IJsland is een land met een prachtige en veelzijdige natuur. Een land dat compleet anders is dan Nederland of België en waar je al in drie uur naartoe vliegt. Het goede nieuws is, dat je het land ook prima met een baby of dreumes kunt bezoeken. Ik heb het bijzondere IJsland bezocht in september, samen met mijn moeder, vriend en baby van toen 8 maanden. We reden in twee weken het land rond en genoten van de prachtige landschappen. In dit artikel geef ik je de beste tips voor het reizen naar IJsland met een baby of dreumes.
Is IJsland een goede bestemming voor een baby of dreumes?
IJsland is zeker een goede bestemming voor een baby of dreumes! Het is een heel veilig land, met weinig criminaliteit. Er zijn in openbare plekken goede facaliteiten te vinden zoals babystoeltjes en borstvoeding geven in het openbaar is geaccepteerd. De mensen spreken over het algemeen goed Engels en de gezondheidszorg is goed. Voor dreumesen die al kunnen lopen zijn er jumping pillows, een soort mega springkussens in de grond, waar ze hun energie op kwijt kunnen. Je vindt ze door het hele land. Op deze kaart kun je de locaties vinden.
Toch zijn er ook wat nadelen te bedenken als je naar IJsland toe wilt gaan met een baby of dreumes. Het is een land waar het veel kan regenen en het weer onvoorspelbaar is. Dat is iets om in je achterhoofd te houden. Maar hier kun je je kleine op kleden.
Afhankelijk van wat je wilt gaan doen in IJsland zul je redelijk wat uren in de auto doorbrengen. Zeker als je zoals ons, helemaal rond IJsland wilt rijden in twee weken tijd. Bij ons ging dat prima, maar kijk hierbij wel naar je kindje. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een klein stukje van IJsland te zien en zo minder uren in de auto door te brengen. Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om vanuit Reykjavik een rondje te rijden. Dan kun je alsnog veel mooie dingen zien, maar heb je een stuk minder uren in de auto.
Wat neem je mij naar IJsland voor je baby of dreumes?
Wekenlang ben ik bezig geweest met de paklijst van onze baby voor IJsland. Want je wilt natuurlijk niet teveel meenemen, maar zeker ook niet te weinig. Het is een land waar je alle vier de seizoenen in één dag kunt ervaren en waar je veel buiten bent. Buiten de hoofdstad, Reykjavik, vind je maar weinig winkels waar je baby items kunt kopen. En de juiste kleding en spullen kunnen echt een verschil maken tijdens je vakantie in IJsland. Hieronder zet ik mijn tips neer. Wat neem je mee naar IJsland voor je baby of dreumes?
Wat voor kleding neem je mee?
Het beste kun je, net zoals voor jezelf, werken met laagjes. Zorg voor zoveel mogelijk kleding gemaakt van natuurlijke materialen, die je kindje zowel warm als koel houden. Dit waren kledingstukken die ik fijn vond om mee te nemen:
Een skipakje
Ik had een skipakje met handjes die je kunt omslaan. Erg fijn en handig omdat niet alle kindjes handschoenen aanhouden. Mijn pakje had losse voetjes. Dat wordt aangeraden als je je kleine in een draagzak wilt dragen, zodat er geen druk op de voetjes komt te staan. Het skipak hield hem heerlijk warm!
Een buitenpakje
Voor minder koude dagen had ik een buitenspeelpakje. Een soort skipakje, maar dan dunner. Maar wel water- en winddicht! Die van mij kocht ik online bij de LIdl. Ook de pakjes van Ielm zijn heel fijn, maar wel een stukje dunner.
Een wollen romper
Een wollen romper is fijn omdat het je kleine warm houdt bij kou en koelt bij warmte.
Een fleece pakje
Ik had een aantal warme items op Vinted gekocht. Zo had ik een fleece pakje en een wollen pakje gekocht. In Nederland draagt hij dit niet, dus ik koos ervoor om deze items tweedehands te kopen.
Waterproof schoenen
Mijn kleine liep nog niet, dus ik had nog geen echte waterproof schoenen nodig. Wel had ik waterproof sokken/schoenen voor in de draagzak. Helaas zijn we op de tweede dag één van de schoentjes verloren, maar gelukkig hadden we de schoentjes van het skipakje nog!
Een muts, handschoenen en warme sokken
Neem twee mutsen mee, één die je altijd gebruikt en één die je gebruikt als je in een hotpool gaat met je baby of dreumes in IJsland. Zo hou je de kleine warm, omdat de meeste kou verdwijnt via het hoofdje.
Een zwemluier en iets om in te zwemmen
Wij hebben een zwemluier die we kunnen herbruiken, dat scheelt een hoop bagage!
Verder hadden we ook een winterjas, warme vesten, warme broeken en lekkere dikke sokken mee.
Algemene voorbereidingstips voor je vakantie naar IJsland, lees je hier.
Andere handige dingen om mee te nemen naar IJsland?
Hieronder staan een aantal handige items die ik mee zou nemen als je met een baby of dreumes IJsland bezoekt. Wat je niet teveel hoeft mee te nemen zijn luiers en babyvoeding. Thuis kook ik altijd vers voor mijn kleine, maar op vakantie geef ik meestal een kant en klare maaltijd. Daar hadden ze genoeg van, zelfs van Ella’s Kitchen, mijn favoriete merk. Knijpfruitjes, (biologische) maaltijden, snacks, billendoekjes, dat kun je allemaal gemakkelijk vinden. Zelf vind ik het wel fijn om mijn eigen merk melkpoeder mee te nemen, maar ook melkpoeder kun je prima ter plaatse vinden.
Een draagzak of kinderdrager
We hadden een kinderwagen mee, maar die hebben we maar een paar keer gebruikt. Dat is dus geen must, al vond ik het wel fijn ter afwisseling. Over het algemeen ben je veel buiten op onverharde paadjes en terrein en dan is een draagzak of kinderdrager echt onmisbaar! Voor onze baby en nu jonge dreumes vind ik een draagzak nog prima werken. Ik heb een Ergobaby Omni Breeze en die bevalt heel goed. Voor IJsland had ik ook een regenhoes aangeschaft. Als je met een oudere dreumes naar IJsland toegaat, dan kun je overwegen om een kinderdrager aan te schaffen. Een soort backpack waar je kindje in zit.
Deryan reisbedje
Check van tevoren of je geboekte accommodaties een babybedje hebben. Bij ons hadden niet alle accommodaties dat, dus besloten we een Deryan reisbedje aan te schaffen. We hebben een extra matrasje aangeschaft, zodat het wat zachter en warmer voor de kleine zou zijn. Met het bedje en het matrasje zijn we erg blij! Onze baby en inmiddels dreumes slaapt er goed in en het bedje weegt net geen 2 kilo. Ook is het makkelijk om te zetten en makkelijk weer op te ruimen en heeft hij altijd zijn eigen bedje waar je ook bent. Echt ideaal tijdens het reizen!
Opvouwbaar kinderstoeltje
Wij hadden ook een Minimonkey mee, waarmee je van bijna elke stoel een babystoel kunt maken. Heel handig zodat jij je handen vrij hebt tijdens het eten, het weegt niets en is opvouwbaar. Bij de meeste restaurants heb je wel een kinderstoeltje, maar wij hadden geen kinderstoeltjes bij onze accommodaties.
Speelgoed
Het is fijn om wat speelgoed mee te nemen. Wat je meeneemt, ligt een beetje aan de leeftijd en de interesses van je kindje. Mijn baby was in IJsland nog heel blij met het ontdekken van elke nieuwe accommodatie. Daar was hij altijd wel even zoet mee. Verder hadden we een auto, een boekje, stapelbekers, zijn knuffeltje en iets bij ons wat geluid maakte. Bedenk dat je de kleine ook in de auto moet vermaken.
Overige dingen
Je zult merken dat je best wel wat mee moet nemen als je met een baby of dreumes naar IJsland toegaat. Denk bijvoorbeeld ook aan verzorgingsproducten. Flesjes, een drinkbeker, een plastic bordje en kommetje, pijnstillers, billencrème, een grote hydrofiel als handdoek, de babyfoon enz. Zelf kun je dit lijstje waarschijnlijk nog wel meer aanvullen.
Wil je tips over wat je mee moet nemen in het vliegtuig? Lees dan de volgende blog:
Leuke dingen om te doen met je baby of dreumes in IJsland
Afhankelijk van de leeftijd van jouw baby of dreumes is er genoeg leuks te doen in IJsland. Baby’s kun je prima nog meenemen in jouw schema. We hebben vooral dingen gedaan, die wij wilde doen en dat ging prima! Onze baby ging in IJsland mee op hikes in de draagzak, vond watervallen geweldig om naar te kijken, werd blij van het spelen met steentjes of zand op het strand en vond eigenlijk alles wel prima en leuk. Inmiddels is hij een dreumes en zou hij wel wat meer af en toe zelf willen lopen. Maar alsnog vindt hij de draagzak fijn en geniet hij van het om zich heen kijken. Dus ook een dreumes kan in principe nog goed mee in jouw schema, met wat extra momenten om te bewegen en te spelen. Kijk hierbij vooral ook naar je eigen kindje!
Als je een wat oudere dreumes hebt, zal je je kleine af en toe willen laten spelen. Elke basisschool heeft een mooi openbaar speelplein, waar iedereen als de school uit is (vaak rond 5 uur) mag spelen. En vergeet natuurlijk ook de ‘jumping pillows’ niet, waar ik al eerder in dit artikel over schreef.
Paardjes kijken is ook altijd leuk om te doen! Overal in IJsland vind je IJslandse paarden langs de weg. Het niet de bedoeling dat je overal midden op de weg gaat stoppen om de paarden te bekijken, maar op sommige plekken kan dat prima. Ook de vele schapen vond onze kleine leuk om te zien!
Mocht je naar het noorden van IJsland gaan, dan kan ik je aanraden om op de Diamond Circle bij een koeienstal te gaan lunchen! De koeien zie je achter het glas, maar je kunt ook na je lunch de stallen in. Wij hebben er een heerlijk taartje gegeten met een kopje koffie. Echt een aanrader als je met een baby of dreumes naar IJsland toegaat. Je vindt dit bijzondere plekje bij het plaatsje Efstidalur.
Zwemmen met je baby of dreumes in IJsland
Bijna elk kindje houdt van warm water toch? Die van ons genoot er in ieder geval volop van! De meeste dorpen in IJsland hebben een openbaar zwembad. Dit zijn meestal buitenbaden met heerlijk warm water. Er zijn een aantal baden bij elkaar, die allemaal een andere temperatuur hebben. Zwembaden in IJsland worden gezien als een ontmoetingsplaats voor de locals, waar je de laatste nieuwtjes met elkaar doorspreekt. Eigenlijk een beetje zoals een bar bij ons. Maar natuurlijk zijn deze baden ook heerlijk om met je kleine te bezoeken!
Wij hebben twee keer een hotpool bij onze accommodatie gehad. Onze baby vond het heerlijk! En wij ook, na een lange dag in de auto en in de natuur. Ook zijn we naar Reykjadalur, een natuurlijke hotspring toegelopen, waar je baddert in de rivier. Het was er alleen wel vrij glad en er lagen volop stenen, dus ik zou voor je lopende dreumes waterschoentjes meenemen. Maar alleen de wandeling was al prachtig en qua tijd prima te doen met een baby of dreumes in de draagzak.
De Golden Circle met een baby of dreumes
Als je maar een paar dagen of een week hebt om IJsland te bezoeken, dan raad ik je aan om rondom de Golden Circle te blijven. Je kunt ervoor kiezen om in Reykjavik te verblijven en vanuit daar uitstapjes te maken. De stad zelf is alleen voor velen niet het hoogtepunt van het land en aangezien IJsland bekend staat om zijn prachtige natuur, is het leuker om buiten de stad te verblijven.
De Golden Circle is een rondje dat je makkelijk kan bereiken vanuit Reykjavik. Je vindt er prachtige natuur zoals indrukwekkende watervallen, geisers, een mooi kratermeer en mooie wandelingen. Wat ook bijzonder is, is de breuklijn waar de Europees-Continentale plaat en de Amerikaanse plaat IJsland uit elkaar trekken. Daar kun je één van de populairste excursies van het land maken, snorkelen in het bizar heldere (en koude) water. Dit kun je het beste omstebeurt doen, want je kleine kan hierbij natuurlijk niet mee. Bij de Golden Circle vind je genoeg toffe accommodaties om te verblijven.
De ringroad van IJsland met een baby of dreumes
We hadden twee weken de tijd om door het mooie IJsland heen te reizen. Daarom besloten we om een rondje rondom het hele land te rijden, de zogenaamde ringroad. Langs de ringroad liggen veel toffe bezienswaardigheden en je rijdt elke dag weer door de mooiste landschappen heen. De wegen zijn goed en er is genoeg accommodatie te vinden. Zorg er alleen wel voor dat je op tijd boekt, want ze zitten wel snel vol.
Ik vond de ringroad met een baby goed te doen. Je rijdt wel (bijna) elke dag een flink aantal kilometers. Dus mocht jouw kleintje in de auto zitten echt verschrikkelijk vinden, dan is het beter om je alleen te focussen op het zuiden en dichtbij Reykjavik te blijven.
Algemene tips en dingen om rekening mee te houden
Als je met je baby of dreumes naar IJsland toegaat, zijn de volgende dingen handig om rekening mee te houden.
Excursies met je baby of dreumes in IJsland
Je kunt niet alle excursies doen met je baby of dreumes in IJsland. Er zijn een heleboel gave excursies te boeken, maar de meeste zijn niet geschikt voor jonge kinderen. Wij hebben ervoor gekozen om geen excursies te doen, maar je kunt er ook voor kiezen om om de beurt een excursie te doen als je met zijn tweeën of met meerdere personen reist. Dan blijft de één de ene keer samen met de kleine en de andere de andere keer.
Wat ook goed is om te weten is dat je de Blue Lagoon en de Sky Lagoon niet kunt bezoeken met een baby of dreumes. Myvatn nature baths, de lagoon van het noorden, is overigens wel een optie. Daar worden kinderen van elke leeftijd toegelaten!
Transport in Ijsland
Wij hadden een huurauto voor onze reis naar IJsland. Op die manier heb je alle vrijheid om zelf je planning te maken en te stoppen waar en wanneer je maar wilt.
Een andere optie is het huren van een camper. Dan heb je altijd je huisje bij de hand en heb je nog meer vrijheid! Ook het spelen, slapen en eten wordt dan makkelijker. Wij reisden met drie volwassenen en een kleine, dus voor ons was een camper niet ideaal.
Plan de lange stukken rijden op de momenten dat het slaaptijd is voor je baby of dreumes. Zo stapten wij elke ochtend om 9:15 in de auto en reden we dan een flink stuk. Dat was de tijd voor het eerste slaapje van mijn kleine. Ook deden we snelle bezienswaardigheden wel eens om de beurt. Dan bleef de één met de kleine in de auto, terwijl de ander de bezienswaardigheid bekeek. Hierna wisselden we om.
Een lange wandeling was ideaal tijdens het middag slaapje van onze kleine, want hij sliep goed in de draagzak. En als hij ‘s middags wat korter sliep, dan deed hij af en toe nog een derde slaapje in de auto. Want natuurlijk kun je nooit zo’n strakke planning aanhouden als je thuis doet en dat hoeft ook niet.
Het aantal zonuren per dag en je verwachtingen bijstellen
Hou rekening met het aantal zonuren op een dag. In de zomer zijn er dagen waarop de zon amper ondergaat. Dan wil je misschien wel wat mee nemen om de ramen goed te kunnen verduisteren in je accommodatie. In de winter heb je veel minder zonuren, dus ook veel minder tijd om dingen te zien en te doen. Wij gingen in september en bij ons ging de zon onder rond 18:30. Dat was perfect met een bedtijd van 19:00 voor onze baby in IJsland!
Je zult wat minder kunnen zien en kunnen doen dan wanneer je zonder baby of dreumes naar IJsland toe zou reizen. Dus plan je dagen niet helemaal vol en raak niet teleurgesteld als je niet alles kunt zien wat je zou willen. De stops nemen nou eenmaal meer tijd in beslag met een baby of dreumes. De kleine wilt nog even bewegen of ziet steentjes waarmee hij wilt spelen. Ook moet er nog een luier verschoont worden, de kleren moeten aan en weer elke keer als je de auto uitgaat en natuurlijk moet de kleine ook eten.
Geniet van je vakantie in IJsland met je baby of dreumes!
Wij hebben enorm genoten van een prachtige reis naar IJsland met onze baby. Van tevoren maakte ik mij best wel zorgen. Hoe zou het zijn met een baby? Zullen wij zelf nog wel kunnen genieten? Al onze zorgen waren voor niets, want wat een gave herinneringen hebben we gemaakt!
Geef je reactie