goedkoop-reizen

Goedkoop reizen – 10 tips om geld te besparen op reis

Wil jij ook zoveel mogelijk geld besparen op reis? Zodat je nog vaker of misschien nog wel langer op reis kunt. Reizen kost helaas geld, maar je bepaalt voor een deel zelf hoeveel je uiteindelijk kwijt bent. Natuurlijk wil je wel zoveel mogelijk uit je reis halen. Daarom bespaar ik ook niet op activiteiten, want ik wil wel alles zien en doen tijdens mijn reis. Maar er zijn gelukkig genoeg trucjes om minder geld uit te geven tijdens het reizen. Lees snel verder voor mijn 10 tips om geld te besparen op reis.

goedkoop-reizen

1. Couchsurfing

Couchsurfing is een goede manier om op je accommodatie kosten te besparen, omdat je hiermee gratis kan slapen. Als eerste moet je je aanmelden bij de website. Vervolgens kijk je of er iemand een slaapplek aanbiedt in de plaats waar je heen gaat. Je stuurt degene een berichtje met de vraag of je daar kunt slapen. Kijk wel altijd of degene goede recensies heeft, helemaal als je als vrouw alleen aan het reizen bent. Behalve dat je geld bespaart, ben je vaak ook een ervaring rijker. Veel mensen vinden het leuk om je wat over hun leven en hun land te vertellen en je krijgt altijd de beste local knowledge.

Ik heb enkele keren gebruik gemaakt van Couchsurfing en heb hier goede herinneringen aan. Dit was in Nieuw-Zeeland en Alaska. Het slapen gebeurt overigens niet altijd op een bank, soms heb je mazzel en hebben ze een bed voor je. Dit wordt aangegeven op het profiel.

2. Zelf koken

In sommige landen kun je lekker en goedkoop buiten de deur eten. Maar in andere landen is dit een grote kostenpost en loont het om zelf te koken en zeker je ontbijtje klaar te maken. Als lunch een broodje bij de lokale supermarkt halen, is ook vaak goedkoper dan echt ergens te gaan zitten.

koken

3. Eet lokaal

Behalve zelf koken kun je nog wat doen om op de kosten van het eten te besparen. Lokaal eten is namelijk bijna altijd goedkoper dan Westers eten. En vaak nog lekkerder ook. Het streetfood en het eten op marktjes is weer goedkoper dan het eten in een restaurantje. Ga vooral eten bij de stalletjes waar het druk is, dan weet je zeker dat het eten vers is. Uiteindelijk zijn dat wel de plekjes, waar je het lekkerste eten van je hele reis zult vinden.

eet-lokaal

4. Blijf langer op één plek

Vervoer is een grote kostenpost tijdens je reis. Als je goedkoop wilt reizen is het dus slim om meerdere dagen op één plek te blijven. Neem de tijd om de plaats echt te leren kennen en reis niet te snel verder naar de volgende plek.

vervoer-sumatra

5. Reis buiten de vakanties

Dit is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk. Maar als je kan reizen buiten de vakanties, kun je veel geld besparen. Van vliegtickets tot accommodaties, alles is dan net wat goedkoper. Check ook altijd even wanneer de lokale vakanties en feestdagen zijn. Zo is de zomervakantie in Zuid-Afrika in December en is het in die tijd duurder reizen.

6. Ga Wwooffen

Nadat je je hebt aangemeld bij de website en een klein bedrag hebt betaald, kun je op zoek gaan naar een land waar je heen wilt. In dit land werk je dan bij een biologische boerderij voor kost en inwoning. Je kunt dit één of meerdere weken doen. Het is een goede manier om een land goedkoop beter te leren kennen. Wwooffen is vooral populair in Nieuw-Zeeland en Australië, maar je kunt het overal doen.

7. Stel een tracker in

Je vliegticket is normaal gesproken één van de duurste aankopen van je reis. Dat wil je natuurlijk ook zo goedkoop mogelijk houden. Zo is vrijdag de goedkoopste dag voor het boeken van een ticket en is het meestal goedkoper om niet tot het laatst te wachten met boeken. Skyscanner heeft ook een handige functie. Met een tracker zet je een alert op een bepaalde bestemming. Wanneer de prijzen dalen of stijgen krijg je een melding. Hierdoor krijg je gevoel voor de prijs van jouw ticket. En natuurlijk mis je het goedkoopste moment zo niet.

8. Vorm een groepje

Als je op reis gaat ontmoet je andere reizigers. Dat is niet alleen gezellig, maar het kan je reis ook een stuk goedkoper maken. Zo kun je een taxi delen en zijn excursies met meerdere personen vaak goedkoper. Mocht je een leuke excursie op het oog hebben, dan kan het geen kwaad om alvast een groepje andere geïnteresseerden bij elkaar te zoeken.

goedkoop-reizen

9. Weet wat de gangbare prijzen zijn

Tijdens mijn reizen gebruik ik voornamelijk de Lonely Planet hiervoor. Maar inmiddels kun je natuurlijk ook veel online vinden. Ik vind het namelijk fijn om van tevoren een idee te hebben van de prijzen in een land. Als de lokale taxi chauffeur een veel te hoog bedrag rekent, weet ik al dat het niet klopt.

10. Pin niet te vaak

Zodra je buiten de Eurozone komt, betaal je geld om te pinnen. Zo betaal je in Thailand zo maar 8 euro per keer om geld op te nemen en in andere landen zeker 2,50 euro of meer. Tel daar nog eens minimaal één procent koersopslag bij op en je snapt dat het bedrag best kan oplopen. Probeer dus elke keer als je gaat pinnen het maximale bedrag op te nemen.

WIl je meer reistips lezen?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Twimbo