dutch-harbour

Test ChatGPT: kan deze AI chatbot een blog schrijven?

Steeds vaker hoor ik als blogger enge geluiden over AI, oftewel Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie). Het AI chatbox programma ChatGPT zou veel bloggers al helpen met het snel en goed schrijven van een blog. In de toekomst zou dit er zelfs voor kunnen zorgen dat ik zelf geen reisblogs meer zou hoeven te schrijven. Nieuwsgierig besloot ik ChatGPT een opdracht te geven voor het schrijven van een blog. Wel een blog over een onderwerp waar ik zelf ook over geschreven heb, zodat het makkelijker te vergelijken zou zijn. Benieuwd naar hoe ik het werken met ChatGPT heb ervaren? En of ik denk dat de blog van ChatGPT beter is dan die van mij? Lees dan zeker verder!

alaska-reizen

Wat is ChatGPT?

We kennen allemaal wel de robot antwoorden van sommige helpdesks. Super irritant vind ik dat altijd. Je kunt ChatGPT hier eigenlijk een beetje mee vergelijken, als een chatrobot die AI-genereerde content maakt. Het kan allerlei soorten vragen beantwoorden, zowel met droge feiten als met meer emotionele antwoorden. De informatie die ChatGPT nodig heeft, haalt het uit alle informatie die online staat.

De vraag die ik stelde

Kan je een reisblog schrijven met daarin de beste reisroute in Alaska? Met je ipv u en van 600 woorden. Maak het zo persoonlijk mogelijk en gebruik tussenkopjes.

Ik heb geprobeerd zo specifiek mogelijk te zijn met mijn vraag. Dit moet je namelijk zijn om een zo goed mogelijk antwoord te krijgen.

De blog over Alaska van ChatGPT

De onderstaande blog is de blog die ik als antwoord kreeg van de AI bot, ChatGPT.

Mijn reisavontuur in Alaska

Het is altijd mijn droom geweest om naar Alaska te reizen en te ervaren hoe het leven hier is. Ik was op zoek naar avontuur, natuur en rust. En dat heb ik gevonden! Tijdens mijn reis heb ik veel geleerd over het land en zijn mensen en heb ik ingespiekt in de prachtige landschappen. Hieronder vind je de beste reisroute in Alaska die ik heb afgelegd.

Dag 1: Aankomst in Anchorage

Mijn reis begon in Anchorage. Dit is de grootste stad in Alaska. Ik had een directe vlucht vanuit Seattle geboekt. Na de landing heb ik onmiddellijk mijn auto opgehaald en ben ik naar mijn hotel gereden. Op dag 1 heb ik wat gewandeld in het centrum van Anchorage. Ik vond het een aangename verrassing hoe de stad is omgeven door bergen. Aan het eind van de dag heb ik genoten van een geweldige zonsondergang.

Dag 2: Talkeetna

Op dag 2 heb ik de stad verlaten om naar Talkeetna te rijden. Dit kleine stadje heeft een prachtig uitzicht op Denali, de hoogste berg in Noord-Amerika. Het was een lange, maar mooie rit met veel bergen, bossen en zelfs een paar rendieren. Eenmaal aangekomen in Talkeetna heb ik genoten van een rustige wandeling langs de Susitna-rivier.

Dag 3: Denali National Park

Op dag 3 bezocht ik het beroemde Denali National Park. De parkwachters gaven me veel informatie over het park en hoe ik het beste de wilde dieren kon benaderen zonder ze te storen. Het was echt een adembenemende ervaring om grizzlyberen te zien jagen op zalm. Ik heb ook veel andere dieren gezien zoals elanden, kariboes en bergschapen. Ik raad het ten zeerste aan om deze tocht met een gids te doen, omdat zij veel informatie delen over de flora en fauna van het park.

Dag 4-5: Fairbanks

Op dag 4 en 5 heb ik mijn weg vervolgd naar Fairbanks, de noordelijkste stad in Alaska. Ik heb veel geleerd over de geschiedenis van de stad en de cultuur van de inheemse bevolking van Alaska. Ik heb een bezoek gebracht aan enkele van de populairste toeristische attracties, zoals de Chena Hot Springs. Het was een geweldige ervaring om te zwemmen in een verwarmde buitenzwembad in de middle of nowhere. Ik heb hier ook het Aurora Ice Museum bezocht. Hier staat een groot aantal prachtige ijssculpturen.

Dag 6-7: Kenai Fjords National Park

De beste manier om Kenai Fjords National Park te bezoeken is per boot. Op dag 6 heb ik de boottocht geboekt en heb ik genoten van vijf uur varen over de oceaan. Ik heb veel wilde dieren gezien zoals walvissen, orka’s en zeehonden. Eenmaal aan land heb ik een wandeling gemaakt in de Exit Glacier Area. Het was zo’n mooie omgeving, dat ik besloten heb om hier nog een extra dag door te brengen.

Dag 8-9: Seward

Seward is een charmant klein dorp dat ik op dag 8 heb bezocht. Het is bekend vanwege het Sealife Center en de aanwezigheid van de Martin Buser’s kennels waar je hondensleeën kunt beleven. Ik heb genoten van een wandeling langs de kustlijn en het verkennen van het historische centrum.

Dag 10: Terug naar Anchorage

Helaas was het tijd om terug te keren naar Anchorage op dag 10. Ik heb mijn laatste dag gebruikt voor het inpakken van mijn spullen en het herinneringen ophalen aan alle mooie dingen die ik heb meegemaakt tijdens mijn reis.

Ik kan met trots zeggen dat Alaska werkelijk een prachtige bestemming is! Het is een perfecte plek voor mensen die een avontuurlijke reis willen maken. De natuur is overweldigend en de afgelegen ligging zorgt voor een onbeschrijfelijke rust. Hopelijk kun je met deze route een prachtige reiservaring beleven in Alaska.

alaska

Mijn mening over de blog over Alaska

Ik had eerlijk gezegd een slechtere tekst verwacht. Eigenlijk ben ik best wel positief verrast door de tekst die uit ChatGPT kwam. Maar, ik denk en hoop dat ChatGPT reisbloggers niet gaan vervangen. Dit is namelijk een tekst die ik met wat googelen, zelf ook in elkaar zou kunnen flansen. Maar een tekst over echt mijn eigen ervaringen en alle plekken die ik heb bezocht, die kan toch echt ik alleen maar schrijven. Kijk maar eens naar mijn eigen blog over de beste reisroute in Alaska.

Nog een puntje wat ik opmerkte, was dat het stukje over het Denali NP niet helemaal klopte. De grizzly beren die er leven, eten namelijk geen zalm, maar bessen. Ook het stukje over de gids en de dieren is wat vaag. Je kunt het park namelijk niet op eigen gelegenheid bezoeken. Als je het park in wilt, moet je dat met een bus van het park doen.

Hoe kan je ChatGPT als blogger wel gebruiken?

Na mijn ervaring met ChatGPT vind ik het programma dus niet geschikt om een complete reisblog te schrijven. Toch kan ik mij voorstellen dat ik nog wel eens wat vragen aan ChatGPT ga stellen. Het kan namelijk een goede manier zijn om inspiratie op te doen voor je blog. Ook kan je een geschreven tekst in ChatGPT zetten en vragen om het op een andere manier te herschrijven.

Mijn gestelde vragen aan ChatGPT

Behalve de blog over Alaska heb ik de AI chatbot nog andere vragen gesteld. Zo vroeg ik ChatGPT om een intro te schijven voor de blog die je nu aan het lezen bent. Dit is wat daar uit kwam:

Welkom bij mijn allereerste blog over mijn ervaring met ChatGPT als een reisblogger! Als gepassioneerde reiziger heb ik de kans gekregen om te werken met deze opmerkelijke AI-chatbot en ik kan niet wachten om mijn gedachten en ervaringen met u te delen. Maar voordat we ingaan op de technische details, laten we het hebben over een veelgestelde vraag – Gaat AI de reisblogger vervangen? Laten we samen ontdekken.

Ook de vraag om 20 blog onderwerpen te verzinnen voor een avontuurlijke reisblog stelde ik aan ChatGPT. De AI chatbot kwam onder andere met de volgende opties:

Over een aantal van de bovenstaande ideeën heb ik al geschreven!

crossing-zeiljacht

Gaat ChatGPT de blogger vervangen?

Tot nu toe hoeven we daar nog echt niet bang voor te zijn. Maar populair is deze AI-chatbox wel. Zo had de chatbox begin februari 2022 al meer dan 100 miljoen gebruikers! Maar ChatGPT is nog niet goed genoeg om goede blogs te schrijven en zo bloggers overbodig te maken. Het programma zelf zegt dat er in zo’n 5% van alle antwoorden fouten zitten. Ook mist het een persoonlijk sausje en neemt het de actualiteiten niet mee. Gelukkig maar, want ik vind reisbloggen veel te leuk!

Maar wie weet wat de AI-chatboxen in de toekomst gaan brengen, want beter gaan ze vast wel worden. Ik hou het in ieder geval in de gaten!

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.