Natuurlijk kent iedereen het eiland Bali. Maar wist je dat Indonesië uit meer dan 17.000 eilanden bestaat? Sumatra is één van die eilanden en eentje die je zeker moet bezoeken. Er zijn nog maar twee plekken op de wereld waar je orang-oetans in het wild kunt zien en Sumatra is er één van! Samen met mijn vriend heb ik er bijna twee weken rond gereisd. Omdat we er ook veel gedoken hebben, moesten we wel keuzes maken. Daarom vind je in dit artikel als eerst natuurlijk de plekken die we bezocht hebben. Maar ik zal ook kort vertellen wat je nog meer kunt zien als je gaat reizen door Sumatra.
Waar ben ik geweest op Sumatra?
Als eerst laat ik je zien welke plekken ik bezocht heb op Sumatra. Ook lees je hoe we naar de plekken toe zijn gereisd.
Berastagi – 2 dagen
Vanaf het vliegveld in Medan namen we meteen de bus. Als je op tijd aankomt zou ik je ook zeker aanraden om niet in Medan te overnachten. Vanaf de luchthaven gaan er rechtstreeks bussen naar Berastagi die er ongeveer 3 uur over doen. De eindbestemming van deze bussen is Kabanjahe, maar als je zegt dat je naar Berastagi gaat zetten ze je daar af. Dat ging allemaal zonder problemen. Wel met als welkom keiharde Indonesische feestmuziek in de bus.
Helaas hadden we in Berastagi een beetje pech met het weer en hebben we maar weinig kunnen zien van de omgeving. Berastagi is een heuvelstadje, waar de Nederlanders vanuit Medan naartoe gingen om de hitte te ontvluchten. Het is mooi gelegen tussen vulkanen. Het stadje zelf bestaat uit een hoofdstraat en is niet zo mooi. Wel heb je er een toffe overdekte markt, waar veel groente en fruit uit de regio wordt verkocht. Ze laten je het fruit proeven en er zat voor mij fruit tussen dat ik nog nooit had gegeten.
De hoofdreden voor ons om naar Berastagi te gaan, was de vulkaan Gunung Sibayak. In drie uur loop je vanaf de stad naar de top van de vulkaan. Als je liever wat korter loop, kun je een minibus nemen naar Semangat en vanaf daar beginnen, dan hoef je nog maar twee uur te lopen. De top van de vulkaan is 2094 meter hoog en vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op de krater van deze actieve vulkaan. Helaas is dit met slecht weer geen aanrader en hebben we dit dus niet kunnen doen. Behalve dat je niets ziet, is het ook niet erg veilig.
Ook zijn er op een aantal kilometer afstand een aantal dorpjes met wat traditionele huizen. Er komen niet veel toeristen in Berastagi, dus het voelt nog authentiek aan.
Er zijn weinig opties qua accommodaties omdat er niet veel toeristen komen. We verbleven bij Wisma Sibayak Guesthouse, wat prima was. De mensen die er werken waren vriendelijk en geven je tips over de omgeving. We hebben daar ook gegeten. Wel zo makkelijk en niet duur.
Ketambe – 4 dagen
Je kunt niet naar Sumatra gaan zonder wilde orang-oetans te zien. Er zijn een paar opties om deze prachtige beesten te spotten. De populairste optie is Bukit Lawang dat makkelijk te bereiken is vanuit Medan. Het zal gerust ook mooi zijn daar, maar wat ik er online over las maakte me niet erg enthousiast. Half tamme orang-oetans en veel toeristen. Maar het ergste wat ik las was toch dat er veel slechte gidsen rondlopen die de orang-oetans voeren.
We kozen ervoor om naar het plaatsje Ketambe te gaan, waar we een super leuke tijd hadden! Het plaatsje zelf is nauwelijks een plaatsje te noemen, enkele huizen aan de kant van een weg. Maar er heerst een fijne sfeer, want iedereen is vriendelijk. We verbleven bij het Friendship Guesthouse, waar ze simpele maar fijne huisjes hebben. Het restaurant heeft lekker eten en je kunt er al je activiteiten regelen. We hebben er geraft en een driedaagse jungle trek gemaakt. Waar we in totaal 8 orang-oetans hebben gezien! Het verblijf in de jungle is simpel en basic, maar een ervaring om nooit te vergeten. Het raften is ook een aanrader. Zeker vanwege de mooie natuur onderweg.
De bussen naar Ketambe beginnen in Medan en komen ook langs Berastagi. Helaas gaan ze niet rechtstreeks, want deze bus gaat maar tot Kutacane. Vanaf Berastagi is het vijf uur naar Kutacane. In Kutacane kun je een labi-labi (minibus taxi) nemen naar Ketambe. Mocht je vanuit Sibayak Guesthouse vertrekken, vraag daar dan even de actuele tijden en prijzen voor je naar Ketambe vertrekt. De website van het Friendship Guesthouse heeft ook veel informatie over het reizen naar Ketambe toe, vanuit elke toeristische plaats.
Wil je meer lezen over het spotten van orang-oetans? Lees dan mijn artikel over Ketambe.
Een lange reisdag
Onze volgende bestemming was Banda Aceh en dat was nog een flink stukje reizen. Er gaat één klein vliegtuigje per week, maar die zat helaas al vol. We zijn dus met de bus gegaan, wat normaal 16 uur zou duren. Onze bus deed er iets langer over, dankzij de twee lekke banden die we kregen onderweg. Het was een lange zit, maar op zich was het wel te doen! En je kunt altijd onderweg nog een stop inlasten als je dat wilt. Friendship Guesthouse kan de kaartjes voor je boeken en op hun website vind je alle informatie over het reizen van en naar Ketambe. De bus komt om 22:00 langs Ketambe.
Wat bijzonder is aan de provincie Aceh (waar Ketambe, Banda Aceh en Pulau Weh in liggen) is dat het de enige provincie van Indonesië is waar de strenge islamitische Sharia wetgeving geldt. Dit betekent dat alcohol verboden is en alle vrouwen een hoofddoek op hebben. In Ketambe mogen de vrouwen in principe niet werken en als reizende vrouw bedek je het liefst je knieën en schouders. De mensen vond ik trouwens wel enorm lief.
Banda Aceh – 1 dag
De meeste mensen komen hier om de boot te pakken naar het eiland Pulau Weh. Mijn ouders waren hier al geweest en ze hadden me aangeraden om er in ieder geval één nachtje te blijven. Het is een plek met een nare geschiedenis. Tot 2004 woedde er in de provincie een burgeroorlog om vervolgens in 2004 getroffen te worden door de tsunami. Banda Aceh werd het zwaarste getroffen. Wel 80% van de stad werd verwoest en 61.000 bewoners van de 260.000 zijn door de Tsunami overleden. Iedere bewoner van Aceh is dus tot op zekere hoogte getroffen door de Tsunami. Onze gids, die ons rondreed in zijn motor becak (soort Indonesische Tuk Tuk), was de stad uit tijdens de tsunami. Bij thuiskomst bleek hij zijn familie (broers, zussen en ouders) van 7 personen kwijt te hebben geraakt. Dan besef je toch even hoe goed je het wel niet hebt.
We zijn een dag rondgereden door onze gids die ons van alles liet zien. Het tsunami museum is een indrukwekkend en interessant museum. Ook zagen we enkele schepen, waarvan sommige tot wel 15 km het land op zijn gesmeten tijdens de tsunami. Wat me opviel in de stad, was dat iedereen heel vriendelijk was. Ook onze gids was aardig en positief. Hij nam ons mee naar de winkel met de lekkerste koffie en regelde lunch voor ons bij zijn favoriete stalletje. Aan het eind van de dag liet hij ons de prachtige Grote Moskee van Baiturrahman zien. We kregen een soort tovenaars kostuum aan om goed bedekt te zijn. Onze gids ging zelf even bidden en wij konden even rond kijken. Iedereen wilde met ons op de foto en er werden allerlei vragen aan ons gesteld. Een hele bijzondere ervaring!
Pulau weh – 4 dagen
Vanaf Banda Aceh neem je de boot naar Pulau Weh. De langzame boot doet er twee uur over en de snelle één uur. Aangekomen op het eiland namen we een motor becak naar Gapang Beach. Dat is een klein wit strandje met hoge palmbomen, een paar restaurantjes en duikcentra. We kwamen hier dan ook om te duiken! Na even rond gekeken te hebben bij de verschillende duikcentra, besloten we te gaan duiken bij het Lumba Lumba duikcentrum.
Op de website van Lumba Lumba hebben ze een up-to-date overzicht van de ferry tijden en de mogelijkheden om te reizen naar het eiland. Heel handig. Zo kan je bijvoorbeeld ook voor vrij goedkoop vliegen van Medan naar Banda Aceh, dit scheelt een hoop tijd! Bij Lumba Lumba hebben ze ook fijne accommodaties. De duiken waren top geregeld en er hing een relaxte sfeer. We hebben in totaal zo’n vijf duiken gemaakt, inclusief een super toffe nachtduik van het strand af. Eten deden wij bij Barracuda. De mensen die er werkte waren ontzettend vriendelijk en het eten is er heerlijk! Probeer zeker de Gado Gado en de Rendang, die je een dag van tevoren moet bestellen.
Na een aantal dagen gedoken te hebben zijn wij verhuisd na Iboih Beach, ongeveer een kwartiertje van Gapang Beach. Het plaatsje zelf is niet meer dan een paar winkeltjes en niet interessant. Maar als je wat verder over een paadje loopt kom je langs allerlei bungalows en een paar restaurantjes. Voor 18 euro per nacht heb je bij Treetop guesthouse al een simpel maar schoon hutje met een eigen terras aan het water. Overdag kan je zo het water inlopen en snorkelen op het mooie rif en als de zon ondergaat, vliegen de Vliegende Honden (vleermuizen) voorbij.
Wat kan je zien op de rest van het eiland?
We huurden een scooter bij het Lumba Lumba duikcentrum en reden het eiland rond. Als je zelf liever niet rijdt, kan je ook een (privé) tourtje boeken. Het eiland is prachtig groen, je hebt er mooie viewpoints, je ziet wilde aapjes langs de weg en zwaaiende kinderen. Alleen het rijden over het eiland is al echt een super tof. Het is een aanrader om de app Maps.me te installeren en de kaart van Pulau Weh te downloaden voordat je op pad gaat. Je kan die dan offline gebruiken. Maar wat zijn de bezienswaardigheden die je zeker moet zien?
- Op een mooi groen weggetje met aapjes rij je naar het km 0 monument. Dat is het noordelijkste puntje van Indonesië. Het monument zelf is niet heel bijzonder, maar de weg ernaartoe en het uitzicht wat je daar vandaan hebt wel. Ga zeker even zitten bij één van de restaurantjes voor een verse kokosnoot met wat pisang goreng (gefrituurde banaan) en geniet van het uitzicht.
- Op de weg van Iboih naar het km 0 monument kom je langs een strandje met een Italiaans restaurant. Het restaurant heet Bixio en je kunt er de lekkerste verse pasta eten, met verse tiramisu als toetje. Je kunt er ook terecht voor een lekker glas wijn. Dat is iets wat je in Azië over het algemeen niet vaak vindt. Op Pulau Weh is alcohol in principe verboden, maar voor de toeristen wordt er op sommige plekken een uitzondering gemaakt.
- Vlak bij het plaatsje Pria Laot heb je twee bezienswaardigheden. Als eerst heb je er de onderwatervulkaan, hier komen de belletjes uit de modder naar boven schieten. Hier ben ik zelf niet geweest, omdat is al eerder onderwatervulkanen heb gezien. Je hebt er ook een waterval waar je kan zwemmen. Het is een kleintje, maar het water is heerlijk verfrissend.
- Het Lhong Angen strand is een mooi strand om te bezoeken. De zee was erg wild toen wij er waren, dus zwemmen konden we er niet. Als je de weg ernaartoe tijdens zonsondergang rijdt, zie je de Vliegende Honden (grote vleermuizen) er rond vliegen. Een prachtig gezicht! De kust is hier wat ruiger, dus het uitzicht is helemaal mooi langs deze weg.
- Als je op zoek bent naar een breed bounty strand, moet je zeker naar Pantai Sumur Tiga Beach gaan. Een heel mooi strand, wat als je niet duikt, ook een goede plek zou zijn om te verblijven. Je hebt er het populaire Freddies, waar je kan slapen in een bungalow en lekkere pizza kan eten! Het prachtige Casa Nemo Beach Resort vind je hier ook. Iets prijziger, maar een plek waar de Indonesische eigenaren zich inzetten voor vrouwen rechten. Ga hier dus zeker een keertje eten, want dan steun je meteen dit goede doel.
- Op het eiland vind je een minivulkaan. Stel je hier echter niet teveel van voor. Maar de weg om er te komen is weer heel mooi.
Andere plekken in Sumatra.
Sumatra is het op vijf na grootste eiland ter wereld. Behalve dat het groot is, heb je ook te maken met slechte wegen en het feit dat Sumatra voor een groot deel bedekt is met jungle. Reizen kost dus tijd. De meeste reizigers bezoeken het noorden van Sumatra, omdat daar de meeste bezienswaardigheden en faciliteiten zijn.
Lake Toba
Dit is een plek die eigenlijk bij het klassieke ‘rondje’ hoort als je het noorden van Sumatra bezoekt. Vanaf Medan is het ongeveer 4 tot 5 uur reizen met de bus en de boot. We kozen ervoor om wat langer op Pulau Weh te blijven, omdat we er graag wat duikjes wilde maken. Lake Toba is ontstaan door een vulkaanuitbarsting en is met 450 meter het diepste meer ter wereld. Je verblijft er op het eilandje Samosir en het leukste dorpje is Tuk Tuk. De omgeving is prachtig en je zal er de Batak stam zien met zijn bijzondere huizen. Je komt er om te genieten van de relaxte sfeer, de mooie uitzichtpunten en om er rond te rijden door de groene omgeving.
De Mentawai eilanden
Dit is een bestemming die bij veel mensen tot de verbeelding spreekt. Bij mij vanwege de beelden die ik van de bijzondere Mentawai stam heb gezien en bij mijn vriend omdat het bekend staat als één van de beste surfspots ter wereld. Helaas bleek tijdens mijn research dat de Mentawai eilanden moeilijk te bereiken zijn en het ook nog eens een behoorlijk dure bestemming is. De meeste surfers verblijven er op charter boten, waarmee ze van spot naar spot varen.
Tips voor het samenstellen van jouw reis naar Sumatra
Met de onderstaande praktische tips kun je nog meer uit je reis naar Sumatra halen.
De beste reistijd voor Sumatra
De beste reistijd voor Sumatra is het droge seizoen, dat loopt van mei t/m augustus. In Sumatra kan het echter het hele jaar door wel regenen, daarom is het er ook zo mooi groen. De temperatuur is het hele jaar door ongeveer 30 graden. In het binnenland als je wat hoger zit, kan het koeler zijn.
Vervoer in Sumatra
Vervoer in Sumatra is makkelijk te regelen. Tussen de meeste steden rijden grote bussen of mini busjes. Wel is het zo dat de wegen vrij slecht zijn en je dus veel tijd kwijt bent aan het reizen. Ook de bussen zelf zijn niet altijd even comfortabel. Toch is het altijd een hele ervaring om met de bus te gaan en het landschap aan je voorbij te zien trekken.
Voor de grote afstanden is vliegen een goede optie. Naar de meeste plekken in dit artikel kan je ook vliegen. De lowcost airlines Lion Air en City Link zijn aanraders om goedkope tickets te vinden.
Als je naar Sumatra toe vliegt, land je in Medan. Dit kan je doen met een overstap in Kuala Lumpur of Singapore.
Hoeveel kost een reis door Sumatra?
Sumatra is een echte budget bestemming! Tenminste als je niet naar de Mentawai eilanden toegaat om te surfen. Maar dat heb ik niet gedaan. Wel heb ik gedoken, maar de duiken op Pulau Weh behoren tot de goedkoopste van Azië. Als je niet gaat duiken ben je ongeveer 20 euro per dag kwijt. Voor die 20 euro kun je lekker lokaal eten, simpel overnachten, reis je met het openbaar vervoer en onderneem je ook activiteiten.
Meer lezen over Indonesië?
Lees dan ook:
Geef je reactie