reisverhalen

Waarom ik Isla Holbox tegen vond vallen

Na een maand lang reizen door Guatemala en Mexico hadden we zin om aan het eind van de trip wat te relaxen en te kitesurfen. En waar zouden we dat beter kunnen doen dan op het eiland Isla Holbox in Mexico! Volgens elk blog die ik gelezen heb zou Isla Holbox een paradijs zijn, waar je heerlijk tot rust zou komen. Een onontdekt paradijs zelfs volgens sommige, waar geen auto’s rijden en de wegen van zand zijn. We hadden er zin in! Maar helaas, mijn vriend en ik vonden Isla Holbox beide eigenlijk een beetje tegenvallen en in deze blog zal ik je vertellen hoe dat kwam. Natuurlijk is dit een persoonlijke mening en is het ook nog eens een moment opname. Toch wil ik het ook delen als ik een bestemming minder leuk vond dan verwacht. Natuurlijk sluit ik wel af met de dingen die ik juist wel leuk vond aan het eiland! Want we hebben alsnog een paar fijne dagen gehad.

streetart-isla-holbox

Hoe reisden we naar Isla Holbox toe?

We zijn er met een huurauto naartoe gereisd. Mocht je geen huurauto hebben, dan is Isla Holbox ook makkelijk te bereiken met de bus. Je reist dan naar hetzelfde plaatsje toe om vanaf daar de ferry te nemen.

De nacht voordat we naar Isla Holbox toe zouden reizen, sliepen we in het slaperige maar leuke plaatsje Rio Lagartos. Vanaf daar reden we in 3,5 uur naar Chiquila toe. In Chiquila zijn veel bewaakte parkeerplaatsen waar je makkelijk voor zo’n 4 euro per dag je auto achterlaat. We kregen een briefje mee en hoefden pas te betalen bij het ophalen van de auto. We liepen in een paar minuutjes naar de ferry toe (die elk half uur gaat), kochten een kaartje en vaarden in 20 minuten naar het eiland toe. Zonder problemen en al best relaxt kwamen we op het eiland aan. Ook was het ophalen van de auto na ons verblijf op het eiland probleemloos en snel! Eenmaal in de auto reden we in ongeveer 2 uur naar Cancun toe omdat onze vakantie er weer op zat.

Wat ik tegen vond vallen aan Isla Holbox

Er waren een aantal dingen die ik tegen vond vallen aan het eiland Isla Holbox. Natuurlijk is dit puur persoonlijk en zal het weer hier ook aan hebben bijgedragen. Want helaas was het redelijk bewolkt, de meeste dagen dat we er waren. Er zijn veel mensen die Isla Holbox wel helemaal geweldig vinden, dus ik zou het zeker niet overslaan. Maar misschien dat een iets minder hoge verwachting je ervaring alleen maar beter zult maken. Dus bij deze, een paar dingen die ik minder leuk vond aan Isla Holbox.

Isla Holbox was autovrij toch?

Voor een autovrij eiland, zagen we meteen al behoorlijk wat auto’s. En niet alleen personen auto’s, maar ook busjes en zelfs kleine vrachtwagens. Dat had ik niet verwacht. Ook de golfkarretjes die op de blogs best schattig klonken blijken iets minder leuk in het echt te zijn. Wat een lawaai maken die dingen! En wat zijn het er veel. Echt relaxt over straat lopen is er dus niet bij in het centrum, want je moet de hele tijd opzij springen voor die dingen.

isla-holbox

Veel toeristen

Ik denk dat Isla Holbox jaren geleden een veel leuker eiland moet zijn geweest, maar dat het helaas toch wel wat van zijn sfeer heeft verloren, dankzij de vele toeristen. Want onontdekt, dat is het toch echt niet meer. Er zijn gewoon veel toeristen en een stuk minder locals die er wonen. We hadden een gesprek met een kitesurf instructeur die ons vertelde dat Mexicanen gewoon niet zo goed zijn in de balans houden. De beroemde flamingo’s hadden namelijk een seizoen overgeslagen. De mooie roze vogels brengen toeristen naar het eiland. Doordat er steeds meer toeristen kwamen, hebben dezelfde toeristen er helaas ook voor gezorgd dat er nu dus geen flamingo’s meer zijn. Je ziet ook overal toeristen lopen, waar ze vanwege de bijzondere vogels niet mogen lopen.

Behoorlijk aan de prijs

Isla Holbox is een populair vakantie eiland en dat merk je zeker aan de prijzen. Alles was een stuk duurder dan we gewend waren op het vasteland.

Veel stinkend zeewier

Het probleem van zeewier ken ik al vanuit het Caribische St. Maarten. Maar waar je daar naar de andere kant van het eiland toe kunt gaan voor stranden zonder zeewier, kun je dat in Isla Holbox niet doen. Wel wordt het op veel plekken opgeruimd, of in ieder geval bij elkaar geharkt. Het zeewier is trouwens vooral een probleem in de winter, dus ik kan mij voorstellen dat het in de zomer een heel ander gezicht is!

zeewier-isla-holbox

Isla Holbox voelt niet als Mexico

Wat ik misschien het meest miste op Isla Holbox is het gevoel te hebben in Mexico te zijn. Plekken als Cancun en Tulum sloegen we om die reden al over, maar ik had verwacht dat Isla Holbox nog wel wat lokale charme zou hebben. Helaas, het eiland lijkt vrijwel compleet gericht te zijn op de toeristen. Met allerlei hippe restaurantjes, beach clubs en toeristen winkels.

Mooie stranden?

Ja, Isla Holbox heeft mooie stranden, maar ik heb veel mooiere stranden gezien! Misschien dat het weer bij ons niet helemaal mee hielp en het zeewier maakte het strand er natuurlijk ook niet mooier op. Of misschien ben ik wel gewoon erg verwend? Verder ligt Isla Holbox in de Golf van Mexico en heeft het een stuk minder helder en blauw water dan de plekken die aan de Caribische Zee liggen. Het echte tropische eilandgevoel kreeg ik er dan ook niet.

Plassen met water

Toen wij op het eiland kwamen had het al een paar dagen niet geregend en ook tijdens ons verblijf regende het gelukkig niet. Toch lagen er gigantische plassen water op de wegen. Echte wegen zijn het trouwens niet op het eiland, want de wegen zijn er van zand. Wat ik overigens wel tof vond! Op zich vind ik plassen niet echt een probleem, maar ik denk niet dat het allemaal regenwater was… Het rioleringssysteem schijnt het groeiende aantal toeristen maar moeilijk aan te kunnen en sommige plassen waren zelfs chemisch groen.

Wat ik wel leuk vond aan Isla Holbox

Misschien zou je het niet denken als je de bovenstaande punten leest, maar uiteindelijk hebben we het toch naar ons zin gehad op Isla Holbox. Er waren namelijk zeker ook dingen die we wel leuk vonden aan het eiland!

De kleurrijke street art

Werkelijk overal in het centrum kun je de tofste street art vinden in Isla Holbox! Dat komt omdat in 2014 de eerste versie van het Mexicaanse Internationale Art Festival plaats vond op het eiland. Zo’n 40 artiesten kwamen naar Isla Holbox toe en maakten de mooiste street art, waarvan er veel nog steeds te zien is. Inmiddels is er ook alweer heel wat bijgekomen!

Het nachtleven

‘S avonds hoef je je niet te vervelen op het eiland. Zo aten we de lekkerste taco’s bij het simpele El Tacoquetome en genoten we van de bandjes die op veel plaatsen spelen. Mocht je willen dansen dan is Hot Corner de place to be!

Waar ik mij grappig genoeg ook mee vermaakt heb, is het bekijken van het voetbal op het plein. Met wat streetfood in ons hand besloten we bij de lokale voetbal wedstrijd te gaan kijken. Het was een mix van locals en toeristen die samen aan het voetballen waren. Erg vermakelijk om te kijken, zeker met alle streetfood die ook op het plein wordt verkocht.

Kitesurfen op Isla Holbox

Op Isla Holbox kun je kitesurfen en dat was voor ons een belangrijke reden om het eiland te bezoeken. De eerste paar dagen was de wind te licht, maar onze laatste dag op het eiland was een perfecte dag om het water op te gaan. Mijn vriend huurde wat materiaal en was niet van het water af te slaan. Zelf heb ik een lesje gevolgd. Gelukkig was ik het nog niet helemaal verleerd, na mijn laatste les in Sanur op Bali, al was dat al wel weer even geleden.

kitesurfen-mexico

De zandbank van Punto Mosquito

Tijdens eb staat het water zo laag dat er een zandbank wordt gevormd. Over deze zandbank kun je in ongeveer 1,5 uur vanaf het dorpje naar Punto Mosquito lopen. Het is een leuke wandeling, door ondiep water en over het zand van de zandbank. Dit is overigens ook een toffe plek om mooie foto’s te maken!

doen-isla-holbox

Andere activiteiten om te doen op Isla Holbox

Er zijn nog meer toffe dingen om op het eiland te doen.

  • Bekijk de zonsondergang met een biertje van de supermarkt bij de pier of ga naar Playa Punta Cocos voor de mooiste zonsondergang.
  • Je kunt zeevonk, oftewel lichtgevend plankton, zien bij Playa Punta Cocos. Er worden tours aangeboden, maar je kunt er ook zelf heen gaan met een golfkar taxi. Omdat wij al op meerdere plaatsen zeevonk hebben gezien en dit echt een activiteit is voor laat in de avond, besloten wij dit over te slaan. Maar mocht je dit nog nooit gezien hebben, zeevonk is een heel gaaf verschijnsel!
  • Snorkelen met walvishaaien. Het seizoen is ongeveer vanaf midden mei t/m midden september. Wij waren er niet in deze tijd, maar ik heb op andere plekken wel walvishaaien gezien en het zijn prachtige (en compleet ongevaarlijke) beesten!
  • Huur een fiets of een golf karretje om meer van het eiland te zien.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.