De beste tips voor Oudtshoorn in Zuid-Afrika

Oudtshoorn wordt ook wel de struisvogel hoofddstad van de wereld genoemd. Maar behalve struisvogels heeft het plaatsje nog veel meer te bieden! Olijven en wijn proeverijen, prachtige vergezichten, de grootste grot in Zuid-Afrika en wilde stokstaartjes zien ontwaken. Dit en nog veel meer tofs kun je doen in het stadje Oudtshoorn in Zuid-Afrika! Het plaatsje ligt op de Route 62, op ongeveer een uurtje rijden van de bekende Garden Route. In de Klein Karoo, een halfwoestijn en één van de warmste plekken van het land. Drie dagen ben ik in Oudtshoorn geweest en ik kan iedereen aanraden om dit stadje te bezoeken tijdens je reis in Zuid-Afrika. Het is zo compleet anders dan de rest van het land en er zijn veel toffe activiteiten te beleven. In deze blog lees je de beste tips voor het stadje Oudtshoorn dichtbij de Garden Route in Zuid-Afrika.

landschap klein karoo

Waar ligt Oudtshoorn?

Oudtshoorn ligt in de halfwoestijn de Klein Karoo, aan de route 62. Route 62 is een route die je door de Klein Karoo, vanaf de bekende Garden Route naar toe Kaapstad brengt. Het is een route die steeds populairder wordt.

Vanaf het stadje George, dat deel uitmaakt van de Garden Route, rij je in een uurtje naar Oudtshoorn toe. Dat is trouwens helemaal geen straf, want onderweg rij je over een prachtige bergpas heen!

Wanneer kun je Oudtshoorn het beste bezoeken?

Je kunt Oudtshoorn het hele jaar door bezoeken. De beste tijd om Oudtshoorn in Zuid-Afrika te bezoeken is van september t/m mei. Dan is het er warm en valt er bijna geen regen. Buiten die tijd is het winter en kan het een stuk kouder zijn. Er kan zelfs sneeuw liggen op de top van de bergen rondom Oudtshoorn. In januari en februari is het meestal flink warm. Het was maar liefst 37 graden toen wij Oudtshoorn bezochten in februari. Onze activiteiten planden we dan ook in de ochtend en namiddag. Met een zwembad bij je accommodatie is het dan prima te doen!

Tips voor de leukste activiteiten in Oudtshoorn

Er zijn veel leuke activiteiten die je kunt doen in Oudtshoorn. Dit zijn mijn tips voor het stadje Oudtshoorn in Zuid-Afrika.

1. Het bezoeken van een struisvogelboerderij in Oudtshoorn, Zuid-Afrika

Het bezoeken van een struisvogelboerderij mag bij je bezoek aan dé struisvogelhoofdstad van de wereld natuurlijk niet ontbreken! Wij bezochten Highgate Ostrich Show Farm, de oudste struisvogelboerderij ter wereld die je kunt bezoeken. Een grappige gids vertelden ons van alles over de boerderij en over de struisvogels. Ook mochten we ze voeren en maakten onze dreumes kennis met een baby struisvogel. We stonden op struisvogeleieren en zagen hoe de souvenirs ter plaatse gemaakt worden. Maar ook kregen we allerlei informatie en weetjes te horen. Wist je bijvoorbeeld dat een struisvogel het snelste landdier op twee poten is en maar liefst een snelheid van 70 kilometer per uur kan halen? Ik wist dat voor mijn bezoek aan Highgate Ostrich Show Farm in ieder geval niet! Een bezoek van Highgate is zeker een must als je Oudtshoorn bezoekt.

2. De Cango caves bezoeken

De Cango caves zijn een grottenstelsel van maar liefst 4 kilometer lang. Honderden jaren geleden werden de grotten bewoond door de San. Het is lastig voor te stellen hoe dat moet zijn geweest! Ze waren gelukkig wel een stukje kleiner en leniger dan dat ik ben. Tegenwoordig kun je de eerste twee kilometer ontdekken tijdens een tour. Er zijn twee tours waar je uit kunt kiezen. De eerste is de heritage tour, waarbij je in een uur verschillende kamers van het grottenstelsel ontdekt. Een gids vertelt je van alles over de grot en je ziet de kamers met zowel een beetje licht als helemaal verlicht. De andere tour is de adventure tour. Hierbij ga je nog wat verder de grot in en moet je een aantal smalle tunnels doorkruipen en glijden.

We deden de trip met onze dreumes, dus wij gingen voor de normale tour. Ik heb al veel grotten gezien, maar deze was prachtig. De formaties waren mooi om te zien, de informatie was interessant en de grot zelf was mooi verlicht.

3. Ga mee op een stokstaartjes (meerkat) safari

Deze tour stond al lang op mijn bucketlist! Je moet behoorlijk vroeg je bed uit, maar dat is het helemaal waard. Zodra de eerste zonnestralen op de vlakte van de Karoo schijnt, is het voor de stokstaartjes tijd om hun hol te verlaten en hun lichaam op te warmen aan de ochtendzon. Tijdens deze excursie zie je de stokstaartjes uit hun hol komen en wakker worden. Ik vond het heel gaaf om mee te maken!

Meer over mijn ervaring met de stokstaartjes safari lees je hier

stokstaartjes spotten in oudtshoorn

4. Wijn proeven bij Karusa Vineyard in Oudtshoorn

Dacht je dat je alleen maar wijn kunt proeven bij Kaapstad in de buurt? Nee hoor, ook in Oudtshoorn kun je wijn proeven bij Karusa Vineyard, in een fijne tuin met een relaxte sfeer! We kregen 5 wijntjes per persoon om te proeven en we hadden de keuzes uit vier verschillende wijn arrangementen. De wijn smaakte ons prima en ook de lunch die we besteld hadden was lekker. We hadden een pizza met struisvogelvlees erop en een schotel met onder andere kaasjes en struisvogel carpaccio.

Het is fijn zitten in de tuin en we kregen gelijk bij binnenkomst een deken voor onze dreumes om op te spelen. Helaas heeft hij daar nog geen 5 seconden op gezeten, maar gelukkig kon hij de hele tuin verkennen. Het was die dag 37 graden, maar in de tuin voelde het een stuk aangenamer. Dus zeker ook een aanrader op een warme dag!

De prijzen zijn goed en mocht je nou niet van wijn houden, dan kun je er ook voor kiezen om een speciaal biertje te drinken. Ze hebben namelijk ook een kleine bierbrouwerij.

tips oudtshoorn

5. Cango Wildlife Ranch

Cango Wildlife Ranch is een andere leuke activiteit om in Oudtshoorn te doen. Het is een dierentuin waarbij je eerst een uurlange rondleiding krijgt met een gids. De gids vertelt allerlei weetjes over de dieren. Voor ons was het de eerste dierentuin ervaring met onze dreumes en hij vond het geweldig! Vooral de krokodillen vond hij prachtig. Na de rondleiding met de gids kun je de rest van de dieren zelf bekijken.

Het is overigens een dierentuin waar ook dierenontmoetingen mogelijk zijn. Zoals een ontmoeting met de cheetahs of een kooiduik met de krokodillen. Dit is iets waar ik zelf niet compleet achter sta en dus ook niet gedaan heb.

6. Doen in Oudtshoorn: een olijvenproeverij

De Klein Karoo is een gebied waar olijfbomen goed kunnen groeien. Op het terrein van Surval Boutique Olive Estate staan er veel bomen en kun je terecht voor allerlei olijfproducten en een proeverij! De Estate is prachtig gelegen. Je kunt er ook overnachten en eten in het restaurant. Maar wij kwamen er om te genieten van olijven en van het uizicht. We kregen olijven chutney, olijven jam, tapenade, verschillende soorten olijven en brood om te dippen in de olijfolie. Wist je dat je olijfolie ook kunt drinken? Ik wist dat niet! We kregen een klein glaasje die we op moesten warmen in één hand, terwijl de andere hand op het glas lag. Het proeven zelf was eigenlijk hetzelfde als dat je wijn proeft. Ik vond de olijfolie verrassend zacht van smaak. De olijvenproeverij is zeker een aanrader als je dol bent op olijven.

olijven proeverij oudtshoorn

7. Op safari gaan met Buffelsdrift Game Lodge

Buffelsdrift Game Lodge is een prachtig gelegen Game Lodge. Je kunt er overnachten in luxe tenten, maar ook als dagbezoeker kun je er allerlei verschillende activiteiten doen. Zo kun je mee met de game drives, zowel overdag als ’s avonds, kun je al lopend cheetahs zoeken en zijn er nog meer toffe activiteiten.

Het is een prachtige plek, die echt Afrikaans aandoet! De mooie tenten, maar ook het uitzicht dat je hebt vanaf het restaurant. We waren er net te vroeg voor de lunch, dus bestelden we een drankje. Je zit aan een grote waterpoel waar nijlpaden en schildpaden zitten. Aan de overkant van de poel, lopen er meer wilde dieren rond. Zo zagen wij een giraffe rondlopen. Buffelsdrift Game Lodge is echt een aanrader, om te overnachten, voor de activiteiten of om een hapje te gaan eten of te drinken.

8. Swartberg Mountains

Een goede tip voor Oudtshoorn is de Swartberg Mountain. Vanaf Oudtshoorn kun je een prachtige rit maken door de Swartbergpas. Een onverharde bergpass, die je prima kunt berijden met je gewone huurauto. Je rijdt er in zo’n 20 minuten naartoe vanaf Oudtshoorn en over de pas zelf doe je ongeveer een uurtje. Daarna kun je doorrijden naar het stadje Prince Albert in 10 minuten. Eet in Prince Alberg zeker bij Kobus de Gat. Ik bedoel, alleen al vanwege de naam moet je daar heen toch?! Op de terugweg kun je het rondje compleet maken door via het plaatsje De Rust te reizen of dezelfde weg weer terug te rijden. Afhankelijk van je route doe je er 4 – 8 uur over.

Zelf heb ik de pas overgeslagen, maar zou ik hem graag nog eens willen doen. Toen wij in Oudtshoorn waren was het zo warm, dat we een roadtrip niet zagen zitten in onze auto zonder airco. Maar van veel andere mensen heb ik gehoord dat de Swartbergpas een echte must is als je Oudtshoorn bezoekt!

Je kunt de Swartberg pass ook als tour doen

Mijn tips voor goede restaurants in Oudtshoorn

Smitswinkel is een leuke plek om wat te drinken. Wij hebben hier ook wat gegeten, maar ik vond het eten niet zo bijzonder, dus dat zou ik je niet aanraden. Maar smitswinkel zelf is wel bijzonder! Het is een soort verzamelplaats voor van alles en nog wat. Er staan veel oude motoren, fietsen, auto’s, houten paarden enz. Grappig om te zien!

tips-activiteiten-oudtshoorn

Lekker eten kun je zeker bij Nostalgie! Een restaurant in de hoofdstraat van Oudtshoorn, met een fijne tuin en vriendelijke bediening. Er staat genoeg lekkers op het menu om uit te kiezen, waaronder veel gerechten met struisvogelvlees. Wist je dat struisvogelvlees een gezond stukje vlees is? Het heeft namelijk een heel laag vet- en cholesterolgehalte, het bevat veel proteïnen en maar weinig calorieën. Zeker proeven dus als je in Oudtshoorn bent. Ook de bobotie en de lam vonden wij heerlijk!

Andere plekken waar wij hebben gegeten waren Karusa winery voor een lekkere lunch en een wijn proeverij en bij onze accommodatie De Zeekoe. Bij De Zeekoe hebben we ook heerlijk gegeten!

Mijn tips voor fijne accommodaties in Oudtshoorn

Er zijn veel mooie accommodaties te vinden in Oudtshoorn, in allerlei prijsklassen. Dit is waar ik sliep.

De Zeekoe
Onze eerste nacht in Oudtshoorn verbleven we bij De Zeekoe. Wat een topplek is dat! De kamers zijn prachtig en lekker ruim, er is nagedacht over de details en er zit een eigen balkonnetje erbij. Ook is het in de zomer heel fijn om na een lange dag het fijne zwembad in te duiken. De Zeekoe is trouwens heel mooi gelegen en overal heb je een prachtig uitzicht.

De medewerkers van het hotel waren allemaal even vriendelijk en niets was te veel. Zo kregen we een heerlijke spaghetti bolognese die naar onze kamer werd gebracht voor onze kleine. Terwijl wij later met zijn tweeën genoten van een heerlijke struisvogelbiefstuk in het restaurant. Het restaurant is omgeven door ramen, waardoor we ook nog eens de zonsondergang goed konden zien. Ontbijt zit er overigens ook bij in en was een prima ontbijt buffet!

Kleinplaas Holiday Resort
Onze tweede nacht sliepen we bij Kleinplaas Holiday Resort. Hier verblijf je in simpele, maar ruime en complete chalets of op de camping. Het is een lekkere rustige plek om te slapen en vlakbij de hoofdstraat, wat fijn is als je ’s avonds ergens wilt eten. Er is hier ook een zwembad waar we na al onze activiteiten lekker in doken. ‘S ochtends hadden we hier ook weer een lekker ontbijtje en de mensen die bij Kleinplaas Holiday Resort werken waren vriendelijk.

Heb jij nog meer tips voor Oudtshoorn bij de Garden Route?

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.