Tips voor Plettenberg Bay aan de Garden Route

De Garden Route is een populaire route om te rijden in het zuiden van Zuid-Afrika. Het is een mooie groene route, langs prachtige stranden, leuke stadjes en onderweg kom je veel leuke activiteiten tegen om te doen. Het plekje Plettenberg Bay vind je ook aan deze route en is een goede plek om te overnachten. Ik raad je aan om er minimaal twee nachten te slapen, want er is genoeg te doen! Bovendien zijn er mooie accommodaties, is het er gemoedelijk en het ligt goed centraal. In dit artikel deel ik mijn beste tips en algemene informatie voor Plettenberg Bay aan de Garden Route in Zuid-Afrika.

Waar ligt Plettenberg Bay?

Plettenberg Bay, ook wel Plettenberg Baai of Plett genoemd, ligt in het zuiden van Zuid-Afrika, aan de Garden Route. De Garden Route is een groene route die populair is bij locals, maar ook bij toeristen. Plettenberg Bay is vrij centraal gelegen en het is een goede plek om te verblijven. Ik ben drie dagen in Plett geweest en heb mij niet verveelt! Ook in de omgeving is er genoeg te ontdekken.

Mocht je willen weten welke plaatsen op de Garden Route je nog meer moet bezoeken, lees dan mijn blog

plettenberg bay tips

Wanneer kun je Plettenberg Bay het beste bezoeken?

Ik bezocht Plettenberg Bay in februari en het was er toen lekker warm en niet te druk met andere toeristen. In december en januari is het er een stuk drukker. Het is namelijk een populaire vakantiebestemming voor de Zuid-Afrikanen zelf. Rond deze tijd zal er meer nachtleven zijn en is er wat meer drukte.

Vanaf Plett is het ook mogelijk om walvissen te spotten in het juiste seizoen. Mocht dat op je bucketlist staan, dan raad ik je aan om tussen juni en november naar Plettenberg Bay te reizen.

In juni en juli wordt er niet gesnorkeld met de zeehonden, omdat dat de periode is dat de witte haai naar Plettenberg Bay toekomt. Mocht snorkelen met zeehonden iets zijn wat je graag wilt doen, bezoek Plett dan buiten deze maanden om.

Tips voor de leukste activiteiten in Plettenberg Bay

Er zijn veel leuke activiteiten die je kunt doen in Plettenberg Bay. In het stadje zelf vind je een hoofdstraat met winkels en restaurants. Leuk om even doorheen te lopen. Het strand van Plettenberg Bay zelf is misschien niet het mooiste strand van de Garden Route, maar de zee is er vaak wel kalm. Ook vind je er wat restaurantjes en een marktje waarop de locals allerlei souvernirs verkopen.

Dit zijn mijn andere tips voor de leukste en meest bijzondere activiteiten in Plettenberg Bay.

Plettenberg Baai strand

Snorkelen met zeehonden

Ik ben dol op het water en op dieren, dus snorkelen met zeehonden is echt een activiteit waar ik blij van word. Het was niet de eerste keer dat ik snorkelde met zeehonden, maar het blijft zo gaaf om te doen!

Ik deed het snorkelen met de zeehonden met de organisatie Offshore Adventures en ben zeer tevreden! Met een boot, een RIB, vaar je in zo’n tien minuten naar het Robberg Nationaal Park toe. Er leven daar maar liefst 8000 zeehonden! Eenmaal aangekomen bij het nationaal park duik je al snel het water in om een half uur met de zeehonden te snorkelen. Wat een bijzondere ervaring!

Hier lees je alles over mijn ervaring met het snorkelen met zeehonden.

Powered by GetYourGuide

Duiken in Plettenberg Bay

Mocht je een gecertificeerde duiker zijn, dan is het ook mogelijk om met de zeehonden te duiken. Het voordeel is dat je er dan echt tussen zwemt en je nog meer interactie hebt met de zeehonden dan wanneer je alleen met ze snorkelt. Ook de andere duikplekken schijnen de moeite waard te zijn. Het is zelfs mogelijk om vanaf de kant te duiken, ideaal! Ook kun je met haaien duiken in Plettenberg Bay. Met de zandtijgerhaai en haaien die op de bodem liggen zoals kathaaien. Helaas was het zicht tijdens mijn bezoek aan Plettenberg Bay heel slecht, waardoor ik besloot om niet te gaan duiken. Mocht je wel willen duiken dan kun je hier alle duikplekken rondom Plettenberg Bay bekijken.

Walvissen spotten

Wij waren er niet in het juiste seizoen, maar als je Plettenberg Bay tussen juni en november bezoekt kun je walvissen spotten. Je kunt ze soms al vanaf de rotsen en het strand zien, maar het beste kun je een boottocht maken. Dan kun je ze van nog dichterbij bekijken. Dolfijnen laten zich ook bijna altijd wel even zien bij de boot.

Hiken in het Robberg nationaal park

De wandeling in het Robberg nationaal park in Plettenberg Bay is echt een must als je de Garden Route rijdt. Het is een prachtige plek en met drie wandelingen waar je uit kunt kiezen, zit er voor iedereen wel wat bij.

Het Robberg nationaal park is het leefgebied van 8000 zeehonden. Die kun je vanaf de kliffen, vanaf een afstand bekijken bij de twee langere wandelingen. En als je er in het juiste seizoen bent, dan zwemmen er soms ook walvissen rond! Mijn vriend had de wandeling al een keer eerder gedaan en zag toen zelfs een witte haai vanaf de kliffen. Hoe gaaf is dat?!

mooiste wandeling Tuinroute

Dierenreservaten bij Plettenberg Bay

Een tip voor Plettenberg Bay is om een dierenreservaat te bezoeken. Er zijn drie dierenreservaten vlakbij Plettenberg Bay die zeker de moeite van het bezoeken waard zijn! Alle drie zijn het plekken die geven om het welzijn van de dieren. Hier kun je dus geen dieren aaien of voeren, maar kom je echt om de dieren in een zo natuurlijk mogelijke omgeving te bekijken. De dieren die je hier ziet zijn bijvoorbeeld als huisdier gehouden, waren een laboratorium testdier of kwamen uit dierentuinen die geen plek meer voor ze hadden. Deze dieren kunnen nooit meer in het wild (over)leven, dus krijgen ze in de reservaten een plek waar ze op een zo natuurlijk mogelijke manier een fijn leven kunnen leiden. Zo zou het overal moeten zijn!

Ik heb de reservaten met onze dreumes bezocht en die vond al die dieren maar wat leuk. Voor jonge kinderen zijn de apen en de vogels het leukst, maar voor oudere kinderen zou ik vooral kijken naar de interesses van het kind of ze gewoon alle drie bezoeken! Ook zonder kinderen zijn de reservaten een bezoek waard. Mijn favoriete dieren waren de apen, maar dat komt omdat ik apen geweldige dieren vind. De vogels waren mijn vriend zijn favoriet!

De drie parken zijn zuster reservaten. Fijn, want ze hebben goede combi deals voor je tickets, die je meerdere dagen kunt gebruiken Je hoeft dus niet alle reservaten op dezelfde dag te bezoeken. Hier vind je de prijzen voor de reservaten.

Dit zijn de drie dierenreservaten van Plettenberg Bay:

Powered by GetYourGuide

Monkeyland, met vrij loslopende apen

In Monkeyland loop je rond in een bos, vol met loslopende apen. Het was het eerste apen reservaat van de wereld, met vrij loslopende, verschillende soorten apen. Inmiddels zijn er negen apensoorten en een totaal van 550 apen. Zo zagen we er brulapen, slingerapen en vervet apen.

Tijdens je bezoek aan Monkeyland ga je samen met een gids op pad die je in een uurtje van alles over de apen vertelt. We zagen heel veel apen en sommige komen heel dichtbij. Heel leuk om de apen zo vrij te zien. Ze doen echt hun best om de natuurlijke omgeving van de apen zoveel mogelijk na te bootsen.

Birds of Eden, een vogel reservaat

Birds of Eden is een vogel reservaat, naast Monkeyland. Je loopt hier door een mooi tropisch bos, met waterpartijen. Het is omgeven door een groot net, zodat de vogels niet kunnen ontsnappen. Van de buitenkant ziet het er klein en niet zo mooi uit, maar ik was echt verrast toen we binnen kwamen lopen. Het is echt een paradijs voor vogels en ook nog eens het grootste vrij vliegende vogel reservaat ter wereld!

Je kunt hier zelf op je gemak rondlopen op goed onderhouden houten wandelpaden. Er zijn maar liefst 220 verschillende soorten vogels en voor 3500 vogels is dit hun huis. Ik vond niet alleen de vogels mooi om te zien, maar ook het tropische bos zelf is tof om doorheen te lopen. De mooiste vogel vond ik de lokale Knysna Loerie, die je hieronder op de foto ziet. Ze zijn in het wild lastig te spotten, maar leven rondom de Garden Route in Zuid-Afrika.

Jukani Wildlife, reservaat voor grote katten

Het Jukani Wildlife reservaat is een reservaat voor grote katachtigen, zoals tijgers en leeuwen. Ook deze dieren worden hier opgevangen omdat ze ergens weg moesten. Ze zitten hier in grote ruimtes met een hek eromheen. Je loopt langs de verblijven heen en krijgt allerlei informatie over de dieren te horen van de gids. Soms zijn de katachtigen best lastig te zien, want zeker als het warm is zoeken ze het liefst een plekje uit in de schaduw. Het is dus niet zoals in een dierentuin, dat je ze altijd kunt zien. Ik zou je dan ook aanraden om, zeker in de zomer, vroeg in de ochtend of later in de middag Jukani te bezoeken. Dan zijn de dieren het actiefst en kun je ze het beste bekijken!

Activiteiten net buiten Plettenberg Bay

Plettenberg Bay ligt vrij centraal op de Garden Route. Vanaf Plett kun je dus ook prima andere plaatsen bekijken.

Knysna

Knysna is een leuk plaatsje dat op ongeveer een half uur rijden van Plettenberg Bay ligt. Je kunt hier overnachten, maar ook voor een korte stop is het een ideale plaats. Het ligt er maar net aan hoeveel tijd je hebt. Zorg er in ieder geval voor dat je het uitzichtspunt ‘Knysna Heads’ mee pakt, een mooi uitzichtpunt waar de lagune samenkomt met de zee. Je kunt hier heerlijk lunchen en genieten van het uitzicht bij het East Head café. Ook de waterfront is een stop waard. Met lekkere restaurantjes en leuke sourvernir winkeltjes. Als je gek bent op vis of oesters, dan moet je zeker gaan eten bij 34′ South.

knysna

Tsistikamma nationaal park

Op een uurtje rijden vanaf Plettenberg Bay vind je het bekendste nationaal park van de Garden Route, het Tsitsikamma National Park. De natuur is hier prachtig en je kunt er een hoop doen. Wij hebben Tsitsikamma als aparte plek bezocht, wat ik je ook zou aanraden als je de tijd hebt. Er zijn mooie wandelingen die je er kunt maken, waarvan de populairste een uur lange wandeling naar een hangbrug over de rivier is. Verder kun je er kanoën en is de zipline excursie ook een aanrader.

Bungeejumpen vanaf de Bloukrans Brug

Op een half uurtje rijden van Plettenberg Bay vind je een hoge brug. Vanaf die brug kun je de hoogste brug bungeejump ter wereld maken. Je springt van een hoogte van 216 meter in een mooie kloof. Behalve zelf springen, kun je natuurlijk ook kijken hoe de andere waaghalzen van de brug af springen. Ik had het bungeejumpen al in Nepal van mijn reis bucketlist afgestreept, maar mijn vriend heeft wel gesprongen!

Je ticket boek je hier

Keurboomstrand of Nature’s valley beach

Wij zijn hier zelf niet geweest, omdat onze dagen in Plettenberg Bay al vol genoeg zaten. Ook hebben we vlakbij het prachtige strand van het plaatsje Wilderness een huisje en hadden we dus al genoeg stranddagen in Zuid-Afrika. Maar mocht je op zoek zijn naar een mooi strand vlakbij Plett, dan is Keurboom Beach, bij het plaatsje Keurboomstrand, een aanrader. Het is een langgerekt strand, zonder veel facaliteiten, waar je alle ruimte hebt. Ook Nature’s valley beach is een aanrader! Behalve een mooi strand, kun je daar ook een mooie hike maken.

Andere activiteiten bij Plettenberg Bay

Er zijn nog meer activiteiten om te doen in Plettenberg Bay, die wij niet gedaan hebben. Dit kun je ook nog doen:

  • Canyoningen met Africanyon. Dat is het je al springend, zwemmend, abseilend en klimmend je door een kloof voortbewegen.
  • Wij verbleven bij de fijne accommodatie T’Niqua Stable Inn, waar je paard kunt rijden.
  • Zeekajakken met zeehonden en soms zelfs met dolfijnen en walvissen.
Powered by GetYourGuide

Tips voor restaurants in Plettenberg Bay

Er zijn genoeg restaurants om uit te kiezen in Plettenberg Bay, zowel om te lunchen als om te dineren. Dit zijn mijn tips.

Naast het strand van Plettenberg Bay vind je een aantal restaurantjes. Wij aten bij The Fat Fish. Je zit er fijn en het eten was lekker! We hadden een hele vis, een kindermenu met gebakken vis en sushi. Een echte aanrader.

Een andere leuke plek is Market of Main. Een kleine foodcourt, waar je in een laidback sfeer lekker kunt eten. Je kunt er van alles bestellen, van sushi, pizza tot aan gyros. Let op: de market is verplaatst. Het zit niet meer aan de hoofdstraat, al staat het nog wel zo op Google Maps. Vraag even in het centrum de weg, de locals wijzen je er makkelijk naartoe.

Ook net buiten Plettenberg Bay zitten leuke plekjes. Moss & Maple is een goede plek voor je lunch. Zeker als je met kinderen reist, omdat die er heerlijk buiten kunnen spelen in de speeltuin. Thyme and Again is een andere zogenaamde farmstall. Een winkel met lekkere, vaak lokale en/of zelfgemaakte producten. Ook hier kun je buiten zitten om wat te eten.

restaurant tip Plettenberg Bay

Hotels in Plettenberg Bay

Wij verbleven bij T’Niqua Stable Inn, een hotel net buiten het centrum van Plettenberg Bay en dat is een echte aanrader! Het hotel heeft mooie ruime kamers en een fijne tuin met een zwembad. Maar het meest bijzondere aan deze accommodatie in Plettenberg Bay zijn de paarden! Op het grasveld bij het hotel staan paarden en pony’s en overal in het hotel komt het paarden thema terug. Alle details maken het echt een speciale plek. Buiten de paarden hebben ze ook nog drie lieve honden.

De eigenaren van het hotel zijn heel vriendelijk. Ze zorgen ervoor dat iedereen zich welkom en thuis voelt en willen je met alles helpen, niets is teveel. Ook kun je ’s avonds en ’s ochtends bij het hotel lekker eten. Dat vond ik zelf fijn, zeker met een dreumes die weer op tijd naar bed toe moet.

Hier boek je je kamer bij T’Niqua Stable Inn

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.