unalaska-deadliest-catch

Unalaska – het eiland van de Deadliest Catch

Het eiland Unalaska is een eiland dat maar weinig bezoekers trekt. Echt makkelijk is het namelijk niet om naar dit afgelegen eiland toe te reizen. Maar de mensen die het bezoeken zijn het allemaal over één ding eens, het is er prachtig! In de zomer dan tenminste, als de temperatuur aangenaam is en het zonnetje zich af en toe laat zien. Toch is Unalaska, ondanks dat er maar weinig mensen heen gaan, wereldberoemd. Het is namelijk het eiland waar de Deadliest Catch wordt opgenomen. Een Amerikaanse tv-show waarin vissers op de ruige Bering Zee gevolgd worden terwijl ze Konings Krabben proberen te vangen. In deze blog neem ik je mee naar mijn bezoek aan dit bijzondere eiland in Alaska, Unalaska.

unalaska

Hoe kom je er? En hoe kwam ik in Unalaska?

Er zijn twee manieren om naar het eiland Unalaska toe te reizen. Als eerst kun je vanaf Anchorage vliegen. De vlucht duurt ongeveer 3 uur. Een andere optie is om de ferry te nemen vanaf Homer, al kun je dan het beste de ferry alleen heen of terug nemen. De tocht duurt namelijk zo’n 3,5 dag en de zee kan ruig zijn. Het is dus zeker geen makkelijke bestemming om naar toe te gaan. Als je op vakantie gaat in Alaska, zou ik je dan ook aanraden om je als eerst te focussen op het vaste land. Want ook dat is prachtig!

Tijdens mijn werk op superjachten, had ik de mazzel om dit mooie eiland te bezoeken. We zijn er in totaal zo’n drie weken geweest, terwijl we aan het wachten waren tot het ijs zou smelten in het noorden. Helaas gebeurde dat niet, dat jaar. Maar genoten van Unalaska hebben we wel!

jacht-leven

Een beetje geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners van het kleine eilandje werden Aleoeten genoemd en hebben er lang in vrede gewoond. Totdat de Russen het eiland ontdekten en de bewoners dwong om op zeeotters te gaan jagen voor hun pels. Het eiland is lang in Russische handen geweest, totdat Alaska in 1867 verkocht werd aan Amerika. Ook Unalaska werd daarmee Amerikaans. De havenplaats op Unalaska heet Dutch Harbor. Volgens sommige is de naam Dutch Harbor ontstaan toen de ontdekkingsreiziger James Cook een Hollands schip voor anker zag liggen toen hij er aankwam. Dutch Harbor is samen met Pearl Harbor de enige Amerikaanse haven dat in de tweede wereldoorlog door de Japanners werd gebombardeerd.

Deadliest Catch

Dutch Harbour is de grootste vissers haven in Amerika, qua volume! Ga dus zeker even bij de vissersboten kijken als je op het eiland bent. Wist je dat Dutch Harbor inmiddels ook wereldberoemd is? Dit komt omdat het de plek is waar de boten van de Amerikaanse tv-serie de Deadliest Catch liggen. In deze serie zie je boten die de ruige Bering Zee opgaan om Konings Krabben te vangen. Ze doen dit in de herfst en de winter, je kunt je dus voorstellen hoe koud het dan moet zijn op zee. Het is ook niet zonder risico. Tot een paar jaar geleden was het helemaal gevaarlijk. Er was namelijk geen krabben quota voor de boten. Je kon zoveel vangen als je wilde. De boten gingen dus altijd de Bering Zee op, het maakte niet uit wat voor weer het was. Tegenwoordig wordt er wel gewerkt met quota’s. Elke boot heeft een quota en als die gehaald is, mag je niet meer vissen. Dat betekent dat de boten niet uit hoeven te gaan als de zee te wild is.

De crew op de boten verdienen overigens veel geld. Dat is één van de redenen dat het populair is om te doen als tijdelijke baan.

deadliest-catch

Wie wonen er op Unalaska?

Er is een kleine community op Unalaska en in totaal wonen er nog geen 5000 mensen op het eiland. Van die mensen werken er 90% is de visserij. De meeste mensen die ik heb ontmoet op het eiland, wonen er maar tijdelijk. Het salaris ligt er over het algemeen een stuk hoger dan op andere plekken in Amerika. Zo heb ik een fysiotherapeut ontmoet, die er puur werkte voor het geld. Ze verdiende er drie keer meer dan in haar eigen woonplaats. Het wonen op Unalaska vond ze maar niets. Dat vonden eigenlijk de meeste mensen die er tijdelijk werkten. Ik kan dat wel begrijpen, want ik vond het een prachtig en bijzonder eiland om te bezoeken, maar ik zou er niet in de winter willen zitten.

Wat mij ook opviel in Unalaska, was de hoeveelheid Filipijnen die er woonden. Ze worden er naartoe gevlogen om in de visserij te werken. Ook blijven er uiteindelijk veel hangen, want zo’n 29% van de inwoners bestaat uit Filipijnen. Zo gek om op zo een afgelegen eiland allerlei Filipijnse producten in de supermarkt te zien.

Wat kun je doen op Unalaska?

Er zijn twee interessante musea om te bezoeken. Eén van de musea gaat over de tweede wereldoorlog en wat de oorlog met het eiland deed. Terwijl je in het andere musea meer leert over de oorspronkelijke bewoners van Unalaska. Toen wij er waren, waren de musea dicht, maar ze schijnen een aanrader te zijn.

De echte reden waarom mensen naar Unalaska toe gaan is de natuur. Er zijn geen bomen, maar toch is het verlate landschap heel groen. Je kunt er prachtig hiken en er zwemt een hoop wildlife in zee. Op het eiland heb je een huurauto nodig. Er zijn twee bedrijven, dus gewoon even rondvragen en kijken wie er een auto voor je heeft. Je kunt maar een klein deel van het eiland ontdekken, het grootste gedeelte is onbegaanbaar.

Het toeristenbureau kan je helpen met informatie over de hikes en de conditie daarvan. Ook koop je daar een permit voor de hikes die je wilt maken.

Als je dol bent op wildlife, dan zul je je zeker vermaken op het eiland! Zo zagen wij bultrug walvissen, zeeotters, zeearenden, bruinvissen, een poolvos, marmotten, zeeleeuwen en allerlei vogels.

Leuke hikes op Unalaska

Mount Ballyhoo
Een toffe hike van bijna 5 kilometer, naar een prachtig uitzichtpunt boven op de 500 meter hoge Mount Ballyhoo. Het is een gemiddeld zware hike, met een paar ‘valse’ tops. We dachten een paar keer dat we boven waren, maar dan moesten we steeds nog een stukje verder. Als je boven bent heb je een prachtig uitzicht over Dutch Harbour en de zee.

dutch-harbour
unalaska

Bunker Hill
Bunker Hill was vlakbij onze haven. Het is een 3,2 kilometer lange hike naar een bunker uit de tweede wereldoorlog. Onderweg kom je mooie bloemen en vogels tegen. Eenmaal boven kun je de bunker in en heb je een prachtig uitzicht!

unalaska

Little South America
In een uurtje loop je deze makkelijke wandeling, die je vlakbij de Bunker Hill trail vindt. Bijna elke middag liep ik hier, na een werkdag. Het is een prachtige wandeling langs de zee, die ook heel populair is bij locals. Tijdens deze wandeling kom je langs de vissersboten, je kunt walvissen in de verte zien, zeeleeuwen en vogels!

dutch-harbour-hike
alaska

The Norwegian Rat

Er zijn een aantal plekken waar je wat kan gaat eten en drinken. Maar de plek voor een drankje is The Norwegian Rat Saloon. Het is trouwens ook de plek voor WIFI, voor 5 US krijg je een voucher. In The Norwegian Rat kun je spelletjes spelen en kennis maken met de locals. Ook het uitzicht is hier trouwens prachtig. Met een beetje mazzel zie je de walvissen in de verte en bruinvissen vlak voor de bar.

Wat trouwens grappig was, was dat er in het wekend toen wij er waren een bingo was. De prijzen waren niet zoals bij ons een kaars of flesje wijn, nee, in Unalaska kun je vuurwapens winnen. Echt bizar voor ons om te zien.

Een rondje rijden

Er is maar een klein gedeelte van het eiland Unalaska, dat je kunt ontdekken met een auto. Mijn vriend en ik zijn er twee dagen op uit getrokken en daarbij zijn we op verschillende plekken gestopt om te genieten van de natuur of een stukje te hiken.

Langs de Summer Bay Road geniet je van het mooie landschap van het eiland en de zee aan de andere kant. Je ziet zeker zeeotters in de zee drijven en als je naar Morris Cove toegaat, zie je de locals vissen op het kiezelstrand, terwijl de zeearenden wachten op wat visafval. Ook de marmotten langs de weg zijn schattig! Via de Overland Drive rij je dan weer terug naar Dutch Harbour. Als je deze wegen rijdt en af en toe stopt, zul je een dagje bezig zijn.

unalaska

Is het eiland Unalaska een aanrader?

Unalaska is een prachtig eiland en een bijzondere bestemming om te bezoeken! Maar het is lastig te bereiken en na een paar dagen heb je alles wel gezien. Een aanrader dus als je het geld hebt voor een vliegticket of graag de cruise van 3,5 dag wilt maken.

alaska

Meer lezen over Alaska?

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie