Cuba – duiken met haaien

Cuba is een prachtig land dat bekend staat om zijn oldtimers, salsa, sigaren en de mooie koloniale stadjes. Maar wist je dat je er ook goed kunt duiken? Er zijn rondom het eiland verschillende duikspots, maar het echte mooie duiken doe je in Jardines de la Reina. Hier vind je op drie na het grootste rif ter wereld. Buiten het rif vind je er ook mangrovebossen. Een speciaal gebied dus. Maar de echt trekpleister hier zijn die haaien, die je tijdens het duiken zeker ziet. In dit artikel lees je alle informatie over het duiken in Cuba bij de Jardines de la Reina en vertel ik je hoe tof ik de duiken daar vond.

duiken-cuba

Beste tijd om te duiken in Cuba

Je kunt bijna het hele jaar door duiken in Cuba. Maar het hoogseizoen is de beste tijd, van december t/m april. Deze maanden regent het, het minst. De meeste kans op orkanen heb je in september en oktober. Ik was er in juli en hadden goed, droog weer.

Hoe reis je naar Jardines de la Reina?

Het beste kun je de bus nemen van Havana naar het plaatsje Jucaro. De busrit duurt ongeveer 6 uur. Vanaf het plaatsje Jucaro is het dan nog zo’n 2,5 tot 5 uur varen naar Jardines de la Reina. Het varen gebeurt of met je liveaboard, of op een speedboot die je naar je drijvende hotel brengt.

Welke opties om te duiken heb je in Jardines de la Reina?

Er is op het moment van schrijven maar één bedrijf waarmee je kunt duiken bij de Jardines de la Reina en dat is Avalon. Ze hebben vijf verschillende boten waar je uit kunt kiezen. Zelf ben ik met de Avalon I gegaan. Een fijne kleine boot, met kleine hutten, maar met een fijn zonnedek en zelfs een jacuzzi. Het eten was heerlijk, met bijna elke maaltijd wel kreeft, verse vis, versgebakken brood en lekkere tomaten. De prijs is in 2021 voor 7 nachten / 8 dagen € 2400. Ik heb de liveaboard een paar jaar geleden gedaan en toen was het wel iets goedkoper en de trip wat korter. Het is dus niet goedkoop, maar een hele toffe ervaring.

Er is ook een optie om te slapen in een drijvend hotel ‘de Tortuga’. De duikplekken bereik je dan met een kleine boot. En je kunt dezelfde plekken bezoeken als de duikers op de liveaboard. Bij beide mogelijkheden maak je zo’n drie duiken per dag.

liveaboard-cuba

Hoe zijn de duikomstandigheden?

De duikomstandigheden zijn over het algemeen goed bij de Jardines de la Reina. Hier maak je de mooiste duiken van Cuba en misschien wel van het hele Caribische gebied. Er is bijna geen stroming, omdat het gebied goed beschut ligt. Ook is het water lekker warm. Toen wij er waren in juli was het elke duik 30 graden. In andere maanden kan het wat afkoelen, maar kouder dan 26 graden wordt het niet. Al kan dat de derde duik best koud aanvoelen. Omdat het gebied beschut ligt, is het zicht vaak goed onderwater. Wij hadden hier een beetje pech mee, want bij ons was het niet meer dan 15 meter.

Andere activiteiten naast duiken

Wie wel eens een duik liveaboard heeft gemaakt, weet wat het normale ritme is op de boot. Duiken, eten, slapen en vervolgens herhaal je die drie weer. Toch zijn er ook wat andere activiteiten die je kunt doen buiten het duiken om.

Zo kun je prachtige onbewoonde eilandjes met witte stranden bezoeken. Waar knaagdieren rondlopen (Hutia’s) en leguanen.

Omdat Jardines de la Reina behalve uit riffen ook bestaat uit mangrovebossen, hebben we gesnorkeld tussen de mangrove bomen. Dit was echt een toffe ervaring. Het is een kraamkamer voor onderwaterleven. De kleuren en het onderwaterleven wat tijdens het snorkelen zo anders dan tijdens de duiken die we maakten. Echt een aanrader!

Het is overigens ook mogelijk om met krokodillen te snorkelen in de mangroven. Dat lijkt me best een beetje spannend, maar ook wel ontzettend tof. Helaas hoorde ik pas over die optie toen het te laat was.

Mijn ervaring met het duiken in Cuba bij de Jardines de la Reina

Een paar jaar geleden bezocht ik het prachtige land Cuba. Ik was onder de indruk van de oldtimers, de natuur, het prachtige Trinidad en de muziek die je overal hoort. Naast de autorondreis over het eiland, heb ik er dus ook mooi gedoken.

Ondanks dat Jardines de la Reina het op drie na grootste rif ter wereld heeft, is het er niet zo kleurrijk als op andere plaatsen ter wereld. Het rif is niet te vergelijken met een rif in Azië of in de Rode Zee. Maar het is wel het mooiste en minst aangetaste rif die ik in de Cariben heb gezien.

Maar voor het rif kom je hier ook niet echt. Je komt hier namelijk voor de haaien. En die heb ik genoeg gezien. Bijna elke duik zagen we er Caribische rifhaaien en zijden haaien. Soms wel 30 in een duik. Waarvan de grootste zo’n 2,5 meter is. Ze zijn niet verlegen en komen dichtbij. Geweldig! Tijdens een paar van onze duiken werden de haaien gevoerd. Er werd dan een zak met vis verstopt tussen de rotsen en wij konden van de show genieten. Behalve de haaien kwamen hier ook gigantisch grote baarzen op af.

Eigenlijk zijn de haaien het hoogtepunt van je liveaboard, maar je kunt ook andere dieren zien. Zo zagen we zwemmende verpleegstershaaien, scholen met tarpoenen, grote barracuda’s, krabben, kreeften, adelaarsroggen, pijlstaartroggen en in de verte een hamerhaai.

Ik vond de combinatie van het duiken en het land Cuba ontdekken echt leuk. En omdat er nog weinig toeristen hier gaan duiken, voelt het best speciaal en exclusief. Omdat ik dol ben op haaien, heb ik echt genoten van de duiken. Als je haaien niet zo leuk vindt, heeft duiken in Cuba bij de Jardines de la Reina geen zin. Ook als je tegen het voeren bent, zou ik het overslaan. Maar ik vond het een ervaring om nooit te vergeten!

Wil je meer weten over Cuba?

Lees dan ook:

Wil je liever meer weten over duiken?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie