10 leuke weetjes over Sint Maarten

Sint Maarten is het eiland waar ik vier jaar lang met veel plezier heb gewoond. Een eiland met 37 mooie stranden, lekkere restaurantjes en met een Nederlandse en een Franse kant. Veel weten Nederlanders over het algemeen niet van het eiland. Op de corruptie en orkaan Irma na dan. Daarom dit artikel met 10 leuke weetjes over Sint Maarten.

1. Eén eiland, twee landen

Sint Maarten is een klein eiland, maar 87 km² groot. Maar met zowel een Frans, gedeelte dat Saint Martin wordt genoemd, als een Nederlands gedeelte. De twee landen spraken in 1648 in het Verdrag van Concordia af om het eiland te verdelen. Het Franse gedeelte is een stukje groter dan het Nederlandse gedeelte. Maar het Nederlandse gedeelte is wel drukker. Het heeft veel meer inwoners, een cruiseschip haven en er komen meer toeristen. Voor de rust moet je dus het Franse gedeelte van het eiland opzoeken. Je kunt je overigens zonder problemen vrij op het eiland bewegen.

Over hoe het eiland is verdeeld bestaat een leuk verhaal. Het verhaal gaat dat de verdeling tot stand kwam tijdens een wandeling. Een Fransman en een Nederlander besloten een rondje te gaan lopen over het eiland. De grens zou getrokken worden vanaf het punt van vertrek en elk liepen ze de andere kant op rond het eiland. Omdat het zo warm is op Sint Maarten hadden ze natuurlijk wat te drinken bij zich. De Nederlander ging aan het bier, terwijl de Fransman een flesje wijn bij zich had. Het bier van de Nederlander maakte hem sloom, terwijl de wijn de Fransman juist sneller maakte. Vandaar dat het Franse gedeelte van het eiland nu groter is.

2. Goodnight

Als je ’s avonds iemand gedag zegt doe je dat niet met het gebruikelijke good evening, maar je zegt goodnight. Overigens wordt er veel meer gedag gezegd dan in Nederland. Als je het lokale dollar busje instapt, is het bijvoorbeeld onbeleefd als je niet gedag zegt als je instapt.

3. Trump heeft een villa op Sint Maarten

Aan de Franse kant van het eiland heeft Trump een villa staan. Op het strand Plum Bay. Veel kun je hier niet van zien, want er staat een hoge muur omheen… De mansion kost zo’n $17 miljoen en staat te koop. Maar je kunt het ook huren, dan betaal je zo’n $11.418 per nacht.

4. Steilste Zipline

Vanaf de hoogste top op het Nederlandse gedeelte van het eiland, heb je niet alleen een prachtig uitzicht, maar vind je ook de steilste zipline ter wereld. Terwijl je geniet van het uitzicht, zoef je op hoge snelheid naar beneden. Je zit in een soort harnas vast aan een stalen kabel. Van de top naar beneden is het 320 meter en kun je een snelheid van 90 kilometer per uur halen.

activiteiten-stmaarten

5. Zout

Rond 1630 arriveerden de Nederlanders op het eiland Sint Maarten. Omdat er op een makkelijke manier veel zout gewonnen kon worden op het eiland. Nu is zout niets meer waard, maar in die tijd was het erg kostbaar. Pas in 1969 stopten de Nederlanders met het winnen van zout, wat ze haalde uit de Salt Pond in Philipsburg, wat er nu uitziet als een meer. Vroeger heette Sint Maarten overigens Soualiga, wat zout eiland betekend.

6. Een smeltkroes van culturen

Het eiland is een echt smeltkroes van culturen. Er leven meer dan 120 nationaliteiten op Sint Maarten en maar 25% van de inwoners is op het eiland geboren. Zo’n 10 % van de bevolking komt uit de Dominicaanse Republiek en nog eens 10% komt uit Haïti. Ook wonen er veel Indiërs, Nederlanders, Zuid-Afrikanen, Colombianen en Venezolanen op het eiland. Dit is één van de redenen waarom ik Sint Maarten zo een leuk eiland vind.

sint-maarten-weetjes

7. Honden op Sint Maarten

Helaas zijn straathonden een probleem in Sint Maarten. Al heb je daar als toerist geen last van, want ze zijn niet agressief en vaak zijn ze bang voor mensen en verstoppen ze zich vaak. Maar gelukkig zet Sint Maarten Animal Defenders zich in voor de katten en honden op het eiland. Het zijn vrijwilligers en donaties kunnen ze goed gebruiken. Wat grappig is, is dat er een speciaal soort ‘ras’ op het eiland is. De Coconut Retriever, eigenlijk een vuilnisbakkenras, maar wat zijn ze leuk. Ze zien er allemaal anders uit, maar zijn vaak lief, houden van het water en zijn intelligent. Het is dat ik gewoon geen tijd had voor een hond, maar wat heb ik me moeten inhouden om er niet gewoon eentje in huis te nemen.

8. Vervet apen

Ik vond het altijd leuk om apen te zien op het eiland. Zeker bij het hoogste punt van het eiland, Pic Paradis, is de kans groot dat je ze ziet. Wat een leuke en ondeugende beesten zijn het toch. Maar eigenlijk zijn de apen helemaal niet goed voor het eiland. Apen zijn namelijk invasieve dieren en horen niet op Sint Maarten thuis. Hoe ze op het eiland terecht zijn gekomen is niet bekend, maar ze denken dat ze eerst als huisdier op het eiland zijn gekomen. Op Sint Maarten hebben ze geen natuurlijke vijanden, waardoor hun populatie snel stijgt. Dit kan op een gegeven moment voor problemen zorgen voor de inheemse planten en dieren op het eiland.

9. Star Wars fans

Met stip op nummer één van de activiteiten die je in Philipsburg kan doen, staat op Tripadvisor het Yoda Guy Museum. Dus als je een Star Wars fan bent, kun je dit niet overslaan. Het is de plek waar je meer leert over de beroemde films. En je maakt er kennis met niemand minder dan ’that Yoda guy’ Nick Maley. Als je fan bent van Star Wars weet je vast wie dat is en anders moet je het even Googelen.

10. Auto’s zijn belangrijk op Sint Maarten

Een auto hebben op het eiland is handig, je kunt bijna niet zonder. Ook als toerist is het de manier om veel van het eiland te kunnen zien. Er is wel openbaar vervoer, dankzij de dollarbusjes, maar die rijden lang niet overal. Toch heb ik een lange tijd geen auto gehad en redde ik mij prima.

Maar voor veel locals is hun auto erg belangrijk. En worden ze flink gepimped, zowel aan de buitenkant als de binnenkant met hele muziek installaties. Zo had ik een lokale collega die bij zijn ouders woonde, in een simpel huisje zonder warm water. Maar een mooie auto (dankzij een hoge lening) had hij wel.

Meer lezen over Sint Maarten?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments