carnaval-stmaarten

Carnaval Sint Maarten – een kleurrijk Caribisch feest

Carnaval op het Caribische Sint Maarten is één groot feest! En feesten, dat kunnen ze op het eiland maar al te goed. De data verschillen elk jaar een beetje, maar het wordt rond april en mei gevierd. Mocht je in die tijd op het eiland zijn, dan kun je ook als toerist genieten van dit spektakel. Er zijn verschillende activiteiten, van concerten tot parades en het is zonder twijfel het grootste en kleurrijkste feest van het eiland.

carnaval-sint-maarten

Carnaval op Sint Maarten is meerdere weken lang

Alhoewel de data voor het carnaval op Sint Maarten elk jaar iets verschillen, is het altijd rond april en mei en duren de festiviteiten zo’n drie weken. Ik ben in totaal zo’n vier keer tijdens carnaval op Sint Maarten geweest toen ik er woonde, maar heb lang niet alle feesten en activiteiten meegedaan. De laatste week zijn de tofste activiteiten en je bent bij alles als toerist welkom. Hier onder zet ik de leukste festiviteiten van het carnaval op een rijtje.

Carnaval Village

Het Festival Village in Philipsburg wordt tijdens Carnaval omgedoopt tot het Carnaval Village. Carnaval Village is het middelpunt van het carnaval op Sint Maarten. Je vind er een groot podium en veel ruimte ervoor om te dansen! Om de dansruimte heen vind je tientallen eetstalletjes met het lekkerste Caribische eten. Er is werkelijk voor iedereen wat te vinden. Je kunt langs de stalletjes lopen en kijken welk menu jou aanspreekt. Of je kunt natuurlijk de locals volgen en eten bij het drukste stalletje! Gerechten die je kunt verwachten zijn spareribs en kip van de barbecue, garnalen en Johny Cakes (gefrituurd brood). Natuurlijk kan een rum punch ook niet ontbreken!

Festival Village is gedurende het hele jaar open, maar tijdens Carnaval is het het grootst. Als er geen groot concert is, is de entree gratis. Maar voor grote concerten betaal je wel.

sintmaarten-carnaval

Concerten en shows in Carnaval Village

Op avonden zonder een evenement kun je gewoon gratis het Carnaval Village ingaan. De grote evenementen kosten wel geld, meestal een paar tientjes. Wat je ook kunt doen is een carnavalspas kopen, voor zo’n 195 euro kun je dan naar alle concerten en shows toe.

De night of the Hitmakers is altijd een groot feest, maar ook Noche Latina, Soca night en de reggae night zijn populaire avonden. Het ligt natuurlijk ook een beetje aan je muziek smaak.

Jump ups tijdens carnaval op Sint Maarten

Mijn eerste carnaval in Sint Maarten had ik geen idee wat ik moest verwachten. Ik kwam er al snel achter dat het niet is zoals Carnaval in Nederland. Carnaval op Sint Maarten opent normaal met een jump up. Tijdens een jump up kan iedereen meedoen. Het is een parade van trucks, muziek en dansende mensen. Je kunt tijdens de parade achter een truck gaan dansen. Er zijn verschillende jump ups, maar de grootste en tofste om mee te doen is Jouvert morning.

Jouvert morning

De echte start van het carnaval is Jouvert morning. Zo’n 200 jaar geleden is deze traditie begonnen in Trinidad. De slaven waren niet welkom op de Carnaval feesten van de Franse kolonisten en overdag moest er gewerkt worden. Daarom begonnen ze hun eigen carnaval feestjes, ’s nachts in hun achtertuinen. Jouvert Morning wordt nu op veel Caribische eilanden gevierd en overal hebben ze weer hun eigen tradities. Op Sint Maarten is het ooit begonnen als de start van het carnaval. Een paar uur na middernacht kwamen de trucks met muziek door de straten. De mensen werden daar wakker van, kwamen naar buiten in hun pyjama’s en begonnen vervolgens achter de trucks mee te dansen.

Inmiddels dansen de mensen niet meer in pyjama’s en zijn mensen al eerder wakker dan dat de trucks langs komen. Maar nog steeds begint het feest ’s nachts. Om een uur of 4 ’s nachts verzamelen de 10 tot 15 trucks met lokale bands, dj’s en alle mensen die willen dansen op het startpunt. De muziek begint en de trucks beginnen te rijden. Tussen de trucks beginnen de mensen te dansen en het feest kan beginnen! De trucks delen drankjes uit, maar ook langs de route kun je drankjes en snacks kopen. In het begin is het misschien nog een beetje vreemd, maar al snel zul je merken dat het dansen vanzelf gaat met de opzwepende carnavalsmuziek.

Tussen het dansen door zul je nat gespoten worden met waterpistolen, worden er verfbommetjes gegooid en zul je kleurenpoeder op je krijgen. Vies ga je dus zeker worden! Zorg dus voor wat oude kleren, die vies mogen worden. Het feest eindigt in de Carnaval Village, om ongeveer 12 uur ’s middags. Waarna je vast heerlijk in slaap valt. De keren dat ik mee heb gedaan, was ik om een uur of 10 wel echt klaar trouwens. Maar je kunt het feest verlaten waar je maar wilt.

stmaarten-carnaval

Tips voor Jouvert Morning

  • Zorg ervoor dat je zonnebrand meeneemt en smeer je in zodra de zon opkomt
  • Trek oude kleding aan
  • Van tevoren kun je een t-shirt kopen van een truck. Het t-shirt zorgt ervoor dat je bij die truck gratis drankjes krijgt. Al kun je gaan en staan waar je wilt tijdens Jouvert Morning. Ik ging meestal voor de Soggy Dollar/Heineken truck, omdat de sfeer daar altijd fijn was en je er allerlei nationaliteiten bij ziet dansen.
  • Neem water mee. Ook al wordt het uitgedeeld en kun je water kopen, je kunt geen water genoeg hebben
carnaval-sint-maarten

De Grand Parade

Het hoogtepunt van carnaval is de Grand Parade, wat ook een officiële vrije dag is in Sint Maarten. Deze parade is zoals ik het Caribische carnaval eigenlijk in mijn hoofd had. Een parade vol met muziek en kleurige kostuums. De kostuums zijn veelal versierd met glitters en veren en iedereen ziet er prachtig uit. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet, iedereen danst even fanatiek en wordt even hard toegejuigd door het publiek. Het is een parade waar je niet zomaar aan mee kunt doen. De kostuums worden maanden van tevoren al ontworpen en daar gaat een hoop tijd inzitten. Mocht je mee willen doen, dan moet je je dus ruim van tevoren opgeven bij een carnavalsgroep en betaal je zo maar honderden euro’s voor je kostuum.

Zelf mee lopen en dansen doe je bij de Grand Parade dus niet. Je zoekt een plekje langs de route en geniet van het spektakel dat aan je voorbij trekt. De beste plek om de parade te zien vind ik Holland House in Philipsburg. Je kunt daar drankjes kopen en de sfeer is er goed!

Carnaval Sint Maarten 2022

Na twee jaar lang geen carnaval gevierd te hebben zijn de locals op Sint Maarten er helemaal klaar voor! Het carnaval in 2022 gaat door. Wel met een paar aanpassingen, zo zullen er bijvoorbeeld geen jump ups gehouden worden. Maar gelukkig valt er nog genoeg te beleven. Carnaval village zal officieel geopend worden op 16 april en zondag 1 mei zal de Grand Parade gehouden worden.

Het complete schema voor het carnaval van Sint Maarten en alle informatie vind je op de officiële Instagram pagina.

Carnaval aan de Franse kant van Sint Maarten

Het eiland bestaat uit een Frans en een Nederlands gedeelte. Sint Maarten is nu een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, maar voelt helemaal niet Nederlands. Het carnaval van dit artikel vindt plaats aan de Nederlandse kant en is veruit het grootste carnaval op het eiland. Toch heeft de Franse kant zijn eigen carnaval. Het Franse carnaval is kleiner en wat minder groots en druk. Maar daarom niet minder leuk om mee te maken. Aan de Franse kant wordt het carnaval gevierd in februari. De festiviteiten kun je vinden op de Facebook pagina van het carnaval van St. Martin.

Benieuwd wat je nog meer kunt doen op Sint Maarten?

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments