lake mcdonald

Alle tips voor het Glacier National Park in Amerika

Helemaal in het noorden van Amerika in de staat Monatana, tegen Canada aan, ligt het glacier national park. Het glacier national park staat in de top vijf van mooiste nationale parken in Amerika en ik snap wel waarom! In de lange winter is het park verborgen onder een dikke laag sneeuw, maar als de sneeuw gesmolten is, kun je er prachtig hiken. Wilde dieren, prachtige blauwe meren en de mooiste uitzichtspunten. Ik ben ruim een week in het park geweest en heb er veel hikes gemaakt. In deze blog lees je al mijn tips voor het glacier national park in Amerika.

glacier national park

Hoe kom je in het Glacier National Park?

Wij reden helemaal van San Diego naar het glacier national park en weer terug, maar dat zou ik je niet aanraden. Al was dat mijn beste rondreis door Amerika ooit! Er zijn makkelijkere manieren om er te komen, al ligt het park in vergelijking met andere nationale parken wel vrij afgelegen.

Je kunt vliegen op een aantal vliegvelden in de buurt, waar je vervolgens een huurauto moet huren om naar Glacier National Park te rijden. Ook in het park heb je een auto nodig trouwens. Glacier Park International Airport is het vliegveld wat het dichtste bij ligt, vanaf daar hoef je maar een half uurtje te rijden. Maar om op het vliegveld te komen, zul je wel een aantal keren moeten overstappen, want natuurlijk niet zo handig is.

De meeste mensen reizen dan ook via Calgary international airport in Canada, wat op 4,5 uur rijden van het park ligt. Een andere optie is Seatlle of Portland in Amerika.

Ben je op zoek naar een toffe Fly and Drive Amerika reis? Die vind je hier:
Fly drive Amerika

Wat kun je doen in Glacier National Park?

De meeste mensen komen naar het Glacier National Park om te wandelen. Er is in totaal zo’n 1126 kilometer die je kunt wandelen in het park. En de wandelingen varieren van vlakke en korte wandelingen tot 25 kilometer lange zware hikes. Er is voor iedereen die van wandelen houdt dus wel iets te vinden.

Buiten het wandelen kan je ook genieten van het landschap uit de auto. Er gaat namelijk een weg langs prachtige uitzichtspunten en over een mooie pass. De naam van de weg is de ‘Going-to-the-Sun Road. Een weg van 80 kilometer waar je zonder te stoppen zo’n twee uur over doet. De gehele weg is vaak tussen eind juni en begin oktober geopend. Buiten deze maanden is een deel afgesloten vanwege het weer.

Andere activiteiten die je er kunt doen zijn: cross country skiing in de winter, kajakken, paardrijden en raften.

wildlife glacier national park

Permit voor de Going-To-The-Sun road

De Going-To-The-Sun road is dus een highlight van het park. Een weg waarbij je een goed beeld krijgt van het park en prachtige landschappen en uitzichten zult tegenkomen. Maar je zult er niet alleen zijn. Tijdens Corona deden de Amerikanen namelijk wat wij ook deden, ze gingen hun eigen land verkennen. Sinds die tijd is het een stuk drukker geworden met mensen die de Going-To-The-Sun road ook wilden rijden.

Om de drukte onder controle te houden werd er een permit in het leven geroepen. Tussen 27 mei en 11 september is de weg alleen nog maar toegankelijk met de permit. Je kunt de permit boeken via deze website. Je hebt niet altijd een permit nodig. Als je verblijft in het park of een activiteit geboekt hebt in het park, dan hoef je geen permit te reserveren.

De kosten van de permit zijn $2. Wel betaal je bij de ingang ook nog eens $35 entree per voertuig. Ben je van plan om meer nationale parken in Amerika te bezoeken? Als je meer dan drie nationale parken wilt bezoeken doe je er goed aan om de America the Beautiful Pass te kopen. Dit kost je $80 per voertuig en is een jaar lang geldig in alle nationale parken van Amerika.

Permit Many Glacier area

Let op: als je gaat hiken in de Many Glacier area heb je tijdens de maanden juli, augustus en september ook een auto reservering nodig. Voor $2,- heb je hem al en is hij 1 dag geldig. Verblijf je in een hotel of op een camping in Many Glacier? Dan heb je geen auto reservering nodig.

Waar overnacht je bij het Glacier National Park?

Je kunt in het nationale park zelf overnachten, maar dit moet je wel echt op tijd boeken en kan best prijzig zijn. Net buiten het Glacier National Park is ook een goede optie. Je kunt overnachten in simpele motels, tenten, boshutten of wat meer luxe hotels.

Tip: Check hier al je opties voor de overnachtingen

Er zijn in totaal 7 ingangen van het Glacier National Park. Kijk bij welke ingang jij graag wilt verblijven als je accommodatie gaat boeken. Bij drie van de ingangen kom je terecht op de Going-To-The-Sun road. Die ingangen zie je hier onder:

 • West Glacier ingang – dit is de hoofdingang van het park (vlakbij het plaatsje, West Glacier)
 • St. Mary ingang – de meest populaire ingang in het oosten (vlakbij het plaatsje, St. Mary Village)
 • Camas Creek ingang – een ingang bij het westen van het park, minder populair en druk dan de twee bovenstaande ingangen

De volgende vier ingangen zijn een stuk meer afgelegen.

 • Polebridge ingang – vanaf hier kom je op afgelegen plekken via onverharde wegen.
 • Two medicine ingang – vanaf deze oostelijke ingang kun je een aantal mooie meren makkelijk bereiken
 • Many Glacier ingang – ook vanaf deze oostelijke ingang kun je een aantal mooie meren makkelijk bereiken
 • Cut Bank ingang – de rustigste ingang, waarbij je op zandwegen moet rijden.

Wanneer kun je Glacier in Amerika het beste bezoeken?

Het Glacier National Park kent een lange winter, met veel sneeuwval. De winter is voor de meeste mensen niet het ideale seizoen om het park te bezoeken. Ik zou je dan ook aanraden om het park in de andere seizoenen te bezoeken.

De meeste facaliteiten zijn geopend van eind mei tot oktober. Dat zijn dus maar zo’n vier maanden per jaar! De maanden juli en augustus zijn de drukste maanden van het jaar. Alles is dan open en de temperatuur is dan fijn.

Ik bezocht Glacier National Park in de herfst, in september. Halverwege de maand komen de herfstkleuren te voorschijn, ook is het minder druk in het park en zijn de wilde dieren actief.

Welke dieren kun je zien in het Glacier National Park?

In totaal leven er 71 zoogdieren in het Glacier National Park en je zult er zeker een aantal van tegen komen. Wij hebben elanden, beren, berggeiten, marmotten, grondeekhoorns en een slang gezien. Super gaaf.

De tofste wandelingen in het Glacier National Park

Er zijn veel prachtige wandelingen te maken in het Glacier National Park. Wij hebben best wat wandelingen gemaakt en dit waren onze mooiste:

Iceberg Lake Trail

 • Afstand: 16 kilometer (heen en terug)
 • Duur: zo’n vijf uur
 • Hoogtemeters: 450 meter
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Beginpunt: Swiftcurrent Motor Inn

Iceberg Lake is voor veel mensen de favoriete hike in het Glacier National Park. Op de heenweg begin je met een klim, maar al snel wordt de wandeling vlakker. Je loopt door een prachtig groene vallei, met wilde bloemen en prachtige weidse uitzichten. Er zijn ook heel wat wilde dieren te spotten. De schattige grondeekhoorns en wij zagen er ook een eland met een kleintje! Het staat ook bekend om de beren, dus maak genoeg geluid en vergeet je beerspray niet.

Aan het eind van de trail kom je bij een mooi blauw meer dat gelegen is in een soort amphitheater. Op het meer drijven ijsschotsen. Een prachtige plek voor een pauze, voordat je dezelfde weg weer terugloopt.

Iceberg Lake Trail

Hidden lake overlook (of verder tot hidden lake)

 • Afstand: 4,5 km of 8,3 kilomter (heen en terug)
 • Duur: 1,5 uur tot 4 uur
 • Hoogtemeters:
 • 161 m. tot Hidden Lake Overlook
 • 242 m. tot Hidden Lake
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk / gemiddeld
 • Beginpunt: Logan Pass

Dit was onze eerste hike die wij deden in Glacier National Park. Het eerste gedeelte, tot de overlook, is makkelijk en populair. Maar de overlook aan het eind is de relatief korte hike zeker waard. Het grootste gedeelte van de hike loop je over een boardwalk en je hebt prachtige wijdse uitzichten. Er ligt vaak sneeuw, ook in de zomer nog.

Je kunt de wandeling eindigen bij het uitkijkpunt, maar je kunt ook naar het verborgen meer toe hiken. Dit maakt de wandeling wel een stukje langer en zwaarder. Maar je laat wel de massa achter je, wij waren zelfs helemaal alleen bij het meer. De weerspiegelingen waren zo mooi. Soms is dit deel van de wandeling gesloten als er teveel grizzly beren rondhangen.

Grinnell Glacier

Afstand: 17 kilometers heen en terug
Hoogtemeters: 487 meters
Difficulty: gemiddeld/zwaar
Duur: 5 tot 7 uur
Trailhead: Grinnell Glacier Trailhead op Continental Divide Trail

Een lange hike, maar wel eentje die je alles laat zien wat het Glacier National Park te bieden heeft. Prachtige bergen, watervallen, wilde bloemen, drie prachtige meren en een glacier. Ook zag ik op deze hike grijze marmotten, grondeekhoorns en berggeiten. Maar ook elanden en beren worden vaak op deze wandeling gespot.

Let op: deze wandeling ligt in de Many Glacier Area en voor dit gebied heb je een auto reserving nodig.

Highline Trail

Afstand: 18,6 km heen en terug
Hoogtemeters: 700 meter
Moeilijkheid: gemiddeld/zwaar
Tijd: 7 tot 9 uur
Beginpunt: Logan Pass Visitor Center

Dit is misschien wel de meest complete hike in het Glacier National Park. Hij is populair, dus zorg voor een vroege start. Je begint de wandeling op een smal bergpaadje naast een afgrond. Hier loop je de eerste paar kilometers op. Het is zeker breed genoeg, maar als je hoogtevrees hebt kan dit gedeelte spannend zijn. Onderweg wordt je beloond met de mooiste uitzichten en veel wilde dieren. Zo hadden we onder andere een berggeit op het pad en marmotten op de hoogvlakte halverwege de wandeling.

Voor de terugweg zijn er verschillende opties om uit te kiezen. Zo kun je bij de Granite Park Chalet (waar je ook even naar de wc toe kunt gaan) omkeren en dezelfde weg weer terug lopen. De meeste mensen kiezen er voor om nog een stuk door te lopen tot The Loop. Als je daar aan komt kun je een shuttle bus terug nemen naar Logan Pass, het beginpunt. Het kan wel zijn dat je even moet wachten totdat er plek is in de shuttle bus.

Algemene tips voor het wandelen bij Glacier National park

 • Beren. Ik bezocht het nationale park met een man die jaren geleden in Glacier is aangevallen door een beer en het toendertijd maar net heeft overleefd. Er zijn twee soorten beren in het park, de zwarte en de grizzly beer. Waarvan vooral de grizzly beer agressief kan zijn, vooral met kleintjes. Zorg er voor dat je lawaai maakt tijdens het lopen. Praat hardop en maak constant geluiden, dan horen de beren je aankomen en overval je ze niet. Zorg ook voor berenspray en weet hoe je het moet gebruiken.
 • Niet te dichtbij dieren komen. Ook van andere dieren moet je je afstand houden. Het zijn namelijk wilde dieren. Ook mag je de dieren (ook de schattige eekhoorns) niets voeren.
 • Wees op allerlei weersomstandigheden voorbereid. Het weer kan snel veranderen op de paden.
 • Laat niets achter op de trails, maar neem alles weer mee. Ja, ook je gebruikte wc papier.
 • Op de trails kun je niets kopen, dus zorg ervoor dat je genoeg drinken en snacks bij je hebt.
 • Check voor je bezoek even alle specifieke informatie, zoals permits en kosten. Het verandert best vaak. Ook worden paden nog wel eens gesloten, bijvoorbeeld doordat er veel beren zijn gespot. Je vindt alle up to date informatie hier
 • In de zomer kan het best druk worden op de meest populaire plekken in het park. Probeer vroeg met je wandelingen of het rijden te beginnen om de grootste drukte voor te zijn.
glacier national park

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.