snowboarden als volwassene

Leren snowboarden als volwassene – mijn ervaring

Wintersport trok mij eigenlijk nooit. Ik ben niet zo dol op kou en zoek dan ook liever de zon op. Ook heb ik liever een tropische cocktail dan een flesje Jägermeister. Maar wie weet gaat dat nu wel veranderen! Want ik heb een snowboard aangeschaft en ben inmiddels al een paar keer de piste op geweest. Wil je weten hoe het is om te leren snowboarden als volwassene? Ik vertel je graag over mijn ervaring met het leren snowboarden in Amerika.

leren-snowboarden-volwassen

Waarom ik ging snowboarden in Amerika

Er zijn veel goede wintersport gebieden te vinden in Europa. Maar in de winter werkte ik op een superjacht in Amerika, in de staat Rhode Island. Wat is er dan leuker om iets nieuws te leren? In Rhode Island zelf valt maar weinig sneeuw en de meeste pistes waar we naartoe gingen zijn dan ook gemaakt van voornamelijk ‘kunst sneeuw’. Dat maakte voor ons op dat moment maar weinig uit, want we waren toch nog beginners. Ook zijn deze pistes iets betaalbaarder, want snowboarden in Amerika is niet goedkoop!

Wat is makkelijker, leren skiën of leren snowboarden?

Van tevoren heb ik veel navraag gedaan bij Amerikanen die met wintersport zijn opgegroeid. Ook heb ik veel op internet rond gesnuffeld om deze vraag te beantwoorden. Wat is makkelijker, leren skiën of leren snowboarden? Voor mijn vriend was dat een makkelijke vraag, hij is namelijk opgegroeid met golf surfen en inmiddels kitesurft hij ook. Voor hem zou het vanwege zijn board ervaring dus makkelijker zijn om te leren snowboarden. Ik heb, behalve aan wat wakeboarden af en toe, nooit aan een boardsport gedaan. Wat uit mijn research bleek, is dat het makkelijker is om de basis van het skiën onder te knie te krijgen. Je valt minder vaak met het leren skiën en je zult sneller een beginners piste afgaan.

Met het leren snowboarden duurt het in het begin wat langer voordat je het onder de knie hebt. Je zult constant vallen en voordat je een beginners piste afgaat, zul je eerst behoorlijk wat tijd doorbrengen op de babypiste. Maar als je de basis eenmaal onder de knie hebt, zul je sneller progressie boeken dan met het skiën. Omdat mijn vriend voor het snowboarden ging en ik het er stiekem ook wat cooler uit vind zien dan skiën, besloot ik ook om voor het leren snowboarden te gaan.

Jezelf leren snowboarden

Wij kozen ervoor om geen lessen te nemen. Van tevoren hadden we video’s bekeken op Youtube en we besloten het gewoon te gaan proberen. De lessen in Amerika zijn namelijk echt heel erg duur… En helaas lag er niet genoeg sneeuw voor deze low budget sneeuw activiteiten. Maar als ik in Nederland zou zijn en op wintersport zou gaan, zou ik ervoor kiezen om al in Nederland lessen te nemen. En ook op wintersport zelf zou ik voor lessen gaan. Je leercurve gaat toch een stuk sneller met lessen! Ook denk ik dat je wat minder gefrustreerd raakt en het waarschijnlijk ook nog eens heel gezellig kan zijn!

Vallen en opstaan tijdens het leren snowboarden

Tijdens het leren snowboarden zul je vaak vallen. Dit vond ik zeker de eerste keer behoorlijk frustrerend. Ook omdat ik veel beginners op skiën zie, die zonder vallen al meteen de babypiste afgaan. Heb ik de verkeerde keuze gemaakt? Had ik voor skiën moeten gaan? Maar nee, ik ga niet opgeven!

Voor de eerste keer snowboarden hadden we een goed beginners heuveltje opgezocht. We waren niet de enige volwassenen die er voor het eerst waren, maar de beginners leeftijd om ons heen lag behoorlijk laag. En die vier- en vijfjarige kinderen pikten het ook nog eens heel snel op! De eerste dag ben ik echt wel een paar keer hard gevallen en heb ik zeker ook aan opgeven gedacht. Dit heb je als je les krijgt denk ik wel een stuk minder. Mijn vriend had er trouwens minder problemen mee en hem lukte het na wat oefenen al om met bochtjes naar beneden te komen.

De volgende dagen oefenen

We zijn in totaal zo’n 8 keer naar de pistes geweest om te snowboarden. Dit is verspreid over de weekenden geweest. Elke keer namen we weer stappen en werden we beter. Bij mij ging dat iets langzamer, maar uiteindelijk ben ik ook de groene piste zonder te vallen afgekomen! Wat een heerlijk gevoel is dat.

Tijdens de derde keer op de oefenpiste zei een man tegen mij dat ik klaar was om de stoeltjeslift in te gaan. Mijn vriend was dat al bij dag twee aan het doen, maar mij leek het maar eng. Toch hielpen de aanmoedigingen van deze vreemde man mij en stapte ik ook de stoeltjeslift in. Het erin stappen ging goed, maar toen moest ik eenmaal boven er nog uit stappen. Ach, gelukkig was de sneeuw zacht. Het was wel een goede tip geweest, want de piste was niet stijl en gaf me wel een stuk langer de tijd om te oefenen.

Wat was ik trots toen ik op de sluitingsdag van het skiresort eindelijk echt het gevoel had dat ik het snowboarden een beetje snapte. Gewoon op de groene piste en op mijn eigen tempo ging ik naar beneden. Super tof en al et vallen en de frustraties helemaal waard!

Tips voor volwassenen die willen leren snowboarden

  • In het begin moet je echt even doorzetten. Je zult veel vallen en flinke blauwe plekken krijgen. Ook pijnlijke knieën en billen horen erbij. Het gaat dus niet vanzelf.
  • Zorg voor een goede waterdichte outfit, aangezien je veel tijd in de sneeuw zult doorbrengen. Ook kniebeschermers en polsbeschermers zijn een aanrader en een goede helm is echt een must!
  • Huur je spullen, zeker de eerste paar keren. Wij hadden alles tweedehands gekocht, maar dit was voor ons handiger omdat we er meerdere weekenden gebruik van maakten en spullen huren erg duur was.
  • Neem lessen, dat zal een heleboel frustratie schelen, ook zul je het dan eerder onder de knie hebben.
  • Kijk van tevoren naar Youtube filmpjes. Ik heb daar erg veel aan gehad!
  • Zoek een beginnersvriendelijk gebied uit om naartoe te gaan op wintersport.
  • Veel plezier! Het gevoel dat je er van krijgt is echt tof!
leren-snowboarden-volwassen

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments