typisch-amerikaans

Typisch Amerikaans – 20x Amerikaanse dingen en gewoontes

Amerika stond als land nooit op mijn bucket list, maar inmiddels heb ik al best wat van het land gezien en er al aardig wat maanden doorgebracht. Het is een land met een indrukwekkende natuur en het land waar alles groot is. Een land waar elke staat weer andere wetten en regels heeft en waar een paar uur rijden voor familiebezoek niets is. Wat zijn nou echt typisch Amerikaanse dingen? Ik vertel je in deze blog welke typische Amerikaanse gewoontes en gebruiken mij zijn opgevallen tijdens het reizen door dit bijzondere land.

typisch-Amerikaans

Typisch Amerikaans

Tijdens mijn reizen en dankzij mijn werk ben ik in Miami, San Diego, San Franscisco, Montana, Yellow Stone, New York, Boston en Newport geweest. Amerika is een groot land en elke staat is weer anders. Dit lijstje met typisch Amerikaanse dingen is persoonlijk en het zijn dingen die mij opgevallen zijn tijdens mijn tijd in Amerika.

Amerika is groot, groter, groots

Het land zelf is groot, de supermarkten zijn groot, de verpakkingen in winkels zijn groot, gebouwen zijn groot, porties in een restaurant zijn groot…. Je snapt het wel, alles is net wat groter en meeslepender dan in andere landen. Het is het land van onbegrensde mogelijkheden. Waar wij in Nederland een ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ mentaliteit hebben, lopen Amerikanen graag te koop met wat ze hebben.

Fastfood restaurants zijn overal

Amerika is het land met de meeste fastfood restaurants ter wereld! Waar je ook naartoe gaat, je kunt er niet omheen. Het is de plek om even snel en goedkoop wat te eten. Op sommige plekken heb je zelfs alleen maar de keuze uit fastfood restaurants. Zelf ben ik niet zo’n fan van fastfood, maar een broodje van de Subway neem ik nog wel eens. Five guys is een populaire plek voor een burger, terwijl je wacht kun je snacken van de pinda’s, waarvan je het omhulsel vervolgens op de grond gooit.

Amerikanen houden van het maken van een praatje

Tijdens het werken op de zeil catamaran op het Caribische eiland St. Maarten, was dit al duidelijk. De Amerikanen die de dagtrip met ons maakten, vonden het gezellig om met de crew te kletsen, maar ook met de andere mensen op de boot. Terwijl Europeanen op de boot juist wat meer op zichzelf waren.

Nu ik in Amerika ben, gebeurt het aan de lopende band dat mensen een praatje met ons willen maken. Zeker als ze aan ons accent horen dat we niet uit Amerika komen. Best leuk!

TV schermen in restaurants en barren

Gezellig even een hapje eten of een drankje doen gaat in Amerika vaak gepaard met 1 of meerdere televisie schermen voor je neus. In het begin wilde ik er dan meteen weer weg, maar nu heb ik het een soort van geaccepteeerd. Maar snappen doe ik het nog steeds niet echt… Ik bedoel, mijn blik word er toch automatisch naartoe getrokken, ook al staat er niets interessants op. Niet zo gezellig voor degene met wie je uit bent.

typisch-amerikaan

Shooting ranges zijn typisch Amerikaans

Toen ik een paar jaar geleden in Miami was, heb ik een shooting range bezocht. We hadden kogels gekocht in de winkel en eenmaal op de shooting range kregen we zonder vragen zo een pistool mee. Only in America!

Amerika heeft natuurlijk toch een naam als het op vuurwapens aankomt. Zo zijn er 300 miljoen vuurwapens in Amerika. Dat zijn 89 vuurwapens voor elke 100 mensen. In Alaska was ik op een gegeven moment op het eilandje Unalaska, wat bekend staat om het krabvissen. We waren in de lokale bar, waar op dat moment ook een loterij plaats vond. Tot mijn verbazing waren de prijzen allerlei vuurwapens…

Geen alcohol tot je 21e

Op je zestiende mag je al zonder toezicht alleen een auto besturen en op je 17e kun je het leger in. Maar legaal een biertje of wijntje drinken kun je pas vanaf je 21e. Natuurlijk wordt er onder deze leeftijd volop gedronken, maar legaal mag dat dus niet.

Boodschappen doen met coupons

Coupons zijn typisch Amerikaans. Als je wilt en je de tijd hebt om je er echt in te verdiepen, kun je behoorlijk wat geld besparen door te winkelen met coupons. Je vindt ze in boekjes, je krijgt ze als je je inschrijft voor een kortingskaart van de betreffende winkel en af en toe krijg je ze ook gewoon zo maar op je bon.

Zo krijg ik $10 korting op de kleding die ik over twee maanden wil kopen bij de winkel Old Navy. Altijd fijn! Bij de apotheek CVS loop ik altijd de winkel uit met een gigantische lange bon. Niet omdat ik nou zoveel gekocht heb, maar omdat er volop korting opstaat die ik de volgende keer in de winkel kan gebruiken.

Saaie hotels

Slapen in een hotel in Amerika is niet goedkoop. Maar gezellige en sfeervolle hotels kun je wel vergeten op de meeste plekken. De hotels zijn puur een plek om te slapen. Gezellige boutique hotels met leuke accenten vind je bijna niet in Amerika.

Wat ook leuk is om te doen in Amerika is met de camper een rondreis door Noord-Amerika te maken. Dan heb je altijd je eigen slaapplek bij je.

amerikaanse-hotels-saai

Andere verkeersregels

Het is natuurlijk altijd even wennen als je gaat autorijden in een ander land. In Amerika mag je bijvoorbeeld in alle staten rechtsafslaan als het stoplicht op rood staat en dat veilig kan. En je mag nooit een schoolbus inhalen als hij stopt.

Bij een stopbord moet je echt stoppen. Daarbij heeft rechts niet automatisch voorrang. Als beide straten een stopbord hebben, gaat het erom wie als eerst bij het bord is. Die persoon heeft dan voorrang. Even opletten dus als je een huurauto hebt in Amerika.

Plastic

Wat het gebruik van plastic betreft lopen ze in Amerika nog behoorlijk achter vind ik. Bij de meeste winkels krijg ik, als ik even niet oplet, nog steeds plastic tasjes. Ook rietjes, plastic bekers en zelfs plastic bestek en borden worden volop gebruikt.

Toen ik in Alaska was, was er een discussie gaande over papieren tasjes. De lokale supermarkt wilde namelijk af van alle plastic tasjes. De lokale bevolking vond dat maar niets, met als grootste punt dat de papieren zakjes nat zouden worden in de regen.

Pick-up trucks

Voor zo’n 40 US heb je een volle tank en auto’s zijn sowieso al goedkoop in Amerika. Tel daar nog eens het groot, groter, groots en het laten zien hoe goed je het wel niet hebt bij op en je snapt waarom je zoveel pick-up trucks ziet in Amerika. Ook levert het hebben van een Amerikaanse pick-up truck veelal een belangstingsvoordeel op.

amerika-typisch

Country muziek

Country muziek is typisch Amerikaans. Tegenwoordig is het ook behoorlijk hip om het leuk te vinden. Na een aantal keren dezelfde playlist gehoord te hebben op de superjacht waar ik op werk, betrapte ik mijzelf erop dat ik stiekem aan het meezingen was.

Weinig vakantiedagen

Amerikanen leven om te werken en in Nederland en België werken we om te leven. Gemiddeld krijgen Amerikanen maar 14 á 15 dagen verlof per jaar en dan nog kiezen veel mensen ervoor om die dagen niet op te nemen. Ook als je ziek wordt gaat dat in veel gevallen van je verlof af. Als je een beetje rond kijkt op mijn blog dan snap je dat dit niets voor mij zou zijn… Ik bedoel, ik ben niet vies van hard werken, maar reizen, daar kan ik echt niet zonder!

Of ultra gezond of juist heel ongezond

Zo’n 61 % van de volwassen Amerikanen is te dik. Even opweg naar je werk door de drive through rijden van een fastfood restaurant is snel, handig, goedkoop en voor veel mensen ook nog eens lekker. Daarnaast heb je ook veel Amerikanen die juist op een voor mij extreme manier bezig zijn met gezondheid. Ze doen aan yoga, eten geen koolhydraten en leven voornmalijk op salades. Dat zijn vaak mensen die meer geld te besteden hebben, want gezond eten is helaas een stuk duurder dan ongezond eten.

Ik vind het trouwens ook heel grappig wat ik in Newport en omgeving bij een broodje krijg voor de lunch. Een halve augurk en een zakje chips. Geen idee of dat echt typisch Amerikaans is, of iets is van hier, maar apart is het voor mij wel.

De prijs in de winkel is niet altijd de prijs

Ik kan er maar niet aan wennen dat de prijs die je ziet in de schappen, vaak niet de prijs is die je uiteindelijk aan de kassa betaalt. Dat komt omdat er verkoop belasting wordt geheven op bepaalde producten. Hoeveel en op welke producten verschilt per staat, maar kan variëren van 0% tot wel 16%. Ik heb nog steeds dat ik met mijn contante uitgetelde geld klaar sta bij de kassa, omdat ik vergeet dat er nog sales tax bovenop komt.

Gulle fooien geven

In Amerika is het gebruikelijk om tussen de 15% en 20% fooi te geven. Zelfs als je een ijsje of maar één drankje bestelt wordt het van je verwacht dat je fooi geeft. Ik, als zuinige Nederlander, vind het toch altijd nog een groot bedrag die er bovenop je rekening komt. Maar de bediening in restaurants krijgt maar weinig salaris en ze zijn dus afhankelijk van fooien. Dus als je in Amerika bent, hoort fooi geven er gewoon bij. Want ik weet hoe het voelt om afhankelijk te zijn van fooien. Op St. Maarten verdiende ik $ 5,50 per uur op de zeil catamaran waar ik op werkte. Dat is niet genoeg om van te leven en ik was daar dus afhankelijk van fooien. Gelukkig kwamen er veel Amerikanen naar het eiland!

Patriottisme

Amerikanen zijn trots op hun land. Een goed voorbeeld hiervan zijn de vele Amerikaanse vlaggen die je ziet hangen bij de huizen.

restaurant-newport

Alle kleding in de droger

Als mijn kleding uit de wasmachine komt in het huisje in Newport waar ik tijdelijk woon, hang ik het op in de ‘jassenkast’. Een andere plek is er simpelweg niet voor. Amerikanen zijn namelijk gewend om alles in de droger te gooien. Toch zonde van je energierekening en je kleding, vind ik.

Dure scholing en zorg

Je kunt er niet omheen, scholen en zorg is duur in Amerika! Helaas is zorg ook in Nederland een stuk duurder geworden sinds ik er weg gegaan ben, maar de zorgverzekeringen en eigen bijdragen zijn niet te vergelijken met die in Amerika. Gelukkig betaalt de boot waarop wij werken onze medische zorg en krijgen we als onverzekerden in Newport 80% korting op onze rekening.

Reclames voor medicijnen

Typisch Amerikaans zijn ook de reclames die je constant voorbij hoort komen op de radio en op de televisie. Er wordt een medicijn aangeprezen en vervolgens noemen ze een hele waslijst met bijwerkingen op. Je ziet ook dat Amerikanen over het algemeen sneller medicijnen nemen dan Nederlanders.

typisch-amerikaans

Wat vind jij typisch Amerikaans?

Ben jij wel eens in Amerika geweest? Herken jij je in de bovenstaande typisch Amerikaanse punten of zijn jou andere dingen opgevallen?

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 comments