wandelen-mallorca

Wandelen op Mallorca – de twee mooiste wandelingen

Wist je dat je dat je prachtig kunt wandelenop Mallorca? Het eiland heeft namelijk zoveel veel meer te bieden dan alleen zon en strand. Zo vind je er het prachtige Tramuntana gebergte, met de mooiste uitzichten en de schattigste bergdorpjes. In dit artikel neem ik je mee naar twee van de mooiste dag wandelingen die Mallorca te bieden heeft.

beste-hike-mallorca

Beste tijd om te wandelen op Mallorca

De beste tijd om te wandelen in Mallorca is het voor- en naseizoen. Dan is het niet te warm, maar heeft het eiland een fijne temperatuur om te wandelen. Ook schijnt het zonnetje dan nog vaak.

Moeilijkheidsgraad van de wandelingen op Mallorca

Voor iedereen zijn er wel wandelingen te vinden op Mallorca. Van makkelijk tot zwaar. Ik zou zeggen dat de Archduk wandeling een gemiddeld zware wandeling is. Je moet best wat stijgen en dalen, maar als je het rustig aan doet en gemiddeld fit bent is het goed te doen. Als je hoogtevrees hebt word je bij deze wandeling een beetje uitgedaagd met de kliffen. Helaas ken ik het gevoel van hoogtevrees ook, maar ik heb deze wandeling zonder problemen kunnen maken.

De wandeling naar het kasteel is korter en niet zo zwaar. We zagen veel kinderen onderweg die geen moeite met de wandeling hadden. Je moet wel omhoog wandelen om bij de top uit te komen.

wandelen-mallorca

Wat neem je mee als je gaat wandelen in Mallorca?

Als je de bergen in gaat, zorg er dan voor dat je altijd extra kleding bij je hebt. Het weer kan snel veranderen en als je hoger komt kan het zo maar een stuk kouder zijn. Een regenjas en wat extra laagjes zijn zeker aan te raden. Neem ook voldoende water en wat te eten mee. Dichte schoenen zijn voor beide wandelingen onmisbaar.

Er zijn handige apps die je kunt gebruiken voor de navigatie tijdens de wandelingen. Vooral bij de Patch of the Archduke is dat fijn, omdat de weg daar niet zo duidelijk staat aangegeven. Wij zijn twee keer een stukje verkeerd gelopen. Apps die handig zijn om te gebruiken zijn de apps Maps.me en de app Wikiloc. Bij beide kun je vooraf gedownloade kaartjes ook offline weergeven. Wikiloc heeft als voordeel dat de routes al voor je uitgestippeld zijn. Ook krijg je als je verkeerd loopt een piep te horen, waardoor je het meteen door hebt!

1. Path of the Archduke

Deze hike is misschien wel de mooiste dag hike die je kunt maken op Mallorca. Het mooiste gedeelte van het pad is gemaakt voor een aartsbisschop uit Oostenrijk, die graag wilde genieten van het prachtige uitzicht. Je begint bij het mooi gelegen bergplaatsje Valldemossa. Valldemossa ligt maar op een half uurtje rijden van Palma af. Als je geen auto hebt, kun je overigens ook prima de bus nemen.

archduke-mallorca

Verschillende routes die je kunt nemen

De wandeling kun je op twee verschillende manieren maken. Je kunt ervoor kiezen om in 17 km naar Deiá te lopen of een loop te maken waarbij je weer terugkomt in Valldemossa (13 km). Overigens zijn er verschillende opties om ook wat korter of juist nog verder te lopen, dus je kunt dit zelf voor een deel aanpassen. Ik heb één keer een deel van de loop gelopen en de tweede keer ben ik naar Deiá doorgelopen. Het deel naar Deiá toe is vrij stijl naar beneden toe en voor mij niet het meest interessante gedeelte van de wandeling. Ik vond het wel speciaal om weer bij een ander bergdorpje uit te komen. En het dorpje te zien liggen in de vallei. Om weer terug te gaan naar Valldemossa kun je de bus nemen. Zoek wel vooraf even uit hoe laat de bussen gaan, want er rijden er niet zo veel. Mocht je even moeten wachten op de bus, dan kun je heerlijk op een terrasje bijkomen van de hike.

Het eerste gedeelte van de hike

Gebruik een kaart of één van de Apps om het startpunt van de hike te vinden. Dit staat namelijk niet aangegeven, maar je vindt het op 5 minuten lopen van het centrum van Valldemossa. Het echte startpunt is nog iets verder. Daar zie je een houten huisje, waar overdag iemand zit. Dat komt omdat je vanaf het huisje twee richtingen op kunt lopen. Voor het pad aan de linkerkant, moet je van tevoren een vergunning aangevraagd hebben. Het pad naar rechts kun je gewoon gratis en zonder vergunning betreden. Wij hebben beide paden gelopen en ik vind dat het ene pad niet mooier is dan het andere. Dus maak een foto van de kaart die daar staat en loop dan het rechterpad op.

Het eerste stuk klim je door een eikenbomen bos. Je zult hier overblijfselen zien van de steenkool mijnen en de mensen die er werkten in de 20e eeuw.

Aan het einde van dit pad zul je de eerste twee mooie uitzichtspunten van de wandeling zien. De eerste keer dat wij hier van het uitzicht aan het genieten waren, zagen wij roofvogels (de Rode Wouw) vliegen. Echt een prachtig gezicht!

hiken-mallorca

Op weg naar de hermit cave

Na genoten te hebben van de twee uitzichtpunten loop je over een relatief vlakke weg in een half uurtje naar een kleine grot toe. Voor ons was dit een complete verrassing en thuis zochten we dan ook meteen de oorsprong van dit grotje op. De grot was in de 17e eeuw een huis voor de kluizenaar Guillem. Hij leefde vele jaren alleen in deze grot om zijn leven in het teken te stellen van stilte en gebed. Ik moet zeggen dat ik het me moeilijk kan voorstellen om jarenlang in dat kleine grotje te leven. Maar interessant om te zien is het wel.

Het hoogtepunt van de wandeling

Nu is het tijd voor het meest spectaculaire deel van de wandeling: Camí de s’Arxiduc. Je loopt over een stenen pad met een prachtig uitzicht over de zee en bergen. De kliffen lopen hier zo recht de zee in. Het hoogste punt van de wandeling kom je nu ook tegen, Es Caragolí van 944 meter hoog. Klim hier zeker even op, voor het uitzicht. Dit is een goede plek om te lunchen, als je dat nog niet gedaan had. Ook is dit het punt waar je meerdere kanten op kunt. Ga je terug naar Valldemossa of loop je door naar Deiá? Als je teruggaat naar Valldemossa loop je via de Camí de les Fontanelles terug. Het is een loop, dus je loopt voor een groot deel een andere weg terug. Wij liepen door naar Deiá.

mooiste-wandeling-mallorca
wandelen-mallorca

Dalen naar Deiá

De afdaling naar Deiá is vrij stijl. Je loopt door een eikenbomen bos over een zachte ondergrond van bladeren. Heel anders dan het stenen pad, waar je daarvoor op liep. Uitzichten heb je hier eigenlijk niet meer, totdat je het bergdorpje Deiá bereikt. Aan het eind van de wandeling kom je nog langs wat mooie oude olijfbomen. En dan zie je het dorpje Deiá verschijnen. Je hebt het eindpunt van de wandeling bereikt!

2. De Alaro Castle hike

Ook dit is een prachtige wandeling. Het brengt je naar de restanten van een vervallen kasteel, waar je een prachtig uitzicht hebt. Het uitzicht van deze wandeling, is het uitzicht over de bergen en over de stad Palma in de verte. Weer heel anders dan de Archduke wandeling.

Hoe kun je de wandeling het beste maken?

Er zijn bij deze wandeling meerdere opties qua lengte en de plaats waar je begint. De meeste reizigers beginnen in het dorpje Alaro, waar het kasteel naar is vernoemd. Je loopt dan door de vallei naar het lam restaurant, waar de echte wandeling begint. De wandeling duurt dan zo’n vijf uur.

Een andere optie is om te beginnen bij het lam restaurant, Es Verger. Je kunt hier naartoe rijden, maar het is geen goede weg. De weg is smal en af en toe best een beetje eng. Vanaf het restaurant duurt de hike naar boven en weer terug zo’n 2 uur. Dit is dus een veel kortere wandeling.

Wij liepen vanaf het restaurant en ik zal je hieronder vertellen hoe we de hike eruit ziet.

Het lam restaurant ‘Es Verger’

We begonnen de hike met een lunch in het lam restaurant. Eigenlijk kun je dat beter op de terugweg doen trouwens, want met een volle maag lopen is eigenlijk niet zo prettig. Het lam restaurant is een begrip in Mallorca, maar niet zozeer onder toeristen. Het is een traditioneel restaurant, met grote familietafels en heerlijk eten. De specialiteit is natuurlijk de heerlijk malse lam. Maar ook de andere gerechten zijn smakelijk. Er zijn vegetarische gerechten, maar als vegetariër is dit misschien niet het beste restaurant om naar toe te gaan, met alle stukken vlees op de borden naast je.

alaro-hike

De wandeling

Vanaf het restaurant zie je het kasteel al liggen. Dat ziet er toch uit als best nog een klim. Door een dennenbos beginnen we te lopen. Dat is fijn, want zo lopen we een groot gedeelte van de wandeling in de schaduw. Het pad is makkelijk te volgen en het is niet zo stijl als dat het leek.

Op een gegeven moment gaat het pad over in een stenen pad. Steeds dichter komen we bij het kasteel. Als we denken dat we er zijn, moeten we toch nog even een stukje klimmen. Eenmaal boven genieten we van de prachtige uitzichten van alle kanten. Wauw! Als je weer terug wilt lopen, neem je hetzelfde pad weer terug.

Overnachten op de top

Het kasteel zelf stelt helaas niet echt veel voor. Maar je kunt wel boven op de top slapen, wat wij dan ook gedaan hebben. Je vindt er een herberg, met stapelbedden. Er is ook een restaurantje, waar je kunt eten. Voor € 24,- krijg je diner, een bed en een ontbijtje in de ochtend. De reden dat je hier wilt overnachten is het uitzicht! ‘S avonds zie je de zon ondergaan en daarna zie je de lichtjes van de stad Palma oplichten. Het kan wel flink afkoelen, dus zorg voor wat warme kleding. Mocht je willen overnachten, dan moet je wel vooraf reserveren.

alaro-mallorca

Andere wandelingen in Mallorca

Er zijn natuurlijk nog veel meer wandelingen die je kunt maken op Mallorca. Van makkelijke wandelingen tot dagenlange hikes. Zo heb je bijvoorbeeld de GR221 route, Ruta de la Piedra en Sec (wandeling van droge steen) die van het zuiden van Mallorca helemaal tot in het noorden loopt. Dit is een 8-daagse hike van maar liefst 162 km lang. Veel van deze route kun je ook als dag wandeling maken, ook het Path of the Archduke is een onderdeel van deze lange hike.

Ook de wandeling naar het heerlijke paella restaurant Sa Forada is een aanrader! Het is een makkelijke wandeling, naar een bijzonder restaurant met een prachtig uitzicht.

Op zoek naar een huurauto voor Mallorca?

Als je op zoek bent naar een huurauto in Mallorca, dan kan ik je Sunny Cars van harte aanbevelen. Ze hanteren een all-in prijs, waardoor je niet voor vervelende verrassingen komt te staan als je de auto op gaat halen of als je onderweg pech krijgt. Ook kun je 24/7 terecht bij een Nederlandse klantenservice!

Wil je meer lezen over het eiland Mallorca?

Lees dan ook:

Ben je op zoek naar bijzondere overnachtingen in Spanje? Neem dan een kijkje bij Glamping in Spanje.


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie