weetjes-guatemala

Weetjes Guatemala – de 10 leukste

Guatemala is een land in Midden-Amerika dat mij ontzettend heeft verrast! Het reizen is er makkelijk en het is een heel divers land. Van prachtige natuur, zwarte stranden, het leuke koloniale Antigua tot de Maya cultuur. Zeker een aanrader om te bezoeken. Hier lees je de leukste 10 weetjes over Guatemala. Van dingen die mij op zijn gevallen tot grappige feitjes.

1. De Maya cultuur in Guatemala

In Guatemala kwam ik in vrijwel elke plek die ik bezocht heb, in aanraking met de Maya cultuur. Een cultuur die zo’n 2000 jaar v. Chr. ontstond. Tegenwoordig is zo’n 41% van de bevolking Maya. Je ziet dit duidelijk aan het uiterlijk van de Maya’s en aan de kleurrijke kleding die ze dragen. Ook kun je getuige zijn van rituelen en gebruiken van de Maya cultuur. Zo zijn wij op bezoek gegaan bij de heilige Maximón, die op de meeste gebieden in Guatemala verafschuwd wordt, maar in de stad Santiago aan het Atitlan meer aanbeden wordt. Het is een houten pop die rookt en drinkt en elk jaar neemt een andere familie hem in huis. De locals komen er de hele dag door om rituelen uit te voeren en ook toeristen mogen Maximón een bezoekje komen brengen.

maximon-guatemala

2. Hoeveel verschillende talen worden er gesproken?

De officiële taal van Guatemala is Spaans en 93% van de bevolking spreekt dit dan ook. Toch worden er ook nog zo’n 21 andere talen gesproken in het land, waarvan de Maya-taal K’iche het meest gesproken wordt. Zo’n 11% van de bevolking heeft dit als moedertaal. Engels wordt maar weinig gesproken in het land. Ook chauffeurs en gidsen spreken vaak geen Engels. De app Goole Translate is een fijne app om van tevoren te downloaden. Je kunt dan offline zinnen in het Engels typen, die vertaalt worden naar het Spaans. Ook kun je menu’s in restaurants vertalen.

3. Vuurwerk in Guatemala

In Guatemala zijn ze dol op vuurwerk! Al dat geknal vond ik in het begin niet meer dan logisch, we begonnen onze reis namelijk op 30 december. Met oud en nieuw stonden we op een dak van een hostel te dansen en en te genieten van het vuurwerk over de stad. Toch bleek het vuurwerk niet alleen maar iets van oud en nieuw te zijn. Vooral zogenaamde ‘bomba’s’ oftewel, een soort honderduizend klappers, hoor je vaak afgaan. Het hoort bij elke soort festiviteit en er wordt altijd wel een reden gevonden in Guatemala om te knallen.

4. De begraafplaats

De begraafplaatsen in Guatemala zijn gek genoeg prachtig om te zien! Ze zijn heel kleurrijk, waarbij elke grafsteen zijn eigen kleur heeft. In Guatemala willen ze het leven na de dood graag vieren en daar horen gekleurde graven bij. De grafstenen worden geschilderd in de favoriete kleur van de persoon die overleed.

De dag van de doden, Día de Todos los Santos, is een nationale feestdag in Guatemala die op 1 november wordt gevierd. Het is de dag dat de doden feestlijk worden herdacht. De grafstenen worden dan opnieuw geschilderd, er worden ijsjes verkocht op de begraafplaats en er worden kleurrijke vliegers opgelaten waar berichten voor de doden aan worden vastgemaakt.

guatemala-weetjes

5. Vulkanen

Er zijn in totaal 37 vulkanen in Guatemala, waar je er een paar van kunt beklimmen. De meest actieve vulkaan van Midden-Amerika is de Fuego vulkaan, die je in Guatemala vind. Je kunt die zelfs van dichtbij bekijken, als je de twee dagen lange hike maakt naar de Acatenango vulkaan. Echt een aanrader trouwens om te doen en voor veel reizigers het (letterlijke…) hoogtepunt van hun reis door Guatemala.

6. Kleinste vrouwen ter wereld

Ik voel mij al snel lang op reis, met mijn 1.77 meter. Ook in Guatemala stak ik vaak boven iedereen uit. Maar dat kan natuurlijk ook komen doordat Guatemala het land is waar vrouwen gemiddeld het kleinste zijn ter wereld! Ze zijn er gemiddeld maar 1.35 meter lang. De kleinste vrouwen in Guatemala schijnen te wonen in het plaatsje Solala, vlakbij het meer van Atitlan. We hebben daar een lokale markt bezocht, waar ik mij inderdaad behoorlijk lang voelde!

guatemala-locals

7. Een goede plek om Spaans te leren

Guatemala is een goed land om naar toe te gaan als je Spaanse lessen wilt volgen. Ze spreken er namelijk erg duidelijk en langzaam! Ook zijn de lessen er over het algemeen niet duur. De populairste plaatsen voor lessen zijn: Lake Atitlán, Antigua en Quetzaltenango.

8. Chicken bussen

Als je door Guatemala (en andere landen in Midden-Amerika) reist zul je ze zeker zien, de chicken bussen. Oude Amerikaanse schoolbussen die compleet gepimpt zijn. Ze zijn geschilderd in allerlei kleuren, het chroom wordt super glimmend gehouden en ze hebben allemaal een eigen naam. Overigens reizen de meeste reizigers in Guatemala niet met de chicken bussen, omdat je dan vaak lang onderweg bent.

weetjes-guatemala

9. Heerlijke koffie

Eén van de belangrijkste export artikelen van Guatemala is koffie. Guatemala heeft namelijk de perfecte omstandigheden voor koffieplanten. Er zijn zelfs naar schatting zo’n 125.000 koffieproducenten in de koffie-industrie van Guatemala. Dat zorgt er dan ook voor dat koffie goed is voor 40% van alle inkomsten uit de landbouwexport.

10. Happy Meal uit Guatemala?!

Bijna iedereen weet tegenwoordig wat een Happy Meal is, maar wist je ook dat dit concept is verzonnen in Guatemala? In de jaren 70 merkte een vrouw met een Mc Donals franchise zaak op dat het menu niet helemaal aansloot bij kinderen. Zij verzon toen een menu met een kleine hamburger, frietjes en een sundae ijsje voor kinderen. Het hoofdkantoor in Amerika hoorde van dit succes, besloot er een klein cadeautje aan toe te voegen en de Happy Meal die we allemaal kennen was geboren.

Ken jij nog andere leuke, grappige of interessante weetjes over Guatemala?

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.