laos

Thakhek Loop – een prachtige motortocht in Laos

Ben je op zoek naar een off the beaten track ervaring in Laos? Dan is de Thakhek Loop, een meerdaagse scooter trip, misschien wel wat voor jou. Al rijdend ontdek je de prachtige natuur van centraal Laos, waarbij je geniet van zwaaiende kinderen en het simpele lokale leven. Omdat de wegen vlak, redelijk goed onderhouden en rustig zijn, is het ook voor de beginnende scooterrijder goed te doen. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder voor mijn tips voor deze prachtige meerdaagse scootertocht in Laos.

thakhek-laos

Mijn route

Hoeveel dagen je over de loop doet, kun je in principe zelf bepalen. Het minimum aantal dagen is drie, maar veel mensen doen er 4 of zelfs 5 dagen over. Ik zelf heb er drie dagen over gedaan en vond dat eigenlijk prima. Het is wel veel rijden, maar ik had niet het idee dat ik me moest haasten. Samen met twee meiden, heb ik de loop gereden. De loop begint en eindigt in het plaatsje Thakhek. Hier kun je een motorbike huren en je spullen achterlaten die je niet nodig hebt tijdens de loop.

Nog wel even een kleine waarschuwing, want de scooter die je huurt, zijn eigenlijk motorbikes. En die zijn vaak semi-automatisch. Op zich heb je het rijden zo door, maar je bent over het algemeen niet verzekert als je een ongeluk krijgt. Tenzij je een motorrijbewijs hebt. Kijk dit even goed zelf na voordat je de loop gaat maken en maak dan voor jezelf een weloverwogen keuze.

motorbike-laos

Dag 1 — Thakhek to Thalang (110 km)

Met onze nieuwe aanwinsten (lees gehuurde motorbikes) gingen we trots op pad. In het begin een beetje onwennig, maar al snel kregen we de smaak te pakken. Genietend van het mooie landschap en de zwaaiende kinderen vloog de tijd voorbij. Het landschap bestaat deze eerste dag vooral uit (bruine) rijstvelden en kalksteenrotsen. Er zijn een paar grotten die je kunt bezoeken de eerste dag en we besloten om Tham Nang Aen te bezoeken, een grote grot met gekleurde lichten. Wel grappig om te zien, maar niet heel bijzonder. Ook maakten we nog een stop om te zwemmen bij het Falang meer. Ook dit is geen must see. Eigenlijk gaat het er bij dag één van de loop vooral om, om te genieten van al het mooist wat je ziet tijdens het rijden. Maar de stops vormen een fijne afwisseling.

We zijn ergens halverwege gestopt voor een lekker noodle soepje. Dit was bij een lokaal marktje, waar ze overigens ook een heel ander gerecht hadden. Ik moest even twee keer kijken, maar het was toch echt een bordje larven met rode mieren. Dat heb ik maar even overgeslagen.

Als je benzine nodig hebt, dan staan er op veel plekken naast de weg flessen met felgekleurde benzine. Deze flessen zijn te koop en het is de manier om de tank van je motorbike te vullen.

Dag 2 – Thalang tot Nahin (107 km)

De tweede dag stonden we vroeg op, want we wilden het meeste uit onze dag halen. Na een beetje hulp met het starten van één van onze bikes, konden we op weg. Het landschap veranderde deze dag constant. Het ene moment rijdt je langs mangroves, daarna weer langs bergen en vervolgens moet je de koeien op de weg zien te ontwijken.

De stops die de moeite waard zijn tijdens de tweede dag zijn de cold spring en de Thabak bomb boats. In de cold springs kun je lekker zwemmen in een helder meertje. De Thabak bomb boats zijn boten die gemaakt zijn van de benzine tanks van Amerikaanse bommenwerpers, die tijdens de Vietnam oorlog helaas heel actief waren boven Laos. Je vindt ze onder een betonnen brug bij het plaatsje Tha Bak.

Dag 3 – Nahin to Thakhek (170 km)

De laatste dag is de dag met verreweg het meeste aantal te rijden kilometers. Toch gaat dit sneller dan je denkt, want het laatste stuk rijd je op de snelweg. Dat vond ik niet het allermooiste stuk, maar gelukkig start je dag met een hoogtepunt van de loop. Een twee uur durende boottocht door de Kong Lor Cave, een mooie grot van wel 7 kilometer lang. Hij gaat om 8:00 open en het beste kun je de grot zo vroeg mogelijk bezoeken. Zo heb je voldoende tijd om verder te rijden en je ontloopt hiermee de eventuele drukte. Eenmaal met de boot in de grot, stap je eerst even uit om de grot te bekijken. Vervolgens vaar je naar de andere kant van de grot. Het was laag water toen wij in de grot waren, dus moesten we af en toe uitstappen om de boot over de stenen te tillen. Op de terugweg ga je met de stroom mee. De boottocht (inclusief het parkeren van je motorbike) kost je ongeveer 7 euro.

Na de boottocht kun je terugrijden naar Thakhek en terug kijken op een hele toffe ervaring.

Waar kun je slapen tijdens het rijden van de Thakhek Loop?

Thakhek

Naga Hostel & Café
Dit hostel is echt een super fijn hostel om te verblijven in Thakhek. Je krijgt er een lekker ontbijt, het is schoon en het allerfijnste is dat de eigenaar heel behulpzaam is. De eigenaar geeft je allerlei tips voor het rijden van de loop. Ook kun je altijd contact opnemen met hem als je onderweg in de problemen komt. Je hebt er al een bed op een slaapzaal vanaf € 6.

Thalang

Phosy Thalang Guesthouse
Dit is het populairste guesthouse in Thalang. Leuk om na een dag rijden met zijn allen rond het kampvuur te zitten en verhalen uit te wisselen. De kamers zijn prima, comfortabel en schoon. Ook krijg je ’s ochtends een lekker ontbijt met pannenkoeken en fruit. Je slaapt hier in een eigen kamer vanaf € 8.

Sabaidee Guesthouse
Mocht Phosy Thalang vol zitten, dan is Sabaidee Guesthouse ook een goede optie. Ook hier kun je gezellig napraten over de dag rond een kampvuur en kun je mee-eten met het ‘all you can eat barbecue buffet’ Je slaapt hier vanaf € 8 euro in je eigen kamer op een slaapzaal kost je € 3 per nacht.

Nahin

Bij Nahin vind je enkele homestays waar je kunt verblijven. Verwacht zeker geen luxe en privacy, want je slaapt dan echt bij de mensen thuis. Omdat de mensen minimaal Engels spreken, kun je ook geen echte gesprekken voeren. Toch heb ik het als een bijzondere ervaring ervaren. ‘S avonds aten wij mee met de familie en werd er muziek gemaakt. ‘S ochtends kregen we een blessing en konden we extra veilig aan de derde dag beginnen.

Vlak bij Nahin vind je een leuk resort, voor als je mooi wilt verblijven. Het SpringRiver Resort in Ban O. Het is werkelijk prachtig gelegen aan de rivier, de kamers zijn mooi en het eten is lekker.

Meer lezen over Laos?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.