snorkelen zeehonden zuid-afrika

Snorkelen met zeehonden in Plettenberg Bay aan de Garden Route

Er leven duizenden zeehonden bij Plettenberg Bay aan de Garden Route. En jij kan daar tussen zwemmen! Wat mij betreft is dit echt één van de gaafste activiteiten die je kunt doen aan de Garden Route in Zuid-Afrika. Hier lees je alles over mijn ervaring met het snorkelen met de zeehonden in Plettenberg Bay.

snorkelen met zeehonden plettenberg bay

Waar ligt Plettenberg Bay?

Plettenberg Bay, door de locals Plett genoemd, ligt aan de Garden Route in Zuid-Afrika. De Garden Route is een mooie groene route langs de kust, met allerlei leuke plekken om te bezoeken. De officiële route is 300 kilometer lang, maar meestal wordt de 700 kilometer lange route tussen Kaapstad en Port Elizabeth gezien als de complete Garden Route.

Plett ligt tussen het Tsitsikamma National Park en het plaatsje Knysna in. In de maanden november en december is het er drukker met vakantie vierende locals, maar buiten deze maanden is het een rustig vakantieplaatsje. Ik zou je zeker aanraden om hier minimaal twee nachten te blijven want er is genoeg te doen! Wat er buiten het snorkelen met de zeehonden nog meer te doen is, lees je in mijn blog over Plettenberg Bay.

Duiken of snorkelen met de zeehonden in Plettenberg Bay?

Je kunt met de zeehonden in Plettenberg Bay snorkelen of duiken. Mocht je beide niet zien zitten, dan kun je ook op de boot blijven en de zeehonden zo bekijken. Dat is een goede optie als je met meerdere mensen bent en niet iedereen het water in wilt gaan. Bedenk dat wel dat je een half uur lang op één plek bent met de boot.

Snorkelen met de zeehonden is iets dat bijna iedereen kan doen. Je hoeft geen ervaring te hebben, al is het wel handig dat je comfortabel in het water bent.

Als je een gecertificeerde duiker bent, dan zou ik je aanraden om te gaan duiken met de zeehonden. Volgens de gidsen heb je dan meer interactie met de zeehonden, omdat ze het erg interessant vinden als je onder water bent. De prijs is natuurlijk wel wat hoger. Toch koos ik er als duiker voor om met de zeehonden te gaan snorkelen. Dat kwam qua planning voor ons gewoon net wat beter uit. En ook met het snorkelen heb je genoeg interactie met de zeehonden!

Welke organisatie kies je om te snorkelen met de zeehonden in Plettenberg Bay?

Als je graag wilt duiken met de zeehonden in Plett, dan is er maar één bedrijf waarmee je dat kunt doen, Pro Dive Plett. Voor het snorkelen heb je meerdere opties. Ik ben met Offshore Adventures gegaan en was heel tevreden! De divemaster die ons begeleidde was vriendelijk en oplettend in het water en de kapiteit bestuurde de boot veilig. Op een gegeven moment probeerde één van de gasten een zeehond aan te raken en daar werd meteen wat van gezegd, wat ik erg goed vind. Bij Offshore Adventures maakt de divemaster foto’s van de zeehonden en van de deelnemers. De foto’s zijn erg leuk geworden (ondanks het mindere zicht) en je kunt ze gratis van de website downloaden!

Je trip met Offshore Adventures boek je hier!

offshore-adventures-plettenberg-bay

Snorkelen met zeehonden in Zuid-Afrika, Plettenberg Bay

Het was zo ver, ik ging snorkelen met zeehonden in Plettenberg Bay! Ik had mij geen betere date voor Valentijnsdag kunnen wensen. Mijn vriend en zoontje bleven achter op het strand terwijl ik mij klaar maakte voor een avontuur. In het kantoor van Offshore Adventures werd ik vriendelijk ontvangen en kreeg ik al snel mijn snorkelspullen. Het materiaal zag er allemaal prima uit. Er zijn hokjes om je om te kleden, maar ik had mijn zwemkleding al aan. Dan kun je meteen je wetsuit eroverheen aantrekken, wel zo handig. Nadat iedereen een wetsuit, masker, snorkel en vinnen ontvangen had, was het tijd voor de safety briefing. Hier werden duidelijk de regels van de boottocht en het zwemmen met de zeehonden uitgelegd.

snorkelen zeehonden zuid-afrika

De boottocht

We pakten onze spullen en liepen over het strand naar de boot toe. De boottocht is alleen al een gave ervaring! We klommen in de boot en wachtten tot de tractor ons naar de zee toe reed. Daar vaarden we eerst door de branding heen om vervolgens koers te zetten naar de zeehonden kolonie, van wel 6000 zeehonden in totaal! Het was maar 10 minuten varen, dus we waren er zo. De zee was kalm en iedereen was aan het genieten van het boottochtje.

must do garden route

Het snorkelen met de zeehonden in Plettenberg Bay

We werden al snel begroet door de zwaaiende vinnen van de zeehonden. Althans dat leek zo. Maar het was toch geen gezwaai, de zeehonden waren zichzelf aan het opwarmen. Op de vinnen zit geen dikke laag vet, waardoor de vinnen snel opwarmen. Die warmte verspreid zich dan naar de rest van hun lichaam.

Al snel mochten we het water ingaan. We moesten dichtbij de divemaster (onze gids) blijven, maar konden volop genieten van de show. Want zo voelde het een beetje. De zeehonden zwommen rondjes om ons heen en kwamen je van dichtbij bekijken. Wat een tof gezicht! En nog best spannend af en toe. Een grote zeehond die met zijn open bek op je af komt zwemmen… Maar al snel merkte ik dat ze als ze vlakbij je zijn, ze zich vliegensvlug omdraaien en ze weer van je weg zwemmen. Ook bijten ze af en toe wel eens speels, ze hebben niet voor niets puppy’s van de zee als bijnaam. Ze bijten niet hard, maar je schrikt er wel even van. Dit doen ze vaak in je vinnen. Ik merkte dat dit bij mij vooral op het laatst gebeurde, alsof ze toen echt aan ons gewend raakte.

Maar wat een geweldige ervaring is het om tussen de wilde zeehonden te zwemmen! Echt een ervaring om nooit te vergeten. Volgens mij vinden ze het zelf ook heel gezellig dat wij op bezoek komen. Even een ander speelmaatje. Ik probeerde zoveel mogelijk naar beneden te duiken, maar dit was nog best lastig met het dikke wetsuit aan. Misschien dat ik toch nog maar een keer terug moet voor een duik met de zeehonden. Want ze zijn zo leuk!

Terug met de boot

Na ongeveer een half uur was het tijd om de boot weer in te gaan. Iedereen zat vol met verhalen tijdens de terugtocht. Maar het was tijd voor nog een adreline kick! Met de boot vaarde we met flinke snelheid het strand op, waarna de boot naar één kant kantelde. Het leek net een attractie in een pretpark. We klommen uit de boot, pakten onze spullen en konden een lekkere warme douche nemen bij Offshore Adventures.

Maar is zwemmen met zeehonden niet gevaarlijk vanwege de haaien?

Een vraag die de divemaster dagelijks krijgt, is het niet gevaarlijk om met zeehonden te zwemmen. Want als er zoveel zeehonden zijn, zwemmen er dan ook geen haaien rond? Natuurlijk zwemmen er haaien in de oceaan, maar daar hoef je niet bang voor te zijn.

De witte haai komt naar Plettenberg Bay toe in de winter, in juni en juli. Deze maanden zal je dan ook niet kunnen snorkelen met de zeehonden. In mei, augustus en september staan er haaien spotters op de kliffen om de haaien activiteit in de gaten te houden. Ook gedragen de zeehonden zich anders als er haaien in de buurt zijn en dit zal de divemaster meteen opmerken.

Handig om te weten als je gaat snorkelen met de zeehonden in Plettenberg Bay

  • Je hebt tijdens de trip weinig anders nodig dan de snorkelspullen die je krijgt. Alle andere spullen kun je in een kluisje achterlaten.
  • De trip duurt 1,5 uur. Je kan dus prima nog meer plannen voor die dag.
  • Kinderen mogen vanaf dat ze zes jaar oud zijn mee snorkelen met de zeehonden. Ik vind dat wel erg jong, zeker omdat ze ook wel eens speels bijten en dat best spannend kan zijn.
  • Het zijn wilde zeehonden. Je mag ze dan ook niet aanraken of ze achterna zwemmen, je bent te gast in hun wereld.
  • Je mag je eigen Gopro of andere onderwatercamera mee nemen om foto’s en filmpjes te maken.
  • Je trip met Offshore Adventures boek je hier!
snorkelen zeehonden plettenberg baai

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.