cuba

Reizen door Cuba – de perfecte route voor 2 weken

Cuba is een land dat met geen enkel ander land te vergelijken is. Het biedt de perfecte mix tussen cultuur, natuur en geschiedenis. Waar anders kun je rijden in oldtimers, mojito’s drinken, salsa dansen en relaxen op paradijselijke stranden? Cuba is al volop aan het veranderen, dus als je het land nog zo authentiek mogelijk wilt zien, moet je snel gaan. Ben je benieuwd wat je zeker niet moet overslaan tijdens je bezoek aan dit bijzondere Caribische eiland? Lees dan snel verder voor de beste route door Cuba en de handigste praktische tips.

cuba-reizen

De perfecte reisroute voor Cuba in 2 weken

Cuba is een land dat groter is dan je denkt en de meeste reizigers zien vooral het westen van het land. Mocht je langer de tijd hebben, dan kun je deze reisroute prima uitbreiden en ook plekken in het oosten bezoeken. Ik zelf heb ook alleen het westen bezocht, omdat we ook een duik liveaboard hebben gedaan in Cuba. Dan moet je natuurlijk keuzes maken. Welke keuzes we hebben gemaakt, zie je hieronder. Overigens hebben we de route in een huurauto afgelegd. De overnachtingen en de huurauto hadden we vooraf via een reisorganisatie geregeld. Het is makkelijk om alles geregeld te hebben, omdat in Cuba het internet nog vrij beperkt is. Ook komen er redelijk wat toeristen, dus kan het zijn dat je flink rondlopen om beschikbare accommodatie te vinden. Toch heb je als je het zelf regelt natuurlijk veel meer vrijheid.

Havana – 2 nachten

Havana is een stad waar de tijd stil heeft gestaan en het is een goede plek om kennis te maken met het mooi Cuba. Je kunt er heerlijk rondlopen, je laten rondrijden in een oldtimer (een echte aanrader, maar onderhandel wel over de prijs) of gaan fietsen door deze bijzondere stad. Het mooiste gedeelte van de stad is ‘Havana Vieja’, het oude gedeelte, waar ook de meeste bezienswaardigheden te vinden zijn. Hier vind je oldtimers, die tegenwoordig vooral worden gebruikt als taxi of toerauto, sfeervolle pleinen, prachtig onderhouden koloniale gebouwen en gekleurde huizen. Veel bezienswaardigheden in het oude gedeelte zijn al lopend te zien. Lopen door dit gedeelte van de stad is een echte belevenis.

Als je iets buiten het oude centrum komt, zie je helaas ook dat veel van de prachtige gebouwen behoorlijk vervallen zijn. Er is geen geld om ze op te knappen. Maar als je door de buurten met de vervallen huizen loopt, zie je wel het echte Cubaanse leven. Je hoort de salsa muziek, ziet de kinderen op straat spelen en de oude mannen spelen domino met elkaar.

cuba

Wat moet je echt doen in Havana?

  • Bezoek Plaza Vieja, een prachtig gerestaureerd plein met gekleurde gebouwen.
  • Catedral de San Cristobal, beklim ook zeker één van de torens voor een mooi uitzicht over het plein.
    El Capitolio is bijna een kopie van het Amerikaanse Capitool
  • Bekijk de zonsondergang op de Malecon. De 7 kilometer lange boulevard langs de zee. Het is een populaire plaats voor de locals om met een drankje de dag uit te luiden.
  • Kijk rond bij de boekenmarkt op het mooie plein Plaza de Armas.
cuba-vakantie

Cocktails drinken in Havana

Je kunt Cuba bijna niet verlaten zonder dat je een Cuba Libre of een andere rum cocktail gedronken hebt. Er zijn twee toeristische, maar niet te missen barretjes in Havana.

Bodeguita del Medio is wereldberoemd geworden omdat de schrijver en journalist Ernest Hemingway er graag kwam om een Mojito te drinken. Tegenwoordig is het toeristisch, maar wel echt een leuke en sfeervolle plek om een Mojito te drinken. Het is er gezellig en het ziet er uit alsof de tijd heeft stilgestaan. Je kunt hier overigens ook een hapje eten. Ze serveren er typische Cubaanse gerechten zoals rijst met bonen, met varkensvlees of kip.

cocktail-cuba

Bar Floridita is de bar waar Ernest Hemingway graag kwam om een Daiquiri te drinken. Ze zeggen dat deze cocktail zelfs hier is uitgevonden. Het is een leuke pek om zelf ook een cocktail te gaan drinken. De obers zien er sjiek uit en de Daiquiri is heerlijk!

Uitgaan en dansen kunnen de Cubanen als de beste. We vroegen om tips bij onze accommodatie en dat is dan ook meteen een aanrader. Zo weet je precies wat de beste plekken van dat moment zijn. Wat zeker een aanrader is, zijn de Casas de la Música, waarvan Havana er twee heeft. Hier spelen de grootste namen uit de Cubaanse muziekwereld en er hangt een geweldige sfeer. De entreeprijs is elke avond ander, maar ligt ongeveer tussen de € 8 en de € 24.

Viñales – 2 nachten (2,5 uur rijden)

Na 2,5 uur rijden kom je aan in een hele andere wereld. Havana is best chaotisch terwijl je bij Viñales het echte plattelandsleven kunt proeven. Tussen de groene heuvels met stompe toppen liggen plantages, waar de wereldberoemde tabak voor Cubaanse sigaren wordt geteeld. De meeste toeristen gaan hier paardrijden om zo het platteland te ontdekken. Ik sloeg dat even over, maar heb een tourtje over de tabaksvelden gemaakt met een gids. Hij legde ons van alles uit over het proces en je ziet Cubaanse mannen die het land bewerken met een os en wagen. Net alsof je even terug gaat in de tijd.

vinales

Behalve de tabaksvelden kun je ook de grotten in de buurt bezoeken. Zo kun je in La Cueva del Indio (de grot van de Indiaan) met een bootje varen. Op sommige plekken kan de grot wel 90 meter hoog worden, maar het echte hoogtepunt is als je de grot weer uit vaart in het groen.

Las Terrazas – 2 nachten (2 uur)

In Las Terrazas vind je het enige eco-hotel in Cuba, hotel Moka. Een fijn hotel met een lekker zwembad (redelijk onderhouden). Het plaatsje zelf is klein, maar je komt hier dan ook voor de mooie natuur. Las Terrazas is gelegen in een beschermd natuurgebied en je kunt er heerlijk wandelen. Door de bossen, terwijl je de vele vogels hoort fluiten. Helaas heeft het tijdens mijn bezoek aan Las Terrazas veel geregend en hebben we dus maar een kleine wandeling gemaakt. Maar wat we hebben gezien wat prachtig en een leuke toevoeging aan je reis door Cuba.

Cienfuegos – 1 nacht (5 uur rijden)

Cienfuegos is een stad waar Cubaanse en Franse architectuur samenkomen. Je kunt er prima wat uurtjes rondlopen en een drankje drinken op de relaxte boulevard. Echte bezienswaardigheden heeft de stad eigenlijk niet en ik vond één nachtje dan ook genoeg. Maar het is een goede en niet zo een toeristische tussenstop op weg naar Trinidad. Maar je zou de stad ook over kunnen slaan, als je in tijdsnood komt.

Trinidad – 2 / 3 nachten (1 uur rijden)

Trinidad was mij voor het hoogtepunt van Cuba. Wat een prachtig stadje is het. Het is wel ook meteen het meest toeristische stadje, maar daar is zeker een reden voor. Je kunt wel foto’s blijven maken in Trinidad. Straatjes met kinderkopjes, gekleurde huisjes in pasteltinten en vele oldtimers maken het echt een sfeervol stadje. Het hele centrum is trouwens uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed.

trinidad

‘S avonds is Plaza Mayor de place to be. Je kunt hier plaats nemen op de stenen trappen, samen met andere toeristen en de locals. Er spelen bandjes en de locals laten er hun (salsa) dans moves zien. Ontzettend tof om te zien, maar ook wel jaloers makend, hoe goed ze kunnen dansen. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van een goede danspartner en zelf een dansje wagen.

Buiten het kleurrijke centrum van Trinidad kun je daarbuiten ook nog het één en ander beleven. Zo zijn er prachtige witte stranden in de buurt te vinden (Playa Ancon is een echte aanrader) en kun je er een hike maken naar een waterval.

De waterval is gelegen in Topes de Colantes. Dit is een natuurgebied dat je vlakbij Trinidad vindt, op 20 kilometer afstand. Het naar beneden lopen is het een eitje, maar naar boven lopen heb ik toch wel even een paar keer moeten stoppen om op adem gekomen. Je kunt bij de waterval heerlijk zwemmen in een klein meertje onder aan de waterval, dus neem je zwemkleding mee. Op de weg naar de waterval kun je een mooie stop maken bij het uitzichtpunt ‘Mirador del Valle de los Ingenios’, waar je een uitzicht hebt over de groene jungle.

Varadero – 3 nachten

Varadero is de meest toeristische plek in Cuba. En je vindt er veel all inclusieve hotels. Maar het heeft ook een prachtig wit poederstrand en palmbomen en dat maakt het tot een goede plek om je reis af te sluiten.

Het oosten van Cuba

Ik heb zelf het oosten van Cuba niet bezocht, maar als je wat langer de tijd hebt (en geen duik liveaboard gaat doen) dan is het zeker aan te raden om het oosten ook te bezoeken. Het is minder toeristisch dan het westen en het heeft een paar leuke plaatsen om te bezoeken.

  • Baracoa lijkt me de leukste plaats van Oost Cuba. Een plaatsje met een echte Caribische sfeer, met bananenbomen, bananenplanten, kolibries en cacaoplantages. Dit lijkt me echt met stip het leukste plaatsje die ik gemist hebt. Het ligt in het uiterste oosten van het eiland.
  • Santiago de Cuba is een grote stad. Het is er wat rauwer en puurder dan in de rest van het land en je ziet hier tijdens het rondlopen in de stad het echte leven. Opa’s die domino spelen en overal muziek.
    Holguín is een grote stad, met veel pleintjes en stadsparken.
  • Cayo Levisa een bounty eilandje, zonder all inclusieve hotels en met een relaxte vibe.

Praktische tips voor het samenstellen van jouw reisroute door Cuba

Met deze praktische tips haal je nog meer uit je reis door Cuba. Lees ze zeker even door, want er zitten belangrijke tips tussen.

De beste reistijd voor Cuba

Het is in Cuba overdag het hele jaar door lekker warm, al kan het in het hoogseizoen wat koeler zijn in de avonden. Het droge seizoen en ook het hoogseizoen loopt van november t/m april. Van juni t/m november is het orkaanseizoen en heb je ook de meeste kans op regen. Als zijn het vaak korte maar hevige buien. Ik was er tijdens onze zomervakantie en heb eigenlijk alleen maar in Las Terrazas veel regen gehad. Tijdens oktober en september heb je de meeste kans op orkanen.

cuba-rondreis

Vervoer in Cuba

De meeste mensen reizen met een huurauto of de bus door Cuba. Wij zijn met een huurauto op pad gegaan. Als je ervoor kiest om met een huurauto te gaan zijn er een paar dingen die handig zijn om te weten. Zo zijn de wegen in Cuba niet heel goed. Er zitten hobbels in en flinke gaten. Ook staan er lifters langs de weg. Het wordt afgeraden om als toerist lifters mee te nemen. We hebben dit wel een keer gedaan en helaas was dat geen goede ervaring. We voelden ons onveilig en werden gevolgd door een auto. Niet doen dus.

Wat je niet zou verwachten, is dat Cuba een prima busnetwerk heeft voor toeristen, de Viazul. Je kunt de tickets voor de bus online of via een Viazul kantoor ter plaatse boeken. Boek wel ruim van tevoren, anders kan het zijn dat de bus al vol zit.

cuba-vervoer

Hoe betaal je in Cuba?

Tot januari 2021 waren er twee valuta’s in Cuba. Waarvan er één vooral door toeristen werd gebruik (de CUC) en de andere door de locals. Dat is inmiddels afgeschaft. Er is nu één valuta, de Cubaanse Peso. Wat mij betreft een goede ontwikkeling, want die twee valuta’s maakte het bezoek aan Cuba er niet makkelijker op.

Wat wel handig is om te weten, is dat er weinig pinautomaten zijn in Cuba. Al worden het er steeds meer. Zorg er dus voor dat je genoeg contant geld meeneemt. Euro’s, want dollars accepteren ze vaak niet of het gaat je veel meer kosten om dit te wisselen. Neem briefjes van € 50 euro mee en zorg ervoor dat je genoeg geld mee hebt.

Waar overnacht je in Cuba?

Je kunt in twee verschillende typen accommodaties overnachten in Cuba. Er zijn staatshotels en casas particulares. Ook al klinkt een hotel misschien fijner dat is het vaak niet. In een hotel krijgt iedereen die er werkt een laag staatssalaris. Het maakt niet uit hoe hard je werkt of hoe vriendelijk je bent, je krijgt hetzelfde salaris. De mensen die een casa particular runnen, zijn voor hun salaris afhankelijk van de toeristen. Ze willen het je dus graag naar je zin maken. De kamers zijn schoner, het verblijf is mooier en de mensen die het runnen vriendelijker. Ook stimuleer je de lokale economie als je bij een casa particular slaapt.

 

Hoe regel je het visum voor Cuba?

Als je Cuba gaat bezoeken heb je een toeristenvisum nodig, waarmee je maximaal 30 dagen in het land mag blijven. Het toeristenvisum kun je makkelijk vooraf aanvragen. Een goede site om dit te doen is e-visums.nl. Het visum kost je dan € 34,95. Je krijgt dan een blanco visumformulier, die je zelf in blokletters moet invullen. Als je een fout maakt, moet je de aanvraag nog een keer doen, neem er dus even de tijd voor om het rustig in te vullen. Let op dat je met het gewone visum niet via de Verenigde Staten mag vliegen. Om relaxt aan je reis te beginnen kun je het visum het beste een dag of 10 voor je reis aanvragen. Mocht je dan een fout maken bij het invullen, dan heb je nog tijd om een nieuw visum aan te vragen.

cuba

Cubaans eten

Voordat ik naar Cuba toeging, had ik geen beeld van het Cubaanse. Helaas bleek daar dat Cubaans eten niet helemaal mijn ding is. De Cubanen moeten het doen met de ingrediënten die ze hebben en dat zijn er niet heel veel. Rijst met bonen, kip of varkensvlees, salade en wat bakbanaan of cassaves is een typische Cubaanse maaltijd. Prima verder, zeker de bakbanaan, maar ik miste toch wel de variatie.

Op de liveaboard aten we bijna elke avond kreeft. Ook in restaurantjes op het eiland zelf staat dit af en toe op het menu. En de kreeft is een stuk goedkoper dan ergens anders.

Overigens kun je in het juiste seizoen wel lekker fruit kopen. En vergeet natuurlijk de rum cocktails niet. Dat maakt toch weer een hoop goed.

Er zijn verschillende soorten restaurants in Cuba waar je kunt gaan eten. Je hebt Paladares wat privé gerunde restaurants zijn, casa particulares waar je ook slaapt of staatsgerunde restaurants. Het eten in paladares en casas particulares is vaak veel beter dan in de staatsgerunde restaurants. Dat komt omdat de mensen in de privérestaurants werken voor hun eigen omzet en dus veel service- en kwaliteitsgerichter zijn. Ook is het eten een stuk beter. Ze besteden meer zorg aan je maaltijd en zorgen voor de beste ingrediënten.

Hoeveel kost het reizen door Cuba?

Reizen door Cuba is niet goedkoop, maar ook niet duur, zeker niet als je het vergelijkt met andere Caribische eilanden. We hadden onze reis verzorgd geboekt bij een reisorganisatie, die onze vliegtickets, de accommodaties en het vervoer allemaal regelde. Maar je kunt er ongeveer vanuit gaan dat je rond de € 60 per persoon per dag kwijt bent. Dit zijn de kosten als je met twee personen reist en zonder je vliegticket. Als je met de bus reist, ben je minder kwijt, dan zit je rond de € 40 euro per persoon. Er zijn geen hostels in Cuba, dus als je alleen reist ben je meer kwijt, omdat je dan in je eentje een tweepersoonskamer moet betalen.

cuba

Handig om te weten.

  • Taal: Spaans (er wordt weinig Engels gesproken)
  • Aantal inwoners: 11.059.062 (2020)
  • Grootte: het hoofdeiland Cuba heeft een lengte van 1250 kilometer en een breedte van 191 km
  • Ligging: het Caribische eiland ligt onder Florida
  • Tijdsverschil: in de Nederlandse zomer is het 6 uur vroeger, in de winter 5 uur
  • Medicijnen: er is een tekort aan medicijnen in Cuba, dus zorg ervoor dat je een EHBO setje bij je hebt

Meer lezen over Cuba?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.