reizigers-bucketlist

Reizigers bucketlist – dit wil je doen op reis!

Er zijn van die dingen die op de bucketlist staat van bijna elke reiziger. Tijdens mijn reizen heb ik al zoveel mooie dingen gezien en toffe dingen gedaan, dat ik al veel van mijn bucket list af heb kunnen strepen. Maar natuurlijk staat er nog genoeg op mijn lijstje. Wil je weten welke ervaringen er zeker op jouw reizigers bucketlist moeten staan en welke er nog op die van mij staan? Dit is mijn ultieme reizigers bucketlist.

Mijn ultieme reizigers bucketlist

Er zijn zoveel gave dingen die je kunt doen op reis! Als je inspiratie op wilt doen voor jouw reizigers bucketlist, ben je op de goede plek. Dit is mijn ultieme reizigers bucketlist!

Ultieme reizigers bucketlist item: Skydiven!

Reizend door Nieuw-Zeeland heb ik het geld voor mijn Skydive al liftend en couch surfend bij elkaar gespaard. Van het geld dat ik niet uitgaf aan hostels en bussen, ben ik uit een vliegtuig gesprongen. En gaaf (en best eng om echt uit dat vliegtuig te springen) dat ik het vond! Wat een gevoel! Ooit ga ik dat zeker nog een keer doen.

bucketlist-reizigers

Een nieuwe taal leren

Het leren van een nieuwe taal is behalve een toffe activiteit ook handig om zo meer in contact te kunnen komen met de locals. Als je lessen volgt in een ander land, leer je de plek waar je wat langer bent ook extra goed kennen.

Tijdens het reizen heb ik Spaanse lessen genomen en zo veel mogelijk Spaans proberen te praten. Helaas begint het nu weer aardig weg te zakken, dus het wordt tijd dat ik weer op reis ga naar een Spaanstalig land!

Leren duiken – bij veel mensen op de reizigers bucketlist

Al duikend kun je even deel uit maken van een andere wereld. Gewichtloos geniet je van het onderwater leven, terwijl je niets anders hoort dan je eigen bubbels. Het fijne is ook dat je maar 3 tot 4 dagen nodig hebt om te leren duiken en je dit dus makkelijk kunt inplannen tijdens je reis. Toen ik dertien was leerde ik duiken, om daarna samen met mijn zus en ouders de mooiste duiken te maken. Ook alleen heb ik nog veel mooie duiken gemaakt, mijn Divemaster in Thailand gedaan en vervolgens gewerkt als duikinstructeur op St. Maarten. Je snapt het al, ik vind duiken helemaal geweldig!

duiken

Een vulkaan van dichtbij zien

Een vulkaan is een bijzonder iets om te zien. Vroeger op school was ik al gefascineerd door vulkanen, ik bedoel het kan vuur spugen dat van diep onder de grond vandaan komt. Ik heb inmiddels al heel wat vulkanen gezien en er zelfs een paar beklommen. Super gaaf!

bromo

Een meerdaagse hike maken

De meerdaagse hikes die ik tijdens mijn reizen heb gemaakt, zijn één van mijn beste herinneringen van het reizen. Het is afzien, genieten van de machtige natuur, je hebt het vaak koud of juist heel warm en je bent eigenlijk alleen maar bezig met lopen. Mijn mooiste meerdaagse hikes tot nu toe zijn: het Annapurna Circuit in Nepal, de Santa Cruz hike in Peru, de Lost City hike in Colombia, het beklimmen van de Potosi in Bolivia en de Abel Tasman in Nieuw-Zeeland.

hoogtepunten-zuid-amerika

Bungy jumpen, een echte reizigers bucketlist item!

Bungy jumpen staat niet alleen maar bij reizigers op de bucketlist, maar al reizend zijn er wel heel wat toffe plekken waar je kunt springen. De bekendste plekken zijn Zuid-Afrika, waar mijn vriend sprong en Nieuw-Zeeland. Voor mijn verjaardag in Nepal gaf ik mijzelf een cadeautje, een bungy jump. Ik bedoel, dat moet je ooit in je leven toch een keer doen? Gillend ging ik naar beneden en stuiterend van de adrenaline liep ik weer omhoog. Maar ik had het gedaan!

bungyjumpen

Een jungle tocht maken

Ben je dol op natuur en wilde dieren? Niet bang om te zweten en niet bang voor muggen en andere beestjes… Dan moet je ooit de jungle ingaan. Ik heb de jungle al in vele landen mogen zien en elke keer vind ik het super om er in rond te lopen. De laatste keer in de jungle was op het eiland Sumatra, waar we twee nachten in een tentje sliepen, terwijl we overdag opzoek gingen naar wilde Orang-oetans.

orang-oetan-sumatra

Overnachten bij een lokale familie

Een homestay is een goede manier om het dagelijks leven van de locals in het land mee te maken. In veel van de landen waar ik ben geweest heb ik één of meerdere nachten bij de lokale bevolking overnacht. Soms is een homestay meer een hostel, maar bijna altijd is het een vrij basic overnachting.

Een paar van mijn mooiste ervaringen met homestays waren: het meedraaien voor een wek met een lokale familie in de jungle van Ecuador, compleet off the beaten track overnachten in Myanmar, een week Spaanse les in Bolivia terwijl ik sliep bij een lokaal vrij rijk gezin en de hele avond lachen terwijl je elkaars taal niet begrijpt in Laos tijdens de Thakhek loop op een motorbike.

off-the-beaten-track

Solo op reis gaan

Alleen op reis gaan geeft je veel vrijheid. Vrijheid om te doen en te laten wat je zelf wilt, zonder aan iemand anders dan jezelf verantwoording af te moeten leggen. Maar behalve vrijheid betekend het ook dat je zelf dingen moet oplossen en je waarschijnlijk meer mensen ontmoet dan je zou doen als je samen reist. Zelf heb ik veel alleen gereisd, zowel mijn half jaar in Zuidoost-Azië, als mijn jaar reizen waren beide solo reizen. Wat ik de voor-en nadelen van alleen reizen vind, lees je hier.

backpacken-bucketlist

Op safari gaan

Nee, je hoeft echt geen khaki kleding en afritsbroek aan om op safari te gaan. In een truck laat je jezelf rondrijden terwijl het enige wat jij hoeft te doen het spotten van wilde dieren is. Maar vaak heeft de gids het dier al veel eerder gespot dan jij! In Afrika ben ik inmiddels al een aantal keren op safari geweest en ook in India ging ik op zoek naar de tijger. Helaas, volgens de Lonely Planet zou je met twee safari’s bijna 100% zeker een tijger spotte, maar ik dus niet.

Wil je liever zelf rijden op safari? Ook dat kan in onder andere het Krugerpark in Zuid-Afrika.

krugerpark

Leren surfen

Als ik mijn vriend moet geloven is surfen geweldig! Je bent heerlijk buiten in de zee en het gevoel dat je krijgt als je een golf rijdt is magisch. Ik heb het echt geprobeerd, maar ik bak er niks van… Zelfs na een surfkamp in Frankrijk kan ik nog niet langer dan een seconde op een surfboard blijven staan. Gelukkig vind ik het wel leuk om naar mensen te kijken die wel goed kunnen surfen.

backpacken-bucketlist

De sterrenhemel zien zonder licht vervuiling

In Nederland is er helaas teveel lichtvervuiling om een mooie sterrenhemel te kunnen zien. Maar als je op reis bent, zul je vast wel een keer op een plek komen waar er weinig omgevingslicht is. Vergeet dan niet om ’s avonds omhoog te kijken en te genieten van de sterrenhemel. Ik heb tijdens het reizen al vaak een heldere sterrenhemel mogen zien en ook op zee kan ik er enorm van genieten!

backpacken-bucketlist

Een lokale feestdag meemaken

Er zijn veel bizarre en gave lokale feestdagen in de wereld, die je echt wilt mee maken. Wat dacht je van tomaten gooien tijdens La Tomatina in Spanje? Of dansen tijdens het Carnaval in Rio de Janeiro of de Cariben? Honderden lantaarns de lucht in zien gaan tijdens Yi Peng in Thailand? Een watergevecht tijdens het Thaise Nieuwjaar? Of misschien ben je wel tijdens het Holi festival in India? Probeer als je naar een land toegaat zeker te kijken of er een lokale feestdag is die je kunt maamaken.

carnaval-stmaarten

Op wereldreis gaan

Als je de kans hebt om voor langere tijd op reis te gaan, moet je dat zeker doen! Het geeft je veel vrijheid, omdat je niet gebonden bent aan een strakke tijdsplanning. Je raakt helemaal los van je leven thuis en leeft echt in het moment. Heerlijk!

Kookles nemen in het buitenland

Eten en reizen gaan voor veel reizigers hand in hand. In veel landen waar ik heb gereisd, heb ik enorm genoten van het lokale eten. Als je ook eenmaal thuis nog wilt genieten van de lokale gerechten is een kookles in het buitenland nemen een echte aanrader! Thailand is waarschijnlijk het meest bekende land voor een dagje koken, maar je kunt het in veel landen doen.

Het eten van een gekke lokale specialiteit

Bij gek bedoel ik niet de lekkere Pad Thai in Thailand of verse Loempia’s in Vietnam, maar een lokale specialiteit die wij misschien niet zo snel zouden eten. Dat moet elke reiziger wel een keer doen toch? Ook al zijn de meeste dingen van dit lijstje misschien wel een stuk leuker om te doen, het levert wel een goed verhaal op! Ik heb een blog geschreven over de 10 raarste gerechten die ik op reis gegeten heb, waarbij ik leguanen vlees waarschijnlijk het lekkerst vond!

rare-gerechten

In een helikopter stappen

Met een trip in een helikopter zie je het landschap van een totaal andere kant. Behalve genieten van het landschap is het vliegen in een helikopter ook al een hele ervaring op zich. Mijn helikopter vlucht was is Nieuw-Zeeland, samen met mijn ouders. Over het prachtige landschap vlogen we naar een gletsjer, waar we uit konden stappen. Geen goedkope excursie, maar wat was het tof!

backpacken-bucketlist

Slapen op een onbewoond eiland: een reis bucketlist must do!

Expeditie Robinson, maar dan echt. Dat is hoe ik mij voelde toen ik op een onbewoond eiland sliep. Twee keer heb ik dit gedaan, beide keer op de Filipijnen. De eerste keer bij het eiland Palawan en de tweede keer bij El Nido. Het slapen is niet heel luxueus en er was zelfs geen wc… Maar de sterrenhemel, het zwemmen in de zee ’s avonds en ’s ochtends en het uitzicht wat je hebt wanneer je ’s ochtends de tent opent, wauw!

Filipijnen-reisroute-tips

Paragliden – een toffe activiteit voor op je reizigers bucketlist

Als je wilt weten hoe het is om te vliegen, dan is paragliden de activiteit voor jou. Ik vond het persoonlijk een stuk minder eng dan bungy jumpen en skydiven. Dat zorgde er ook voor dat ik echt kon genieten van het uitzicht en van het zweven zelf.

zuid-amerika-vs-azie

Maak een roadtrip

Bij een roadtrip heb je de vrijheid om zelf op je eigen tempo een land te zien. Ook kun je zelf bepalen waar je stopt, wat voor mij een heel groot pluspunt is. Het is niet in alle landen mogelijk om zelf te rijden, maar bijvoorbeeld Costa Rica, Alaska en Zuid-Afrika zijn niet-Europese landen waar je heel goed een roadtrip kunt maken!

kever-zuid-afrika

Leren snowboarden of skieën

Tijdens het schrijven van deze blog, stond dit reizigers bucketlist item nog in het rijtje beneden. Inmiddels kan ik een beetje snowboarden! We hebben namelijk een winter doorgebracht in Amerika, in de staat Rhode Island. Daar zijn een aantal ski resorts vlakbij. Mijn vriend en ik hebben elk een tweedehands snowboard gekocht, veel Youtube video’s bekeken en zijn de piste opgegaan. Leren snowboarden was zeker een leerproces met veel vallen en opstaan, maar inmiddels kan ik zeggen dat ik bochtjes kan maken en van de makkelijke pistes af kan.

Wat staat er nog op mijn reizigers bucketlist?

1. Cruise Antartica

Als crew werkte ik op een boot die op weg was naar Antarctica. Helaas stapte ik op de Falkland eilanden van de boot af, omdat de baas een lange trip zou gaan maken en ik extra crew was. Toch wil ik ooit een keer het bijzondere landschap van Antarctica zien!

2. Goed leren kitesurfen

Mijn vriend is een fanatieke kitesurfer. Ik heb een aantal lessen gevolgd, maar voel me niet comfortabel genoeg om echt te gaan oefenen in mijn eentje. Ook ben ik een echte warm water liefhebber, dus als het water wat kouder is ga ik er echt niet in. Toch zou ik graag goed genoeg zijn om af en toe samen met mijn vriend te gaan kiten. Alleen in warm water, dat dan weer wel.

3. Het Noorderlicht zien

In Alaska bezochten we het plaatsje waar je het vaakst het Noorderlicht kan zien in het land. Helaas was het die nacht bewolkt. Maar wat lijkt mij dat een prachtige ervaring!

4. Mee met de Trans Siberië Express treinreis

Dit is een twijfel reizigers bucketlist item van mij. Aan de ene kant zou ik dit dus heel graag willen doen, aan de andere kant klinkt het lange zitten in de trein ook wel weer saai. Maar de bijzondere landen waar je doorheen komt en het iconische van de treinreis lijken mij wel heel tof!

5. Een zeilboot kopen om de wereld mee rond te reizen

Wie weet… Ooit… Voor nu eerst maar eens geld verdienen, terwijl ik werk op een zeiljacht.

werken-jacht

6. Hondenslede tocht in Lapland

Ik ben dol op honden! En een hondenslede tocht in Lapland lijkt mij prachtig. Sowieso lijkt Lapland mij een geweldige bestemming, die helemaal wel op mijn reizigers bucketlist staat. Zo anders, dan dat ik tot nu toe heb gezien tijdens mijn reizen.

7. Berggorilla’s zien in Afrika

Dit is zeker geen goedkope reizigers bucketlist ervaring, maar het lijkt mij echt gaaf om oog in oog te staan met de grootste en meest bedreigde primaat ter wereld. De landen om deze ervaring op te doen zijn Rwanda en Oeganda.

8. Een duik liveaboard naar Cocos, Malpelo of Darwin en Wolff

Op mijn reizigers bucketlist kan het duiken natuurlijk niet ontbreken. Helaas ook geen goedkope ervaring, maar het lijkt mij geweldig om ooit een duik liveaboard te maken naar één van de eilanden waar je veel groot onderwaterleven hebt. Een paar dagen lang duiken met hamerhaaien, manta’s, dolfijnen en nog veel meer. Dat klinkt voor mij geweldig!

9. Een ballonvaart maken

Het idee van een ballonvaart is iets magisch voor mij. Om dit op een speciale plek te doen, lijkt mij helemaal geweldig. Mijn droomplek voor een ballonvaart is Cappadocië in Turkije.

Hoeveel kun jij al van jouw reizigers bucketlist afstrepen?

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie