mooie zonsondergang Zandvoort

10x Waarom je vaker naar het strand toe moet gaan

Het strand heeft een magische aantrekkingskracht op veel mensen. Of het nou koud of lekker zomers weer is, het strand doet een mens eigenlijk altijd goed! Het maakt niet uit of je een strandwandeling maakt of dat je lekker gaat zonnen op een strand stoel. Uit onderzoek is gebleken dat het strand mensen gelukkig maakt! Zelf zou ik dan ook nooit ver van het strand af willen wonen en ik heb dan ook niet voor niets bijna 4 jaar op het Caribische St. Maarten gewoond. Maar waarom maakt het strand mensen gelukkig en zou iedereen dus vaker naar het strand toe moeten gaan?

Je hebt er de mooiste zonsondergangen

De mooiste zonsondergangen heb ik vanaf het strand gezien! En niet alleen in het buitenland. Vorig jaar was ik op het strand van Zandvoort en daar was de zonsondergang echt spectaculair.

Als je wat verder weg woont van het strand, is het fijn om een weekendje weg te boeken vlakbij het strand. Zo kun je genieten van de zonsondergang, zonder daarna nog een stuk naar huis te moeten rijden.

relaxen op het strand

Om tot rust te komen

De wind en de zon op je gezicht voelen, terwijl de golven hoort, maakt dat je je hoofd even helemaal leeg kunt maken op het strand. Wist je dat het geluid van de golven je echt kalmer maakt? Er zijn zelfs mensen die altijd met het opgenomen geluid van de golven in slaap vallen!

Je slaapt beter na een dagje strand

Het maakt niet uit of je even gaat uitwaaien op een strand in Nederland of gaat zonnen op een tropisch eiland, maar je herkent vast wel dat je na een dagje strand beter slaapt. Eén van de redenen hiervoor is dat er aan het strand meer zuurstof in de lucht zit. De verhoogde zuurstof waarden in je bloed kunnen ervoor zorgen dat je langer en beter slaapt. Natuurlijk helpen de zon, de wind, het actief zijn en/of het luieren hier ook een handje bij!

Als je extra lekker wilt slapen na een dagje strand, kun je natuurlijk altijd in een hotel overnachten vlakbij het strand. Dan hou je het relaxte gevoel nog langer vast en kun je de dag daarna weer beginnen met een strandwandeling!

De mooiste wandelingen in de duinen

Het is niet alleen heerlijk wandelen op het strand in Nederland, maar in de duinen kun je ook mooie wandelingen maken! De duinen zijn een uniek stukje natuur, waar je ook dieren kunt spotten. Wat dacht je van herten en vossen zien in de Waterleidingduinen bij Zandvoort of op zoek gaan naar Konikpaarden in de duinen van Zuid-Kennermerland?

amsterdamse-waterleidingduinen

Vitamine D

Teveel zon is schadelijk voor je huid, maar zon hebben we echt nodig! De meeste vitamine D haalt ons lichaam namelijk uit zonlicht. Vitamine D is onder andere belangrijk voor je botten, je weerstand en niet te vergeten de aanmaak van het gelukshormoon serotonine.

De mooiste stranden waar ik ben geweest vind je hier!

De strandtenten

Of het nou winter of zomer is, bij een strandtent zit je altijd fijn. Wat is er fijner om na een winterse strandwandeling een warme chocomel te drinken bij een strandtent? Of juist een wijntje te drinken op een zomerse dag! In Nederland vind je in ieder geval de leukste strandtenten. En er is er voor iedereen wel eentje te vinden die bij je past.

De zee en het zand zijn goed voor je gezondheid

Het is goed om op blote voeten te lopen, zeker op het strand. Alle grote, maar ook kleine spiertjes in je voeten en benen worden zo getraind. Op het zand zet je je hele voet neer en het zand zorgt voor wat extra weerstand, maar het zand zorgt ook weer voor demping. Ook worden je triggerpoints onder je voeten gestimuleerd, wat voor pijnverlichting kan zorgen in je hele lichaam! Een ander voordeel is dat het zand je zachte voeten geeft! Het is namelijk een natuurlijke scrub voor je voeten. Al zwemmend in het water kan je de rest van je lichaam ook nog eens een goede scrub geven met het zand!

Maar niet alleen het zand is gezond, ook het zout in de zee is goed voor je. De zee ontspant je lichaam en je gewrichten. Ook je huid knapt ervan op! Het zout is rijk aan magnesium, wat er voor zorgt dat je huid vocht beter vast houdt. Als je last hebt van kleine wondjes, eczeem of psoriasis werkt het zeewater helend.

Mocht je een grotere held zijn dan dat ik ben, zwemmen in koud water levert ook flinke gezondheidsvoordelen op! Het is goed voor je hart en het stimuleert de bloedsomloop. Ook wordt je lichaam sterker, je immuunsysteem wordt versterkt en het koude water werkt ontstekingsremmend.

Fit worden op het strand

Wil je fit worden? Dan is het strand daar een goede plek voor! Een strandwandeling is net even zwaarder dan een gewone wandeling en zwemmen is een goede workout. Mocht dat allemaal teveel van het goede zijn, zandkastelen bouwen en een potje beachball tellen ook!

Voor mijn vriend zijn de activiteiten die je bij het strand kunt doen overigens de belangrijkste reden om naar het strand toe te gaan. Zo is hij dol op surfen en kitesurfen!

mallorca-kitesurfen

Om al je schermen (voor even) gedag te zeggen

Zand en zout water zijn niet zo een goede combinatie met je digitale spullen. Ook wandelen op het strand of zonnen gaat niet echt samen met je telefoon. Als je op het strand bent is dat dus een goed excuus om even je telefoon en laptop te laten voor wat het is. Heerlijk relaxt en je voelt je stress verdwijnen.

Lekker spelen met zand en je zo weer even kind te voelen

Er is geen betere plek dan het strand om je weer even kind te voelen. En op het strand mag dat ook gewoon, niemand zal je raar aankijken. Een zandkasteel bouwen (met een enorme gracht eromheen natuurlijk), lekker duiken in de golven of elkaar ingraven in het zand. Stiekem kunnen we daar allemaal nog van genieten toch? Een goede reden dus om vaker naar het strand te gaan.

Ben je benieuwd hoe je duurzaam naar het strand toegaat? Lees dan de volgende blog:

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.