werken-superjachten

Werken op een superjacht – deze vragen krijg ik altijd!

Als ik vertel dat ik op een superjacht werk, krijg ik altijd veel vragen. Logisch natuurlijk, want het is een wereld die ver van het normale leven afstaat. De eerste keer dat ik aan boord stapte van een superjacht was ik dan ook behoorlijk onder de indruk. Dat was heel wat anders dan een sloep of het motorbootje die mijn ouders vroeger hadden. Inmiddels werk ik alweer zo’n vijf jaar op superjachten en is het inmiddels voor mij normaal geworden. Ik heb op zowel motor- als zeiljachten gewerkt en op dit moment werk ik op een 37 meter lang zeiljacht. In dit artikel lees je de vragen die ik vaak krijg als ik vertel dat ik op een superjacht werk.

Hoe vind je een baan op een superjacht?

Als je op zoek gaat naar een baan op een superjacht, dan zijn er een aantal stappen die je moet zetten en dingen die je moet doen. Daarom heb ik twee blogs geschreven speciaal over dit onderwerp:

Lijkt het jou nu ook tof om op superjachten te gaan werken?

Lijkt het jou nu ook tof om op een superjacht te gaan werken? Ik snap je helemaal! Maar door alle informatie voel je je nu even flink overweldigd en heb je geen idee waar je moet beginnen. Ik wil je graag helpen! In mijn nieuwe online cursus (uniek want het is de enige in Nederland en België!) leer je alles wat je moet weten om een baan te scoren op een superjacht en hoe je die baan vervolgens ook gaat rocken!

Vul het vragenformulier in, zodat ik de cursus kan finetunen op jouw behoefte. Je maakt dan kans op een GRATIS yachting kickstart gesprek, waarin je mij alles mag vragen over het werken op superjachten en waarin ik je minstens twee concrete tips geef over hoe jij kunt starten met het werken op een superjacht!

Vragenformulier over het werken op superjachten

Ja! Ik wil op jachten werken!

Je hebt zeker al veel beroemde mensen ontmoet?

I wish… Er zijn natuurlijk genoeg beroemde mensen die hun vakanties op een superjacht doorbrengen, maar ze hebben vaak niet genoeg geld om een superjacht te kopen. Op een paar bekende namen na dan natuurlijk.

De mensen waar ik voor heb gewerkt en die ik als gasten op superjachten heb gehad, waren geen bekende mensen. Het waren allemaal zakenmensen. Mensen die olie transporteren met olietankers, CEO’s van grote bedrijven, eigenaren van supermarktketens en mensen die een winstgevende uitvinding hadden gedaan. De miljonairs en biljonairs van deze wereld dus!

Wat is een superjacht eigenlijk?

Onder een superjacht vallen over het algemeen boten langer dan 24 meter. Deze boten hebben een eigenaar die opdraait voor de kosten van de jacht en de salarissen van het personeel. De eigenaar heeft crew die voor hem/haar werkt, er voor zorgt dat de superjacht onderhouden wordt en dat het de eigenaar en gasten aan niets ontbreekt als ze op de jacht zijn. Als alleen de eigenaar de boot gebruikt samen met familie en vrienden, spreek je van een privé jacht. Maar als de jacht ook verhuurd wordt aan andere mensen, dan spreek je van een charter jacht.

ReizenReizen

Wat is de grootste superjacht ter wereld?

De superjachten worden steeds groter en groter. Niet dat je zoveel ruimte nodig hebt op een jacht, maar het levert natuurlijk behoorlijk wat status op. De grootste superjacht ter wereld is op dit moment motorjacht Azam, die 180 meter lang is. Er is ruimte voor 36 gasten en 90 crewleden en er is onder andere een ruimte waar je je ‘golfswing’ in kunt oefenen.

Motorjacht Dilbar is de grootste superjacht als je kijkt naar volume. Dilbar is ‘maar’ 156 meter lang, maar heeft wel een 25 meter lang zwembad aan boord en twee helikopterplatforms.

Over wat de grootste zeiljacht ter wereld is, zijn de meningen verdeelt. Door veel mensen wordt Sailing Yacht A gezien als de grootste, met haar 142 meter. Sailing Yacht A is alleen geen echt zeiljacht, maar een combinatie van een motor- en zeiljacht. Daarom wordt de 106 meter lange Black Pearl door de meeste mensen die werken in de jachtindustrie gezien als de grootste zeiljacht ter wereld. Bovendien vind ik de Black Pearl in tegenstelling tot Sailing Yacht A ook nog eens prachtig om te zien!

Hoeveel kost een week vakantie op ‘jouw’ jacht?

Droom jij stiekem van een weekje vakantie op een superjacht? Dat kan ik mij helemaal voorstellen, maar het zal geen goedkoop weekje worden… Ik werk op dit moment op een 37 meter lang zeiljacht. De kale prijs voor een weekje op de boot is in het laagseizoen zo’n $ 50.000. Daar komen dan nog wel wat extra kosten bij. Zo moet je betalen voor al het eten en drinken voor zowel jezelf, je gasten als de crew. Ook het liggeld in de havens die je aandoet, de fooien voor de crew, benzine en vaarvergunningen komen hier nog boven op.

Als je liever vakantie viert op een motorjacht kan dat natuurlijk ook. Zo huur je de 42 meter lange motoryacht Skyler al vanaf $ 226.000 per week. Koopje toch? Bedenk dan wel dat daar ook alle extra kosten nog bij komen.

superjacht-vragen

Hoe lang zijn de contracten normaal gesproken op een superjacht?

Als ik vertel dat ik op superjachten werk, denken veel mensen dat ik met tijdelijke contracten werk. Dat is vaak niet het geval. De meeste boten werken met seizoens of jaar/vaste contracten. Je hebt vaak een proefperiode van drie maanden en een opzegtermijn van één maand. Toch is het verloop in de industrie groot. Dat komt onder andere doordat je veel uren werkt, stress ervaart en in een relatief kleine ruimte 24/7 samen bent met je collega’s. Ook is het zo dat je wel een vast contract hebt, maar die helaas heel makkelijk opgezegd kan worden. En je dus makkelijk je baan kwijt kunt raken. Op dit moment hebben zowel mijn vriend als ik een vast contract op de boot. Toch betekent dat niet zoveel, want de boot staat ook te koop en er is sprake van een management verandering, waarbij wij misschien onze baan kwijt zullen raken.

Moet je jong, blond, dun en knap zijn om op een superjacht te werken?

Nee, gelukkig niet, anders had ik een baan op een superjacht wel kunnen vergeten… Maar vooral op motorjachten kan je uiterlijk wel een bepalende factor zijn om aangenomen te worden. Dit geldt zeker voor vrouwen, maar ook voor mannen die als deckhand willen werken kan hier op gelet worden. Op je CV moet een foto geplaatst worden en vaak zijn er geen uniformen voor de vrouwen in grotere maten aan boord. Maar op boten waar je wordt afgewezen als je niet aan bepaalde maten en looks voldoet, zou ik toch niet willen werken. Want er zijn er gelukkig genoeg waar uiterlijk geen bepalende factor is.

Moet je gevaccineerd zijn tegen COVID-19?

Hier kan ik kort over zijn, bijna alle superjachten stellen nu een vaccinatie tegen COVID-19 verplicht. Zonder vaccinatie en de bijbehorende boosters zal je niet snel een baan vinden op een superjacht.

Heb je niet genoeg vakantie gevierd?

Het werken op een superjacht is geen vakantie! Ja, je ziet prachtige plekken en hebt vrije dagen op paradijselijke plekken. Al moet je in het seizoen niet gek opkijken als je maar één dagje vrij hebt om de paar weken. Ook werk ik met gasten op de boot, minimaal 15 uur per dag. Die mooie plekken waar we dan langs varen, zien we alleen vanuit het raampje van de boot. Alles moet perfect zijn op de jacht. Er mag geen kreukel in het beddengoed zitten en als het regent moet de boot meteen na de bui gedroogd worden.

Ook zonder gasten op de boot zijn we druk aan het werk. En als je pech hebt, heb je op je vrije dag of vrije avond een watch. Dat betekent dat je dan verplicht de hele dag op de boot moet blijven. Er moet namelijk altijd minstens één persoon aan boord zijn. Vakantie zou ik het werken op superjachten dan ook niet willen noemen… Maar een toffe lifestyle is het zeker wel!

werken-op-een-boot

Heb je nog vragen over het werken op superjachten?


Een dag uit het leven van een superjacht stewardess
Below Deck: maar dan echt!
Atlantische oceaan zeilend oversteken – mijn ervaring met een crossing
Werken als een superjacht ingenieur – hoe is dat echt?
Van deckhand naar superjacht officier

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 comments