palawan

Filipijnen – de 10 leukste weetjes

De Filipijnen is natuurlijk het land van de prachtige witte stranden, mooie onderwaterwereld en de groene rijstterrassen. Er zijn zoveel mooie eilanden dat kiezen welk eiland je gaat bezoeken nog best lastig kan zijn. Als je naar een land toe gaat, is het altijd leuk om er iets meer van te weten. Daarom vind je hieronder de 10 leukste weetjes over de Filipijnen.

De leukste weetjes van de Filipijnen

1. De meeste Filipino’s spreken goed Engels

Waar het in andere Aziatische landen soms jammer kan zijn dat je niet zo makkelijk met de lokale bevolking kunt praten, is dit in de Filipijnen anders. Engels is de tweede officiële taal van het land. Tot 1946 waren de Filipijnen namelijk een Amerikaanse kolonie. Als je door het land reist is er altijd wel iemand in de buurt die Engels spreekt. Ook spreken de jongeren en de mensen die met toeristen werken vaak vloeiend Engels. Dit maakt het reizen niet alleen makkelijker, maar ook een stuk leuker.

filipijnen

2. Godsdienst in de Filipijnen

Tachtig procent van de Filipino’s zijn katholiek. Dit heeft te maken met de lange Spaanse overheersing, die zijn stempel heeft achtergelaten. Dat maakt het land anders dan de andere Aziatische landen. Wat voor mij persoonlijk een voordeel is, is dat je geen bedekkende kleding aan hoeft te trekken. Fijn om op een eiland rond te kunnen lopen in een korte broek en een shirtje.

3. Het bijzondere openbaar vervoer

Voordat je door hebt hoeveel opties er wel niet zijn qua openbaar vervoer ben je zo weer een week verder. Wat dacht je van de tricycle? Een motor met een zijspan, waar je in kan gaan zitten. Dit is meestal de goedkoopste en beste optie voor korte afstanden. Je kunt een scooter huren, maar ook mee gaan met een habal-habal (scooter taxi).
Jeepney’s zijn ook leuk. Een soort verlengde jeeps, die vaak versierd zijn met de felste kleuren en blinkend chroom. Ze werken trouwens als bussen voor korte afstanden.

jeepney

4. Karaoke, een serieuze aangelegenheid

Karaoke is iets waar je niet aan ontkomt op de Filipijnen. De Filipino’s zijn er dol op en in elk dorp staat wel een karaoke machine. Als je zelf echt niet wilt zingen, is het wel leuk om een keer te gaan kijken in het plaatselijke karaoke café. Maar weet wel dat karaoke geen grap is voor de Filipino’s. Ze nemen het heel serieus. Probeer dus je lachen in te houden, ook al kan dat af en toe nog best lastig zijn!

5. Goedkope alcohol

Waar in andere Aziatische landen alcohol best duur kan zijn, is het in de Filipijnen spotgoedkoop! Voor 1 euro kun je al een fles Tanduay, Filipijnse rum, kopen. De vijf jaar oude rum is een echte aanrader. Een biertje kost ook ongeveer 1 euro.

6. Feesten kun je er goed

Wat natuurlijk ook wel met de bovenste twee punten te maken heeft, is dat de Filipino’s best van een feestje houden. Ik heb best wat gezellige avondje gehad. Best grappig ook om met de Filipijnen zelf een feestje te bouwen. Zeker als een Filipijnse man, met mij als lange Nederlandse vrouw, wilt gaan dansen.

7. Eten in de Filipijnen

Het eten in de Filipijnen vind ik helaas wat minder lekker dan het eten in andere Aziatische landen. Weinig groenten en smaakmakers. Toch heb ik genoten van de verse vis. Ook Adobo moet je zeker proberen, azijn en sojasaus met vlees of vis. Op een gegeven moment zaten we om acht uur ’s ochtends, in een homestay, aan een inktvissen Adobo. Niet helemaal waar je op zit te wachten ’s ochtends vroeg, maar wel lekker. En wat dacht je van bananenloempia’s? Heerlijk!
Balut zou ik overigens wel overslaan. Een eendenei met een bijna volledig ontwikkeld embryo. Voor sommige Filipino’s is het een echte delicatesse.

8. Expeditie Robinson

Het kan niet anders dan dat je soms een expeditie Robinson gevoel krijgt in de Filipijnen. Maar wist je dat de meeste seizoenen ook echt in de Filipijnen opgenomen zijn? Ga zeker in een paar dagen met de boot van Palawan naar Coron, Expeditie Robinson, maar dan als vakantie!

coron

9. Basketballen

Daar is de Amerikaanse invloed weer. Tijdens het einde van de dag zie je overal Filipino’s die aan het basketballen zijn. Dat de gemiddelde lengte 1 meter 60 is, lijkt ze niets uit te maken. Ze vinden het vaak leuk als je een potje met ze meespeelt.

basketbal-filipijnen

10. Veel Filipino’s werken overzees

Er werken veel Filipino’s overzees. Vooral als verpleegsters of op boten. Zo was op het privé jacht waar ik als eerste werkte mijn naaste collega een Filipijnse. Een lief meisje, die zelfs nu ze een kindje heeft, nog elk jaar een paar maanden op de boot werkt. Voor Filipino’s is het nu eenmaal heel veel geld wat ze overzees kunnen verdienen. Wel is het zo dat ze op de boten en jachten normaal gesproken niet hetzelfde salaris verdienen als andere medewerkers. Van het salaris dat ze verdienen, sturen ze het overgrote gedeelte naar huis. In 2009 betrof het naar huis gestuurde salaris zelfs 10.8 procent van het BBP van de Filipijnen!

yachtie

Meer lezen over de Filipijnen?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 comments