goedkoop-reizen

Goedkoop reizen – 10 tips om geld te besparen op reis

Wil jij ook zoveel mogelijk geld besparen op reis? Zodat je nog vaker of misschien nog wel langer op reis kunt. Ik heb al veel gereisd, waaronder twee grote reizen van 6 maanden en zelfs een jaar! Reizen kost natuurlijk geld, maar je bepaalt voor een deel zelf hoeveel je uiteindelijk kwijt bent. Als je gaat reizen wil je er wel alles uit halen. Daarom bespaar ik ook niet echt op activiteiten, want ik wil wel alles zien en doen tijdens mijn reis. Maar er zijn gelukkig genoeg trucjes om minder geld uit te geven tijdens het reizen. Lees snel verder voor mijn 10 tips om zo goedkoop mogelijk te reizen.

goedkoop-reizen

1. Couchsurfing

Couchsurfing is een goede manier om op je accommodatie kosten te besparen, omdat je via deze site gratis slaapplekken kunt vinden bij locals. Als eerst zul je je moeten aanmelden bij de website. Vervolgens kijk je of er iemand een slaapplek aanbiedt in de plaats waar je heen wilt. Je stuurt degene een berichtje met de vraag of je daar kunt slapen. Kijk wel altijd of die persoon goede recensies heeft, helemaal als je als vrouw alleen aan het reizen bent. Als er geen recensies of slechte recensies zijn, dan sla je die slaapplek liever over. Behalve dat je geld bespaart door het couchsurfen, is het ook een toffe ervaring om bij locals thuis te mogen slapen. Veel mensen vinden het leuk om je wat over hun leven en hun land te vertellen en je krijgt altijd de beste lokale kennis.

Ik heb enkele keren gebruik gemaakt van Couchsurfing en heb er goede ervaringen mee. Dit was in Nieuw-Zeeland en Alaska. Ik vind het vooral een uitvinding voor de wat meer ‘Westerse landen’. Natuurlijk vanwege de veiligheid, maar ook omdat ik de locals in armere landen liever betaal voor accommodatie. Het slapen gebeurt overigens niet altijd op een bank, soms heb je mazzel en hebben ze een bed voor je. Dit staat altijd aangegeven op het profiel.

2. Goedkoop reizen? Kook ook eens zelf!

In sommige landen kun je lekker en goedkoop buiten de deur eten. Maar in andere landen is dit een grote kostenpost en loont het om zelf te koken. Koop wat fruit op de markt en verzorg zelf je ontbijtje. Als lunch een broodje bij de lokale supermarkt halen en ’s avonds ook je eigen maaltijd koken.

koken

3. Eet lokaal om goedkoop te reizen

Behalve zelf koken kun je nog wat doen om op de kosten van het eten te besparen en zo goedkoper te reizen. Lokaal eten is in veel landen namelijk een stuk goedkoper dan Westers eten. En vaak nog lekkerder ook! Het streetfood en het eten op marktjes is weer goedkoper dan het eten in een restaurantje. Ga vooral eten bij de stalletjes waar het druk is, dan weet je zeker dat het eten vers is. Uiteindelijk zijn dat wel de plekjes, waar je het lekkerste eten van je hele reis zult vinden.

eet-lokaal

4. Blijf langer op één plek

Vervoer is een grote kostenpost tijdens je reis. Als je goedkoop wilt reizen is het dus slim om meerdere dagen op één plek te blijven. Neem de tijd om de plaats echt te leren kennen en reis niet te snel verder naar de volgende plek. Lekker slow reizen dus!

vervoer-sumatra

5. Reis buiten de vakanties

Reizen buiten de vakanties is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk. Maar als je kunt reizen buiten de vakanties, kun je veel geld besparen. Van vliegtickets tot accommodaties, alles is dan goedkoper. Check ook altijd even wanneer de lokale vakanties en feestdagen zijn. Zo is de zomervakantie in Zuid-Afrika in december en dan is het er drukker en duurder dan in andere maanden.

6. Ga Wwooffen

Wwooffen is een andere manier om geld te besparen op reis. Je kijkt hiervoor op de website. Nadat je je hebt aangemeld bij de Wwooffen website en een klein bedrag hebt betaald, kun je op zoek gaan naar een land waar je heen wilt. Daar werk je dan bij een biologische boerderij voor kost en inwoning. Je kunt dit één of meerdere weken doen. Het is een goede manier om een land goedkoop te leren kennen. Wwooffen is vooral populair in Nieuw-Zeeland en Australië, maar je kunt het overal doen.

7. Stel een tracker in

Je vliegticket is normaal gesproken één van de duurste aankopen van je reis. Dat is best een beetje zonde en je wilt natuurlijk liever zo min mogelijk geld uitgeven aan je ticket. Uit onderzoek is gebleken dat vrijdag de goedkoopste dag is voor het boeken van een ticket. Ook is het meestal goedkoper om niet tot het laatst te wachten met boeken. Skyscanner heeft ook een handige functie. Met een tracker zet je een alert op een bepaalde bestemming. Wanneer de prijzen dalen of stijgen krijg je een melding. Hierdoor krijg je gevoel voor de prijs van jouw ticket. En mis je het goedkoopste moment niet! Meer tips voor het vinden van goedkope tickets lees je hier.

8. Vorm een groepje

Als je op reis gaat ontmoet je andere reizigers. Dat is niet alleen gezellig, maar het kan je reis ook een stuk goedkoper maken. Zo kun je een taxi delen en zijn excursies met meerdere personen vaak goedkoper. Mocht je een leuke excursie op het oog hebben, probeer dan reizigers te vinden die met jou samen een groepje willen vormen.

Het is overigens niet altijd nodig om veel excursies te gaan doen op reis. Het is vaak nog leuker om zelf op pad te gaan! Ik wil altijd veel zien en doen, maar probeer dat vooral op eigen houtje te doen. Toch kun je niet alles zonder excursie zien. Duiken, een jungle tocht of het klimmen van een vulkaan zul je toch echt georganiseerd moeten doen! En dat is het helemaal waard.

goedkoop-reizen

9. Weet wat de gangbare prijzen zijn

Als je van tevoren een idee hebt van de gangbare prijzen in een land, kan dit je veel geld schelen. Als je na een lange vliegreis eindelijk aankomt bijvoorbeeld. Taxi chauffeurs zullen bijna overal ter wereld te veel geld vragen op het vliegveld, maar als jij de normale prijs weet, trap je daar natuurlijk niet in! Tijdens mijn reizen gebruik ik voornamelijk de Lonely Planet hiervoor. Maar inmiddels kun je natuurlijk ook veel online vinden.

10. Goedkoop reizen? Pin niet te vaak!

Zodra je buiten de Eurozone komt, betaal je geld om te pinnen. Zo betaal je in Thailand vaak wel 8 euro per keer om geld op te nemen en in andere landen zeker 2,50 euro of meer. Tel daar nog eens minimaal één procent koersopslag bij op en je snapt dat het bedrag best kan oplopen. Probeer dus elke keer als je gaat pinnen het maximale bedrag op te nemen.

11. Werken tijdens je reis

Toch nog eentje extra dan, want je kunt natuurlijk altijd het reizen met werken combineren, zodat je geld kunt verdienen op reis. Zo heb ik zelf als duikinstructeur gewerkt op het eiland St. Maarten. Een ervaring om nooit te vergeten! De laatste vijf jaar ben ik aan het werk op superjachten. Het is beide zeker geen vakantie, maar je ziet wel wat van de wereld!

Andere manieren op goedkoop te reizen

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren op geld te besparen tijdens je reis. Afdingen is niet iets wat ik erg leuk vind, maar het hoort er in veel landen bij en het kan je zeker geld besparen. Ook kun je tegenwoordig op veel meer plekken een waterfles vullen. Ik neem zelf mijn hervulbare waterfles dan ook altijd mee op reis! Free walking tours zijn in omkomst, zo deed ik een toffe wandeling in San Cristobal in Mexico. Behalve een vrijwillige fooi kost dit je niets! Je ziet het, met een beetje creativiteit kun je prima geld besparen tijdens het reizen.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links wat koopt kost dit jou niets extra’s, maar levert dit mij een kleine commissie op die ik gebruik om Awaywego draaiende te houden.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments