alaska-weetjes

De 10 leukste weetjes over Alaska

Alaska is een ongerept, ruig en nog vrij onbekend stukje Verenigde Staten. Ik vond het een ontzettend mooie plek om te bezoeken. Eigenlijk had ik er geen beeld van, voordat ik naar Alaska toe ging. Omdat we vrij last minute konden reizen door Alaska, had ik geen tijd om me er echt in te gaan verdiepen. Natuurlijk is het leuk om al iets meer van Alaska te weten als je het gaat bezoeken. Daarom vind je hieronder de 10 leukste weetjes over Alaska.

1. Ruig en wild

Alaska heeft een enorm imposant landschap. Het is de ultieme bestemming als je gek bent op de natuur en wildernis. Want wist je dat Alaska wel drie miljoen meren heeft? En wel 20 nationale parken telt? Ook heeft Alaska wel 100 vulkanen, waar er 40 actief van zijn.

alaska

2. Grootste beer

In Alaska leeft de grootste beer ter wereld. De Kodiak beer, wat een ondersoort is van de bruine beer. Sommige zijn zelfs groter en zwaarder dan een ijsbeer en het zijn de grootste landroofdieren ter wereld. Het mannetje is gemiddeld 400 kilogram. Ze komen voor op enkele eilanden. Ook op het eiland Kodiak, waar ze hun naam aan te danken hebben. Het eiland wordt over het algemeen niet veel bezocht door toeristen, maar ik had de mazzel het eiland te bezoeken met de boot waar ik op werkte. We hebben een Kodiak beer zien jagen op zalm bij de rivier, prachtig!

3. Problemen met de natives

Ik bezocht het plaatsje Nome met een boot in Alaska. Het is een plaatsje waar je niet met de auto kunt komen. Toen ik rond liep in het plaatsje, schrok ik best wel. In de hoofdstraat vind je namelijk behalve veel drankwinkels en barretjes ook veel natives met alcohol problemen die op straat leven. ‘S avonds kunnen ze in een opvang slapen, maar overdag zie je ze ronddwalen op straat. Toen ik hier vragen over ging stellen bleek dat ongeveer de helft van de natives in Alaska een alcoholprobleem heeft.

In Nome worden de natives vanuit het noorden gratis ingevlogen door de staat, over het algemeen omdat ze medische hulp nodig hebben. Als ze dan aankomen in Nome, gaan ze de barretjes af en missen ze hun vlucht naar huis. Dat is natuurlijk heel simpel gezegd en het zal dan ook wel iets complexer in elkaar zitten, maar dit is hoe de locals het mij vertelden.

4. Grootste staat

Alaska is de 49ste en grootste staat van de Verenigde Staten. Alaska is 1/6 deel van de oppervlakte van de VS en is wel 25 keer groter dan Nederland! Wist je ook dat Alaska een kustlijn heeft die groter is dan de kustlijn van alle andere Amerikaanse staten bij elkaar? Alaska is dus groot!

5. Vissen en jagen in Alaska

In het plaatsje Nome, waren mijn vriend en ik aan het hitchhiken. We kregen een lift van twee hele aardige mannen. Ik keek er behoorlijk van op toen ze zeiden dat ze op zoek waren naar een beer om neer te schieten. Ze hadden een vergunning en mochten één beer doden. We deden vervolgens enorm ons best om geen beer te zien. De mannen waren overigens zo aardig dat we zelfs hun auto mochten lenen om de omgeving te gaan bekijken. We kregen de auto mee voor de hele middag, terwijl ze ons niet eens kende. Ik heb eigenlijk alleen maar hele vriendelijke locals ontmoet.

Een andere keer zaten we bij iemand in de auto die in de aanhanger een dode eland had liggen. Het was namelijk het seizoen dat je erop mocht jagen. Jagen is dus echt een ding in Alaska. En ik moet zeggen dat ik er iets anders over ben gaan denken na mijn bezoek aan Alaska. Als je een eland neerschiet en daar vervolgens een jaar van kan eten, dan zie ik daar het probleem niet (meer) van in.

Ook vissen is onlosmakelijk verbonden met Alaska. Heerlijk om zelf gevangen zalm of Halibut te eten. Helaas waren we niet erg succesvol met vissen. Twee kleine zalmen, was alles wat we met onze nieuw gekochte hengel vingen.

weetjes-aalska

6. Krijg betaald om in Alaska te wonen

Als je in Alaska woont krijg je elk jaar geld van de staat. Het is namelijk zo dat het Alaska Permanent Fund Dividend (PFD) uitgaat van de olie rijkdom van de staat en dit verdeeld met jaarlijkse uitkeringen over de kinderen en volwassenen die permanent in Alaska wonen. De bedragen worden sinds 1982 uitgedeeld en varieerde van $ 223 tot $ 2072 voor een jaar per persoon.

7. Veel seizoenwerkers in Alaska

Er zijn veel Amerikanen uit de andere staten die naar Alaska komen om er te werken. Het salaris is er een stuk hoger dan in de andere staten van Amerika. Vaak blijven ze een paar maanden in de zomer en vertrekken dan weer. De meeste van de banen zijn de zogenaamde mannenbanen. Alaska is dan ook een staat met een overschot aan mannen.

8. The Deadliest Catch

De Deadliest Catch is een bekend en populair Amerikaans televisieprogramma. In het programma worden een aantal vissersboten gevolgd tijdens het krabseizoen op de Beringzee. Een zee die enorm onstuimig en onvoorspelbaar kan zijn. Tijdens het krabseizoen kunnen de crew op de boot veel geld verdienen. Het is dus een gewild baantje.

Alle vissersboten zijn gestationeerd in Dutch Harbour in Alaska. Een plaats op het afgelegen eiland Amaknak. Wij hebben Dutch Harbour met de boot bezocht en hoorden dat het vooral vroeger een gevaarlijke bezigheid was. Inmiddels werken de schepen met quota voor het gehele krabseizoen. Dit betekent dus, dat de boten niet de Beringzee meer op hoeven met heel slecht weer. In het verleden konden ze zoveel vangen als ze wilde en gingen ze er dus altijd op uit.

9. Afdankertje van Rusland

In 1867 kocht de Verenigde Staten Alaska van Rusland voor 7,2 miljoen dollar. Misschien klinkt dat veel, maar dat was nog geen 5 dollar per vierkante kilometer  Achteraf dus niet zo een slimme zet, want de Russen wisten toen nog niet dat er in Alaska goud en olie gevonden zou worden.

10. Uitgestrekt Alaska

Het grootste gedeelte van Alaska is onbereikbaar per auto. 75% van de staat is namelijk alleen maar bereikbaar per boot of met het vliegtuig. De zogenaamde bush vliegtuigen (kleine privé vliegtuigen) zijn daarom ook zo belangrijk in Alaska. En wel één procent van de bevolking in Alaska is piloot.

weetjes-alaska

Meer lezen over Alaska?

Lees dan ook:

Alaska – de perfecte reisroute + praktische tips

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 comments