dieren in oudtshoorn

Bijzonder: stokstaartjes safari in Oudtshoorn, Zuid-Afrika

Ben je op zoek naar een bijzondere activiteit in Zuid-Afrika? De stokstaartjes (meerkat) safari in Oudtshoorn is daar absoluut één van! Vlakbij de bekende Garden Route kun je een familie stokstaartjes zien ontwaken. Waarschijnlijk is dat niet iets wat meteen bij je opkomt als je naar Zuid-Afrika toegaat. Want gaan we niet massaal naar Zuid-Afrika toe voor de big five? Toch is deze excursie echt aan te raden! Het is heel speciaal om deze bijzondere beestjes in het wild te zien. Lees hier alles over mijn bijzondere stokstaartjes (meerkat) safari in Oudtshoorn, Zuid-Afrika.

stokstaartjes spotten in oudtshoorn

Wanneer is de beste tijd voor een stokstaartjes safari?

Je kunt de stokstaartjes het hele jaar door zien. Maar stokstaartjes houden erg van de zon. Sterker nog, ze hebben de zon nodig om hun spijsvertering op gang te brengen. Als het regent zullen ze niet naar buiten komen en in hun burcht blijven. Gelukkig regent het weinig in Oudtshoorn. Als er veel bewolking is, dan kan het wat langer duren voordat ze zich laten zien.

De stokstaartjes leven in Oudtshoorn in de semi-woestijn van de Kleine Karoo. Je vindt Oudtshoorn op iets meer dan een uurtje rijden van de Garden Route, aan de route 62.

Meer over het stadje Oudtshoorn en andere activiteiten die je er kunt doen, lees je hier

Met welke organisatie boek je de stokstaartjes safari in Oudtshoorn?

Naar aanleiding van ervaringen en de verhalen van andere reizigers, koos ik voor de stokstaartjes safari van de Five Shy Meerkats oftewel Meerkat Adventures. En daar heb ik geen spijt van! Ik zou je ze zeker aanraden.

Je boekt je tour hier

5 shy meerkats

Vroeg je bed uit, voor deze unieke ervaring in Zuid-Afrika

Op de basisschool gingen we met een schoolreisje naar een dierentuin toe. Echt veel kan ik me er niet van herinneren. Maar ik weet nog wel dat we de dag na het schoolreisje een tekening moesten maken van ons favoriete dier van de dierentuin. Drie keer raden welk dier ik toen tekende… jawel, het stokstaartje! Je snapt dat ik de stokstaartjes safari in Zuid-Afrika echt moest doen!

De starttijd van de stokstaartjes safari verschilt gedurende het jaar. Ze komen namelijk hun hol pas uit, als de eerste zonnestralen op de vlakte van de Klein Karoo vallen. Vroeg opstaan dus tijdens je vakantie. Gelukkig sliepen we bij B&B De Zeekoe (een absolute aanrader!), wat niet ver van het meeting point af ligt. Nog een beetje slaperig kwam ik om kwart voor 6 aan bij de afgesproken plek.

Eenmaal op de ontmoetingsplek aangekomen stond er wat koffie, thee of warme chocolademelk klaar. Even verder wakker worden en in de winter lekker opwarmen. Ook kon je er een rusk bijnemen, een soort harde koek die je in je warme drankje moet dippen. Dat moet je wel even weten, want zonder het dippen zijn ze echt niet lekker. Hierna werd de groep in tweeën gesplitst. Beide groepen gingen naar een andere stokstaartjes familie toe. Iedereen kreeg een stoel in zijn handen om mee te nemen.

stokstaartjes safari

Op naar de stokstaartjes!

De stokstaartjes kiezen elke avond een andere slaapplaats uit. ‘Onze stokstaartjes familie’ hebben er wel een stuk of twintig om uit te kiezen! ‘S avonds neemt één van de gidsen dan ook een kijkje om te zien waar ze gaan slapen. De avond voor onze meerkat safari hadden ze gekozen voor de slaapplaats die het verst van ons meeting point af lag. We moesten 800 meter lopen, prima te doen dus voor iedereen.

Daar liepen we dan in een rijtje, nog een beetje slaperig, met onze stoel onder onze arm over de uitgestrekte vlakte van de semi-woestijn de Kleine Karoo. Onze gids liet ons een aantal pootafdrukken zien van andere dieren die er ook leven. Zo zagen we pootafdrukken van de bat-eared-fox en het aardvark. Ondertussen begon ik mij een beetje zorgen te maken. De zon was al op en we liepen zo langzaam. Zouden we de stokstaartjes niet missen? Natuurlijk weten de gidsen echt wel wanneer ze uit hun hol komen, de zon moet niet alleen maar op zijn, maar ook hoger aan de horizon staan. Maar toch…

stokstaartjes safari oudtshoorn

De stokstaartjes zien ontwaken in Zuid-Afrika

Eenmaal aangekomen bij de burcht van de stokstaartjes, werden onze stoelen één voor één in een halve kring gezet. We gaan allemaal zitten, met onze camera’s in de aanslag. Ingespannen turen we naar het kleine stukje zand, waar de ingang van de burcht is. Af en toe zien we wat bewegen op de vlakte, maar voor de muizen en ratjes die voor die beweging zorgen komen we niet. Ondertussen vertelt de gids ons van alles. Over de stokstaartjes, over het werk dat ze doen en natuurlijk horen wat grapjes hier en daar er ook bij. Vervelen doen we ons zo niet.

De zon komt steeds hoger aan de hemel te staan en dan komt het eerste dappere stokstaartje een kijkje nemen. Turend van links naar rechts, op zijn twee achterpoten met zijn staart als steun, verwarmt hij zich aan de zon. Wij zijn niet interessant voor ze. Veel te groot om op te eten en we hebben een ongevaarlijk uiterlijk.

Het dappere stokstaartje gaat het hol weer in, om al snel weer boven te komen. Langzaam volgt ook de rest van de familie. Voorzichtig om zich heen turend komen ze het hol uit om zich vervolgens al staand op te warmen in de zon. Wat een bijzonder gezicht! Ook gaan ze als de zon even weg is als een bal bij elkaar zitten om elkaar warm te houden.

stokstaartjes in zuid-afrika

Wij kunnen ondertussen zoveel foto’s maken als we willen en ook de twee gidsen blijven ons van alles vertellen. Je merkt dat ze echt van hun werk houden. De stokstaartjes blijven na het ontwaken net zo lang bij hun burcht hangen, totdat hun lichaam voldoende is opgewarmd door de ochtendzon. Uiteindelijk is er één stokstaartje die het voortouw neemt en verder de vlakte op gaat lopen. Het is dan tijd om op zoek te gaan naar eten en de andere diertjes volgen al snel. Zodra alle stokstaartjes de burcht hebben verlaten is het voor ons weer tijd om onze stoel op te pakken en terug te lopen. Een mooier begin van de dag in Oudtshoorn had ik mij niet kunnen wensen!

Goed om te weten voor je stokstaartjes safari in Oudtshoorn

  • Zomers kan het overdag heel heet worden, maar ’s ochtends is het nog lekker koel. Een lange broek en een trui is dan wel fijn om aan te hebben.
  • In de winter kan het erg koud zijn ’s ochtends in Oudtshoorn. Zorg ervoor dat je voldoende warme kleding aan hebt, zoals een muts, twee paar sokken, handschoenen enz.
  • De stokstaartjes zijn wild. Ze worden niet gevoerd of aangeraakt, maar gaan gewoon hun eigen gang. Dat kan dus ook betekenen dat je ze soms misschien wat minder lang kunt observeren of langer moet wachten totdat ze hun burcht uitkomen.
  • Zorg ervoor dat je van tevoren boekt en een dag van tevoren belt om te vragen hoe laat de tour begint.
  • De tour duurt zo’n 2 á 3 uur.
  • Als het regent dan zijn er geen tours, aangezien de stokstaartjes dan niet naar buiten komen.
  • Neem je camera mee, je mag zoveel foto’s maken als je wilt.
  • Kinderen jonger dan 10 jaar worden niet toegelaten op de tour. Logisch, want je moet best een tijd stil zitten op je stoel. Opstaan en lopen mag niet als je bij de stokstaartjes burcht bent.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.