Garden Route met kinderen

De Tuinroute met jonge kinderen: de leukste activiteiten

Inmiddels ben ik al vier keer in Zuid-Afrika geweest en reisde de laatste keer mijn 15 maanden oude dreumes met ons mee. Wat een geweldige tijd hebben we gehad! De Tuinroute, ook wel Garden Route genoemd in het Engels, is een prachtige groene route langs de zuidkust van Zuid-Afrika. Een route die malaria vrij is en waar er genoeg te doen is voor jong en oud. De afstanden zijn goed te doen en in de plaatsjes waar je stopt kun je prima overdag over straat lopen. Dit zijn mijn tips voor de Tuinroute met jonge kinderen.

reizen met dreumes zuid afrika

Wat is de Tuinroute in Zuid-Afrika?

De Tuinroute is een route langs de zuidkust van Zuid-Afrika. Een route met prachtige langgerekte stranden aan de ene kant en mooie bossen en bergen aan de andere kant. Je komt langs leuke dorpjes en je kunt er heel veel toffe activiteiten doen.

De officiële route is 300 km lang. Omdat er nog zoveel mooie andere plekjes in deze regio zijn, noemen veel mensen de 700 km lange route tussen Port Elizabeth en Kaapstad de Tuinroute.

Hoeveel dagen heb je nodig voor de Tuinroute/Garden Route met kinderen?

Als je de Tuinroute als een rondje vanaf Kaapstad doet, zou ik je aanraden om er twee weken voor uit te trekken. Met 14 dagen heb je genoeg tijd om wat langer op één plek te blijven en hoef je niet zoveel kilometers te rijden elke dag.

Maak je een reis door heel Zuid-Afrika en is de Tuinroute maar een deel van je reis? Dan is een week voor de Tuinroute genoeg, omdat het dan geen rondje is.

Hoe kun je het beste reizen?

Als je de Tuinroute wilt bezoeken met je kinderen, zijn er een paar opties. Zo kun je naar Johannesburg vliegen en vanuit Kaapstad het land weer verlaten. Dan kun je als eerste de bezienswaardigheden rondom Johannesburg bezoeken, zoals het Krugerpark en de Panorama route. Let wel op dat er voor het Krugerpark en de gebieden daaromheen, afhankelijk van het seizoen, aangeraden wordt om malaria tabletten te slikken. Daarna vlieg je van Durban naar Port Elizabeth, om vanaf daar via de Tuinroute naar Kaapstad toe te rijden.

Over deze route door Zuid-Afrika heb ik een aparte blog geschreven

Een andere optie is om vanuit Kaapstad een rondje te maken. Je ziet dan in twee weken de hoogtepunten van de Tuinroute. Je kunt ervoor kiezen om heen en terug de Tuinroute te rijden, maar ook kun je er een echt rondje van maken. Dat doe je door heen of terug via het binnenland, de Route 62, te rijden. Beide routes zijn malaria vrij.

knysna

Een huurauto voor de Tuinroute met jonge kinderen

In Zuid-Afrika, dus ook op de Tuinroute, reis je het beste met een huurauto. De wegen zijn goed en het geeft je een heleboel vrijheid! Er is geen openbaar vervoer om te gebruiken, maar je kunt natuurlijk wel altijd een georganiseerde trip boeken.

Ik boek mijn huurauto altijd bij Sunny Cars. Ze hebben een goede all inclusieve formule, dus je huurt je auto zonder zorgen en gezeur achteraf. Heel fijn! Hier boek je je huurauto via Sunny Cars.

Doen aan de Tuinroute met jonge kinderen

Er is van alles te doen aan de Tuinroute voor jonge kinderen, maar ook voor hun ouders! In elke plek kun je je goed vermaken met jonge kinderen. Er is altijd wel een strand of een bos te vinden en daarmee maak je ze natuurlijk al snel blij. Toch zijn er nog genoeg andere toffe activiteiten voor jonge kinderen aan de Tuinroute. Hier onder vind je mijn favorieten.

reizen dreumes zuid afrika

Het Addo Elephant Park

Het Addo Elephant Park is een wildpark, dat bekend staat om de vele olifanten die er leven. Olifanten zul je er ook zeker zien! Behalve de olifanten leven er nog veel meer dieren in het park. De eerste keer dat wij het park bezochten zagen we er zelfs leeuwen.

Addo is een park dat je goed met jonge kinderen kunt bezoeken. Het is malariavrij en je kunt er rondrijden met je eigen auto. De wegen zijn goed en zijn genoeg plekken waar je de auto even uit kunt om je benen te strekken. En je kleine rond te laten rennen natuurlijk! Neem wel je eigen eten en drinken mee, want een restaurant vind je alleen bij de hoofdingang met het park.

Eén dag is wat mij betreft prima om het park te ontdekken. Qua grootte is Addo het derde park van Zuid-Afrika, maar je kunt veel zien in een dag.

Wij sliepen in Addo Dung Beetle (net buiten het park) en dat was één van mijn favoriete accommodaties in Zuid-Afrika! Een prachtig plekje, met hele vriendelijke eigenaren, die alles voor je willen doen.

demol-2023

Dieren reservaten vlakbij Plettenberg Bay

Er zijn drie dierenreservaten vlakbij Plettenberg Bay die zeker de moeite van het bezoeken waard zijn als je met jonge kinderen de Tuinroute bezoekt! Alle drie zijn het plekken die geven om het welzijn van dieren. Hier kun je dus geen dieren aaien of voeren, maar kom je echt om de dieren in een zo natuurlijk mogelijke omgeving te bekijken. Dit zijn de parken:

Powered by GetYourGuide

Monkey land
Samen met een gids bekijk je in een uur allerlei apen die in het bos van het reservaat leven. Ik vond dit een heel leuk park met jonge kinderen!

Birds of eden
Zonder gids kun je lopen over houten vlonders, door het grootste vrijvliegende vogel reservaat van de wereld. Het is goed onderhouden, met een prachtige tropische tuin en waterpartijen. Natuurlijk zie je ook genoeg vogels hier!

Jukani Wildlife
In het Jukani wildlife center worden grote katachtigen opgevangen. Je loopt langs de verblijven en krijgt allerei informatie te horen van de gids. Er is weinig schaduw, dus bescherm jezelf goed als je op een warme dag gaat. Ik vond dit persoonlijk het minst leuke park voor onze kleine dreumes. De katachtigen laten zich niet altijd zien en zijn vaak ver weg. Hij kreeg er dus weinig van mee. Al heeft hij wel lekker geslapen in de draagzak!

Bij Plettenberg Bay verbleven we bij Taniqua Inn. Een hotel met paarden in de tuin en waar overal allerlei paarden decoraties te vinden zijn. Ook is er een zwembad en doen de eigenaren er alles aan om je thuis te laten voelen. Ook een hele leuke plek voor jonge kinderen!

Meer over Plettenberg Bay en de parken lees je in mijn blog

Zwemmen in de rivier bij Wilderness

Bij het plaatsje Wilderness vind je naast de snelweg, de Touwsrivier, waar je in kunt zwemmen. Het deed mij een beetje denken aan het zwemmen in een meertje in Nederland. Er is zand om mee te spelen en het water is lekker warm, veel warmer dan het water in de zee. Ideaal als tussenstop, als je de Tuinroute rijdt met jonge kinderen.

Ook de Riverdeck Lodge, net buiten het plaatsje Knysna, is een leuke plek aan de rivier. De kinderen kunnen spelen in de speeltuin of met steentjes in de rivier. Je kunt hier simpel verblijven of wat eten of drinken in het restaurant.

Struisvogel boerderij in Oudtshoorn

Oudtshoorn is eigenlijk geen onderdeel van de Tuinroute, maar zeker met jonge kinderen is het echt de moeite waard om er een klein stukje voor om te rijden. Er is namelijk genoeg leuks te doen!

Het leukste om te doen met jonge kinderen is het bezoeken van een struisvogel boerderij. Oudtshoorn is namelijk dé struisvogelhoofdstad van de wereld! Wij bezochten Highgate Ostrich Show Farm. Waar we struisvogels voerden, baby struisvogels zagen, veel info kregen en op eieren konden staan.

Oudtshoorn heeft nog veel meer te bieden voor jonge en oudere kinderen. Zo kun je op (malaria vrije) safari bij Buffelsdrift Game Lodge, zijn de Cango caves prachtig en is er een dierentuin.

We verbleven bij De Zeekoe Guestfarm, waar we een heerlijke ruime kamer hadden met een balkon. Er was een grote tuin en een zwembad, dus weer een prima plek voor jonge kinderen!

Lees alles over Outshoorn in mijn blog

struisvogelboerderij oudtshoorn

Eén van de mooie stranden bezoeken

De Garden Route is een prachtige kustroute in Zuid-Afrika, met veel mooie stranden. Bij de meeste stranden staat er een sterke stroming en kun je dus beter niet zwemmen. Ook is het water er niet al te warm, al is het in de zomer best prima te doen. Maar voor onze dreumes maakte dat niet uit. Elke dag gingen we wel even naar het strand toe. Om te spelen met zand, schelpen te zoeken, met stokjes te spelen en pootje te baden met mama en papa. Heerlijk!

toffe activiteiten Tuinroute met jonge kinderen

Spelen tijdens de lunch of het avond eten

Er zijn veel restaurants en zogenaamde farmstalls waar je kunt lunchen met een leuke speelplek erbij! Ook hebben we bijna alleen maar buiten gegeten waardoor onze bewegelijke dreumes zich altijd wel kon vermaken met wat steentjes, zand of water. Ook knoeien is dan minder een issue trouwens.

  • Moss & Maple restaurant vlakbij Plettenberg Bay met een grote buitenspeelplaats! Eten was ok, maar niet super.
  • Salt & Petal in Knysna. Heel lekkere lunchgerechten en tuin met onder andere een bak met water. Hier hadden we geen kind aan onze dreumes!
  • Timerberlake Village bij Wilderness. Er zijn hier verschillende plekken waar je (buiten) kunt eten en er is een speeltuin.
  • The girls on the square in Wilderness. Een vijver met karpers, een tuin met stokjes, een klein speeltuintje bij de bar ernaast en lekker eten!
  • Bayleave café in George. Je kunt hier heerlijk lunchen en lekker zitten in de tuin. Onze kleine vermaakte zich hier prima met steentjes en takjes. In de tuin kun je hele kleine kameleons in de bomen spotten, als je goed zoekt. Wij zijn hier twee keer geweest en beide keren zagen we er twee lopen. Zo leuk!
de tuinroute met jonge kinderen

Andere tips voor de Tuinroute met jonge kinderen

In principe ging onze dreumes mee met alles wat wij wilden doen. Natuurlijk zorgden we ervoor dat hij zijn energie kwijt kon en waren we ’s avonds altijd bij onze accommodatie als het bedtijd was voor onze kleine. Maar eigenlijk zijn alle plaatsen aan de Tuinroute leuk te maken voor jonge kinderen en voor jezelf!

  • Neem een draagzak mee. Erg handig in Zuid-Afrika en je kan dan ook mooie wandelingen maken. Bij het plaatsje Plettenberg Bay hebben we bijvoorbeeld een prachtige wandeling gemaakt in het Robberg nationaal park. Er zijn drie afstanden en wij kozen voor de 5,5 kilometer. We planden de wandeling zo dat onze kleine de eerste helft lekker sliep in de slaapzak. In het midden genoten we van een prachtig strand en op de terugweg was hij lekker aan het rondkijken.
  • Als je een activiteit wilt doen waar jonge kinderen niet mee kunnen, kan je ook af en toe op splitsen. Zo is mijn vriend gaan surfen en heb ik met zeehonden gesnorkeld en een stokstaartjes safari gedaan.
  • Bij sommige accommodaties kun je ’s avonds eten. Best handig met een jong kind soms. Neem je babyfoon trouwens ook zeker mee. Wij checkten altijd of we bereik hadden in het restaurant. Zo hebben we een paar keer heerlijk met zijn tweeën kunnen eten, nadat we de kleine op bed gelegd hadden.

Alle plaatsen van de Tuinroute en de activiteiten die je er kunt doen vind je in deze blog.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.