alaska-reizen

Werken in het buitenland: wat kun je doen?

Wil je graag werken in het buitenland, maar weet je niet wat voor opties er allemaal zijn? Ik heb jarenlang in het buitenland gewerkt en heb van alles gedaan! In deze blog lees je wat je allemaal kunt doen als je in het buitenland wilt gaan werken.

Werken in het buitenland, waarom zou je dat willen?

Iedereen heeft z’n eigen reden om in het buitenland te willen werken. Maar avontuur, een toffe ervaring en wat meer van de wereld zien zijn goede redenen! Zelf wilde ik na een wereldreis nog niet terug naar Nederland. Ik was nog niet klaar met avonturen beleven en wilde nog niet terug naar mijn oude 9-5 baan. Maar mijn geld was inmiddels wel op… Ik ging dus op zoek naar een manier om geld te verdienen in het buitenland.

Wat voor werk kun je doen in het buitenland?

Er zijn allerlei opties als je graag in het buitenland wilt werken. Afhankelijk van je interesses, je ervaring en wat voor soort werk je zoekt. In deze blog noem ik een paar opties, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer.

werken-sint-maarten

Een ‘gewone’ baan in Europa

In de landen die horen bij de EU en de EER (en Zwitserland) mag je wonen en werken zonder vergunning. Hier kun je dus op zoek naar een andere baan. Dit kan bijvoorbeeld in hetzelfde vakgebied als dat je nu werkt of juist iets compleet anders. Meer informatie over het praktische gedeelte van het werken in Europa, lees je hier.

Werken op een superjacht

Waarschijnlijk heb je er nog nooit aan gedacht om op een superjacht te gaan werken, maar ook dat is een mogelijkheid! Het is een baan met veel avontuur, je gaat wat van de wereld zien, je werkt met allerlei nationaliteiten samen, een goed salaris en je ziet een wereld van dichtbij die maar weinig mensen kennen. Ik kan je dit echt aanraden! Zelf heb ik in totaal 6 jaar op superjachten gewerkt. Eigenlijk was ik van plan om het maar een paar maanden te doen, maar het beviel zo goed dat ik ben blijven ‘hangen’. Als je meer wilt weten over het werken op jachten, raad ik je aan om mijn blogs te lezen.

Werken op superjachten, alles wat je wilt weten!

baan-superjacht

Werken als au pair

Werken als au pair is vooral populair bij jongeren. Ondanks dat je als au pair vaak niet veel verdient, krijg je er wel een mooi avontuur voor terug! Als au pair woon je in bij een gezin en help je met de verzorging van de kinderen en doe je lichte huishoudelijke taken. Een toffe baan dus als je kinderen leuk vindt! In ruil voor jouw hulp krijg je kost en inwoning en wat zakgeld.

Tijdens jouw werk als au pair leer je de cultuur en het land waar je bent echt goed kennen. Ook de taal van dat land zul je na je avontuur goed spreken! In je vrije tijd kun je leuke dingen doen en nieuwe internationale vrienden maken.

Werken als skileraar, duikinstructeur of surfleraar

Als je wilt werken in het buitenland en je bent goed in een outdoor sport, kun je daar ook je geld mee gaan verdienen. Vaak verdien je hier niet heel veel mee, maar het is wel gaaf om te kunnen leven van je passie! Je brengt je passie als het goed is ook over op andere mensen en bent zelf de hele dag bezig met iets wat je heel leuk vindt. Zelf heb ik gewerkt als duikinstructeur op het Caribische eiland St. Maarten. Een onwijs gave ervaring!

werken in het buitenland

Engelse les geven in het buitenland

Het geven van Engelse les in Azië is heel populair! Je bent dan echt voor een tijdje onderdeel van het land en leert een compleet andere cultuur goed kennen. Buiten dat het voor jezelf een gave ervaring is, is het natuurlijk ook fijn om je kennis over te kunnen brengen.

Maar waar in Azië kun je dan Engelse les gaan geven? De populairste landen zijn Zuid-Korea, Japan, Taiwan en China. Dat komt omdat de salarissen in deze landen hoog liggen en je er een hoge levenskwaliteit hebt. Het is namelijk zo dat je met een fijn en comfortabel leven in die landen, nog steeds gemiddeld 40 tot 50% van je salaris overhoudt. Ook landen als Vietnam en Thailand zijn populair, maar daar verdien je dan wel weer een stuk minder.

Een handig certificaat om te halen als je Engelse les gaat geven in het buitenland is het TEFL certificaat. TEFL staat voor Teaching English as a Foreign Language.

Werken in het buitenland: in Australië of Nieuw-Zeeland

Werken in Nieuw-Zeeland of Australië is voor veel reizigers een manier om tijdelijk wat geld te verdienen om daarna weer met extra geld verder te kunnen reizen. Je kunt dan het land zelf verder gaan ontdekken of het vliegtuig pakken naar een ander land. Als je tussen de 18 en 30 jaar oud bent kun je een working holiday visum krijgen. Daarmee kun je aan het werk. Denk bijvoorbeeld aan fruit plukken, werken in een bar of het werken op een boerderij. Er zijn genoeg opties en werk vinden is over het algemeen niet moeilijk.

Nieuw-Zeeland

Werken in het buitenland bij een callcenter

Tijdens een treinrit in Athene kwam ik in gesprek met een Nederlander die daar aan het werk was in een callcenter. Hij was al wat ouder en had ook al in een paar andere Europese steden hetzelfde werk gedaan. Het leven in een warm klimaat, het leren kennen van andere mensen en het constante vakantie gevoel waren voor hem de redenen om dit werk te doen.

Callcentra van Nederlandse bedrijven worden vaak ondergebracht in het buitenland, omdat de lonen daar een stuk lager liggen. Je zult dus weinig verdienen met dit werk, maar je kunt wel tijdelijk in een andere Europese stad wonen. In Athene of Lissabon bijvoorbeeld. Je werkt 40 uur per week en daarbuiten kun je de stad en het land ontdekken en genieten van het zonnetje.

Online werken in het buitenland: aan de slag als digital nomad

Als digital nomad kun je al reizend je geld verdienen. Je hebt alleen je laptop en goede wifi nodig. Een goede manier om wat van de wereld te zien en tegelijkertijd geld te verdienen! Je kunt je eigen werktijd indelen, bent veel meer flexibel dan bij andere banen in het buitenland en hebt de tijd om er ook op uit te trekken. Al is het wel lastig om je werk- en vrije tijd goed te verdelen en moet je je online bezigheden het liefst al voor je reis goed hebben opgezet.

Wat kun je doen als digital nomad?

Als digital nomad zijn de mogelijkheden eindeloos, op allerlei manier kun je geld online verdienen. Maar dit zijn een aantal populaire opties:

Virtueel Assistent, oftewel aan de slag als een VA
Eigenlijk is een VA een online secretaresse. Je ondersteunt veelal online bedrijven en ondernemers met alles wat ze uit handen willen geven, zoals social media, e-mail beheer, marketing, het bouwen van websites enz. Omdat deze werkzaamheden online zijn, kun je dit prima doen vanuit het buitenland.

Een blog beginnen
Als schrijven je ding is, kun je andere inspireren met een blog. Je kunt bloggen over allerlei onderwerpen. Zelf blog ik natuurlijk vooral over reizen, maar ook duiken en het werken op superjachten komen aan bod. Geld verdienen met een blog is niet makkelijk en het kost een lange adem, maar er zijn bloggers die hun salaris eruit halen. Dit doen ze doordat bedrijven soms betalen voor een gesponserde blogpost of door affiliate linkjes in hun blogs te zetten. Wanneer de lezer iets koopt via één van die linkjes, krijgt de blogger daar een klein bedrag voor. Ik doe dat zelf ook via bol.com bijvoorbeeld.

Andere manieren op online geld te verdienen in het buitenland zijn: als fotograaf, online coach, tekstschrijver, het verkopen van een online cursus of met een webshop.

werken-op-jachten

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.