below deck in het echt

Wat stop je in je koffer voor je eerste baan op een superjacht?

Gefeliciteerd je hebt een baan op een superjacht gevonden of de eerste stap gezet om er één te vinden! Voor je vertrekt wil je natuurlijk wel weten wat je allemaal mee moet nemen. Wat je in je koffer moet stoppen, is een veel gestelde vraag van nieuwe crew. Natuurlijk verschilt het een beetje waar je naartoe gaat met je jacht, maar over het algemeen zullen de meeste boten de zomer volgen. Ik vertel je dan ook wat je nodig hebt voor je eerste baan op een superjacht die vooral zomers vaart. Dit is de paklijst voor nieuwe crew op een superjacht.

deckhand-superjacht

Wat stop je in je koffer als nieuwe crew op een superjacht?

Bedenk van tevoren dat je niet net zoveel ruimte zult hebben in je hut als thuis. Zorg er dus voor dat je zeker niet teveel meeneemt. Ook voor de crew waarmee je een hut deelt zal dit een stuk fijner zijn! Want je moet immers samen leven en ook samen de ruimte delen. Je zult uiteindelijk merken dat je eigenlijk helemaal niet zoveel nodig hebt aan boord. Als je werkt draag je werkkleding en zoveel vrije tijd heb je vaak toch niet.

Waar pak je je bagage in?

Zorg er als eerst voor dat je geen gewone koffer meeneemt, maar een koffer die je kunt inklappen. Zelf neem ik altijd mijn backpack mee en mijn vriend neemt een zogenaamde reistas op wieltjes mee. Op boten is opslag altijd een probleem, er is nooit genoeg ruimte. Als alle crew dan met harde koffers aan komt zetten, neemt dit teveel ruimte in beslag. Ruimte die nodig is voor andere spullen aan boord.

Paklijst voor nieuwe crew op een superjacht

Wat voor kleding neem je mee?

Kleding algemeen
Neem niet te veel mee! Er wordt vaak gewassen en als je werkt zul je je uniform dragen, die je van de boot krijgt. Denk aan het volgende:

 • Sportkleding en sneakers. Neem één of twee setjes sportkleding mee, het ligt eraan hoe sportief je zelf bent. Ik probeer op de boot oefeningen te doen, af en toe in een haven een sportschool op te zoeken, een lesje yoga mee te pakken en te gaan hiken als ik ergens ben. Als je van rennen houdt is dat natuurlijk ook heel fijn om te doen als je op een superjacht werkt, omdat je dat overal kunt doen.
 • Nette kleding. Neem kleding (en schoenen) mee die je aan kunt trekken als je door de gasten of de eigenaar van de boot wordt uitgenodigd om mee uit eten te gaan. Natuurlijk zul je als je vrij bent er ook af en toe er leuk uit willen zien voor een avondje uit! Mocht je nog geen baan hebben en worden uitgenodigd voor een sollicitatie gesprek, dan kun je die kleding ook daarvoor gebruiken.
 • Zwemkleding. Aangezien de meeste superjachten de zomers volgen, heb je zeker strand- en zwemkleding nodig!
 • Dockwalk kleding. Ga je op zoek naar een baan op een superjacht? Neem dan kleding mee om te gaan dockwalken. Zorg voor een witte polo en een beige/donker blauwe korte broek of broekrok. Neem ook een setje kleding mee die vies mag worden, als je gevraagd wordt om meteen te blijven werken.
baan-superjacht

Overige kleding voor nieuwe crew op een jacht

Omdat de meeste superjachten varen waar het warm is, heb je voornamelijk zomerkleding nodig en dus zeker niet teveel. Neem wel wat warme kleding mee, voor als je in de herst ergens bent of de oversteek maakt op een boot van bijvoorbeeld Europa naar de Caribbean.

 • Bh’s vrouwen
  Voor de vrouwen, vergeet niet om twee huidkleurige bh’s in je koffer te stoppen. Op bijna alle superjachten hebben ze witte polo’s die je draagt als er gasten op de boot zijn.
 • Petje
  Een petje of hoed. Dit krijg je als je op het deck werkt als onderdeel van je uniform, maar als je een dagje vrij hebt is het fijn om je eigen te hebben.
 • Flip flops
  Als je een baan hebt op een jacht, kun je niet zonder flip flops! Juist ook omdat de meeste boten de zomer volgen. Op de boot zelf draag je vaak geen schoenen of bootschoenen. Als je dan even van de boot af moet stappen, zijn flip flops gewoon het fijnst om snel uit- en aan te trekken. Mijn vriend en ik hebben allebei flip flops van het merk Reef, die vind ik echt het fijnst zitten en er ook het leukst uit zien.
 • Een goede zonnebril
  Niet alleen om er cool uit te zien, maar ook om je ogen te beschermen is een zonnebril onmisbaar als je werkt op een superjacht. Koop er wel eentje die polorized is!

Elektronische apparatuur voor je paklijst op superjachten

 • Koptelefoon
  Je woont en werkt samen met je collega’s. Soms zul je samen wat ondernemen, maar het is af en toe ook fijn om je even af te zonderen. Zo vind ik het fijn om af en toe een film op mijn laptop te kijken of te video chatten met mijn familie. Mijn vriend die wil nog wel eens een spelletjes spelen op zijn laptop. Om ervoor te zorgen dat niemand last heeft van het geluid, is een koptelefoon onmisbaar! Ook trouwens erg fijn als je pauze hebt tijdens een trip of een film wilt kijken in de hut, terwijl er boven je al iemand ligt te slapen.
 • Wereldstekker
  Niet op elke boot kun je terecht met de Nederlandse stekker, het ligt er namelijk aan waar de jacht gebouwd is. Zo was mijn laatste boot gebouwd in Amerika en had ik dus adapters nodig. Een wereldstekker, met lekker veel USB poorten, is dan fijn om te hebben.
 • E-reader
  Mocht je van lezen houden, vergeet dan zeker je e-reader niet!
 • Je laptop
  Om films op te kijken, spelletjes te spelen, te video chatten enz. Je laptop is zeker handig om mee te nemen.

Wat pak je nog meer in voor je baan op een superjacht?

 • Belangrijke documenten en andere zaken
  Je paspoort, rijbewijs, medicatie, verzekeringspapieren, gele boekje, ENG1 en al je certificaten die je nodig hebt voor het werken op een superjacht. Vergeet ook je eventuele medicijnen niet op je paklijst voor je eerste baan op een superjacht.
 • Toiletspullen?
  Als je op zoek gaat naar een baan, kun je het beste wel toiletspullen meenemen. Je weet zelf natuurlijk het beste wat je nodig hebt, maar probeer niet teveel en te grote flessen mee te nemen. Mocht je al een baan hebben, dan hoef je niet alles mee te nemen. Op een superjacht krijg je in principe de basisspullen zoals, shampoo, creme spoeling, zeep, bodylotion, deodorant, tandpasta, tandenborstel, zonnebrand als je aan het werk bent enz. Al kan dit per jacht verschillen. Maar mocht je iets missen, dan kun je dat altijd makkelijk ter plaatse nog kopen.
 • Foto’s
  Sommige crew vinden het fijn om een paar foto’s van ’thuis’ op te hangen in hun hut. Er zullen zeker momenten zijn dat je je familie en vrienden gaat missen en dan kan het fijn zijn om foto’s te hebben hangen.

Lijkt het jou nu ook tof om op superjachten te gaan werken?

Lijkt het jou nu ook tof om op een superjacht te gaan werken? Ik snap je helemaal! Maar door alle informatie voel je je nu even flink overweldigd en heb je geen idee waar je moet beginnen. Ik wil je graag helpen! In mijn nieuwe online cursus (uniek want het is de enige in Nederland en België!) leer je alles wat je moet weten om een baan te scoren op een superjacht en hoe je die baan vervolgens ook gaat rocken!

Vul het vragenformulier in, zodat ik de cursus kan finetunen op jouw behoefte. Je maakt dan kans op een GRATIS yachting kickstart gesprek, waarin je mij alles mag vragen over het werken op superjachten en waarin ik je minstens twee concrete tips geef over hoe jij kunt starten met het werken op een superjacht!

Vragenformulier over het werken op superjachten

werken op een jacht

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.