falkland-eilanden

De Falklandeilanden bezoeken: bijzonder reisverhaal

De Falklandeilanden bezoeken? Van de Falklandeilanden had ik eigenlijk nog nooit gehoord. Toch heb ik er een paar dagen doorgebracht. Het was de bestemming waar mijn contract afliep op de superjacht waar ik op werkte. Een paar dagen lang hielp ik om de boot klaar te maken voor het bezoek van de baas, terwijl ik zoveel mogelijk probeerde te zien van het eiland waar ik op verbleef. De reden dat mensen de Falklandeilanden bezoeken is voor de bijzondere natuur die je er vindt. Zo leven er maar liefst vijf pinguïn soorten, die geen angst voor mensen kennen. Ook kun je er albatrossen, zeeolifanten, zeeleeuwen en walvissen zien. In deze blog neem ik je mee naar mijn dagen op deze droombestemming, de Falklandeilanden.

falkland-eilanden

Informatie over de Falklandeilanden

De Falklandeilanden zijn een bijzondere groep eilanden voor de kust van Argentinië in de Atlantische Oceaan. Het bestaat uit wel honderderen eilanden, maar in totaal zijn er niet meer dan 3638 inwoners. Zo’n 99 procent van het land bestaat uit weiland. Geen netjes onderhouden stukjes grond zoals in Nederland, maar ruige graslanden, met vooral veel schapen erop.

Zelf ben ik op Oost-Falkland geweest, waar je ook de hoofdstad Stanley vindt. De Falklandeilanden zijn een Brits overzees gebiedsdeel en het dorp voelt dan ook behoorlijk Engels aan. Zo zie je er typische Engelse telefooncellen, eet je er fish and chips en kun je allerlei Engelse lekkerheden kopen in de supermarkt. Toch is er nog altijd strijd tussen de Engelsen en Argentijnen, een strijd waarvan de hoogepunt de Falklandoorlog was, die begon in 1982 en een paar maanden duurden. De Argentijnen vinden namelijk dat de Falklandeilanden, oftewel de Islas Malvinas in het Spaans, bij hun land horen.

De meeste mensen die de Falklandeilanden bezoeken doen dat met een cruise, maar er gaan ook rechtstreekse vluchten vanaf Engeland naar de eilanden toe. Cruises die er komen zijn vaak via een langere route op weg naar Antartica.

pinguïns

Hoe kwam ik op de Falklandeilanden terecht?

Mijn vriend en ik waren tijdelijke crew op een motor jacht. We gingen aan boord in Frans Polonesië, waar we helaas niets van zagen. Over de Stille Oceaan vaarden we vervolgens naar Hawaii. Het waren heel wat dagen op zee, met als hoogtepunt misschien wel de crossing van de evenaar. Omdat het voor ons de eerste keer was dat we de evenaar overstaken op een boot, werden we ontgroent. Zo moesten we van kleding wisselen, allerlei grappige spelletjes doen en uiteindelijk vierden we het met zijn allen met een glaasje champagne!

Op Hawaii werkten we een week op de boot en hadden we een toffe vrije dag, waarna we naar Alaska vaarden. Daar konden mijn vriend en ik 2 weken met de camper rondtrekken, voordat we weer verder vaarden naar San Diego in Amerika. Na 2,5 week in deze leuke stad vaarden we naar Chili toe. Om vervolgens na een korte stop door de Straat van Magellan aan de andere kant van het continent uit te komen in de Atlantische Oceaan. Waar we na een klein stukje varen de Falkland eilanden bereikten, waar mijn vriend en ik uitendelijk van de boot af stapten en we de Falkland eilanden konden bezoeken.

werken-jachten

De hoofdstad Stanley

Stanley is de hoofdstad van de Falklandeilanden, waar ongeveer 2/3 van de inwoners leeft. Ondanks dat Stanley een hoofdstad is, voelt het meer als een dorp. Toch is het van alle gemakken voorzien. Je kunt er boodschappen doen in een grote supermarkt, er zijn verschillende restaurants, souvernirs winkels en natuurlijk wat gezellige Engelse pubs.

Het is leuk om een halve dag rond te lopen in het stadje. Er zijn een paar interessante gebouwen om te bekijken, je kunt een walvisskelet zien en er zijn een paar musea te bezoeken. Aan het eind van de dag kun je ergens soms Fish & Chips eten en vervolgens een biertje drinken in een Engelse pub.

Gypsey Cove

Gypsey Cove is de makkelijkste plek om wildlife te bekijken vanaf Stanley. Op maar 6,5 kilometer van de stad vind je een prachtige baai, met een wit (!) strand en heel veel Magellanic pinguïns die daar nestjes hebben. We waren er met onze collega die een echte vogelliefhebbers is en het er helemaal te gek vond, want we zagen heel veel vogels.

falklandeilanden

Volunteer point bezoeken op de Falklandeilanden

Wauw! Dit was één van de tofste wildlife ervaringen die ik heb meegemaakt. We hadden een excursie geboekt en werden opgehaald door een chauffeur met een four-wheel-drive. Die heb je echt nodig, want wegen zijn er op deze route bijna niet. Over privé grasland stuiterden we naar volunteer point toe.

Na twee uur rijden kwamen we aan bij Volunteer point, waar we een paar uur de tijd hadden om dit prachtige gebied te bekijken. Er zijn in totaal drie soorten pinguïn kolonies: de Magellanic, de Gentoo en de Koningspinguïn. We zagen de Gentoo pinguïns zitten op hun eitjes. Terwijl de Magellanic aan het rondwaggelen waren en hun nestjes in een hol hebben. Tussen de pinguïns door liepen ganzen, eenden en tientallen schapen. De schapen werden overigens ook geschoren door de militairen toen wij er waren. Ook een bijzonder gezicht!

Maar wat Volunteer Point echt zo geweldig maakt, zijn de 2000 paren Kongingspinguïns die er leven. Als we op de grond gingen zitten, kwamen ze gewoon naar ons toe. De pluizige jonkies waren al helemaal nieuwsgierig en begonnen zelfs aan onze benen te pikken. Het grappige was dat sommige ‘tieners’ hun donsvacht al aan het wisselen waren. In totaal duurt het zo’n 14 -16 maanden voordat ze voor het eerst de zee ingaan!

falkland-eilanden

Bij Volunteer point op de Falklandeilanden, vind je ook een prachtig strand! Je ziet de albatrossen boven de zee vliegen en de pinguïns waggelen over het zand. In het water is er trouwens niets meer over van het klunzige dat pinguïns op het land toch wel hebben. Als een ‘vis’ in het water voelen ze zich!

Ik kan heel veel over deze dag vertellen, maar het beste kan ik het je gewoon laten zien. Want de foto’s laten zeker zien wat een prachtige plek dit is!

falkland-eilanden
volunteer-point
falkland-eilanden

Leuk om te weten over de Falklandeilanden

  • Valuta: De Falklandeilandse Pond – die verbonden is aan de Britse Pond
  • Taal: Engels
  • Aantal inwoners: 3638 (2020)
  • Religie: Anglicaanse Kerk (de Kerk van Engeland)
  • Grootte: 12.173 km²
  • Totaal aantal eilanden: 702, twee grote eilanden en heel veel kleinere
  • Ligging: 700 km ten oosten van Argentinië in de Atlantische Oceaan
  • Tijdsverschil: in onze zomer is het 3 uur later en in de winter 4 uur
  • Klimaat: een koud zeeklimaat, met veel regen en een korte zomer

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 comments