duiken-stmaarten

Duiken bij Sint Maarten

Tijdens mijn tijd als duikinstructeur op Sint Maarten heb ik aardig wat duiken gemaakt. Als je het eiland gaat bezoeken dan is het zeker de moeite waard om te gaan duiken. Je vindt er riffen, wrakken, haaien, schildpadden en meer. In dit artikel vind je mijn ervaringen en de beste duikplekken van Sint Maarten

duiken-sint-maarten

Hoe zien de duiken bij Sint Maarten er uit?

In Sint Maarten kun je goed duiken. Er zijn een paar leuke wrakken en riffen te ontdekken. Ook is er genoeg onderwaterleven om je niet te vervelen. Bijna elke duik zie je wel een Caribische rifhaai en grote Caribische kreeften. Voor de haaien hoef je trouwens niet bang te zijn, het zijn ‘friendly sharks’. Dit zeiden we altijd, omdat de bijnaam van Sint Maarten het ‘Friendly Island’ is. Verder kun je onder andere schildpadden, verpleegstershaaien, morenen, barracuda’s, tonijnen, pijlstaartroggen en met wat mazzel adelaarsroggen tegenkomen.

Er is over het algemeen niet veel stroming, maar er kunnen wel flinke golven aan de oppervlakte zijn. Daar heb je onderwater geen last van, maar op de duikboot is dit niet altijd even fijn. De duikplekken zijn zo’n 10 tot 20 minuten varen van de duikshops. Eenmaal aangekomen op de duikplek zal de duikboot worden vastgemaakt aan een boei. Door deze boeien, beschadigd het rif niet en is het nooit druk met duikers. Over het algemeen maak je twee duiken op het rif. Als je liever één duik maakt dan kan dit vaak ook. Maar dan ga je naar een minder interessante duikplek toe. De maximale duikdiepte is bij de meeste duikplekken zo rond de 18 meter.

Overigens kun je ook aan de Franse kant van het eiland duiken en heb je daar in de maanden januari t/m april een kans om dolfijnen te zien. Zelf heb ik nooit aan de Franse kant gedoken. Maar ik heb wel twee keer aan de Nederlandse kant een dolfijn gezien. Gelukkig had ik de eerste keer mijn onderwater camera mee.

duiken-sint-maarten

Als je wel eens gedoken hebt in Azië of Egypte, zul je misschien wat teleurgesteld zijn over de kleuren onderwater. Er zijn koralen en sponsen, maar is het er helaas niet zo kleurrijk als op andere plekken in de wereld.

Nog nooit gedoken?

Als je nog nooit gedoken hebt, is Sint Maarten een goede plek om het een keer te gaan proberen. Aan de Nederlandse kant word je dan meegenomen naar de duikplek ‘Little Bay’. Voor je duik worden de belangrijkste dingen aan je uitgelegd en eenmaal in het water begin je met het doen van drie oefeningen. Na deze oefeningen is het tijd om echt te gaan duiken. Onderwater zul je een afgezonken vliegtuigje, een afgezonken onderzeeër en natuurlijk vissen zien. Morenen, octopussen en koraalduivels zie je hier ook vaak. De bodem bestaat uit zand en rotsen, echt mooie kleuren heb je hier dus niet. Maar gelukkig maakt alles wat je hier verder kunt zien, dit zeker goed. Als je meer informatie wilt over het leren duiken, lees je dat in dit artikel.

Wat zijn de mooiste duikplekken bij Sint Maarten?

Carib Ghost / Carib Cargo is een schip dat werd gebruikt om flesjes Carib (flesjes bier) van het ene naar het andere eiland te vervoeren. In 1995 met orkaan Louis zonk het schip. Nu is het een populaire duikplek. Het wrak ligt op de zandbodem, op een diepte van ongeveer 21 meter. Het is grappig om het wrak te bekijken, maar vooral het leven erop en er omheen is de moeite waard. Je ziet er grote Caribische kreeften, schildpadden, pijlstaartroggen in het zand en vaak ook een voorbij zwemmende Caribische rifhaai. Sommige duikscholen nemen je een stukje mee in het wrak en dan kom je een wc pot tegen.

Proselyte is de meest bekende duikplek in St. Maarten. Het is genoemd naar een schip dat hier is gezonken. Van het schip de Proselyte zelf is weinig meer te zien, omdat het van hout was. Maar er zijn drie grote ankers en 13 kanonnen die verspreidt liggen over het rif. Het schip zonk in 1801, toen het onder zeil tegen het rif aankwam. Alle bemanningsleden werden er vanaf gehaald, maar het schip zelf was niet meer te redden. Behalve de brokstukken van het schip kun je onder andere Caribische rifhaaien, schildpadden en adelaarsroggen (als je geluk hebt) zien. De duiksite is een leuk rondje, waarbij je als het rustig genoeg is je safety stop op de bovenkant van het rif kan maken.

duiken-sintmaarten

Cable Reef is een rif waar je kabels onderwater kunt zien. Aan het begin van de duik ligt een klein wrakje met veel leven. Vervolgens kun je door twee swim throughs zwemmen. Er is een grote kans om Caribische rifhaaien en verpleegstershaaien te zien. Ook grote makrelen en jacks heb ik hier vaak gezien. Het is een wat diepere duikplek, waar Open Water duikers normaal gesproken niet mee naar toegenomen worden.

Hens and Chicks zijn twee rotspunten die uit het water steken. Dit is misschien wel de mooiste duikplek van Sint Maarten, maar helaas wordt er bijna nooit op gedoken. Het is best een stukje varen en het is er vaak te ruig om te duiken. Ik ben er dan ook maar een paar keer geweest. Het is een verzonken maankrater, waar de golven boven je hoofd op breken. De kleuren hier zijn het beste van alle duikplekken en er is veel leven. Ook zwemmen er altijd tarpoenen in de krater.

Andere mooie duikplekken zijn onder andere Sharks Hotel, The Maze en Fishbowl.

Een nachtduik maken bij Sint Maarten

Veel duikcentra op het eiland organiseren één keer per week bij voldoende belangstelling een nachtduik. Ik ben dol op nachtduiken en ook de nachtduiken bij Sint Maaten zijn tof. ‘S nachts ziet het rif er weer compleet anders uit. Koraal poliepen gaan open en in het schijnsel van je lamp zie je de felle kleuren die je overdag niet ziet. Verder zie je slapende papegaaivissen (in een zak van slijm, heel bijzonder), slapende schildpadden, garnalen en andere slapende vissen. Maar de kreeften en de roggen zijn juist ’s nachts actief. Als je de kans krijgt om mee te gaan met een nachtduik bij Sint Maarten, moet je dat zeker doen.

Sint Maarten boven water

Ook boven water heeft Sint Maarten genoeg te bieden. Wat dacht je van relaxen op één van de mooie 37 stranden, lekker eten en drinken of wandelen? Hier lees je meer over alles wat je op het eiland kunt doen.

stmaarten-reizen

Wat is het beste seizoen om te duiken bij Sint Maarten?

Je kunt bijna het hele jaar door duiken bij Sint Maarten. Alleen zijn de maanden juni t/m november het orkaanseizoen. Met in de maanden september en oktober de grootste kans op orkanen. In december en het begin van januari kan er soms best veel wind staan. Dan zijn er de zogenaamde Christmas Winds. Behalve dat hoge golven niet fijn zijn op de boot, is het zicht dan ook een stuk minder. Verder verschilt de watertemperatuur maar een paar graden gedurende het jaar. Het koudste is zo’n 25 graden en het warmste water dat ik heb gehad is 29 graden.

Op misschien wel het bekendste duikeiland van de Caribbean, Bonaire, kan je het hele jaar door duiken. Mijn collega blogger Lizette schreef een toffe blog over het duiken op Bonaire.

Met welke duikschool kun je het beste duiken?

De duikschool waar ik heb gewerkt, bestaat helaas niet meer. Maar gelukkig zijn er nog veel meer goede duikscholen op het eiland. Het beste kun je duiken met een duikschool, die niet met cruiseschip passagiers duikt. Dan heb je over het algemeen een meer relaxte ervaring.

Misschien dat de beste duikschool op St. Maarten wel Ocean Explorers Dive Center is. Dit is het oudste duikcentrum in Sint Maarten en ze zullen je zeker alle mooie plekken onderwater laten zien. Ze staan er om bekend dat ze het rif het beste kennen en dat ze vriendelijke en professionele crew hebben. Ook is het een 5 star Padi Dive Center, dus met de kwaliteit zit het zeker goed.

Duiken in Sint Maarten is niet goedkoop. Het is wel zo dat des te meer duiken je doet, des te goedkoper de duiken worden. Als je twee duiken op Sint Maarten wilt maken, betaal je hiervoor bij Ocean Explorer US$ 106,- met je eigen duikuitrusting en US$ 115,- als je spullen moet huren. Voor de duikfles en het lood hoef je nooit extra te betalen.

duiken-sint-maarten

Wil je meer lezen over duiken?

Lees dan ook:

Of lees je liever meer over Sint Maarten?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.