tips-willemstad

Ontdek Willemstad – de beste tips voor deze kleurrijke stad

Natuurlijk is Curaçao de ultieme bestemming als je op zoek bent naar zon, strand en een helder blauwe zee. Maar wist je dat het eiland nog veel meer te bieden heeft? Zo kan een bezoek aan de hoofdstad, Willemstad, zeker niet ontbreken bij je bezoek. Hier maak je kennis met het echte Caribische leven, leer je meer over de verdrietige geschiedenis van het eiland en geniet je van kleurrijke huisjes en gezellige terrasjes in het centrum. Tijdens mijn verblijf in Curaçao verbleef ik in deze bijzondere stad en heb ik alle bezienswaardigheden al lopend ontdekt. In dit artikel lees je de leukste tips voor het kleurrijke Willemstad.

willemstad-tips

Bekijk de gekleurde huisjes aan de Handelskade

Het meest bekende plaatje van Curaçao zijn de gekleurde huisjes aan de Handelskade. Het ziet er in het echt precies zo uit als op de foto’s. Maar tijdens je wandeling door het centrum zul je nog veel meer mooie gekleurde huisjes tegenkomen.

Vroeger waren de huisjes gewoon wit, maar in het begin van 1800 kwam daar verandering in. Een arts op Curaçao dacht namelijk dat de vele oogproblemen op het eiland te maken hadden met de weerkaatsing van de zon op de witte huizen. Er werd een regel ingevoerd dat mensen hun huizen in een kleur moesten schilderen. Deze wet is in het begin van de 20ste eeuw verdwenen, maar nog steeds zie je veel gekleurde huisjes. Natuurlijk ook omdat zeker de handelskade nu een belangrijke toeristische trekpleister is geworden.

eiland-cariben

Neem de pontjesbrug in Willemstad

De pontjesbrug verbindt de twee historische delen van Willemstad met elkaar, Punda (met de Handelskade) en Otrobanda (met het slavernij museum). Vanaf deze 168 meter lange pontjesbrug kun je de mooiste foto’s van de Handelskade nemen. ‘S avonds is de brug mooi verlicht.

Wat bijzonder is aan de Koning Emmabrug is dat het de enige drijvende houten draaibrug ter wereld is. Als de brug open is, wordt er een gratis veerpont ingezet.

willemstad-vakantie

Shop till you drop

Al lopend door Willemstad kun je goed shoppen. Je vindt er de typische Caribische kledingwinkels, mooie boetiekjes en souvenir winkels. De beste plek om souvenirs te scoren is trouwens de ronde markt. Dat is, hoe kan het ook anders, een grote ronde markt met kraampjes vol met allerlei souvenirs.

Even uitrusten op een terrasje

Na al het lopen door Willemstad, is het tijd om even uit te rusten op een terrasje. Leuke plekken om te gaan zitten zijn het Wilhelmina plein en aan de Handelskade. Bij het Wilhelminaplein kun je meteen op de foto gaan met de woorden Dushi en Curaçao. En als je bij de Handelskade zit heb je een mooi uitzicht op het water, de pontjesbrug en de wijk Otrobanda. Ook is het er vaak gezellig met livemuziek.

vakantie-curacao

Spot street art in Willemstad

De wijken Otrobanda en Pieterbaai staan bekend om hun mooie streetart, maar ook in andere wijken kun je dit zien. De wijk Pieterbaai was eerst één van de gevaarlijkste wijken van Curaçao, maar is de laatste jaren verandert in een leuke en hippe wijk. Ook andere wijken worden langzamerhand opgeknapt. Al vind ik de combinatie tussen de streetart en vervallen huizen eigenlijk ook bijzonder om te zien.

willemstad-tips

Fruit en groente kopen uit Venezuela

Als je goedkoop groente en fruit wilt kopen, is de drijvende markt daar de beste plek voor. Omdat Curaçao maar 70 kilometer van Venezuela vandaan ligt, maken veel handelaren uit Venezuela de oversteek in hun houten bootjes. Het fruit en de groente die je in de supermarkten kunt kopen, zijn allemaal geïmporteerd en daarom ook erg duur.

Ook als je niets wilt kopen, is het de moeite waard om over de markt heen te lopen en de bedrijvigheid te zien.

Overigens sluit de markt soms voor langere tijd, vanwege de situatie in Venezuela. Als de grenzen dicht gaan, kunnen de handelaren uit Venezuela hun land niet verlaten.

tips-willemstad

Lunch tussen de locals in Willemstad

Als je bij Plasa Bieu gaat eten, zit je tussen de locals. Het is een drukke hal met allerlei goedkope eettentjes, die rond luchttijd (behalve op zondag) allemaal vol zitten. Je komt hier om de lokale specialiteiten te proeven en te genieten van de lokale sfeer. Elk keukentje heeft er zijn eigen specialiteit, dus loop even rond om te kijken wat je wilt proberen. Je kunt er verschillende stoofschotels, gebakken vis en nog veel meer krijgen. Ik heb gegeten bij Zus, omdat ik online had gelezen dat dit één van de betere is. Of het de beste is, weet ik natuurlijk niet, maar het eten was zeker lekker.

Breng een bezoek aan het slavernij museum

Ik vind dat iedereen die naar Curaçao op vakantie gaat een bezoek moet brengen aan het Kura Hulanda museum. Curaçao heeft namelijk behalve mooie stranden ook een verdrietig en beladen verleden. In het Kura Hulanda museum krijg je een kijkje in het slavernijverleden van het eiland. Het is een indrukwekkend museum, waar het verleden goed in beeld is gebracht. Voor ongeveer € 7,- krijg je behalve entree tot het museum ook een rondleiding van een gids. Ik heb dit zelf gedaan en vond dit absoluut een meerwaarde.

tips-willemstad

Meer weten over Curaçao of andere Caribische eilanden?

Lees dan ook:

Reizen naar Curaçao doe je natuurlijk met het vliegtuig. Zelf heb ik Curaçao bezocht op weg naar het eiland St. Maarten. Het vliegticket was op die manier zelfs goedkoper! Ik vloog vanaf Schiphol, maar er gaan vanaf diverse grote luchthavens vluchten naar het zonnige eiland toe, waaronder vanaf het Belgische Brussels Airport. Vergeet alleen niet om op tijd het parkeren Brussel Airport te reserveren, zodat je de laagste prijs hebt en verzekerd bent van een plek!

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.