de-mooiste-stranden

Werken op een superjacht – bijzondere verhalen

Als je op een superjacht gaat werken, zul je behalve keihard werken, ook de gekste dingen meemaken en doen. Van gasten die alleen maar één bijzondere en moeilijk verkrijgbare biodynamische wijn drinken tot crew die het gebied rondom de landingsstrip voor de privéjet van de eigenaar schoon maakten. Op de San Blas eilanden in Panama is afval namelijk nogal een probleem, maar dat hoeft de eigenaar van de jacht natuurlijk niet te zien. In deze blog vertel ik je een aantal bijzondere verhalen en grappige anekdotes over mijn werk op superjachten.

bijzondere-verhalen-superjacht

1 dagje vrij in Hawaii

Tijdens een tijdelijke baan op een motorjacht vaarden we heel wat af. In een half jaar tijd vaarden we van Frans Polonesië naar Alaska, om vervolgens via Chili naar de Falkland eilanden te varen. De eigenaar van de boot is in dat half jaar maar twee weken op de boot geweest.

Voor mij was dit een enorme belevenis. We hebben prachtige dingen gezien, maar vooral heel veel gevaren! Wekenlang zaten we op zee, met niets anders dan water om ons heen. Overdag zagen we weleens dolfijnen en ’s avonds de mooiste sterrenhemels.

We bezochten ook Hawaii. Een week lang waren we op het eiland O’ahu, het eiland waar je ook Honolulu, de hoofdstad van Hawaii, vindt. Omdat we zo lang op zee waren geweest, waren we voornamelijk aan het werk op O’ahu. Er moesten boodschappen gedaan worden, de motor en de andere systemen kregen een servicebeurt en alles werd grondig schoongemaakt. Uiteindelijk hadden we maar één dag vrij. Maar tijdens die vrije dag hebben we wel met een huurauto het hele eiland rondgereden. En het eiland is prachtig! Best een toffe manier om een vrije dag door te brengen toch.

mooiste-stranden

Cultuurverschil?

Daar stond ik dan op een afstandje van de eettafel, als zogenaamd groentje, met mijn handen achter mijn rug te wachten tot het groepje Russen uitgegeten was of iets nodig had. Ze keken nors. Was het eten niet goed? Had ik iets verkeerd gedaan? Waren de wijnglazen niet schoon of was de wijn gewoon niet lekker genoeg? Ik wist het niet, maar voelde mijn handen langzaamaan meer en meer bezweet raken. Aan de wodka kon het niet liggen, die was goed koud. En er werd heel wat afgeproost met de glazen.

Later hoorde ik pas dat Russen (glim)lachen als een teken van zwakte zien. Ook kreeg ik de laatste twee dagen complimentjes en gaven ze ons na de trip een goede fooi. Echt zeker weten doe ik het niet, maar ik ga er vanuit dat het gewoon een cultuur verschil was en ze dus niet echt zo boos waren als dat ze eruit zagen.

De superjacht eigenaar

De jacht waar de Russen vakantie op vierden, was de boot van een Amerikaan, een zakenman van 75. Dat zijn de meeste eigenaren van superjachten trouwens, CEO’s van een bedrijf. Geen bekende mensen dus. Deze eigenaar had een super lieve vrouw. Maar de crew en ook zij wisten allemaal dat ze niet de enige was. Misschien wel de enigste vrouw die er echt toe deed, maar er waren er meer. Dat was altijd zo geweest vertelde de eigenaar mij en dat ging niet veranderen ook. Ik vond het prima, dat waren mijn zaken niet en zijn vrouw wist ervan.

En zijn vriendin…

Toch moest ik even slikken toen ik zijn vriendin van dat jaar (hij had elk jaar een andere) mocht ontmoeten. Ze kwam al een paar dagen eerder op de boot, dan de eigenaar zelf. En wat bleek… we waren even oud. Zijn vriendin was 32 jaar! Ze verveelde zich op de boot en nodigde mij uit voor een cocktail. Daar zat ik dan, tussen de veel te rijke mensen in Cannes in Frankrijk. Ze vertelde me wat voor een geweldige man haar vriend is. Was ze nou echt verliefd of deed ze maar alsof? Ik had hem nog niet ontmoet, maar een man van 75… Het leek mij eerder dat ze het deed voor de design kleding, andere luxe en een verblijf op een superjacht. Of niet?

Echt zeker weten doe ik het nog steeds niet, maar toen ik de eigenaar van de boot een paar dagen later ontmoette, was ik best even in shock. Een beetje charisma had de man misschien wel, het was natuurlijk niet voor niets een succesvolle zakenman. Maar voor de rest… Ik zag alleen maar een verwende, snel verveelde, dikke en grijze oude man. Die zijn ‘vriendin’ uiteindelijk ook eerder de boot afgestuurd heeft overigens. Hij werd er gek van, zo’n voor hem jong meisje die de hele dag achter hem aan huppelde en die uiteindelijk ook wat arrogant werd naar de crew toe.

Zo werd ik ’s ochtends een keer wakker gemaakt door de andere stewardess. Ik moest opstaan (na drie uur geslapen te hebben, ik had een late dienst gehad) om met de vriendin naar de markt te gaan. Ze had iemand nodig om haar advies te geven en haar tassen te dragen. Daar was ik de aangewezen persoon voor volgens haar. Daar liep ik dan, met maar drie uur slaap, op de markt volgeladen met allerlei tasjes. Had ik al gezegd dat het werken op superjachten niet alleen maar glitter en glam is?

werken op een jacht

Alleen blonde stewardessen

Op een boot waar ik tijdelijk aan het werk was, werkten er alleen blonde stewardessen en dat bleek geen toeval te zijn. Ook deze eigenaar had niet alleen een vrouw, maar ook een vriendin die af en toe langskwam op de jacht. Zijn vrouw had donkere haren, maar de vriendin was blond. Om geen risico te lopen, werden er alleen blonde stewardessen aangenomen. Als zijn vrouw dan ergens een blonde haar zou aantreffen, zou ze niet vreemd opkijken.

Een vriendin van mij werkte op een andere boot en had een ander ‘blond’ superjacht verhaal. Op haar boot mochten er juist geen blonde stewardessen werken, op verzoek van de vrouw van eigenaar. Die eigenaar had namelijk een voorkeur voor blond. Zijn vrouw was ook blond en wilde de enige op de boot zijn met blond haar.

Benieuwd wat een stewardess allemaal doet op een superjacht? Dat lees je in mijn blog:

Een dag uit het leven van een superjacht stewardess

yachtie

Mango’s buiten het seizoen

We waren op St. Barths, het St. Tropez van de Caribbean en hadden gasten aan boord, die de boot voor een weekje hadden afgehuurd. Na een paar dagen bedachten ze dat ze trek hadden in mango’s. In St. Barths heb je een kleine supermarkt en een delicatessen winkeltje met bijzondere producten voor de superjachten. De supermarkt had geen mango’s, want het was nog geen mango seizoen in de Caribbean. Gelukkig hadden ze wel mango’s in het delicatessen winkeltje. Ze kostten maar liefst 20 euro per stuk! De gasten vonden het helemaal prima en vertelden mij, dat ze er graag 10 wilden. Na de trip met de gasten aan boord heeft de crew overigens nog dagenlang mango’s kunnen eten, want uiteindelijk hadden we er nog 8 over…

Meer bijzondere verhalen over het werken op superjachten

Eigenlijk heb ik altijd op vrij rustige superjachten gewerkt met vriendelijke eigenaren. Dit zijn wat verhalen van andere mensen die ik ken en ook op superjachten werken.

  • Op sommige hele grote motorjachten zijn er aparte gangen voor de crew. Dit zorgt ervoor dat de gasten de crew niet tegen komen als ze door de boot heen lopen.
  • Ontbijtje op bed? Daar houdt de eigenaar van deze superjacht wel van. Elke ochtend moet één van de stewardessen de slaapkamer van de eigenaar insluipen, voordat hij wakker is… Zo staat er elke ochtend als hij wakker wordt een lekker ontbijtje op hem te wachten.
  • Kwallen tijdens het zwemmen? Op meerdere boten werd de crew gevraagd of ze de kwallen misschien uit de baai konden halen.
  • Of wat dacht je van de eigenaar die zijn speciale caviaar thuis was vergeten. De piloot van zijn privéjet moest dat ophalen. Even op en neer van de Caribbean naar Amerika, voor een potje caviaar.
  • Op een 70 meter lange motorjacht waar mijn vriend op heeft gewerkt, hadden de gasten (een paar mannen) twee grote jachten gehuurd voor een week. Eén voor zichzelf en de andere jacht was voor de meisjes die ze ook voor een week gehuurd hadden.

Lijkt het jou nu ook tof om op superjachten te gaan werken?

Lijkt het jou nu ook tof om op een superjacht te gaan werken? Ik snap je helemaal! Maar door alle informatie voel je je nu even flink overweldigd en heb je geen idee waar je moet beginnen. Ik wil je graag helpen! In mijn nieuwe online cursus (uniek want het is de enige in Nederland en België!) leer je alles wat je moet weten om een baan te scoren op een superjacht en hoe je die baan vervolgens ook gaat rocken!

Vul het vragenformulier in, zodat ik de cursus kan finetunen op jouw behoefte. Je maakt dan kans op een GRATIS yachting kickstart gesprek, waarin je mij alles mag vragen over het werken op superjachten en waarin ik je minstens twee concrete tips geef over hoe jij kunt starten met het werken op een superjacht!

Vragenformulier over het werken op superjachten

Ja! Ik wil op jachten werken!

Meer lezen over het werken op superjachten?

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.