lange-afstand-relatie

Samen reizen met je partner? De beste tips!

Samen met je partner de mooiste plekken ter wereld bezoeken en herinneringen voor het leven maken. Dat is geweldig toch? Zeker omdat uit onderzoek is gebleken dat koppels die samen reizen een sterkere relatie hebben! Na jarenlang alleen gereisd te hebben, maak ik nu de mooiste reizen samen met mijn vriend. Samen met je partner reizen kan heel tof zijn, maar toch heb ik vaak genoeg gezien dat het niet altijd even goed gaat. Het 24/7 samen zijn, dingen die op reis niet altijd gaan zoals je wilt, jetlags en tegenvallende accommodaties. Dat alleen al kan er voor zorgen dat je elkaar al snel in de haren vliegt. Ik heb in mijn vriend zeker de perfecte reispartner gevonden. Maar hoe zorgen wij ervoor dat het samen reizen een succes wordt? In dit artikel lees je de beste tips voor het samen reizen met je partner.

reizen-vriend

Waar reisden wij als koppel al naartoe?

Mijn Zuid-Afrikaanse vriend en ik leerden elkaar kennen op de zeiljacht waarop wij beide werkten. We waren pas één maand samen toen ik stopte met het werken op de boot. Ik besloot naar Vietnam te gaan om daar een maand lang te gaan reizen. Tijdens mijn reis nam ook mijn vriend ontslag en besloot hij om ook naar Azië toe te komen. We vlogen allebei naar Bangkok toe. Voor mij bekend terrein, maar voor mijn vriend was het de eerste keer in Azië en de eerste keer op reis. Dat was best even een cultuurshock voor hem. Na een paar dagen vlogen we naar de Filipijnen toe, waar we het allebei onwijs naar ons zin hadden.

Andere plekken waar we zijn geweest zijn Alaska, twee keer naar Zuid-Afrika, Istanbul en Indonesië. Ook zijn we voor ons werk op superjachten al op veel plekken geweest. Door ons werk zijn we vaak 24/7 samen, maar we zien elkaar ook weleens maanden niet. Hoe we omgaan met de afstand lees je hier.

Tips voor het samen reizen met je partner

1. Bespreek je verwachtingen van de reis vooraf

Waarom willen jullie op reis? Wat willen jullie doen en zien? En welk reistempo willen jullie aanhouden? Ieder mens is anders, dus echt helemaal op één lijn zitten qua wensen gebeurt zelden. Het is wel fijn als je voor je reis erachter komt hoe je partner de reis voor zich ziet. Zodat je daar tijdens je reis geen meningsverschillen en irritaties over krijgt.

2. Praat over je budget

Misschien wel de belangrijkste reden dat samen reizen, vaak fout gaat is het budget. Praat van tevoren over hoeveel de reis mag kosten. En hou je daar dan ook aan. Bedenk ook waar jullie het geld aan willen uitgeven. Wil je graag luxe slapen, of doe je liever een dure maar toffe activiteit?

Als je geen gezamelijke rekening hebt is het fijn om af te spreken hoe jullie het betalen op reis gaan regelen. Handig is bijvoorbeeld om om de beurt geld te pinnen en daar dan alles van te betalen. Zo doen mijn vriend en ik het ook, de ene keer pin ik een afgesproken bedrag en daarna is mijn vriend aan de beurt. Persoonlijke uitgaven horen daar natuurlijk niet bij en betalingen met creditcard of online, hou je dan gewoon bij en bekijk je na de reis.

Mijn vriend en ik zitten qua budget goed op één lijn. Slapen, vervoer en eten hoeven niet zoveel te kosten, terwijl we juist wel geld uitgeven aan excursies en dingen doen. We zijn redelijke budget reizigers, maar willen wel veel zien en doen in het land waar we zijn.

3. Sluit compromissen bij het samen reizen

Je bent met zijn tweeën op reis en dat houdt in dat jullie alle twee een fijne reis willen hebben. Sluit daarom compromissen en probeer niet alleen maar je zin door te drijven. Een relatie bestaat ook op reis, uit geven en nemen. Als de één liever bij een straattentje eet en de ander in een luxe restaurant, probeer dat dan af te wisselen. Doe de ene dag iets actiefs en relax de volgende dag bij het zwembad.

Voor mijn vriend en mij houdt dat in dat we compromissen maken in het reistempo. Mijn vriend wil graag wat langer op één plek blijven, terwijl ik een iets hoger reistempo heb. Door daarin compromissen te sluiten, levert dat geen problemen op als we samen reizen.

4. Spreek frustraties meteen uit

Als je frustraties opkropt, komen die er uiteindelijk in één keer als een soort ontploffing uit. Spreek je frustraties dus meteen uit. Dit geldt voor het normale leven, maar nog meer voor op reis. Je gaat elkaar van een andere kant zien en zult dus ook andere dingen zien die je frustreren. Door het er op tijd over te hebben, hou je je reis leuk! Maar probeer elkaar zeker ook te accepteren en elkaar niet te willen veranderen.

5. Trek er af en toe alleen op uit

Samen op reis gaan betekent niet dat je alles maar altijd samen moet doen. Ga eens een dagje of een paar uur je eigen gang. Dan kun je daarna al je nieuwe ervaringen meteen weer met elkaar delen. Zo gaat mijn vriend graag kite- en golfsurfen, terwijl ik wat meer van het lopen en hiken ben. Terwijl hij de zee opgaat, maak ik een strandwandeling. Zo zijn we allebei blij!

6. Maak tijd voor elkaar

Het is heel leuk om op reis andere reizigers te ontmoeten en er af en toe alleen op uit te gaan. Maar vergeet vooral niet om ook tijd te maken voor elkaar. En dan niet alleen maar om over de praktische zaken als vervoer en accommodaties te praten. Juist op reis, als je los komt van thuis en alles wat je daar moet doen, is het een goede tijd om de diepte in te gaan met elkaar. Of geniet juist samen van een zonsondergang terwijl je even helemaal niets tegen elkaar zegt. Wist je dat er van veel spellen kleine varianten voor op reis zijn? Neem zeker een kijkje bij deze lijst met de leukste spellen voor op vakantie van een collega blogger.

7. Bedenk dat een reis nooit alleen maar leuk is

Net zoals alles, is ook op reis gaan niet alleen maar leuk. Bedenk dus dat al die toffe en romantische reiskoppel Instagram accounts maar een deel van samen reizen laten zien. Er zullen momenten zijn dat alles tegenzit of dat één van jullie misschien zelfs wel ziek wordt. Dit hoort er ook bij. Hoe je er mee omgaat, is aan jou. Raak niet gefrustreerd en probeer problemen als het kan meteen op te lossen. Als je partner ziek ik, zorg voor je partner, want ziek zijn in een ander land is nooit fijn. Natuurlijk hoef je dan niet constant bij je ziekte partner te blijven, als het gaat, kan je best even alleen op pad gaan.

Op onze eerste reis samen, toen we pas net samen waren, was ik al op dag 2 ziek. Ach, nadat we dat gehad hadden, was onze relatie meteen een paar stappen verder…

8. Heb plezier, doe nieuwe dingen, lach en maak veel foto’s

Samen reizen met je partner is heerlijk! Vergeet dus niet om plezier te hebben en te lachen. Neem het reizen niet te serieus, ook als het even niet gaat zoals je wilt. Doe nieuwe dingen, zodat je ervaringen opdoet om nog jaren na je reis over te praten. En vergeet natuurlijk niet om leuke en lieve foto’s te maken van jullie samen!

reizen-koppel

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments