haarlemmermeersebos-hoofddorp

Wandelen in Hoofddorp

Wat is er fijner dan naar buiten te gaan voor een lekkere wandeling? Even het huis uit en de buitenlucht in. Van een wandelbos met een mooie rozentuin tot een rondje om de plas. In en rondom Hoofddorp zijn er genoeg leuke wandelingen te vinden! Dit zijn de mooiste plekken om te wandelen in Hoofddorp.

De mooiste plekken om te wandelen in Hoofddorp

Mijn familie woont alweer een paar jaar in Hoofddorp en ook ik ben er, na jaren in het buitenland gewoond te hebben, beland. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn en heb dan ook al wandelend veel van Hoofddorp gezien. Wil je wandelen in Hoofddorp? Dit zijn mijn favoriete wandelingen in Hoofddorp.

Wandelen in het Haarlemmermeerse Bos

Het Haarlemmermeerse Bos is een heerlijke plek voor een wandeling in Hoofddorp. Maar er wordt ook veel gesport, je kunt zwemmen in de plas en je kunt er een rondje fietsen. Voor kinderen zijn er ook genoeg speelplekken te ontdekken, die allemaal de moeite waard zijn. Ook is er een kabouterpad te volgen voor kinderen, leuk als je wilt wandelen met kinderen.

Het Haarlemmermeerse Bos is een groot park, rondom een recreatieplas. In 2002 vond de wereldbouwtentoonstelling Floriade er plaats. Je kunt hiervan nog steeds overblijfselen vinden, wat erg leuk is! Denk hierbij aan een rozentuin, bamboe struiken, beelden en een moerasachtig gebied.

Als je klaar bent met het wandelen is Papa’s Beach House een heerlijke plek om even bij te komen en te genieten van een hapje en een drankje.

Wandelen bij de Toolenburgerplas

De Toolenburgerplas is een recreatiegebied met een kunstmatig meertje, dat in 2010 geopend werd. Een goede plek om in de zomer te zwemmen, omdat er bijna nooit blauwalg is. Maar het is ook een fijne plek voor een wandeling. Je kunt een rondje om de plas lopen, met uitzicht op het water. Om de plas loopt een wandelpad van 3,2 km. Zeker in de zomer is het er altijd gezellig druk met sporters, wandelaars en mensen die er hun hond uitlaten. Overdag zie je nog wel eens vogelspotters, want er zijn zo af en toe bijzondere vogels te zien. Ook is er een zwaluwwand gemaakt, waar zwaluwen kunnen broeden.

Behalve wandelen kun je er ook sporten, skaten en fietsen. Nadat je actief bent geweest kun je wat drinken en eten bij Long Island of De Lieveling.

Wandelen in Hoofddorp over De Geniedijk

Een bijzondere plek om te wandelen in Hoofddorp en omgeving is de Geniedijk. De dijk begint bij het fort in Vijfhuizen en loopt vervolgens via het fort bij Hoofddorp naar het fort in Aalsmeer. Door de Geniedijk was het in de oorlog mogelijk om het zuidelijk deel van de Haarlemmermeer onder water te zetten en het noordelijke deel droog te houden. Best bijzonder!

Nu is de dijk een leuke plek om over heen te lopen. In Hoofddorp loopt de Geniedijk bijna langs de Korenmolen De Eersteling, wat een mooi Nederlands plaatje oplevert. Op donderdag, vrijdag en zaterdag kun je de molen trouwens ook van binnen bekijken. Verder loop je over de dijk langs een sloot, waar altijd wel leven in te zien is. Op de dijk zelf lopen schapen en koeien.

Je kan de wandeling zo lang maken als je zelf wilt. Je kunt zomaar ergens een stukje over de dijk lopen, maar er ook een echte wandeling van maken. Ik loop bijna elke dag wel een stukje over de Geniedijk. Vanaf de dijk van Vijfhuizen kun je ook verder wandelen naar Haarlem, wat zorgt voor een leuke en afwissellende wandeling.

geniedijk-hoofddorp

Stadspark Hoofddorp

Het stadspark Hoofddorp is een groene plek die het station van Hoofddorp verbindt met het centrum. Het is een park dat de komende jaren nog mooier wordt gemaakt, met onder andere een vlindertuin. Nu is het ook al een fijne plek waar je heerlijk kunt wandelen en kunt fietsen. Je vindt er een park met 100 jaar oude bomen, een kinderboerderij en fruittuinen waar je, betaald, vrij mag plukken.

Musthaves als je gaat wandelen in Hoofddorp

Als ik ga wandelen zijn er een paar dingen die ik altijd meeneem. Dit zijn mijn wandel musthaves:

  • Water en iets te eten. Als ik ga lopen zorg ik altijd voor voldoende water en neem ik ook altijd wat snacks mee.
  • Podcasts op je telefoon. Als ik alleen ga lopen, dan vind ik het fijn om naar een podcast te luisteren als ik ga lopen. Mijn favorieten zijn Moordzaken, Omdenken Podcasts, De Vrije meid en Man, man, man de Podcast.
  • Goede schoenen. Wandelen in Hoofddorp is goed te doen op sneakers, maar wandelschoenen zijn altijd goed!
  • Een EHBO setje. Dit zit standaard in mijn wandeltas. Een tasje met onder andere betadine, pleisters, een tekentang, een pincet en paracetamols. Zo ga ik altijd goed voorbereid op weg.
  • Fijne en goed zittende kleding. Ik wandel het liefst in een legging, een shirt van Merino wol (houd je koel en warm en stinkt niet) en een comfortabele sport bh. Mijn vriend wandelt eigenlijk niet in speciale kleding, maar zorgt er wel voor dat hij één van deze comfortabele boxershorts voor heren aan heeft.

Andere leuke plekken om te wandelen in Nederland:

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie