new-york-in-een-dag

Doen in 1 dag in New York

Wat moet je zeker zien en doen in New York als je maar 1 dag hebt? Dat was ook mijn vraag toen ik de kans had om tussen twee vluchten door wat tijd door te brengen in deze grote stad. Er is genoeg te doen om je dagen te vermaken, is 12 uur om New York te ontdekken het dan wel waard? Ik heb zeker het gevoel dat ik alles uit mijn tijd in de Big Apple heb gehaald. In deze blog lees je wat ik heb gedaan in 1 dag in New York.

times square new york

Wat doe je met je bagage tijdens je stopover in New York?

Mijn bagage hoefde ik gelukkig niet op te halen, want mijn koffer werd doorgestuurd naar mijn volgende bestemming. Mocht dat bij jou niet zo zijn, zorg er dan voor dat je je bagage achterlaat op het vliegveld. Dit kan al vanaf een paar dollar.

Hoe reis je vanaf het vliegveld naar de stad?

Als je vliegt van of naar Amstedam dan land je of op JFK, John F Kennedy Airport of op het Newark Liberty International Airport. Vanaf beide heb je eigenlijk twee opties om in het centrum van New York te komen. Je kunt of met de taxi of met het openbaar vervoer gaan. Als je tijdens de spits reist, zou ik je aanraden om met het openbaar vervoer te gaan. Buiten de spits moet je even kijken wat het snelst en handigst is voor jou. Ik ben met de Metro gegaan en vond dit een leuke en makkelijke manier van reizen. Zo kom je al meteen tussen de locals terecht.

Hoeveel tijd heb je nodig voor je stopover in New York?

Mijn vlucht vanaf Miami landde ’s ochtends en mijn vlucht naar Amsterdam vertrok pas tegen middernacht. Ik wist pas een dag van tevoren dat ik deze stopover zou hebben (mijn vlucht was veranderd) dus echt tijd om mij voor te bereiden en in te lezen had ik niet. Toch besloot ik dat ik de kans om wat dingen in New York te zien niet kon laten lopen!

Hoeveel tijd je nodig hebt voor je stopover in New York verschilt per situatie. Moet je je bagage weer opnieuw inchecken? Moet je jezelf inchecken en door immigratie gaan? Hou er rekening mee dat het vaak behoorlijk druk kan zijn op de vliegvelden in de Verenigde Staten. Natuurlijk heb je ook tijd nodig om van en naar het vliegveld toe te reizen. Hou rekening met 1,5 uur die je nodig hebt om van het vliegveld naar het centrum toe te reizen. Ik zelf had zo’n 14 uur in totaal en ik heb het gevoel dat ik toch veel heb kunnen zien!

Doen in 1 dag in New York

Als je maar 1 dag in New York hebt, kun je nooit alles zien. Je zult je moeten beperken tot een deel van de stad en een paar bezienswaardigheden. Ik heb mij gefocussed op Manhattan en ik heb heel veel gelopen. Ook tijdens het lopen van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid is er genoeg te zien. Er zijn veel dingen die je zou kunnen doen tijdens je dag in New York, maar hieronder lees je wat ik heb gedaan.

De start van mijn dag in New York: Central Park

Mijn dag begon in het Central Park. Je kan even een stukje het park inlopen, maar ook een fiets huren is leuk om te doen. Er zijn genoeg plekken net buiten het park waar je een fiets kunt huren en de prijs is prima. Probeer voor twee uur een fiets te huren, zodat je het park rond kunt fietsen en ook af en toe kunt stoppen. Toen ik in New York was, was het prachtig weer, dus ik genoot echt van Central Park. Heel bijzonder vond ik ook dat je altijd de enorme wolkenkrabbers blijft zien.

central park new york

Lopen door bekende straten

Ik heb tijdens mijn dag in New York heel veel gelopen en ik wilde graag de bekende straten zien. Wat dacht je van Broadway, ook al had ik geen tijd om een voorstelling te bezoeken, ik wilde het toch even zien. Mocht je een ticket willen boeken, neem dat een kijkje op de volgende websites voor het boeken van tickets. Ook Wall Street was zo’n straat. Eigenlijk was hier weinig te zien, op een beeld van een gigantische stier na. Etalages kijken deed ik in de duurste winkelstraat ter wereld, Fifth Avenue.

Times Square

Time Square is misschien wel het meest iconische beeld van New York. Het is de plek met al die gigantische neon lichten en billboards. De plek waar iedereen een selfie maakt. Ik ben er zowel overdag als ’s avonds even geweest. Het is een enorm drukke plek, maar heerlijk om even te gaan zitten en de gekte en mensenmassa in je op te nemen.

times square

Rockefeller Center

Ik heb voor het Rockefeller Center gestaan en ik besloot dat ik 40 euro teveel vond voor een uitzicht. Inmiddels heb ik daar een beetje spijt van, want boven op het Rockefeller Center vind je een observatiedek met een prachtig uitzicht over de stad. Aan de ene kant zie je Central Park liggen, terwijl je aan de andere kant de Empire State Building ziet. Met natuurlijk nog vele andere toffe wolkenkrabbers en gebouwen. Als ik mijn dag in New York over zou doen, zou ik vanaf hier de zonsondergang bekijken over New York. Want dat lijkt mij toch wel heel gaaf! Een ticket kost je dus 40 USD per persoon. En tijdens de zonsondergang komt er nog 10 USD bovenop. Low budget New York bezoeken kan ook, maar stiekem had ik dit gewoon moeten doen!

Het Bryant Park

Een leuk klein park achter de New York Public Library om even te gaan zitten en je voeten wat rust te gunnen. Dat is dan ook wat ik er deed! Ook is het een goede plek om mensen te kijken.

new york

9-11 memorial monument

Het 9-11 monument is een plek die je niet kunt missen als je 1 dag in New York bent. In 2001 op 9/11 vlogen twee vliegtuigen de Twin Towers bij het World Trade Center in, waarbij er bijna 3000 mensen om het leven kwamen.

Je kunt een bezoek brengen aan de plek waar de Twin Towers stonden. Op die plek is namelijk het monument geplaatst. Het is een indrukwekkend monument gemaakt van 2 enorme waterbakken. De namen van de slachtoffers staan hierin gegraveerd in brons. Ook staat in dit gebied de enige boom die de aanslagen heeft overleefd. Deze boom wordt de survival tree genoemd en staat voor veerkracht en overleving.

Het World Trade Center en het metro station

Het nieuwe World Trade Center is een gigantische wolkenkrabber en is het hoogste gebouw van het Amerikaanse continent. Ook eromheen staan genoeg grote en bijzondere wolkenkrabbers en ook het WTC metrostation staat bekend om zijn bijzondere architectuur. Vergeet ook niet om daar even binnen te lopen.

new york 1 dag

Het statue of liberty

Het Statue of Liberty heb ik niet van heel dichtbij gezien. Ik heb ervoor gekozen om langs het water te lopen, door onder andere het Hudson River Park. Omdat het zulk lekker wandel weer was, genoot ik hier echt van! Helaas wist ik toen nog niets van misschien wel de beste optie op het Statue of Liberty te zien. Je kan namelijk voor een klein bedrag de Staten Island ferry nemen. Met deze ferry vaar je vlak langs het beeld! Heen en terug kost dit je ongeveer 1,5 uur. Bedenk dus goed van tevoren of je hier wel de tijd voor hebt.

China Town en Little Italy

Als er ergens in een stad een China Town is, dan moet ik er altijd even naartoe. Ik ben dol op de sfeer en je kunt er altijd heerlijk eten! Leuk om even doorheen te lopen dus. China Town loopt over in Little Italy, wat je natuurlijk niet mag missen als je dol bent op Italiaans eten.

Einde van mijn dag in New York

Ik wilde graag de dag in een levendige buurt eindigen om een hapje te eten. Aan een local vroeg ik waar ik dan het beste heen kon als stop met de tram die ik weer naar het vliegveld terug zou nemen. Zo kwam ik in de buurt Chelsea terecht in Manhattan. Een wijk met een levendig uitgaansscene en ook een wijk die bekend staat om de acceptatie van de LGBTQ+ community. Gezellig om even rond te lopen en zo mijn dag in de bijzondere stad New York te eindigen!

new york muur schildering

Is 1 dag in New York de moeite waard?

Daar kan ik kort over zijn. Absoluut! Als je meer dagen hebt is dat natuurlijk beter en kan je nog veel meer zien. Maar mocht je de mogelijkheid hebben voor een korte stopover in New York, dan zou ik die kans zeker grijpen. Ik heb in ieder geval enorm genoten van mijn tijd in deze bijzondere stad!

Mocht je de stad met kinderen bezoeken, lees dan zeker de blog New York met kids van reisblogger Claire.

Meer lezen over Amerika?

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments