babymoon

Zwanger op vakantie? Goede tips en mijn ervaring!

Nog even op vakantie voordat de kleine er is. Dat klinkt als een goed idee toch? Niet zo gek dus dat steeds meer ouders dat doen. Er is zelfs een woord voor: de babymoon. Tijdens de babymoon geniet je nog één keer van een vakantie met zijn tweeën of van een vakantie met je andere kinderen voordat er nog een baby bijkomt. Heerlijk! Ik ben op niet één maar wel drie verschillende soorten vakanties geweest tijdens mijn zwangerschap en kan je dan ook de beste tips geven voor als je zwanger op vakantie wilt.

Waar ben ik zwanger naartoe gegaan op vakantie?

Ik werd zwanger terwijl ik in Amerika was, waar ik samen met mijn vriend op een zeiljacht werkte. De eerste paar controles heb ik dan ook in de stad Newport in Amerika gehad. Ook hebben we daar nog wat uitjes gehad in de omgeving en heb ik in het eerste trimester nog gesnowboard. Toen ik 18 weken was vloog ik naar Nederland toe, omdat de boot de Atlantische Oceaan over zou steken en ik niet mee kon en wilde. De vlucht ging prima, alleen was de vele bagage die ik had nog best zwaar om mee te slepen… Maar dan hebben we het ook wel over 2 stuks bagage van 23 kilo (met o.a. een snowboard) en een enorme zware rugzak als handbagage.

Zwanger op vakantie naar Madeira

Met 21 weken ben in met mijn moeder zwanger op reis gegaan naar Madeira. Ik voelde mij nog lekker fit en we hebben dan ook veel gewandeld, wat je op Madeira heel goed kunt doen! Overigens is het eiland een echte aanrader als je van natuur en hiken houdt! Met eten was Madeira wat lastiger, want er waren veel gerechten die ik helaas niet kon eten. Ook het bekendste gerecht Espada con banana, oftewel vis met banaan, moest ik ook laten staan. Drinken was dan weer niet zo’n probleem, want met alle verse sapjes en alcoholvrije cocktails had ik geen moeite om de wijntjes te laten staan!

Wij hadden echt op het laatst pas geboekt, omdat ik de 20 weken echo wilde afwachten. Waar je bij het kiezen van Madeira wel op moet letten, is dat het vooral een natuur en wandeleiland is. Als je liever een relaxte babymoon wilt met een lekker zwembad, een strand en daarbij wilt genieten van lekker eten en sfeervolle stadjes, dan zou ik Madeira niet zo snel aanraden. Voor veel zwangeren is dit dus niet de ideale bestemming voor een babymoon, maar ik voelde mij nog fit en heb genoten van het hiken. Al zorgde ik er wel voor dat ik nooit buiten adem raakte en liep ik dus in een rustiger tempo dan normaal.

Zwanger op vakantie naar de Belgische Ardennen

Toen ik 26 weken zwanger was ging ik met de auto op vakantie naar de Belgische Ardennen, met mijn moeder, zus, neefje en nichtje. Een hele andere ervaring weer, zo met de auto en natuurlijk met twee kleine kinderen erbij. Maar ik had mazzel, want ook toen voelde ik mij nog fit! Gelukkig had ik geen last van de hitte en konden we nog veel doen. Al ging ik wel lekker vroeg naar bed elke avond.

De Belgische Ardennen zijn een prima bestemming voor een babymoon! Je hoeft niet zo lang te reizen, je kunt alles mee nemen met de auto wat je wilt, de gezondheidszorg is er prima en het is een fijne bestemming om rustig van de natuur te genieten. Alhoewel wij er waren in een hittegolf, moet je wel een beetje mazzel hebben met het weer.

zwanger-op-vakantie

Zwanger op vakantie naar Sardinië

Met 29 weken zocht ik mijn vriend op in Sardinië. Eindelijk had hij een paar dagen vrij en kon hij mijn buik zien. Gelukkig was het niet druk op Schiphol, want 2 uur in de rij staan met mijn zware rugtas zag ik toen niet meer zitten. Op Sardinië huurden we een auto en maakten we een mini roadtrip. We liepen door mooie dorpjes, zwommen, snorkelden en genoten van het samen zijn. Er is genoeg te doen op het eiland, maar als je alleen wilt relaxen kan dat ook prima!

Sardinië vind ik dan ook een goede bestemming voor als je zwanger bent. Je kunt ter plekke verzinnen hoe actief je wilt zijn en zomers heb je bijna altijd zonnig en warm weer. Al kan het voor sommige misschien wel erg warm zijn. Qua eten zijn er genoeg gerechten die je ook als zwangere kunt bestellen, alleen vond ik het toch best jammer dat ik die lekkere kaasjes, worstjes en wijntjes moest laten staan. In een aantal gerechten wordt wel gekookt met alcohol. Mocht je dit echt niet willen in je gerecht, zorg ervoor dat je hier dan altijd naar vraagt (onder andere bij lasagna, risotto en pasta gerechten). Ook zijn niet altijd alle kazen gemaakt van gepasteuriseerde melk en moet je die overheerlijke Tiramisu helaas ook laten staan (het wordt gemaakt met rauwe eieren).

sardinie

Elke vrouw is anders zwanger

Elke vrouw is anders zwanger. Zoals je hebt kunnen lezen, had ik weinig klachten en ben ik dus nog behoorlijk actief geweest op mijn vakanties. Maar niet iedereen heeft deze mazzel. In dit artikel vind je dan ook algemene tips. Zo heb je vrouwen die al snel last krijgen van hun bekken en rug of de hele zwangerschap misselijk zijn. Maar er zijn natuurlijk ook altijd vrouwen die de hele zwangerschap door actief zijn en zich goed voelen. Je kunt er vanuit gaan dat je tijdens je vakantie als je zwanger bent wel iets meer je rust nodig hebt dan normaal. Plan dus liever niet een te volle of te actieve vakantie. En zorg ervoor dat je de mogelijkheid hebt om je rust te pakken als je dat nodig hebt.

Wanneer kun je het beste op babymoon gaan?

Elke vrouw is anders zwanger, dus natuurlijk kan de beste tijd om op babymoon te gaan per vrouw verschillend zijn.

De meeste vrouwen voelen zich het best tijdens het tweede semester, tussen de 14e en de 27e week. In het eerste trimester kun je je onder andere extreem moe voelen en flink misselijk zijn. Zeker als je ook moet overgeven is op babymoon gaan wel het laatste waar je op zit te wachten. In het derde semester begint je buik in de weg te zitten en wordt je steeds minder mobiel. Bij mij begon het na 30 weken allemaal wat zwaarder te worden. Ook mag je na 36 weken bij de meeste vliegtuigmaatschappijen niet meer vliegen.

BabyBaby

Bestemming kiezen voor je babymoon

Waar je heen wilt gaan tijdens je babymoon is natuurlijk heel persoonlijk. Ik heb behoorlijk wat gereisd de afgelopen jaren en dat scheelt best wel. Ook heb ik persoonlijk niet de rust om hele dagen aan het zwembad of liggend op het strand door te brengen. Dat terwijl relaxen voor veel zwangere de belangrijkste reden is om zwanger op vakantie te gaan. Verder wilde ik liever niet naar een bestemming waar je heel mooi kunt duiken. Duiken is namelijk één van de dingen die je niet mag doen als je zwanger bent en als duikliefhebber had ik het helemaal niet leuk gevonden om ergens te zijn waar je prachtig kunt duiken.

Andere overwegingen om over na te denken bij het kiezen van je vakantie bestemming als zwangere zijn:

 • Hoe lang wil je maximaal reizen?
 • Wat lijkt jou het fijnst, met de auto, het vliegtuig, met de trein…
 • Hoe is de medische voorziening in dat land? Mocht er iets gebeuren tijdens je vakantie, dan wil je natuurlijk wel goed geholpen worden in een ziekenhuis.
 • Heb je extra vaccinaties nodig zoals in bijvoorbeeld Egypte en Turkije? Niet elke vaccinatie kun je namelijk krijgen als je zwanger bent. Laat je bij twijfel zeker adviseren.
 • Hoe is de hygiene in het land waar je naartoe wilt?
 • Ga liever niet naar een land/gebied waar malaria voorkomt. Besmetting met malaria kan gevaarlijk zijn voor de zwangere en het ongeboren kind.
 • Ook wordt een bezoek aan landen/gebieden waar het Zika virus actief is afgeraden. Meer informatie hierover vind je hier.
 • Het wordt afgeraden om op vakantie te gaan naar grote hoogtes als je zwanger bent. Mocht je twijfelen over de hoogte van je vakantiebestemming, zorg er dan voor dat je hier verdere informatie over zoekt.
babymoon

Hoe reis je het beste naar je bestemming toe?

Hoe je het beste naar je bestemming toe reist is ook weer helemaal persoonlijk. Zelf heb ik ervaring met vliegen en met de auto.

Zwanger op vakantie met de auto

 • Zorg ervoor dat je regelmatig een pauze inlast. Je zult vaker moeten plassen en beweging zul je echt nodig hebben. Ook ter voorkoming van trombose.
 • Neem een kussentje mee voor in je rug.
 • Zorg ervoor dat je wat te eten en te drinken bij je hebt in de auto.
 • Trek fijn zittende kleding aan.

Zwanger op vakantie met het vliegtuig

 • Zwanger op vakantie met het vliegtuig kan prima als je geen complicaties hebt. De meeste maatschappijen laten je vliegen tot je 36 weken bent, maar kijk dit altijd even na. Mocht je in verwachting zijn van meerlingen, dan gelden er andere regels.
 • Je hebt bij de meeste maatschappijen een zwangerschapsverklaring of een zogenaamde ‘fit to fly’ nodig vanaf ongeveer 28 weken. Maar ook dit verschilt met maatschappij. Bij mij werd aangeraden om zodra je zichtbaar zwanger bent er één mee te nemen. Je kunt namelijk anders niet aantonen hoe lang je zwanger bent. Een verklaring vraag je aan bij je verloskundige (in Nederland).
 • Zorg voor comfortabele kleding en trek eventueel compressiesokken aan tegen trombose.
 • Sta wat vaker op dan normaal, voor wat extra beweging.
 • Een stoel aan het gangpad is het fijnst, omdat je als zwangere wat vaker moet plassen.
 • Neem wat te drinken en te snacken mee.
 • Zorg ervoor dat je geen zware handbagage mee neemt of zorg ervoor dat iemand anders dat voor je draagt. Als je in de rij staat is dit namelijk niet zo fijn.

Eten en drinken op vakantie als je zwanger bent

Tja, dat vond ik best een dingetje. Er stonden in Madeira en Sardinië zoveel lekkere dingen op de kaart, maar veel daarvan mocht ik niet eten. Ook gaat het niet drinken van alcohol mij thuis goed af, maar op reis had ik toch graag een cocktail of Italiaans wijntje gedronken. Gelukkig is er nog genoeg dat je wel mag eten en drinken als zwangere!

Van tevoren had ik de app Zwangerhap gedownload, daar staan de Nederlandse richtlijnen in qua wat je wel en niet mag eten als je zwanger bent. In andere landen zijn de regels vaak niet zo streng. Zo is het in landen als Griekenland en Italië geaccepteerd om nog een glaasje wijn bij het eten te drinken als je zwanger bent. Zorg er dus voor dat je de Nederlandse richtlijnen kent (en volg hierin natuurlijk ook je eigen gevoel). Ook is het handig om van tevoren al wat onderzoek te doen naar de lokale gerechten en belangrijke vertalingen op te schrijven. Mocht je er ter plaatse niet uitkomen, dan kun je ook altijd Google Translate inzetten. Dat werkt prima! Een paar dingen die mij opvielen toen ik zwanger op vakantie ging heb ik hieronder neergezet.

 • In Italië, maar natuurlijk ook in sommige andere landen, wordt er veel gekookt met wijn of andere alcohol. De meeste alcohol verdampt tijdens het koken. Ik kies ervoor om helemaal geen gerechten te eten waarbij alchohol wordt gebruikt, maar iedereen maakt hierin haar eigen overweging.
 • Soms wordt kaas gemaakt van rauwe melk. Als ik hierna vroeg begrepen ze mij niet altijd, dus koos ik er dan voor om de kaas helemaal niet te eten.
 • Rauwe ham en of rauwmelkse kaas op je pizza of verwarmt in je pasta kun je gewoon eten.
 • Rauwe eieren kun je ook niet eten. Die overheerlijke tiramisu en zelf gemaakte chocolade mousse moet je dus ook even overslaan.
 • Groenten en fruit moet goed gewassen of geschild zijn.
 • Veel vis en schaaldieren mag je ook niet meer eten. Als je twijfelt kijk dan even in de app.

Check je verzekering voordat je op babymoon gaat

Mocht je al een vakantie hebben geboekt voordat je zwanger was en twijfelen of je wel zwanger op vakantie wilt gaan, dan kun je bij sommige reisverzekeringen kosteloos annuleren. Lees je van tevoren ook goed in of je reisverzekering de kosten bij complicaties en een eventuele vroeggeboorte vergoed in het buitenland. Soms wordt dit niet meer gedaan vanaf een bepaald aantal weken.

Zwanger op reis en activiteiten

De meeste zwangere vrouwen zullen een relaxte vakantie willen. Zwemmen past hier prima bij, want in het water voel je het gewicht van je buik even niet. Maar veel andere activiteiten kun je niet doen als je zwanger bent. Hieronder lees je wat mij opviel.

 • Duiken mag je niet doen als zwangere. Snorkelen mag wel, alhoewel snorkelen met dolfijnen (wat je in Madeira kunt doen) dan weer niet mag…
 • In de Ardennen gingen we naar het pretpark Plopsaland toe met mijn neefje en nichtje. Er was werkelijk geen één attractie waar ik in mocht. Zelfs de stoeltjeslift en de attracties voor hele kleintjes moest ik overslaan. Toch wel een beetje saai als je nergens in mag.
 • In het eerste trimester heb ik een paar keer gesnowboard in Amerika, maar na 11 weken ben ik hiermee gestopt.
 • Als je zwanger bent raak je sneller buiten adem en moet je tijdens inspanning ervoor zorgen dat je nog altijd een gesprek kunt voeren. Je zult dus wat rustiger aan moeten doen tijdens het wandelen en fietsen.
 • Niet alle boottochten zijn geschikt voor zwangere vrouwen.

De zon in tijdens je babymoon

Tijdens je zwangerschap heb je vaak meer last van de warmte. Al kun je natuurlijk heerlijk afkoelen in een zwembad of in de zee. Of met een ijsje natuurlijk! Ook is je (uitgerekte) huid wat gevoeliger en heb je meer kans op een zwangerschapsmasker. Zorg er dus voor dat je jezelf goed beschermt met een zonnebrand met een hoge factor. Vermijd de zon het liefst tussen 11:00 en 14:00 en bescherm je huid met kleding en een petje/hoedje. Tijdens het snorkelen droeg ik een rashguard zodat mijn rug en schouders goed beschermt waren.

zwanger-vakantie

Mocht je op zoek zijn naar een vakantie als de kleine er eenmaal is, neem dan een kijkje bij de 10 mooiste bestemmingen met kinderen.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments