nederland-vanuit-de-lucht

Remigreren naar Nederland vanuit het buitenland – mijn ervaring?

Als je naar het buitenland vertrekt weet je misschien al dat dit maar voor een bepaalde periode is. Op reis gaan voor een paar maanden bijvoorbeeld. Maar als je echt emigreert naar een ander land, denk je misschien dat je nooit meer terug zult komen. Hoe dan ook, het is in beide gevallen goed om je voor je vertrek al voor te bereiden op het eventuele terugkeren naar Nederland. Want er komt meer bij kijken dan je denkt. Veertien jaar geleden vertrok ik voor een jaar reizen naar het buitenland toe. Na talloze avonturen en bijzondere ervaringen ben ik nu weer terug in Nederland. Ben je benieuwd hoe dat is, waar ik tegen aan loop, welke dingen ik allemaal moet regelen en of ik een beetje kan wennen aan het leven hier?

Mijn persoonlijke verhaal: terug naar Nederland

Voordat ik jullie wat praktische tips ga geven en ga vertellen wat je allemaal moet regelen als je terugkeert uit het buitenland, zal ik je eerst mijn verhaal vertellen.

Waarom vertrok ik uit Nederland?

Na al eerder een half jaar gereisd te hebben, wilde ik graag nog een keer een langere wereldreis maken. Met het idee om daarna klaar te zijn met reizen en mij te gaan settelen in Nederland. Mijn reis duurde een jaar en ging dwars door Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland en Zuidoost-Azië. Ik had het enorm naar mijn zin en toen ik thuiskwam in Nederland begon het dan ook al snel weer te kriebelen. Klaar met reizen was ik echt nog niet. Na een paar weken had ik een stage gevonden tot duikinstructeur (ik was al een Divemaster, de stap voor duikinstructeur) op het Caribische eiland St. Maarten. Ik had geen beeld van het eiland en geen verwachtingen, maar ik was klaar voor een volgend avontuur!

Uiteindelijk heb ik vier jaar lang met veel plezier op St. Maarten gewoond, heb ik meerdere mooie reizen gemaakt en heb ik de afgelopen zes jaar op superjachten gewerkt.

Waarom wilde ik weer remigreren naar Nederland?

Ik heb een geweldige tijd gehad in het buitenland! Maar als je veel andere landen ziet, besef je ook dat veel dingen in Nederland best goed geregeld zijn. Er zijn geen orkanen, je kunt je ziek melden op je werk, als je geen werk hebt krijg je geld van de overheid en ook al is het zorgstelsel de laatste jaren achteruit gegaan, in vergelijking met veel andere landen is het nog heel goed!

Maar eigenlijk is de belangrijkste reden voor mij om terug te keren naar Nederland een stuk simpeler. Dat is namelijk familie! Je mist veel als je niet in Nederland woont, de leuke gebeurtenissen en natuurlijk ook de minder leuke dingen. Ook is Nederland het land waar ik mijn zoontje geboren wilde laten worden en ook wil laten opgroeien. Ik werd zwanger toen we in Amerika waren met het zeiljacht waar ik op werkte. Toen ik 18 weken zwanger was, kwam ik weer naar Nederland.

Hier lees je eerdere blogs die ik schreef toen ik nog in het buitenland woonde en werkte, over de dingen die ik toen miste uit Nederland en wat ik juist niet miste aan Nederland.

Terug remigreren naar Nederland, hoe was dat?

In de jaren dat ik weg was uit Nederland, ben ik wel regelmatig terug geweest in Nederland. Maar altijd met het idee dat ik na een week, weken of een paar maanden weer zou vertrekken. Eerst ging ik terug naar mijn huis in St. Maarten, later ging ik weer weg om te reizen of terug naar een jacht om te werken. Maar de laatste keer dat ik naar Nederland vloog deed ik dat om er te blijven.

Nederland voelt nog altijd aan als thuis. Maar de afgelopen jaren heb ik meerdere plekken gehad waar ik mij thuis voelde en deze plekken zal ik altijd bij vlagen blijven missen. Ik vind het fijn om weer dichtbij familie te wonen en overal heen te kunnen fietsen of lopen. Om lekker brood in de supermarkt te kunnen kopen en weer voor de klas te staan.

Voor het weer ben ik alleen niet teruggekomen, ik vind de korte dagen in de winter en de grijze herfstdagen maar niets. Ik ben dol op de zomer! Ook mis ik de avonturen die ik had in het buitenland en de internationale vrienden en contacten. Ze zeggen wel dat je als je een tijd in het buitenland hebt gewoond, je altijd tussen werelden in zult leven en je nooit ergens meer 100% thuis zult voelen. Daar ben ik het wel mee eens. Maar toch had ik mijn tijd in het buiteland niet willen missen!

Echt wennen aan Nederland moest ik niet, maar een heel nieuw leven opbouwen moet ik wel, nog steeds overigens. Dat kost best wat energie, werk en geregel.

De praktische kanten van het remigreren naar Nederland

Als je vertrekt uit Nederland moet je heel wat regelen, maar als je terug komt misschien nog wel meer. En hulp van de overheid krijg je helaas niet. Als je op zoek bent naar een stappenplan voor je remigratie, neem dan een kijkje op de website van Nederlandwereldwijd. Welke stappen je allemaal moet nemen, is natuurlijk deels persoonlijk. Hieronder lees je in ieder geval welke stappen ik heb genomen en nog steeds neem.

Auto kopen en een autoverzekering afsluiten

Een auto had ik nog nooit gehad in Nederland, dus ook die moesten we aanschaffen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? We bekeken auto’s via dealers en Facebook. Uiteindelijk kochten we een mooie Alfa Romeo, het favoriete automerk van mijn vriend. Het wisselen van eigenaar bleek makkelijk te zijn en ook het afsluiten van een autoverzekering was zo gedaan. Voor de autoverzekering hebben we online goed gekeken wat er allemaal op de markt was en de verschillende opties hebben we goed vergeleken. Aangezien we in het buitenland wel eens slechte ervaringen met autohuur en de bijbehorende autoverzekeringen hebben gehad helaas.

Zwanger en terug naar Nederland

Omdat ik 18 weken zwanger was toen ik terugkwam naar Nederland, moest ik daar het één en ander voor regelen. Zo regelde ik de Kraamzorg al in het buitenland en plande ik mijn echo’s en andere testen in bij een verloskundige praktijk. Ook had ik mij al ingeschreven voor de zwangerschapscursussen die ik wilde doen.

Huisvesting

In het buitenland heb ik op veel verschillende plekken gewoond en had ik nooit moeite om een tijdelijke woonplek te vinden. Ik wist dat het in Nederland anders zou zijn, maar toch had ik mij hier wel een beetje op verkeken. Voor een huurhuisje betaal je op dit moment echt heel veel en een huis kopen is zonder vast (euro) contract helaas erg moeilijk. Op dit moment wonen we bij mijn moeder, wat voor nu een hele fijne oplossing is.

Inschrijven bij de gemeente

Ik had mij uitgeschreven uit Nederland en moest mij bij terugkomst dus weer inschrijven bij de gemeente. Dit moet je binnen vijf dagen na aankomst doen. Nadat ik dit gedaan had, kon ik ook weer een DigiD aanvragen.

Zorgverzekering

In de meeste landen is een zorgverzekering een optie, maar in Nederland is het een verplichting. Toen ik in het buitenland woonde en werkte, was ik verzekerd via mijn werk. Eenmaal in Nederland, heb ik dus snel een Nederlandse zorgverzekering genomen. Een huisarts en tandarts had ik nog in Nederland, dus gelukkig kon ik daar meteen terecht.

Terug naar Nederland en geen spullen hebben

In het buitenland leefde ik uit mijn backpack en in Nederland had ik maar weinig spullen achtergelaten. Dat werd dus shoppen! Omdat we bij mijn moeder wonen, hebben we nog steeds weinig nodig. Maar een bed, fiets en spullen voor de kleine moesten natuurlijk wel worden aangeschaft. En wat dacht je van een winterjas en nieuwe kleding. Op de boot liepen we het grootste gedeelte van het jaar in onze werkkleding of in een korte broek met flipflops. Als we straks een eigen plekje hebben moeten we natuurlijk nog veel meer aanschaffen! Al zullen al onze souvenirs ook een mooi plekje krijgen.

Werk vinden als je remigreert naar Nederland

Aangezien ik al zwanger was toen ik in Nederland kwam, ben ik in het begin niet op zoek gegaan naar werk. Ik kreeg helaas geen betaald verlof, maar gelukkig hadden we wat geld gespaard. Mijn vriend werkte tot een paar weken voor de uitgerekende datum nog op een jacht. Inmiddels is ons zoontje 4,5 maand oud en ben ik sinds twee weken weer begonnen met werken. Ik volg een re-integratie project, zodat ik over een paar weken een zwangerschapsverlof over kan nemen in groep 4. Aangezien er nog krijtborden waren in de klas toen ik vertrok, heb ik op digitaal vlak heel wat te leren! Mijn vriend gaat van de zomer als kitesurf instructeur aan de slag.

Terug naar Nederland met een buitenlandse partner

Ik vertrok single uit Nederland, maar inmiddels heb ik alweer zes jaar een relatie met mijn Zuid-Afrikaanse vriend. Die natuurlijk mee wilde naar Nederland. Maar hoe pak je dat aan?

Aangezien ik geen vast contract heb, bleef er één optie over voor ons. We hebben samen een Nederlands kindje, waardoor mijn vriend voor een zogenaamd Chavez visum in aanmerking komt. Hiervoor moet je allerlei bewijzen inbrengen die laten zien dat de buitenlandse partner voor het kindje zorgt en hij onmisbaar is in het leven van de kleine. De wachttijd voor het Chavez visum na de aanvraag is een half jaar, dus over een maand of twee horen we of hij ook echt in Nederland mag blijven.

De toekomst, blijven we nu voor altijd in Nederland?

Voor nu vind ik het heerlijk om weer dicht bij familie te zijn. Het reizen opgeven doen we zeker niet, ook al hebben we nu een kleine en zal het er wel wat anders uit komen te zien. De eerste tripjes zijn al gepland en aan het einde van het jaar willen we naar Zuid-Afrika gaan. Wel is Nederland voor nu onze basis en hopen we dan ook snel een huisje te vinden.

lange-afstandsrelatie

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie