kunt namelijk ook je eigen sloep huren. Ik deed dat bij Canal Motorboats en had een geweldige tijd op het water.

dagje Amsterdam doen

Zelf varen door de grachten van Amsterdam

Zelf varen door de grachten van Amsterdam is echt leuk om te doen. Je hebt veel meer vrijheid omdat het echt je eigen bootje is, zonder andere toeristen of een kapitein. De boot besturen is helemaal niet zo moeilijk en iedereen van 18 jaar of ouder mag het doen. Je hoeft namelijk geen vaarbewijs te hebben. De boot die we huurden was een zogenaamde fluisterboot, stil en ook nog eens milieuvriendelijk.

We hadden een flesje wijn en wat hapjes mee en hadden een ultiem vakantiegevoel. Het zonnetje liet zich zelfs nog zien. Wat een mazzel, in een week waar we elke dag wel regen hadden.

Informatie over Canal Motorboats

Canal Motorboats is de de oudste en daarmee allereerste bootverhuurder in Amsterdam van sloepen waar iedereen zelf mee mag varen. Een echt Amsterdams familiebedrijf, waar je sloeps kunt huren. Vorig jaar zijn alle boten vervangen door splinternieuwe sloepen. De sloep die wij hadden was dan ook in goede conditie.

Canal Motorboats is sinds het ontstaan flink gegroeid en heeft nu ook een zusterbedrijf, Eco Boats Amsterdam. Eco Boats Amsterdam heeft de meest milieuvriendelijke sloepen en staan bekend om hun ‘plastic vissen’ activiteit. Waarbij je plastic uit de grachten kunt vissen met schepnetten. Een goed initiatief, want de meerkoetjes in de grachten die op halve plastic nesten zaten vond ik er maar zielig uitzien.

Prijs voor het huren van een sloep in Amsterdam

Eigenlijk had ik verwacht dat het heel duur zou zijn om zelf te varen door de grachten van Amsterdam. Maar dat bleek niet zo te zijn, zeker niet als je het vergelijkt met de prijs van bijvoorbeeld een rondvaartboot ticket.

Wij hadden een 8-persoons sloep en daar betaal je €50 per uur voor. Het rondje dat wij maakten, duurde 2 uur.

Leuk om te weten: zeker de rest van het jaar krijg je €20 korting als je doordeweeks gaat varen voor twee uur.

wat doen dagje Amsterdam

Ontvangs bij Canal Motorboats in Amsterdam

We konden onze sloep in het centrum van Amsterdam ophalen. Er zijn drie verschillende plekken waar je sloeps kunt huren en wij kozen voor de Zandhoek. Onze opstapplaats is goed te bereiken. Vanaf het centraal station loop je er in een kwartier naartoe, maar er zijn ook parkeergarages vlakbij als je met de auto komt.

Eenmaal aangekomen bij de opstapplaats werden we vriendelijk ontvangen. We werden meegenomen naar onze sloep en kregen een geplastificeerde kaart. De route die we konden varen werd uitgelegd er natuurlijk kwam ook de boot zelf en het besturen daarvan aanbod. Na een korte uitleg konden we al snel op weg!

Mijn ervaring met het varen van een sloep van Canal Motorboats

We troffen het, na veel regenachtige dagen was het vandaag droog. En het zonnetje liet zich zelfs af en toe zien. Al snel haalde ik onze fles wijn en de hapjes tevoorschijn. Op en top vakantiegevoel zo.

Wat wel fijn is, is dat de opstapplaats net buiten het echte centrum ligt, dan kun je zonder andere boten om je heen even wennen aan het besturen van de sloep. Al snel vaarden we de Keizersgracht op. Zo leuk, om het centrum van Amsterdam vanaf het water te bekijken. De woonboten, de bootjes langs de kanten, het leven op straat en de prachtige panden. Je kon vanaf het water ook goed zien hoe scheef de meeste panden staan. Bizar eigenlijk toch?

We vaarden onder een flink aantal mooie bruggetjes door, totdat we de bocht om moesten  naar de Herengracht. De bocht namen we op de Amstel, om daarna ook langs de Herengracht te kunnen genieten van de prachtige panden. Het viel mij trouwens ook op dat er best veel groen is in Amsterdam. Zelfs op veel woonboten staan een hoop planten.

De boot besturen is prima te doen. Wel moet je af en toe even opletten op de andere boten. Grotere boten hebben namelijk voorrang. Bij ons viel het erg mee met de drukte en het eerste gedeelte is sowieso éénrichtingsverkeer wat fijn is. De drukte kan natuurlijk op zomer- en vakantiedagen wel anders zijn.

Sloep huren in Amsterdam met een dreumes

We namen onze dreumes mee op de sloep en dit was zijn eerste keer op het water. Super leuk, want mijn vriend en ik hebben elkaar ontmoet op een boot. Ik was benieuwd hoe onze ‘stil zitten is saai dreumes’ het zou doen. Gelukkig ging het heel goed! Er was genoeg te zien en ook kijken naar het water was al een belevenis op zich. Ook hadden we genoeg hapjes mee en daar kunnen we hem altijd blij mee maken. Een bootje huren in Amsterdam is dus ook leuk met een dreumes.  

Je krijgt trouwens ook een zwemvest voor je kleine.

Algemene informatie voor het huren van een sloep in Amsterdam bij Canal Motorboats

  • Iedereen van 18 jaar en ouder kan de boot besturen
  • Je mag drinken op de boot, maar degene die de boot bestuurt moet nuchter blijven
  • Het rondje dat wij deden duurt ongeveer 2 uur
  • Voor de sloep betaal je €50 per uur
  • Er zijn drie verschillende plekken waar je een sloep op kunt halen: De Zandhoek, De Nassaukade en de Daniël Goedkoopstraat in Amsteram Oost

Zelf een sloep huren in Amsterdan? Ga dan naar Canal Motorboats

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.