Indonesië is een groot land dat wel uit meer dan 17.000 eilanden bestaat. De eilanden onderling verschillen behoorlijk van elkaar. Dat maakt Indonesië dan ook een ideaal land om vaker te bezoeken. Want er valt altijd weer wat nieuws te ontdekken. Natuurlijk is het leuk om al iets meer van het land te weten als je het gaat bezoeken. Daarom vind je hieronder de 10 leukste weetjes over Indonesië.
1. De bevolking spreekt veel verschillende talen
Er worden ruim 250 verschillende talen op alle eilanden samen gesproken. Bahasa Indonesia is de officiële taal van Indonesië, maar 7 % van de bevolking heeft deze taal als moedertaal. Het Bahasa is gebaseerd op het Maleis en lijkt daar dan ook erg op. Wel is de taal door veel verschillende talen beïnvloed. Ook door het Nederlands. Woorden zoals polisi, apotek, asbak, gratis, bensin, tas en wortel kennen we in de Nederlandse taal natuurlijk ook.
Overigens is het Bahasa één van de gemakkelijkste talen ter wereld om te leren. Het heeft geen lidwoorden, bij meervoudsvormen zeg je gewoon het zelfstandig naamwoord twee keer en de enkelvoudige vorm kan ook voor meervoud staan. Toen ik in Flores aan het rond reizen was, had ik op een gegeven moment een paar standaard zinnetjes die ik herkende en waarop ik ook kon antwoorden. De Indonesiërs vinden het namelijk leuk als je wat probeert te zeggen in hun eigen taal. Handige woordjes om te kennen zijn:
- Goedemorgen – Selamat Pagi
- Goedemiddag – Selamat Siang
- Goedenavond – Selamat Malam
- Bedankt – Terima Kasih
2. Veel eilanden
Het land bestaat uit 17.508 officieel geregistreerde eilanden en is daarmee de grootste eilandstaat ter wereld. Er zijn ruim 6000 eilanden bewoond. Indonesië is dus groot. Als je een kaartje van het land over Europa zou leggen, zou Indonesië zich uitstrekken van Ierland naar Iran. Omdat Indonesië zo groot is, zijn er wel drie tijdszones binnen het land. En kun je dus nooit alles zien tijdens je reis.
3. Het godeneiland Bali
Bali is het bekendste en meeste populaire eiland in Indonesië om door heen te reizen. Op Bali zijn de meeste mensen Hindoeïstisch en dat zie je overal op het eiland terug. Bali wordt ook wel het eiland van de goden genoemd en heeft meer dan 20.000 tempels. Elke dag offeren de Balinezen bloemen, fruit en koekjes aan de goeden. Dit doen ze vaak in offerbakjes die je bij (thuis)tempels, beelden op straat en voor winkels vindt. Ook heeft de Balinese bevolking veel religieuze ceremonies, waarbij ze gekleed gaan in traditionele kleding.
4. Godsdienst
In Bali is het Hindoeïsme dan wel zo zichtbaar, toch is maar in totaal 3% van de Indonesische bevolking Hindoeïstisch. Het overgrote gedeelte van de bevolking is namelijk Moslim, in totaal zo’n 88%. Je komt in Indonesië dan ook veel moskeeën tegen en je hoort 5x per dag de grote luidsprekers die oproepen tot gebed.
5. Behulpzaam
De mensen in Indonesië zijn altijd bereid om je te helpen. Ze wijzen je graag de weg, alleen niet altijd de goede. Je teleurstellen door te zeggen dat ze de weg niet weten, is iets wat ze liever niet doen. De behulpzaamheid heeft er voor gezorgd dat ik zonder problemen kon rondreizen door het eiland Flores. Engels werd niet overal gesproken, maar toch was er altijd wel iemand die me hielp met het vinden van de juiste bus.
6. Het koloniale verleden
Lange tijd was Indonesië een kolonie van Nederland. De Nederlanders kwamen naar Indonesië toe vanwege de specerijen. Die specerijen verkochten ze dan weer en dat zorgde voor rijkdom voor de Nederlanders. Af en toe vind je nog wel een Indonesiër die wat Nederlands spreekt. Want in 1945 werd Indonesië pas onafhankelijk. Gelukkig (naar wat ik begrepen heb) nemen de Indonesiërs dat Nederlanders nu niet meer kwalijk. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat het verleden tussen jou en de mensen die je op reis ontmoet komt te staan.
7. Warungs
Warungs zijn kleine winkeltjes, café’s of restaurantjes in Indonesië. Het meest wordt het echter gebruikt voor een plek waar je heerlijk kan eten. Vaak hebben traditionele Warungs allerlei gerechten achter een glazen vitrine staan. Je krijgt wat rijst op je bord en kiest enkele van de gerechtjes uit die je lekker lijken. Zo heb je een bord vol, voor weinig geld.
8. Aantal bewoners
Indonesië heeft maar liefst 15 keer zoveel inwoners als Nederland. Het staat zelfs op de vierde plek als het gaat om het inwonersaantal. Indonesië houdt alleen de landen China, India en de VS voor zich. De meeste inwoners van het land wonen in Java. Er wonen namelijk 115 miljoen inwoners op dit grootste Indonesische eiland. Dit is bijna de helft van alle inwoners van Indonesië samen.
9. Machtige vulkanen
In Indonesië bevinden zich de meeste vulkanen ter wereld. Je vindt er meer dan 400, waarvan er nog zo’n 130 actief zijn. Indonesië maakt deel uit van de Ring van Vuur. Een gebied in de vorm van een ring rondom de Grote Oceaan. Toffe vulkanen om tijdens je reis te gaan zien zijn de Rinjani op Lombok, de Kelimutu op Flores en Mount Bromo en Mount Ijen op Java.
10. Gayung en mandibak
Een zogenaamde bucket douche, zoals ik het in ieder geval altijd noem, kom je in niet toeristische gebieden tegen. Je zult het dus niet meer vinden in je hotel in Bali. Wat je hebt is een betegelde bak (de mandibak) gevuld met water. Met een plastic bakje met een steel (de gayung) schep je water uit de bak over je hoofd heen. Je vindt hetzelfde soort systeem ook in de wc’s die je langs de weg tegenkomt. Dan gebruik je het geschepte water om de wc mee door te spoelen. Het klinkt nu misschien een beetje raar, maar je zal zien dat je er snel aan went. Overigens zien ze er zeker niet altijd zo onfris uit als op de onderstaande foto.
[…] ophangen of echt kunt gebruiken. Een lekkere fles wijn uit Zuid-Afrika, mooi houtsnijwerk uit Indonesië of bijzondere eetstokjes uit Vietnam. Ooit, als ik een huis heb, keer ik al mijn dozen om en zal […]