Zuid-Afrika-panaroma route

De Panorama route rijden in Zuid-Afrika

Reizen door Zuid-Afrika doe je het beste met een huurauto. De wegen zijn goed en er zijn veel mooie routes, waar de Panorama route er één van is. Je vindt deze 160 kilometer lange prachtige weg tussen Johannesburg en het Krugerpark in en het wordt één van de mooiste autoroutes van het land genoemd. Dat komt door alle prachtige stops die je er kunt maken. Je zult er een prachtige canyon, de mooiste watervallen en veel adembenemende viewpoints zien. Ik heb de Panorama route twee keer gereden. De eerste keer samen met mijn ouders en zus en de tweede keer met mijn Zuid-Afrikaanse vriend. Ben je benieuwd waar je zeker moet stoppen onderweg? Hieronder vind je de mooiste stops tijdens de Panorama route en aan het einde van het artikel de handigste tips voor het rijden ervan.

Welke plekken vind je ten zuiden van het plaatsje Graskop?

Lone Creek Waterfalls

Op weg naar de Panorama route hadden wij pech met het verkeer op de weg. Het was heel druk en we stonden een tijdje in de file. Dat kwam waarschijnlijk omdat het december was en veel Zuid-Afrikanen zelf op weg waren naar hun vakantieadres. Normaal gesproken doe je er vier uur over vanaf Johannesburg, maar wij deden er dus wat langer over. Eenmaal aangekomen bij de Lone Creek Waterfalls waren we net te laat. De gate werd dicht gedaan en we konden er niet meer in. Heel jammer, want je kunt namelijk dicht bij deze waterval komen. En omdat hij minder bekend is dan de andere, hoef je de waterval meestal met maar weinig andere mensen te delen. De foto’s zien er in ieder geval prachtig uit. Je vindt de waterval bij het dorpje Sabie, ten zuiden van Graskop.

Overigens vind je hier vlakbij ook de Bridal Veil Falls, waar je kunt zwemmen. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 15 minuten lopen (op een stijl pad, trek dichte schoenen aan) naar de waterval. De watervallen zijn het mooist tijdens het regenseizoen of er vlak na. Het regenseizoen is van oktober t/m maart.

Graskop Gorge

De Graskop Gorge vind je net buiten Graskop. Het is een mooie groene kloof, waar je veel activiteiten vindt om te doen. Onder andere een restaurant, een lift die je in de kloof brengt, een zipline en de big swing. Voor zo’n 26 euro kun je de big swing doen, waarbij je 70 meter naar beneden valt en al heen en weer schommelt eindigt. Je touw zit aan een soort harnas vast en dus niet zoals bij het bungyjumpen vast aan je voeten. Ik heb dit de eerste keer dat ik de Panorama Route reed gedaan met mijn zus. Je kunt namelijk ook samen springen. Een ontzettend toffe, maar wel spannende ervaring!

Gods Window

Op zo’n 10 minuten rijden van het plaatsje Graskop vind je het mooie uitzichtpunt Gods Window. Onderweg kom je ook nog het uitzichtpunt Pinnacle Rock tegen. Dat is een vrijstaande smalle rots die midden in een kloof staat. Dit uitzichtpunt is zeker ook de moeite van het stoppen waard is, al vond ik Gods Window nog mooier. Vanaf het uitzichtpunt bij Gods Window kun je op een heldere dag zelfs Mozambique zien liggen. Er zijn verschillende uitzichtpunten bij de parkeerplaats, maar de mooiste bereik je na zo’n 15 minuten lopen door een mooi jungle achtig bos.

alleen-reizen

Lisbon Falls

Na ongeveer 10 minuten rijden vanaf Gods Window kom je aan bij de Lisbon Falls. Met zijn 92 meter is dit de hoogste waterval van de Panorama Route. Het is een prachtige waterval, waar je als je dat wilt, in zo’n 40 minuten naar toe kunt hiken. Zorg er dan wel voor dat je dichte schoenen aan doet. Wij hadden hier helaas geen tijd voor, maar ik denk dat het van beneden helemaal een spectaculaire waterval is.

reisroute-zuid-afrika

Berlin Falls

Je hoeft nog geen 10 minuten te rijden voor de volgende waterval op de Panorama route, de Berlin Falls. Toen wij er waren, was het hier rustig en vond ik het mooier dan de Lisbon Falls. Maar daar zijn de meningen online behoorlijk over verdeeld. Bij de Berlin Falls kun je een stukje lopen naar het punt waar het water naar beneden valt. Pas wel op, want er staat geen hekje en het is waarschijnlijk niet helemaal de bedoeling. Maar gaaf is het wel!

Zuid-Afrika-panaroma route

Bourke’s Luck Potholes

Deze keer rij je in ongeveer een half uur naar de volgende stop, Bourke’s Luck Potholes. Bij bijna elke stop op de Panorama Route betaal je een klein bedrag, maar Bourke’s Luck Potholes is de duurste (ongeveer € 4 per persoon). Mijn vriend wilde er eigenlijk nog niet eens stoppen. Maar omdat ik de Potholes al eens eerder bezocht had, kon ik hem gelukkig overhalen. Want het is een bijzondere stop.

De potholes zijn niet de zogenaamde gaten in de weg, maar gaten in een kleine kloof die zijn ontstaan door erosie. De rivieren Treur en Blyde komen hier samen. De kracht en de ronddraaiende bewegingen van deze twee rivieren hebben over miljoenen jaren gezorgd voor een bijzonder landschap. Je kunt over bruggetjes wandelen en er eventueel ook zwemmen bij lekker weer. Reken er op dat je ongeveer een uurtje bezig bent bij deze stop.

Lowveld Viewpoint

Tien minuten rijden vanaf de Potholes vind je de enige gratis stop die wij hebben gemaakt tijdens het rijden van de Panorama route. En wat voor één! Het is een stop, die minder bekend is, dus het is er een stuk rustiger dan op andere plekken. Je hebt er een prachtig uitzicht over de Blyde River Canyon.

panorama-route

Three Rondavels

Dit is misschien wel de bekendste stop op de Panorama route. De eerste keer dat ik er was, was het bewolkt en helaas wat minder indrukwekkend. Maar de laatste keer was het een prachtige dag en mooi helder. De drie rondavels zijn drie enorme heuvels die door erosie de vorm van de typisch Zuid-Afrikaanse hutjes ‘zogenaamde rondavels’ hebben aangenomen. Behalve deze bijzondere rotsen, kun je bij dit uitzichtpunt ook de Blyde River Canyon goed zien. Dit is de derde grootste canyon ter wereld! En de grootste groene Canyon. Dus echt een indrukwekkend uitzichtpunt. Let er wel op dat het uitzichtpunt maar tot 17:00 open is. Zorg dus dat je op tijd bent.

panorama-route

Hoe lang heb je nodig voor het rijden van de Panorama route?

Je kunt de Panorama route in een dag rijden, want in totaal is de weg maar 160 kilometer lang. Maar als je je tijd neemt bij alle stops, dan heb je wel echt de hele dag nodig. De bezienswaardigheden ten zuiden van Graskop kun je het beste doen als je vanaf Johannesburg komt.

Wij reden in één dag van Graskop de hele Panorama route en eindigden in Hoedspruit, vlakbij het Krugerpark. Dit was te doen, als je vroeg weg gaat. Mocht je liever wat rustiger aan doen, dan kun je er beter voor kiezen om de Panorama route in twee dagen te rijden. Zeker als je bijvoorbeeld ook de hike bij de Lisbon Falls wilt maken.

panorama-route

Waar kun je het beste overnachten als je de Panorama route wilt rijden?

We verbleven in het plaatsje Graskop, een ideale plaats om te verblijven als je de Panorama route wilt rijden. Graskop is een leuk klein plaatsje voor één of twee nachten en het is zo’n vier uur rijden vanuit Johannesburg. Je vindt er een paar lekkere restaurantjes, een supermarkt en veel accommodaties om uit te kiezen. Ontbijten en lunchen kun je goed bij Harry’s Pancakes, waar je de lekkerste pannenkoeken kunt eten. Als je wat avontuurlijks wilt proberen, bestel dan de pannenkoek met Bobotie. Bij het populaire Glasshouse kun je ’s avonds heerlijk eten, maar het is wel populair, dus reserveren wordt aangeraden. En als laatste kun je lekker lokaal, goed en goedkoop eten bij het Portugese / Mozambikaanse restaurant Canimambo.

Ook de plaatsen Hazyview en Sabie liggen vlakbij de Panorama route zijn een goede keuze om te overnachten.

Waar kun je lekker eten langs de Panorama route?

Waar je lekker kunt eten in Graskop weet je nu, maar je wilt natuurlijk ook tijdens het rijden van de Panorama route lekker eten. Er zijn weinig plekken waar je iets te eten en/of te drinken kunt kopen onderweg. Dus neem wat snacks en water mee. Je kunt natuurlijk ook je lunch meenemen en er een picknick van maken bij één van de viewpoints.

Bij mijn research kwam ik het restaurant Potluck Boskombuis tegen, dat enorm leuk klonk. Helaas is dat restaurant sinds 2020 gesloten.

We hebben geluncht bij de Chubby Pig. Je ziet een bordje aan de linkerkant langs de weg, nog voor de Bourke’s Luck Potholes Het is een leuke plek om te lunchen. Je zit er heerlijk aan de Treur rivier en het eten is goed. Mocht je er met kinderen zijn, dan kunnen die in de rivier spelen op banden en zwaaien aan touwen. Overigens kun je hier ook overnachten.

Waar kun je het beste na de Panorama route naar toe gaan?

De Panorama route ligt dicht bij het Krugerpark en dat is dus de ideale volgende stop. We zijn na het rijden van de Panorama route doorgereden naar het plaatsje Hoedspruit. Hier doe je ongeveer twee uur over, dus wij kwamen pas laat aan in Hoedspruit. Vanuit Hoedspruit rij je in ongeveer een half uur naar de Open Gate. Mocht je het plaatsje Hazyview hebben gekozen als uitvalsbasis voor de Panorama route, dan is Phabeni Gate vlakbij.

Alles wat je wilt weten voor je bezoek aan het Krugerpark vind je in hier.

Handig om te weten als je de Panorama route gaat rijden

  • Je betaalt bij bijna elke stop een klein bedrag. Neem dus voldoende contant geld mee. Bij de meeste stops betaal je ongeveer R10 tot R20 per persoon. Alleen de Bourke’s Luck Potholes zijn wat duurder, zo’n R65 per persoon.
  • Er is weinig schaduw bij de stops.
  • De weg is op zich goed, maar we zijn een paar potholes (gaten) in de weg tegen gekomen. Sommige Zuid-Afrikanen rijden deze weg best snel, maar neem de tijd en stop waar je stoppen kunt.
  • Neem genoeg drinken en snacks mee. Er zijn weinig plekken op de route zelf waar je wat kunt kopen.
  • Vlakbij Graskop vind je het kleine goudzoekers museumstadje Pilgrim’s Rest.
  • Begin vroeg wanneer je de route in één dag wilt rijden.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 comments