india

Waarom India mijn minst favoriete reisland is

India, you love it or you hate it, zeggen ze. Bij mij zit het er een beetje tussen in, want India is een heel bijzonder en intens land. Met prachtige gebouwen, mooie stadjes en natuur, maar vooral een bijzondere cultuur. Zoals India is er maar één land. Toch is India het land wat ik noem, als er naar mijn minst favoriete land wordt gevraagd. Ik zou er ook niet zo snel nog een keer naar teruggaan, terwijl andere reizigers er geen genoeg van kunnen krijgen. Reizen is nu eenmaal heel persoonlijk. Toch deel ik in dit artikel de redenen waarom India mijn minst favoriete reisland is.

india

Wanneer en hoe bezocht ik India?

De eerste lange backpackreis die ik maakte, wilde ik geen standaard rondje maken door Zuidoost-Azië. Ik sloeg Vietnam over (waar ik later trouwens een topreis heb beleefd) en ging naar de Filipijnen en naar India. Na het relaxte en vriendelijke Filipijnen, vertrok ik naar India. In Manilla probeerde ik een visum aan te vragen. Er werden mij de raarste vragen gesteld en twee weken later had ik mijn visum nog steeds niet gekregen. Omdat ik tussen de twee landen een paar dagen in Bangkok zou zijn, probeerde ik het daar opnieuw. Zonder moeite kreeg ik daar mijn visum.

Aankomst in India en meteen in een nare scam terecht komen

Ik had mij goed voorbereid op mijn bezoek aan India. De pick up van mijn hotel was geboekt en de reis kon beginnen. Helaas kon er van mijn hotel niemand komen (bleek op het vliegveld) en moest ik toch in een taxi stappen. Samen met een zakenman stapte ik in een taxi. Hij moest er eerder uit en drukte de taxi chauffeur op het hart om geen grappen met mij uit te halen. Nog geen vijf minuten later stopten we bij een kantoortje, met de mededeling dat het hotel onbereikbaar was waar ik geboekt had. Het was avond, donker en overdag had iedereen gefeest tijdens het Holi festival. Daar stond ik dan als vrouw alleen, net aangekomen in India.

Ik was moe en wist precies hoe de scam in elkaar zat. Mijn scam research had ik namelijk goed gedaan. Ze wilde me naar een ander hotel brengen en zo de commissie krijgen van een ander hotel. Maar ik had al geboekt en wilde daar niet in meegaan. Ik moest bellen met het ‘hotel’. Maar natuurlijk sprak ik met iemand die in een ander kamertje in hetzelfde kantoortje zat. Hij wilde mijn boekingsnummer weten. Ik zei mijn naam en scheurde het boekingsnummer van mijn reserveringsformulier voordat ik het aan de man in het kantoor gaf. Als het immers echt het hotel zou zijn, zouden ze mijn boekingsnummer wel weten toch?

Door deze actie werden ze kwaad. Het gescheld begon. Ik vertelde ze dat ze mij dan maar terug moesten brengen naar het vliegveld. Maar dat kon niet, want daar zou ik verkracht worden, was het antwoord. Gek genoeg was ik niet echt bang. Meer heel boos, moe en geïrriteerd. Uiteindelijk heeft de taxichauffeur mij toch weggebracht naar mijn hotel. Maar niet zonder halverwege de rit mij in een Tuk Tuk te zetten. Toen er vervolgens twee scooters achter de Tuk Tuk gingen rijden, werd ik toch wel even bang. Boos vroeg ik de Tuk Tuk chauffeur wat die scooters daar deden. Uiteindelijk ben ik heelhuids aangekomen in het hotel dat ik geboekt had. Maar wat een begin van mijn reis door India…

india

Scam 2 in het hotel

De volgende dag kreeg ik een kopje thee aangeboden door een werknemer van het hotel. Zie je wel dacht ik toen, er zijn ook aardige mensen in India. Totdat hij mij van alles probeerde te verkopen, van treinkaartjes tot hele reispakketten. Ik bedankte vriendelijk en zei dat ik dat graag allemaal zelf wilde regelen. Waarop hij zei dat dingen zelf regelen niet mogelijk is in India en dat ik niet meer in Thailand was. Hij was meteen niet meer aardig en teleurgesteld droop ik af.

Ook met de andere scams heb ik kennisgemaakt in India. Maar deze waren allemaal onschuldig en goed mee om te gaan. Al wordt zeker de ‘afspraak is geen afspraak’ in riksja’s soms wel echt vervelend.

Armoede

Natuurlijk ga je op reis mensen zien die het minder goed hebben dan wij in Nederland. Die minder geld hebben, in een hutje leven of bedelen op straat. Schrijnend vond ik de gezinnen die op straat leefde in Manilla. Maar toch was ik nog niet voorbereid op wat ik in India zou zien. Zeker in het noorden lagen hele straten bezaaid met mensen die op straat leefden. Ook al is het kastensysteem officieel afgeschaft, het is er nog steeds. Als je voor een dubbeltje geboren bent kan je (bijna) geen kwartje worden in India. Het verschil is groot. En dat vind ik schrijnend om te zien.

niet-leuk-aan-reizen

Viezigheid

India is geen schoon land, het is er enorm vies. Mensen doen hun behoefte op straat, tussen de koeien die dat ook doen. Overal ligt afval en je ruikt er van alles. En openbare wc’s… Tja, laat ik daar al helemaal maar niet over beginnen.

Drukte

India is druk en chaotisch, zeker de steden in het noorden. Er wonen veel mensen in India en iedereen wil wat van jou als toerist. Als je ze negeert duurt het vaak even voordat ze ook echt opgeven. Behoorlijk overweldigend dus.

india

Als vrouw door India reizen

Het begin van mijn reis door India was ik alleen. Maar na een week ging ik verder met een mannelijk reismaatje. Opeens werd ik genegeerd. Er werd aan mijn reismaatje gevraagd wat ‘zij’ wilde eten. Daar kan ik heel slecht tegen… Ook is India het land geweest waar ik een paar keer ben aangeraakt op straat en in een restaurant voelde ik handen op plekken waar ze niet hoorden. Ook in de bus had ik een nare ervaring. Ik dacht dat er een mobiel tegen mij aankwam steeds. Toen ik even goed keek, bleek het om iets heel andere te gaan dat tegen mij aan werd geduwd. Ik begon zo hard te schelden in het Nederlands, dat de Indiër overigens niet wist hoe snel hij de bus uit moest rennen.

Staren

In India wordt er naar je gestaard, daar kun je niet omheen. Op zich ben ik dat natuurlijk wel een beetje gewend, met mijn blonde haren en mijn lengte van 1.77, maar toch was het anders in India. Het was constant en de wat norse uitdrukking van de Indiërs hielp vast ook niet mee. Een busreis van een paar uur kan erg lang voelen als er de hele tijd naar je gestaard wordt. Overigens droeg ik lange broeken en bedekte ik mijn schouders, dus aan mijn kleding kan het niet gelegen hebben.

Dehli Belly

Ondanks dat ik vooral in het noorden alleen maar vegetarisch at, ben ik toch ziek geworden. Eigenlijk wordt iedereen ziek in India. Nou ben ik wel eens vaker ziek geworden op reis en dat is nooit leuk. Maar mijn Dehli Belly duurde lang. Ik denk dat ik in Nederland nog zo’n twee maanden lang last heb gehad van mijn maag. Uiteindelijk is het onderzocht en na (nog) een antibiotica kuur ging het gelukkig weer beter.

Jezelf vinden

In India heb ik veel reizigers ontmoet die op zoek waren naar zichzelf. Daar is India volgens vele het ideale land voor. Inmiddels zit er een hele succesvolle industrie achter, waarmee veel geld verdiend wordt.

Verschil tussen het noorden en het zuiden

Tijdens mijn reis heb ik zowel een deel van het noorden als van het zuiden van India ontdekt. Het noorden vond ik indrukwekkender qua bezienswaardigheden. Maar het zuiden is echt een stuk relaxter. Alles wat ik heb opgenoemd in dit artikel is in het zuiden minder. Het is er minder vies, de mensen zijn aardiger en het is er minder druk.

Waarom India wel tof is

Zoals India is er maar één land. Want behalve de bovenstaande dingen is India ook heel bijzonder. Van de prachtige koningssteden, de Taj Mahal, tot het bezoeken van de tempels en de heilige koeien die overal lopen. Maar de plek die het meeste indruk op mij heeft gemaakt is Varanasi.

Varanasi is een drukke, chaotische en kleurrijke stad. Er is zoveel te zien, je komt werkelijk ogen tekort. Overal is het spirituele van de stad voelbaar. Je ziet er ceremonies, tempels en mensen die zichzelf baden in het heilige water van de rivier de Ganges. Een boottochtje en genieten van de zonsondergang is er dan ook geweldig. Maar het meest aparte om te zien is misschien wel de lichamen die er verbrand worden. Er wordt niet gehuild (dat zou negatieve gevolgen hebben voor de ziel van de overleden persoon) en elke kaste heeft zijn eigen verbrandingsplek. Misschien klinkt dit vrij luguber, maar het is absoluut een bijzondere ervaring en een deel van de Indische cultuur.

india-niet-leuk

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 comments