musthaves-reizen

Hoe reizen de afgelopen jaren veranderd is

In 2009 vertrok ik voor mijn eerste reis naar Azië. Waar ik toen zo’n half jaar lang ging backpacken. Daarna zijn er nog vele andere reizen gevolgd en heb ik veel zien veranderen. Niet alleen in de landen die ik bezocht, maar ook qua het reizen zelf. Vooral veranderingen die het reizen van nu een stuk makkelijker maken. Maar toch denk ik nog wel eens met weemoed terug aan hoe het reizen was tijdens mijn allereerste reis. Die goede oude tijd… Ben je benieuwd welke veranderingen ik allemaal zie? Dit is hoe ik vind dat het reizen de afgelopen jaren veranderd is.

hoogtepunten-Zuidoost-Azië

Tweedehands boeken ruilen / e-reader

Tegenwoordig heb ik een e-reader mee, met heel veel boeken erop. Handig want het weegt niets, je leest boeken die je leuk vindt en ook al is mijn Engels nog zo goed, boeken in het Nederlands lezen vind ik toch fijner. Tijdens mijn eerste reizen had ik twee boeken mee uit Nederland die ik dan in hostels kon ruilen voor een ander boek. Ook waren er winkels met tweedehands boeken (in de backpackers wijken) waar je heerlijk rond kon snuffelen en je eigen boeken weer kon verkopen. Ook heb ik wel eens een kopie gekocht in Azië van een boek dat ik graag wilde lezen. Natuurlijk kon je niet met al die boeken rond blijven lopen, dus als je er eentje uithad werd die weer geruild tegen een ander boek. Een e-reader is echt een stuk handiger, maar toch had het ruilen en snuffelen ook wel wat!

De Lonely Planet

De Lonely Planet was toch wel echt mijn reisbijbel. Nog steeds vind ik het fijn om een Lonely Planet te hebben op reis, maar toch gebruik ik ze een stuk minder. Tegenwoordig kan je online zoveel informatie vinden en boek ik mijn accommodatie vaak van tevoren op Booking.com. Dat was tijdens mijn eerste reizen wel anders. De meeste informatie haalde ik uit de Lonely Planet en kreeg ik van mede reizigers. Accommodaties boekte ik zelden van tevoren. Ik keek in de Lonely Planet of zag ter plaatste wel wat er was. Ook de restaurant tips en waar je het beste een excursie kon boeken haalde ik uit het boek.

Contact met het thuisfront toen en nu

Tijdens mijn eerste reizen zocht ik om de paar dagen een internetcafé op om een mailtje te sturen met mijn reisverhalen en updates. Ook typte ik per land een reisblog. Dit was om mijn familie, vrienden, de meiden die ik turnles gaf en later ook mijn groep 5 te laten lezen wat ik allemaal mee maakte. Hiervoor moest ik dus eerst op zoek naar een internetcafé, oftewel een kamer vol met langzame computers waarvan de internetverbinding hopelijk niet zou uitvallen. Ik deelde de ruimte samen met kinderen die spelletjes aan het spelen waren en andere backpackers.

Tegenwoordig heb je bijna overal wifi of internet met een lokale simkaart. Even video bellen of een berichtje sturen is heel makkelijk en via Instagram deel je je foto’s super snel! Heel handig en fijn natuurlijk, maar soms verlang ik terug naar hoe het een paar jaar geleden was. Meestal kies ik er dan ook voor om geen lokale simkaart te nemen, die neemt mijn vriend maar. Dan kan ik tijdens een lange busreis gewoon heerlijk naar buiten staren of wat lezen zonder me schuldig te voelen. In de hostels vind ik het er ook een stuk minder gezellig op geworden. Tegenwoordig wordt er toch echt minder met elkaar gepraat, omdat iedereen met zijn laptop of telefoon zit.

awaywego

De weg vinden toen en nu

De weg vinden is tegenwoordig een stuk makkelijker dan vroeger. En dit vind ik misschien wel de fijnste verandering! Waar ik eerst papieren kaartjes had en de kaarten uit de Lonely Planet gebruikte, kan ik nu via Google Maps en Maps.me altijd makkelijk de weg vinden met mijn telefoon. Zo ‘pin’ ik altijd mijn accommodatie en andere belangrijke punten, zodat ik ze altijd terug kan vinden. Dit is in het verleden nog wel eens misgegaan.

Zo heb ik in Myanmar wel eens twee uur lang moeten zoeken naar mijn hostel. De buurt wist ik nog wel ongeveer, maar verder… Een taxi heeft mij toen ergens in die buurt afgezet en daarna ben ik gaan rondlopen om te kijken of ik wat bekends tegenkwam. Het duurde echt heel lang voordat ik mijn hostel toen weer gevonden had, want de naam van mijn hostel wist ik ook niet. Nu weet ik via mijn telefoon altijd waar ik ben en waar ik naartoe moet. Ook tijdens wandelingen raak ik de weg via mijn telefoon niet meer kwijt.

Duurzaam reizen

Dat er tegenwoordig veel meer oog is voor duurzaam reizen vind ik een goede ontwikkeling! Zo nemen steeds meer reizigers hun eigen waterfles mee en komt er steeds meer zonnebrand op de markt die geen negatieve invloed heeft op de onderwater wereld. Ook laten veel meer reizigers tegenwoordig activiteiten en excursies met dieren links liggen. Zo was het een paar jaar geleden nog heel normaal om een ritje te maken op een olifant of tijger welpjes te knuffelen in Thailand. Tegenwoordig weten steeds meer mensen hoe de dieren bij dit soort activiteiten behandeld worden en laten steeds meer reizigers dit soort excursies gelukkig links liggen.

De komst van meer en luxere hostels en B&B’s

De eerste keer dat ik in Azië ging reizen waren de accommodaties behoorlijk basic. Echte toffe hostels had je er amper. Inmiddels is het aanbod in veel landen enorm en zijn er ook veel leuke B&B’s en boutique hotels te vinden. Je hoeft dus niet meer in een groot hotel of een vies hostel te slapen.

laos-weetjes

Baligram

Natuurlijk werden er zo’n tien jaar geleden ook foto’s gemaakt tijdens het reizen. Toch is het wel anders nu. Je kunt tegenwoordig de mooiste foto’s maken met je telefoon, alhoewel ik nog steeds mooiere foto’s maak met mijn camera. Foto’s die je maakt met je telefoon kunnen daarnaast ook nog eens meteen met iedereen ter wereld gedeeld worden. Vaak met een leuk filtertje en natuurlijk je leukste Insta waardige jurkje aan.

Op drukke plekken word je opzij gelopen door mensen die foto’s willen maken. En die zelfde drukke plekken worden vaak zo vastgelegd dat het lijkt alsof je er alleen bent. Ook selfies bestonden nog niet toen ik ging reizen. In steeds meer landen vind je nu echte Instagram hotspots! Zoals in Mexico, Guatemala, Madeira en natuurlijk in Bali. In Bali worden er zelfs hele tours georganiseerd die je naar alle Instagram spots brengen voor een foto. Wij dachten dat we het woordje Baligram hadden uitgevonden, maar het blijkt dus echt een ding te zijn.

Ik ben gek op foto’s maken, maar ik trek er geen jurkje voor aan en ga zeker niet alle Instagram spots langs. Zeker niet omdat je vaak lang in de rij moet staan voor dé foto. Al moet ik wel zeggen dat sommige van die foto’s wel echt enorm tof zijn en dat ik dan best jaloers kan zijn op het resultaat!

mexico-cenote

Traveler Cheques en de euro

Tijdens verre reizen moet je natuurlijk nog steeds geld wisselen of pinnen. Maar in Europa kun je in de meeste landen gewoon met de euro betalen. Hoe handig is dat? Geen geld overhouden aan het einde van je vakantie en aan het begin van je vakantie hoef je geen geld te wisselen.

Vroeger was het een slim idee om Traveler Cheques mee te nemen op reis. Dat was dé manier om veilig een flink bedrag aan geld mee te nemen. Tegenwoordig hebben de meeste reizigers geen idee meer wat een Traveler Cheques eigenlijk was en kunnen ze sinds 2020 ook niet meer gekocht worden. Travelers cheques waren cheques die je kon kopen in euro’s of Amerikaanse dollars en later kon verzilveren bij een bank. Er stond een waarde op. De handtekening die je maakte als je de cheque kocht werd vergeleken met de handtekening die je zette als je hem verzilverde. De Traveler Cheque met handtekening was verzekerd. Tegenwoordig heeft iedereen een pinpas en een creditcard, wel zo makkelijk!

Vermaak tijdens een busreis

In dé backpackersstraat van de wereld, Khao San Road, stonden er tijdens mijn eerste reizen twee kraampjes waar je de nieuwste films op je Ipod kon laten zetten. Ja, een Ipod, dat is wat ik mee had. Ik word oud… Heerlijk tijdens de lange busreizen op mijn kleine schermpje een leuke film kijken. Inmiddels heb ik mijn e-reader en Smartphone mee. En voor vermaak hoef ik niet meer eerst langs een kraampje te gaan.

weetjes-guatemala

Ik ben beniewd hoe het reizen de komende jaren gaat veranderen!

Er wordt voorspeld dat het reizen langzamer en duurzamer gaat worden. Met mensen die meer en meer op zoek gaan naar bijzondere, nog niet platgelopen, bestemmingen. Ook is de staycation populairder dan ooit. Zal dit zo blijven? Ik ben in ieder geval benieuwd hoe het reizen de komende jaren gaat veranderen en hoop dat deze veranderingen positief zullen zijn! Hoe vind jij het reizen de afgelopen jaren veranderd?

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie