relatie-op-afstand

Lange afstandsrelatie – de beste tips van een ervaringsdeskundige

Het zal je maar gebeuren, je bent op reis tot over je oren verliefd geworden. Jullie hebben veel tijd met elkaar doorgebracht, maar uiteindelijk gaan jullie beide weer verder reizen of naar huis. Ik weet alles af van het hebben van een lange afstandsrelatie. Mijn vriend komt uit Zuid-Afrika en we hebben elkaar leren kennen tijden het werken op superjachten. Als we samen zijn, zijn we echt 24 uur per dag samen. Maar helaas hebben we vanwege werk en met de Corona crisis elkaar een aantal keren voor langere tijd niet gezien. Voor mij is dit zeker geen ideale situatie, maar soms is het gewoon niet anders. Hoe ga je hier het beste mee om? En hoe zorg je ervoor dat een lange afstandsrelatie slaagt?

werken-stewardess

Blijf communiceren in je lange afstandsrelatie

Communicatie is belangrijk in elke relatie, maar zeker ook in een lange afstandsrelatie. Verbale communicatie is namelijk alles wat je hebt. Knuffelen of samen op de bank zitten, is iets wat op afstand niet gaat. Dus blijf met elkaar praten. Zorg ervoor dat je goedemorgen en welterusten zegt. Zeg af en toe dat je van elkaar houdt. En als er irritatie is, kun je dat het beste meteen proberen op te lossen. Maar zorg er ook voor dat je niet elke vrije minuut op de telefoon zit. Dit kan juist verstikkend werken.

Wat de communicatie best lastig kan maken is dat berichtjes al snel verkeerd kunnen overkomen. Als je niet weet wat je partner met een berichtje bedoelt, vraag het dan meteen even. Vaak is er namelijk helemaal niets aan de hand. Wij sturen vaak voice messages als berichtje naar elkaar toe. Dit is net zo snel als een berichtje typen, maar je hoort elkaars stem, miscommunicatie is lastiger en je kunt meer zeggen dan in een getypt berichtje.

We hebben ook de belangrijke regel dat we elkaar niet gaan negeren als we ruzie of onenigheid hebben. Dit praten we meteen uit. Dat lukt tot nu toe nog altijd. Gaan slapen met ruzie is nooit een goed idee, maar helemaal niet als er een flinke afstand tussen jullie zit.

werken-jacht

Zorg ervoor dat je je eigen dingen blijft doen

Natuurlijk is het moeilijk om een lange afstandsrelatie te hebben, maar daar hoef je niet telkens mee bezig te zijn. Het is niet anders en daar moet je je op dat moment gewoon bij neerleggen. In plaats van constant bezig te zijn met het gemis, is het beter om zelf bezig te blijven. Doe dingen waar je blij van wordt. Dit is de tijd om in jezelf te investeren en dingen te doen die je leuk vindt. Je hebt er nu namelijk alle tijd voor.

Door dingen te ondernemen zorg je er ook voor dat je tijdens de gesprekken met je partner iets te vertellen hebt.

Ook tijdens relaties ben ik trouwens altijd nog alleen op reis geweest. Mocht je willen weten of dat ook iets voor jou is, lees dan het artikel over de voor- en nadelen van het alleen reizen.

Heb een gezamenlijk doel

Om een lange afstandsrelatie te laten werken is het belangrijk dat je een gezamenlijk doel hebt. Wat willen jullie in de toekomst en is datgene wat jullie willen hetzelfde? Zijn jullie hier in een team? Een doel houdt ook in dat je weet waar je naartoe werkt als je een lange afstandsrelatie hebt. Al is het maar dat je een datum hebt wanneer je elkaar weer ziet. En wat zijn de plannen voor de toekomst? Gaat één van jullie verhuizen? Kortom, je moet weten waar je het voor doet, anders is het niet vol te houden.

lange-afstandsrelatie

Doe dingen samen op afstand

Dat er afstand tussen jullie zit hoeft niet te betekenen dat je niets meer samen kunt doen. Bekijk dezelfde film of lees hetzelfde boek. Trek je mooiste kleding aan, kook je partners lievelingseten en eet dat samen op tijdens een video chat. De volgende keer koken jullie dan jouw lievelingsgerecht. Op deze manier zorgen jullie voor gezamenlijke ervaringen en herinneringen.

Deel ook de details van je leven in je lange afstandsrelatie

Misschien denk je, dat als je elkaar spreekt je het altijd over belangrijke en grote dingen moet hebben. Natuurlijk moet je het daar ook over hebben, maar het is juist belangrijk dat je het hebt over de kleine dingen in je leven. Als je dit niet deelt, dan groei je uit elkaar. Omdat je dan niet weet hoe elkaars leven eruit ziet.

Dus heb het vooral over wat je gegeten hebt, laat je nieuw gekochte kleding zien en vertel over de mooie wandeling die je gemaakt hebt. Dit lijken onbelangrijke dingen, maar door deze details van je leven te delen, blijf je deel uit maken van elkaars leven. Ook al is het op afstand.

Vertrouw elkaar

Om een lange afstandsrelatie te laten slagen, moet je elkaar vertrouwen. Zonder vertrouwen kun je er beter niet aan beginnen. Maar elkaar vertrouwen als je elkaar lang niet ziet, kan lastig zijn. Ik merk dit zelf ook. Juist door de afstand komt de jaloezie soms extra hard de hoek om kijken. En dan weet ik eigenlijk wel dat het onzin is, maar toch. Gelukkig vertrouw ik mijn vriend voor 100 % en hij mij ook.

Overleg vooraf hoe jullie de lange afstandsrelatie voor je zien

Voordat je aan de lange afstandsrelatie begint, is het fijn om met elkaar te bespreken hoe je dit in de praktijk voor je ziet. Hoeveel contact is voor jou ideaal? Wat is een goede tijd om met elkaar te video bellen? Ik praat hier elke keer dat we elkaar zien weer opnieuw over. Ging het de vorige keer goed voor beide toen we elkaar niet zagen of kunnen we iets veranderen zodat het beter gaat?

Ook is het belangrijk om van tevoren afspraken te maken. Is jullie relatie exclusief? Tot in hoeverre zijn jullie aan elkaar gebonden? Zorg ervoor dat jullie hier allebei hetzelfde over denken, anders kan dit voor flinke teleurstellingen zorgen.

Verras elkaar af en toe

Zorg ervoor dat je elkaar af en toe verrast. Dit kan een lief berichtje tussendoor zijn of een onverwachts belletje. Maar ook een cadeautje op de mat, kan super leuk zijn. Zo kreeg ik voor Valentijnsdag een Rituals bodycrème, een Tony’s chocolade reep en een roos binnen. Dit had mijn vriend via Bol.com geregeld. Super lief!

lange-afstandsrelatie

Gelukkig is een lange afstandsrelatie niet voor altijd. Hou dat in je achterhoofd. En als je elkaar dan weer ziet is het natuurlijk extra speciaal! Mocht je overigens gaan reizen met je vriend, lees dan zeker deze tips!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.