tips-ubud

Ubud op Bali, de leukste 10 tips!

Ubud is misschien wel de populairste en meeste bekende plaats op Bali. Helemaal na het boek en de film eat, pray and love, wil iedereen graag hetzelfde ervaren als Elizabeth Gilbert (Julia Roberts). Door de populariteit van Ubud is het centrum wel behoorlijk druk geworden. Maar laat je hierdoor niet afschrikken, want Ubud is nog steeds heel erg leuk. Je vindt er prachtige rijstterrassen, leuke tempels en de lekkerste restaurantjes. Het is een plek waar je heerlijk kunt relaxen in de mooiste accommodaties, maar waar je ook volop activiteiten kunt ondernemen.

Ik zou zeker aanraden om er minstens drie dagen te blijven, maar je zult je zeker niet vervelen als je besluit iets langer te blijven. Ik ben inmiddels al drie keer in Ubud geweest en heb mij er elke keer nog goed kunnen vermaken. Ben je benieuwd wat er allemaal te doen is? Lees dan snel verder voor de 10 leukste tips voor Ubud.

1. Campuhan Ridge Walk

De Campuhan Ridge Walk is een makkelijke wandeling die begint in het centrum van Ubud. Je loopt over een betegeld pad op een soort van heuvelrug, met rijstvelden aan beide kanten. Het is er heerlijk rustig, zeker als je ’s ochtends gaat. Vroeg gaan is hoe dan ook een aanrader, want midden op de dag is het flink warm en je zult weinig schaduw vinden. De wandeling is een rondje en is in totaal 9 kilometer lang. Maar het mooiste gedeelte is de eerste kilometer. Ik heb dan ook alleen maar de eerste kilometer gelopen en heb mij vervolgens weer omgedraaid om nog een keer van het mooie uitzicht te genieten.

Tip: download het kaartje van Bali via de App Maps.me. Je kunt de kaart online downloaden en vervolgens offline gebruiken. Dan kun je als je gaat lopen precies zien waar je bent. Ook kun je alle plekken in Ubud goed vinden, zoals het beginpunt van de Campuhan Ridge Walk.

2. Lopen door de rijstvelden van Ubud

De wandeling Sabak Juwuk Manis rice fields is nog zo’n prachtige wandeling, waarvan de start in het centrum van Ubud ligt. Zodra je de hoofdweg van Ubud verlaat, loop je een compleet andere wereld in. Die van groene rijstvelden, rust en palmbomen. Na 800 meter vind je het restaurantje ‘Sweet Orange’. Je zit er prachtig en het (Indonesische) eten is er heerlijk.

3. Fietsen door de rijstvelden

We hadden een fietstour geboekt bij Greenbike Adventure en hadden een leuke dag. ‘S ochtends werden we opgehaald bij ons guesthouse in Ubud. Op weg naar onze fietsen stopten we bij een koffie plantage. Hier kregen we wat uitleg en konden we koffie en thee proeven. Best leuk en degene die dat wilden konden nog even op de schommel voor een Instagramfoto. Natuurlijk willen ze bij de koffieplantage wat verkopen, maar als je dat niet wilde, was dat geen probleem. Overigens hadden wij een zakje Mangosteen thee gekocht. Heerlijk vind ik dat!

Daarna kregen we als ontbijt een bananenpannenkoek, terwijl we genoten van het uitzicht op Mount Batur en de gidsen onze fietsen klaarmaakten. Na het ontbijt stapten we op onze fietsen en begonnen we ‘down hill’ te fietsen. De fietstocht is dus niet zwaar, want je gaat vooral naar beneden toe. Op twee bergjes na, maar daar stapte ik gewoon af en liep ik omhoog. We begonnen de fietstocht over een grote weg, maar al snel sloegen we af en reden we door de rijstvelden. De lokale kinderen stonden al op ons te wachten om iedereen een high five te geven.

Het is heerlijk fietsen! We stopten in één van de dorpjes en krijgen hier informatie over de lokale gebruiken en de dorpstempels. Interressant om zo meer te weten de komen over hoe de locals leven. Ook stopten we in de rijstvelden waar we even onze benen konden strekken. We zien geen andere toeristen en het is leuk om op de fiets een stukje redelijk authentiek Bali te kunnen zien. Op een gegeven moment had er iemand uit onze groep problemen met zijn fiets, maar er reed gelukkig een busje met reserve fietsen mee, dus dat werd zo opgelost.

Aan het einde van de rit staat er een heerlijk buffet klaar vol met lekkere Indonesische gerechten. Na gegeten te hebben, worden we weer terug gebracht naar ons guesthouse in Ubud.

4. Volg een yoga les

Ubud is een plaats op Bali waar veel mensen voor langere tijd komen. Veel van die mensen doen dit onder andere om yoga lessen te volgen. Er zijn veel yoga scholen en veel goede internationale yoga docenten. Yoga Barn is misschien wel de grootste en meest bekende yoga school in Ubud. Ook ik heb er een aantal lessen gevolgd. Ik vond de lessen fijn en goed, maar ik vond wel dat de klassen er erg vol waren. Daardoor voelde het voor mij ook niet zo persoonlijk. Wel is het fijn dat ze veel verschillende soorten lessen aanbieden, er zit dus voor iedereen wel wat bij. Ook vind je er een leuk restaurantje met lekker (gezond) eten.

Bij Ubud Yoga House heb ik één les gevolgd. Je krijgt les in een klein groepje, met goede docenten. Ze hebben maar enkele lessen per week, dus zorg ervoor dat je van tevoren even online kijkt wanneer de lessen zijn. Het tofste aan deze yoga school vond ik overigens het uitzicht. De school ligt midden in de rijstvelden en daar kijk je over uit tijdens de les.

ubud-tips

5. Bekijk de zonsopkomst vanaf Mount Batur

Altijd al een actieve vulkaan willen beklimmen? Dan moet je zeker de 1717 meter hoge Mount Batur beklimmen. Je moet er wel vroeg voor opstaan. Ik had het een beetje verdrongen, maar onze pick-up was rond 2 uur ’s nachts. We gingen eerst naar een restaurantje waar we een bananen pannenkoek en een kopje koffie kregen. Om vervolgens met een busje naar het startpunt te rijden. Het was er behoorlijk druk, met mensen die allemaal graag de zonsopkomst wilden bekijken. Voor mij persoonlijk zou het dan ook geen meerwaarde zijn om een privé tour te boeken. Je loopt in principe toch in één grote rij naar de top.

De hike naar boven gaat in het donker en je doet er ongeveer 1,5 tot 2 uur over. Het is en blijft een lange klim, maar als je gemiddeld fit bent is het goed te doen. Als je boven bent krijg je een dekentje en is het wachten op het moment dat de zon opkomt. Het kan best fris zijn, dus neem wat warms mee. En wat kleingeld voor een kopje koffie. We hadden helaas een beetje pech. Het grootste gedeelte van onze tijd op de top was het bewolkt. Heel eventjes schoven de wolken een beetje opzij en zagen we het prachtige uitzicht.

De hike naar beneden liepen we ook nog een groot stuk in de wolken, maar eenmaal uit de wolken konden we genieten van het uitzicht. Ook de wandeling naar het busje toe, langs de landbouwvelden was mooi. Als het vroege opstaan je niet afschrikt, moet je dit zeker doen. Je bent al om ongeveer 10 uur terug in Ubud. Plan de rest van de dag niet te vol, maar ga lekker relaxen.

mount-batur

6. Over de markt struinen in Ubud

In het centrum vind je een grote markt. ‘S ochtends vroeg is het een markt waar de lokale bevolking hun eten inkoopt, maar na 9 uur ’s ochtends veranderd het in een toeristen markt. Mocht je na de klim van Mount Batur de smaak van het vroeg opstaan te pakken hebben, is het leuk om de markt voor 9 uur te bekijken. Anders is het de rest van de dag de ideale plek om je souvenirs te kopen. Vergeet alleen niet flink af te dingen, want dat is echt nodig op deze markt.

Mocht je liever ‘echt’ willen winkelen, dan zijn er veel leuke boetiekjes in Ubud. Goede Yoga kleding, mooie jurkjes en bijzondere kunst zijn een paar dingen die je er vindt. Ubud is dan ook behalve het spirituele centrum, ook het kunstzinnige centrum van Bali.

ubud markt

7. Tegalalang rijstterrassen

De Tegalalang rijstterrassen worden ook wel de mooiste rijstterrassen van Bali genoemd. En mooi zijn ze zeker! Je vindt ze een half uurtje rijden van Ubud vandaan. Wat wel handig is om te weten, is dat het er behoorlijk toeristisch is. Daarom is het slim om vroeg in de ochtend te gaan. Je bent dan de drukte een beetje voor en ook het licht is dan erg mooi. Een scooter huren is een goede manier om de rijssterrassen te bezoeken. Maar als je dat niet ziet zitten, dan kun je ook een taxi regelen.

De mooiste rijstterrassen van Bali vind ik de Jatiluwih rijstvelen. Deze rijstvelden zijn het makkelijkst te bezoeken vanaf Munduk, of als je van Ubud naar Munduk rijdt. Maar ook vanaf Ubud kun je ze bezoeken. In mijn post over Munduk vind je meer informatie over deze prachtige rijstterrassen.

ubud-tips

8. Monkey Forest

Zo’n 20 jaar geleden ben ik voor het eerst en voor het laatst in Monkey Forest geweest. Het is een mooi bos, vol met brutale apen. Dat klinkt natuurlijk ontzettend leuk en dat is het vast ook wel. Helaas sprong er 20 jaar geleden een aap op mijn schouder en beet me vervolgens in mijn nek. Overigens was ik ze niet aan het uitdagen, ik liep gewoon wat rond en had ook geen bananen bij me. Daarna ben ik nog wel een paar keer in Ubud geweest, maar Monkey Forest heb ik overgeslagen. Toch is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid in Ubud, vandaar dat Monkey Forest wel in dit lijstje staat. En wie weet ga ik er de volgende keer nog wel een kijkje nemen. Want apen blijven leuk en in het Monkey Forest in Ubud leven er zo’n 300!

aap

9. Ga tempels bekijken in Ubud

Er zijn veel mooie tempels in en net buiten Ubud. De mooie tempel Pura Taman Saraswati ligt vlak bij de markt in het midden van het centrum. Wat de tempel vooral mooi maakt is de vijver vol met lotusbloemen. Ook is het leuk om even rond te lopen in het Ubud Palace, waar je ook de tempel Puri Saren Agung vindt. Er schijnen nog steeds leden van de koninklijke familie te wonen, maar je kunt een deel van het complex bekijken.

Op een half uurtje rijden vind je twee bijzondere tempels vlakbij elkaar, Tirtal Empul en de Gunung Kawi tempel. Deze twee tempels kun je dus goed combineren. Weet wel dat je bij het bezoeken van tempels in Bali als vrouw bedekkende kleding moet dragen. Het makkelijkste is om zelf een sarong mee te nemen, maar als je dit vergeten bent, kun je er bij de onderstaande tempels gratis eentje lenen.

De watertempel van Tirta Empul, letterlijk vertaald ‘de tempel van het heilige water’ is een mooie tempel om te bezoeken. Wat zo bijzonder is, is dat de lokale Balinese bevolking er heen gaat om zich te reinigen in het heilige water. Als toerist mag je jezelf ook reinigen onder het water. Let wel op dat je als vrouw in je kleding moet doen. Neem dus wel droge kleding mee voor erna, als je jezelf ook wilt reinigen.

Vlakbij de watertempel vind je de Gunung Kawi tempel. Na zo’n 300 treden kom je bij de grote beelden die uit hoge rotsen zijn gehouwen. Behalve deze beelden is ook de groene omgeving mooi om te zien.

10. Lekker eten in Ubud

In Ubud kun je heerlijk eten! Van de beste raw food tot heerlijk traditioneel Indonesisch eten, je vindt het er allemaal.

Voor lekker Indonesisch eten kan ik Warung Biah Biah aanraden. Je bestelt er enkele kleine gerechtjes en kunt dus van alles wat proeven. Je zit aan lange tafels en er heerst een gezellig sfeer. Ook bij Mamas Warung kom je voor het lekkere Indonesische eten. Het is een simpel restaurantje, maar je komt hier echt voor het eten. Als laatste tip voor lekker lokaal eten wil ik je Sun Sun Warung geven. Je zit hier gezellig en je eet hier voor een klein prijsje de heerlijkste gerechten.

Mocht je net zoals ik gek zijn op avocado’s, neem dan zeker eens een kijkje bij Avocado Warung. Waar alle gerechten in het teken staan van avocado’s en de gerechten eruit zien als plaatjes. Bij Kafe schijn je ook heerlijk te kunnen eten, maar ik kwam er voor de taartjes! Zeker een aanrader als je jezelf een keer wilt verwennen. Je kunt overigens ook voor een gezond taartje kiezen.

Wat kun je nog meer doen in Ubud op Bali?

Er zijn nog veel meer leuke activiteiten in Ubud, maar je kunt natuurlijk niet alles doen. Zo zijn er mooie watervallen in de buurt, zoals de Tegenungan Waterfall, Kanto Lampo Waterfall en de Tibumana Waterfall. Omdat ik na Ubud naar Munduk ging, besloot ik de watervallen bij Ubud over te slaan. Munduk staat namelijk bekend om zijn mooie watervallen. Verder kun je in Ubud elke avond een traditionele Kecak dans bij wonen, die voor de toeristen wordt opgevoerd. Dit heb ik de eerste keer op Bali wel gedaan. Het is mooi om dit deel van de Balinese cultuur een keer mee te maken. Al hoef ik het persoonlijk niet nog een keer te zien. Mocht je willen relaxen, dan kun je jezelf met een massage verwennen. En als je het Indonesische eten ook zo lekker vind, is een kookles ook een toffe activiteit.

Aanraders voor de mooiste accommodaties in Ubud

Er zijn zoveel mooie plekken in Ubud om te verblijven, dat het moeilijk kiezen is. Maar ik zal je een handje helpen. Deze hotels in Ubud heb ik allemaal zelf bezocht.

Bij WW backpackers Ubud kun je terecht voor een bed op een slaapzaal, een fijne manier om mensen te leren kennen als je alleen reist. Het personeel is er enorm gastvrij, het gratis ontbijt is lekker en je vindt de Campuhan Ridge Walk op enkele minuten loopafstand. Ik verbleef hier toen ik alleen aan het reizen was en ik vond het een fijne plek op een goede locatie.

Aan de andere kant van het centrum vind je Warini Bungalows. Daar verbleef ik in een privé kamer. De architectuur van de authentieke Balinese huisjes waar je in slaapt is prachtig. De binnenkant van de kamer is simpel, maar prima. De locatie is fijn, een klein stukje van een grote weg af, maar in het centrum. Je zit hier vlakbij het Monkey Forest en op loopafstand van veel lekkere restaurantjes.

Vijf kilometer buiten het centrum vandaan, vind je het pareltje Umah de Ubud. Met prachtige en ruime kamers en zwembaden. Wauw! Het personeel is super vriendelijk en het ontbijt is heerlijk. Vanaf 25 euro slaap je hier al.

Meer lezen over Indonesië?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie